Inainte de a-ti cumpara prima placa sau de a te urca pe ea, iti pot fi utile cateva informatii de baza in ce priveste modul de rulare si masurile de siguranta necesare, precum si care sunt stilurile in care acest tip de articol exceleaza. In acest articol vei invata cum sa te urci pe deck si cum sa mergi, cum sa pui frana sau sa eviti pe cineva si cum sa te protejezi de inevitabilul moment cand vei face cunostinta cu asfaltul.
Daca te intrebai pana acum de merita sau nu sa inveti sa te dai cu cel mai frumos longboard, iti vom spune ca, din ce relateaza alti pasionati, ofera o experienta placuta, fiind si un mod de exercitiu fizic usor, pe care nu are curajul sa il incerce toata lumea, pregatind utilizatorul si pentru alte sporturi mai de sezon, precum snowboardingul sau surfingul.
Insa nu este usor sa inveti, trebuind sa-ti iei cateva precautii si sa fii atent la sfaturile ce urmeaza.
Ai nevoie de echipament de protectie
Pentru a invata sa te dai cu placa ai nevoie, in primul rand, de longboard, pe care il poti alege din panoplia de modele si forme gasite in magazinele online, avand grija sa adaptezi lungimea sa la inaltimea ta, pentru confort sporit. Mai apoi te vor ajuta niste pantofi cu talpa dreapta, acele incaltari denumite “skate shoes”, care vor fi responsabile cu “prinderea” de deck si stabilizarea sa pe acesta.
Cand esti incepator, nu poti uita nici de o casca, utila chiar si cand deja cunosti primii si cei mai importanti pasi, caci longboard-urile sunt capabile de viteze mari. In mod tipic, nu ai nevoie de altceva. Insa daca esti un parinte grijuliu si iti este teama ca al tau copil s-ar putea juli sau accidenta, poti investi si in niste protectii pentru genunchi, coate si incheieturile mainii.
Ai grija la pozitia de start
La primele incercari de skating iti vei da seama care este pozitia ta naturala pe placa. Ai de ales intre standard si “goofy”. Asta se traduce prin punerea piciorului stang in fata (normal) sau cu membrul drept in fata (goofy). Pentru a te decide, te poti gandi la care picior are mai multa putere sau pe care il folosesti mai mult in alte jocuri, precum in fotbal, de exemplu. Daca sutezi cu piciorul drept, vei vrea sa il folosesti pentru a-ti face vant, asa ca acesta se va afla pe sol, membrul stang fiind cel pus pe placa, in fata (mers normal).
Misca-ti picioarele
Pozitia pe placa nu este singurul lucru la care trebuie sa te gandesti, caci e important sa stii cum sa iti misti picioarele de indata ce le-ai pus acolo. E de preferat ca piciorul din fata sa se afle exact in spatele axului frontal, iar cel din spate sa fie usor in fata suruburilor din partea dorsala.
Cand impingi, vei tine membrul din fata drept, celalalt fiind intr-un unghi de 90 de grade fata de primul, la revenirea pe placa. Iar, pentru a evita clatinarea in timp ce mergi, vei misca usor si membrul din fata intr-o pozitie similara celuilalt, ajungand cu ambele picioare intr-un unghi de 90 de grade fata de varful placii.
Fa-ti viteza in mod corect
Pentru a porni pentru prima oara, trebuie sa inveti sa impingi. Cu un picior pe placa, il vei folosi pe celalalt pentru a impinge usor in pamant si a prinde viteza. Mai intai poti face pasi mici, pentru a te obisnui cu miscarea deck-ului sub picior, pentru ca mai apoi sa iti iei un usor avant.
Iti va fi mai usor sa faci asta pe teren drept, pentru ca, la incercarile urmatoare, dupa ce ai stapanit tehnica, sa te indrepti spre rulare la vale, unde nu ai nevoie de o impingere mare, lasand gravitatia sa faca toata treaba.
Manevreaza intoarcerile cat mai fluid
Pentru curbe usoare este suficient sa iti apleci putin corpul spre directia spre care vrei sa te intorci, fiind necesare cateva exersari pana cand iti vei da seama exact cata presiune sa pui pe partea respectiva pentru a obtine exact gradul de curbare dorit.
Pentru carving sau luarea curbelor mai mari, iti vei lasa greutatea spre degete sau calcaie, folosindu-te de respectiva parte a corpului pentru directionare, caci placa se va inclina usor in stanga sau in dreapta.
Iar, pentru a obtine viteze mai mari la curbare, iti poti lasa usor corpul, indoind genunchii. Iti recomandam, insa, sa exersezi asiduu aceste miscari intr-un parc inainte de a le aplica in multime.
Cum faci franarile
Pentru ca nu exista un sistem de franare pe care pur si simplu sa il apesi, poate fi mai dificil sa stapanesti tehnica. In acest caz, accidentarile pot fi la ordinea zilei. Exista doua variante, prima este de a sari pur si simplu de pe placa, pentru a evita un accident. Altfel, poti tarsai usor piciorul pe care il folosesti pentru a impinge in sol, spre a incetini.
O alternativa e folosirea rezistentei naturale, prin ridicarea in pozitie dreapta pe placa si intinderea mainilor, miscare ce va scadea treptat viteza.
Alege placa potrivita pentru cruising sau transport
Nu toate longboardurile arata la fel, pentru ca nu toate sunt destinate aceluiasi stil de rulare. Pentru plimbari (cruising) iti va fi util un cruiser, cu un nas usor ridicat si o coada rotunjita (model unidirectional). Rotile mai moi si mai mari te vor ajuta sa iti mentii echilibrul, alaturi de axul lat, fiind o optiune potrivita incepatorilor.
Ai grija cu placile pentru downhill
Riscul accidentarilor e mai mare, caci astfel de longboarduri (aici modele comparate)sunt capabile de viteze mari. Se mai numesc speedboarduri sau speed deck-uri, avand un nas subtire si o coada dreapta, abrupta, putand fi simetrice sau unidirectionale, cu roti rotunde si mari. Desi prezinta stabilitate ridicata, nu vor putea fi stapanite bine de neinitiati, asa ca reprezinta un risc.
Exprima-ti originalitatea cu o placa de freeriding
E un stil care iti permite sa faci ce vrei, de la coborari si pana la trucuri usoare. Poti alege un deck simetric, cu nas si coada mai inguste decat centrul, si roti puternice, cu margini usor rotunjite.
Freestyle – mai original cu o placa simetrica
Deoarece rulatul de-a lungul dealului nu necesita viteze mari, iti va fi de folos o placa ce dispune de capete simetrice, cu un deck plat si roti cu capete patrate.
Lasa un comentariu
2 Comentarii
July 16, 2021 at 7:23 am
A fost foarte biun sfatul!
Raspunde
July 20, 2021 at 10:09 am
Salutare,
Ne bucuram ca au fost utile sfaturile.
Toate cele bune!
Raspunde