10 secrete ale tenisului de masa

Am modificat articolul ultima data pe: 20.01.25

 

Ca orice alt sport, si tenisul de masa poate parea greu de stapanit la inceput, fiind nevoie de multa munca si disciplina pentru a manui paleta cu precizie. In acest articol iti vom oferi 10 sfaturi care sa te ajute sa controlezi mai bine jocul si sa te bucuri de mai multe victorii.

 

Practicarea unui sport este esentiala pentru o viata mai sanatoasa, indiferent de varsta. Popularitatea nu ar trebui sa fie un criteriu dupa care sa alegi sportul pe care il vei practica, ci mai degraba placerea pe care acesta ti-o ofera.

Daca te-ai hotarat sa practici un sport nou si ai ales tenisul de masa, ai facut o alegere foarte buna, fiind vorba de un sport placut si antrenant. Chiar daca, la inceput, pare ca mingea nu te asculta, in timp vei detine controlul. In continuare iti vom oferi 10 ponturi care sa te ajute sa te adaptezi cat mai bine la masa de joc si sa intelegi acest sport mai in profunzime.

 

Priza corecta

Un lucru ce poate parea lipsit de importanta, respectiv modul in care tii paleta in timpul meciului, are un impact foarte mare asupra jocului.

In tenisul de masa ai de ales intre doua tipuri de priza: shakehand si penhold, fiecare dintre ele avand mici variatiuni. In continuare vom explica succint cele doua variante si ce beneficii poate aduce fiecare.

Priza de tip shakehand consta in tinerea degetului aratator intins pe capul paletei, perpendicular cu manerul. Este recomandata incepatorilor, deoarece confera o senzatie de control si poate fi folosita, cu acelasi randament, atat pentru loviturile directe, cat si pentru cele cu reverul.

Priza de tip penhold consta in tinerea degetului mare si a aratatorului in partea din fata a manerului, iar celelalte degete sunt tinute in spatele capului paltei. Aceasta vine cu avantajul ca incheietura ta va fi mult mai flexibila decat la folosirea precedentei prize. O incheietura flexibila iti va permite sa imprimi mai mult efect mingii pe lovituri de atac, dar si pe serve.

 

Paleta potrivita

Daca esti incepator, nu este nevoie sa alegi o paleta pretentioasa, ci mai degraba una cu care sa exersezi, conceputa sa imprime mai putin efect si mai putina viteza mingii.

Daca ai mai jucat tenis de masa si crezi ca e momentul sa treci la alt nivel, mergi direct la sectiunea cu cele mai bune palete de tenis de masa. De aici poti alege o paleta care iti va permite sa accelerezi jocul si sa imprimi mai mult efect loviturilor.

 

 

Antrenamentul

Doar exersand poti afla ce priza ti se potriveste, ce tip de lovituri stapanesti si la ce tip mai este nevoie sa lucrezi. Totodata, antrenamentele iti vor creste anduranta si rezistenta incheieturilor.

Daca ai posibilitatea sa te antrenezi cu un jucator mai bun, profita de ocazie. Asa vei invata mai rapid cum sa aplici efectul perfect mingii pentru a obtine puncte decisive si cum sa te aperi de efectul imprimat de adversar.

 

Efectul

Sa inveti pe cineva, in scris, sa aplice efect unei mingi de ping pong este destul de greu, de aceea am si subliniat mai sus importanta antrenamentelor. Insa putem, in linii mari, sa te indrumam pentru a recunoaste efectul imprimat de adversar.

Cand adversarul loveste mingea de jos in sus, aplica un efect de tip topspin. Pentru a compensa acest tip de efect, trebuie sa inclini racheta cu fata in jos si sa lovesti mingea deasupra centrului acesteia.

Daca oponentul loveste mingea de sus in jos, atunci aplica un efect de tip backspin. Ca sa te aperi de o astfel de lovitura trebuie sa inclini paleta cu fata in sus si sa lovesti mingea sub centrul ei.

 

Un arsenal extins de lovituri

Este important sa inveti sa executi cat mai multe tipuri de servicii, deoarece iti vei surprinde adversarul de fiecare data. Alternand servele scurte cu cele lungi, pe cele rapide cu cele cu efect, iti vei durata adversarul.

Pentru un incepator este important sa stapaneasca serva in corpul adversarului, deoarece acest tip de serviciu il obliga pe oponent sa decida, intr-un timp foarte scurt, daca sa returneze mingea cu forehandul sau cu reverul, iar de cele mai multe ori va alege gresit.

 

Rabdarea

In tenisul de masa, rabdarea este la fel de importanta ca intr-un meci de sah. Nu te grabi sa ataci fiecare minge, deoarece ai sanse mari sa faci greseli. In schimb trebuie sa iti faci jocul, lovind mingea cat mai corect si asteptand greseala adversarului (o minge returnata de acesta prea sus sau fara efect).

Bineinteles, asta necesita si o atentie distributiva excelenta, care nu se formeaza instant, ce va fi rezultatul a luni si ani intregi de exercitiu. Pe scurt, daca nu ai rabdare nici cat astepti sa ti se prepare cafeaua la Starbucks sau sa se energizeze acumulatorul la un incarcator solar de telefon, va trebui sa depui eforturi reale pentru a te reeduca in acest sens.

 

Colturile mesei

Dupa cateva sesiuni de antrenament poti incerca, mai des, sa trimiti mingea spre colturile sau marginile mesei, mai ales dupa o minge returnata gresit de oponent.

Odata initiat in dinamica jocului iti vei putea invinge adversarul, alternand mingi rapide pe colturile mesei, cu lovituri scurte, pe marginea mesei, langa fileu.

 

 

Returul jos

Vei observa inca din primele minute la masa de joc ca, daca returnezi mingi inalte vei fi imediat pedepsit de adversar.

Cheia pentru a-ti tine oponentul sub control este returnarea mingiilor cat mai jos posibil. O minge trimisa jos il va pune pe rival in dificultate, limitandu-i repertoriul de lovituri la care poate apela, iar mingiile returnate de el vor avea mai putin efect si mai putina intensitate.

 

Puterea intregului corp

Pentru a maximiza eficienta unei lovituri, mai ales a uneia cu forehandul, este nevoie sa utilizezi puterea intregului corp, asa ca nu te limita doar la forta bratului si a incheieturii.

Cand pregatesti o lovitura decisiva cu forehandul, roteste-ti partea superioara a corpului inapoi, in timp ce te apleci putin pe partea dominanta, iar inainte de a lovi efectiv mingea, trebuie sa iti aduci din nou umerii si soldurile in fata. Procedand astfel, vei transpune intraga putere corporala acelei lovituri.

 

Jocul de picioare

In tenisul de masa nu ajuta doar sa ai brate puternice, daca picioarele nu lucreaza in concordanta cu acestea.

Miscarea continua este cheia, deoarece asa vei lovi mingea din cele mai bune pozitii, scutindu-ti bratele de intinderi inutile si de manevre periculoase. Vei vedea ca, atunci cand iti pui la punct coordonarea intre brate si picioare, adversarii care stau intr-o singura pozitie nu vor avea absolut nicio sansa impotriva ta.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu