10 beneficii ale sporturilor pentru copii

Am modificat articolul ultima data pe: 06.07.20

 

Practicarea unui sport ar trebui sa fie obligatorie pentru fiecare copil, indiferent de varsta. Descopera in continuare care sunt beneficiile sportului si de ce joaca afara in parc nu e acelasi lucru cu o activitate sportiva organizata. 

 

Practicarea unui sport este semnificativ diferita de joaca libera si nestructurata de care au parte copiii, cel putin pana la o anumita varsta. In continuare, te invitam sa descoperi care sunt cele mai importante beneficii pe care le aduce practicarea regulata a unui sport.

 

Copilul invata valoarea camaraderiei

Daca tu si copilul optati pentru un sport de echipa, copilul tau va avea norocul de a dobandi o senzatie de apartenenta si o ocazie de a-si face prieteni noi. Uneori, aceste prietenii pot rezista o viata intreaga, dar chiar daca acest lucru nu se intampla, ele raman un castig esential in perioada in care copilul are cea mai mare nevoie de sustinere sociala. 

Sa nu uitam ca peste 25% dintre copii sunt victima bullyingului la scoala, asadar apartenenta la o echipa poate fi o plasa de siguranta si un colac de salvare.

 

Copilul invata sa mai si piarda

..si, pe cat posibil, sa o faca frumos! Lipsa de sportivitate este o chestie urata, indiferent in ce domeniu se manifesta. Sigur, e foarte bine sa fii competitiv si sa iti exprimi frustrarea cand apare, insa copilul trebuie sa faca asta intr-un mod lipsit de agresivitate.

Sa pierzi elegant este o arta si este cu siguranta mai bine decat sa faci un tantrum pe tema asta. Iar copilul trebuie sa invete sa accepte ca, la momentul respectiv, oponentul sau a fost mai bun si ca trebuie sa munceasca mai mult pentru succes. 

 

Copilul invata respectul fata de autoritate

Daca ai uneori senzatia ca juniorul tau ar avea de castigat de pe urma unei doze suplimentare de disciplina, nu sta pe ganduri si inscrie-l la un sport. Orice sport are regulile sale de baza si presupune acceptarea faptului ca, uneori, deciziile bune trebuie luate de cineva cu mai multa experienta. 

In plus, participantii la un sport sunt adeseori penalizati in cazul in care comportamentul lor nu este unul adecvat. Interactiunea regulata cu antrenorii, arbitrii si ceilalti jucatori ii invata pe copii sa respecte experienta, sa isi respecte colegii si sa auda ceea ce li se spune. 

Copilul invata sa isi controleze emotiile

Pe masura ce bebelusul se transforma intr-un prescolar si apoi intr-un “copil mare”, ne asteptam ca el sa invete sa isi controleze mai bine emotiile, in special pe cele negative. In sport, emotiile sunt la putere: nerabdare, teama, anticipare, furie, disperare, tristete, bucurie, exuberanta, oboseala, epuizare, energie – toate aceste trairi trebuie gestionate si canalizate.

Pentru ca emotiile negative afecteaza performanta, antrenorii stiu cum sa ii invete pe copii sa isi concentreze atentia intr-un mod constructiv. Odata ce aceasta abilitate este dobandita, copilul o poate aplica apoi in toate domeniile vietii sale. 

 

Copilul isi imbunatateste stima de sine

Exista studii convingatoare care demonstreaza ca participarea la un sport contribuie favorabil la cresterea respectului pentru propria persoana. Un zambet din partea unui adult respectat – antrenorul, o bataie de palma sau un cod cu un coechipier, o strangere de mana cu adversarul la finalul meciului, iata doar cateva episoade care contribuie la cladirea caracterului viitorului adolescent si adult. 

Odata ce stima de sine a copilului este antrenata, sportul il invata pe copil sa nu se lase afectat de faptul ca a castigat sau a pierdut. Concentrarea sa trebuie orientata catre efortul facut si placerea jocului, iar aprecierea colegilor si a antrenorilor, alaturi de sustinerea parintelui, nu fac decat sa creasca increderea micutului in propria persoana. 

Probabil ca un important punct de pornire este sa inlocuiesti clasica intrebare, “Ati castigat?” sau “Cat a fost scorul?” cu mult mai inspiratele “Cum a fost?” sau “Te-ai distrat?” 

 

Copilul invata despre rabdare

In afara cazului in care copilul tau este deja foarte atletic sau deosebit de talentat, va fi nevoie de timp si implicare pentru a ajunge la performantele pe care si le doreste. Nu e cazul sa ii obligam pe copii sa aspire la perfectiune, dar e bine sa invete ca un rezultat valoros necesita timp si perseverenta. 

Sportul este deosebit de benefic pentru corp si sanatate

Faptul ca tineretea este asociata in general cu ideea de energie si sanatate este firesc, dar nu trebuie sa pierdem din vedere ca obiceiurile create in aceasta etapa a vietii se pastreaza in general si mai tarziu. De asemenea, trebuie sa privim in jur si sa observam ca desi unii dintre copii par sa aiba o gratie innascuta, altii sunt mai putin indemanatici. 

Sportul reduce riscul de obezitate si imbunatateste functionarea aparatului cardiovascular; sportul contribuie la buna dezvoltare a sistemului osteo-muscular, imbunatateste coordonarea si echilibrul. In plus, sportul reuseste sa antreneze abilitatea copiilor de a se relaxa fizic, ceea ce previne aparitia durerilor cronice de cap si spate. 

 

Copilul invata despre perseverenta

Faptul ca acei copii care practica un sport, cu consecventa, au rezultate academice mai bune, nu este o intamplare. Atunci cand copilul este motivat, incurajat si sustinut sa isi imbunatateasca performanta intr-un anumit domeniu, el are sanse mai mari sa dea dovada de aceeasi implicare si seriozitate si cand vine vorba despre studiu.

 

Copilul invata sa colaboreze

Sportul este o modalitate excelenta de a-l invata pe copil sa colaboreze, sa lucreze in echipa, sa puna interesul echipei mai presus de propriul sau interes. Nici o echipa nu poate reusi in ceea ce isi propune, decat daca toti membrii sai lucreaza impreuna. Succesul echipei devine mai important decat cel individual sau decat alte “detalii” de tipul unui telefon de ultima generatie sau a dorintei de a avea adidasi originali pentru copii sau alte lucruri care ii atrag pe copiii de azi.  O buna comunicare este esentiala pentru succes, iar abilitatea este una dintre cele mai folositoare in viata, ca adult. 

Copilul invata sa devina mai altruist

Atunci cand copilul practica un sport de echipa, colegii sai devin o a doua familie pentru el. Ca si in familie, el invata sa se gandeasca la ce e bine pentru echipa, nu doar pentru sine. Ego-ul nu face casa buna cu sportul, si asta e in mod special evident in fotbal de pilda, unde cate un jucator, coplesit de dorinta de a se afirma, ajunge sa rateze o conjunctura favorabila doar pentru ca refuza sa paseze. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments