10 dintre cei mai talentati jucatori de ping pong

Am modificat articolul ultima data pe: 23.04.24

 

In fiecare sport exista jucatori marcanti care isi pun amprenta asupra acestuia, doborand recorduri, uimind audientele prin tehnica de care dispun sau castigand respectul fanilor pentru pasiunea de  care dau dovada in arena. Daca esti fan al tenisului de masa sau, pur si simplu, vrei sa afli lucruri noi despre acest sport, in acest articol iti vom prezenta 10 dintre cei mai talentati jucatori de ping pong.

 

Chiar daca nu se bucura de aceeasi mediatizare precum fotbalul sau baschetul, si nici de aceeasi atentie precum tenisul de camp, tenisul de masa se mandreste cu jucatori foarte talentati. Disciplina necesara pentru a practica ping pong este similara cu cea necesara pentru celelalte sporturi amintite, fiind nevoie de multa munca, la masa de joc, pentru a stapani perfect tehnicile.

In randurile de mai jos, vom cunoaste 10 dintre cei mai talentati jucatori de ping pong, adevarati campioni care au oferit momente de neuitat la masa de tenis, uimind cu schimburile de mingi si cu artificiile tehnice de care dispun.

 

Qiao Hong

Sportiva, de origine chineza, a obtinut patru medalii olimpice: argint la simplu si aur la dublu la Jocurile Olimpice de vara din 1992; bronz la simplu si aur la dublu la Jocurile Olimpice de vara din 1996. Pe langa acestea, Qiao Hong a obtinut si zece medalii (cinci de aur) la Campionatul Mondial de tenis de masa, intre 1989 si 1995.

Datorita acestor performante, Hong a fost inclusa, in anul 2005, in Hall of Fame-ul Federatiei Internationale de Tenis de Masa.

 

 

Xu Xin

Performantele individuale notabile ale lui Xu Xin, actualmente numarul unu mondial, sunt reprezentate de castigarea Cupei Mondiale in 2013, victoriile din finalele din 2012 si 2013 in turneul World Tour Grand Finals, castigarea a 17 Open-uri si cele cinci finale castigate la Cupa Asiei.

La dublu si la jocul pe echipe si-a trecut in palmares o medalie de aur la Jocurile Olimpice din 2016, sase medalii de aur la Cupa Mondiala (intre 2009 si 2018) si zece finale castigate la Campionatul Monidal (intre 2010 si 2024). Supranumit “XUperman”, nu numai ca face de fiecare data un spectacol unic la meciurile sale, dar, in ciuda modului creativ in care abordeaza loviturile, are o precizie impresionanta, fixand traiectoria mingilor mai ceva ca o nivela laser.

 

Zoran Primorac

Croatul a obtinut medalia de argint la dublu, alaturi de Ilija Lupulesku la Jocurile Olimpice din 1988. A castigat numeroase medalii atat la simplu, cat si la dublu la Cupa Mondiala, intre 1993 si 2002 (doua de aur, patru de bronz), la Campionatul Mondial, intre 1987 si 1999 (trei de argint, trei de bronz) si la Campionatul European, intre 1986 si 2007 (doua de aur, cinci de argint si sapte de bronz).

Prezenta la sapte editii ale Jocurilor Olimpice si numarul impresionant de medalii castigate de-a lungul carierei fac din Zoran Primoric unul dintre cei mai importanti jucatori de ping pong ai lumii.

 

Ichiro Ogimura

Ogimura a castigat la simplu doua Campionate Mondiale in 1954 si 1956. La dublu si pe echipe a obtinut, in aceasta competitie, nu mai putin de zece medalii de aur.

Jucatorul japonez este inventatorul doctrinei 51%, mai exact a unui stil de joc agresiv in care o lovitura in forta este riscata de jucator, daca acesta crede ca are sanse de cel putin 51% de a-i lua punctul adversarului utilizand-o. Stilul lui Ogimura a fost adoptat de jucatorii pe care i-a antrenat in Statele Unite, Suedia sau China.

 

Kong Linghui

Stilul sau de joc a fost influentat de jucatori precum Jan-Ove Waldner sau Jorgen Persson. Astfel, Linghui a dezvoltat un mod de joc complet, cu lovituri extraordinare atat cu forehandul, cat si cu reverul, demonstrand abilitati deosebite si in jocul defensiv.

Acest stil de joc l-a ajutat pe Kong Linghui sa devina unul din putinii jucatorii care au obtinut un Grand Slam, de-a lungul carierei. In tenisul de masa, un Grand Slam reprezinta castigarea, la simplu, a Jocurilor Olimpice, a Cupei Mondiale si a Campionatului Mondial. Sportivul chinez a obtinut aurul la Cupa Mondiala in 1995, la Campionatul Mondial in acelasi an si la Jocurile Olimpice in anul 2000.

 

Wang Liqin

Atuul sau principal este reprezentat de inaltime (1.85m), conferindu-i alonja si posibilitatea de a lovi mingea cu mai multa forta, forehandul sau fiind recunoscut drept unul dintre cele mai puternice din acest sport.

Linqin are in palmares doua medalii de bronz la simplu, obtinute la Jocurile Olimpice din 2004 si 2008 si doua de aur obtinute la dublu si pe echipe la Jocurile Olimpice din 2000 si 2008. De asemenea a fost medaliat cu aur de 11 ori la Campionatul Mondial (de trei ori la simplu). Aceste performante au facut posibila intrarea sa in Hall of Fame.

 

Liu Guoliang

Sportivul de origine chineza este al doilea jucator din istorie care a reusit un Grand Slam, prin victoriile din 1996 la Jocurile Olimpice si Cupa Mondiala si castigarea Campionatului Mondial in 1999.

Actualul antrenor principal al echipei nationale chineze de tenis de masa este considerat a fi unul dintre cei mai valorosi jucatori ai acestui sport, iar porecla sa, Legend Liu, si locul in Hall of Fame reprezinta dovezi clare in acest sens.

 

 

Zhang Jike

Este jucatorul care detine recordul pentru obtinerea celui mai rapid Grand Slam, in doar 445 de zile.

Datorita puterii mentale si a capacitatii de a juca excelent sub presiune, castigand puncte cruciale, a obtinut aurul olimpic in 2012, aurul la Campionatele Mondiale din 2011 si 2013 si a castigat finalele Cupei Mondiale din 2011 si 2014.

Daca ar fi castigat si medalia de aur de la Jocurile Olimpice din 2016, unde a fost finalist, ar fi fost singurul jucator din istorie cu un dublu Grand Slam. Insa performantele sale sunt oricum uimitoare, Zhang Jike facand parte din Hall of Fame.

 

Jan-Ove Waldner

Cel mai bun jucator european care a manuit vreodata paleta de ping pong, este, totodata, recunoscut pentru longevitatea sa in acest sport, primind din partea chinezilor porecla Copacul Vesnic Verde. Nu este de mirare, avand in vedere ca suedezul a jucat impotriva unor jucatori antrenati de fostii sai adversari.

Waldner a castigat doua medalii olimpice, aurul in 1992 si argintul in 2000. La campionatele Mondiale a obtinut sase medalii de aur (doua la simplu), iar la Cupa Mondiala doua medalii de aur, ambele in 1990, una la simplu si una la jocul pe echipe. Astfel a devinit primul jucator din istorie care a bifat un Grand Slam.

Performantele sale sunt de laudat si la nivel european, unde a cucerit 11 medalii de aur (una la simplu) la Campionatul European si 17 medalii de aur la Campionatul Suediei (noua la simplu). Toate acestea au facut posibila includerea sa in Hall of Fame.

 

Ma Long

Poate cel mai important nume din tenisul de masa este cel al jucatorului chinez Ma Long. Acesta detine recordul absolut pentru ocuparea locului intai in clasamentul mondial, ocupand aceasta pozitie pentru un total de 64 de luni, dintre care 34 consecutive, cea mai lunga perioada din istoria tenisului de masa masculin.

Ma Long mai detine o performanta greu de atins, castigand, la simplu, fiecare turneu existent in tenisul de masa, bifand, prin urmare, si un Grand Slam. Recordurile sale nu se opresc aici, Ma Long castigand 28 de turnee World Tour, dintre care cinci consecutive, pe durata carora a castigat 35 de seturi fara sa piarda niciunul.

Un lucru care se intampla destul de rar in orice sport, nu numai in tenisul de masa, este ca un jucator inca activ (Ma Long este, in momentul de fata numarul 3 mondial) sa fie inclus in Hall of Fame. Long a reusit si aceasta performanta.

Toate aceste recorduri si performante ale lui Ma Long i-au facut pe multi specialisti si fani sa il considere pe jucatorul chinez cel mai bun din toate timpurile.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu