10 tipuri de dispozitive electrice utile pentru transport

Am modificat articolul ultima data pe: 11.12.24

 

Cand te-ai saturat de traficul infernal si iti doresti o noua cale de a ajunge mai repede la serviciu sau daca pur si simplu doresti sa afli cate ceva despre niste optiuni alternative de transport prin oras, te invitam sa citesti randurile urmatoare. S-ar putea sa afli lucruri noi despre modul in care a evoluat tehnologia in ultimii ani si sa descoperi noi moduri de a ajunge prin oras sau de a te plimba in timpul liber.

Aceste dispozitive sunt inovatoare si iti ofera mobilitate individuala si confort. Si, daca vrei sa iei o decizie in privinta achizitionarii unuia dintre ele, iti vor fi utile informatiile urmatoare, deoarece includ detalii privitoare la siguranta, portabilitate si dificultatea invatarii.

 

Skateboard-ul electric

S-ar putea sa ai nevoie de cateva lectii inainte de a stapani acest dispozitiv insa, avand in vedere ca e un longboard (placa mai lunga si lata), vei dobandi echilibrul necesar intr-un timp foarte scurt. Sub placa se afla un motor cu o baterie care ofera autonomie, permitandu-ti sa controlezi viteza din telecomanda, spre a nu fi nevoie sa iti faci vant cand mergi.

E distractiv de folosit, iar motorul e bine protejat, aratand si foarte “urban” si modern. Nu va fi tocmai potrivit pentru teren accidentat sau mers prin balti si pe vreme ploioasa, si nu exista lumini de semnalizare.

 

 

Bicicleta electrica

Cu ajutorul ei scapi si de trafic si de transpiratie si umezeala, caci nu trebuie sa pedalezi la fel de puternic (sau chiar deloc). Poti alege dintre cele mai frumoase biciclete electrice clasice sau pliabile, pentru a nu fi nevoie sa iti lasi vehiculul in parcare, unde se poate afla in pericol, chiar daca il legi cu lant.

Astfel de dispozitive sunt dotate cu pedalare asistata si prezinta o autonomie de cativa zeci de km la viteze medii, nefiind nevoie sa inveti prea multe, decat poate sa mergi putin pe bicicleta electrica (aici lista noastra comparativa). Printre dezavantajele lor se numara greutatea ridicata si volumul mare.

 

Scooter-ul moped

Cu un scooter de acest fel, nu doar ca te plimbi prin oras, dar poti face si niscaiva cumparaturi, sau chiar poti lua un pasager in spate, lucru imposibil in cazul skateboard-ului sau bicicletei.

Un motoscuter electric poate atinge 50 de km/h, avand o autonomie medie de 60 de km, suficient pentru plimbari uzuale. E mai prietenos cu mediul inconjurator si mai silentios. Insa nu poti conduce oriunde un astfel de vehicul fara carnet de conducere, si purtarea castii e obligatorie. Totodata, necesita relativ mult spatiu de depozitare, si nu se manevreaza pe trotuar.

 

Trotineta electrica

Au devenit populare in randul adultilor in cautarea unei aventuri sau a unei alternative eco de transport. Sunt optiuni cu roti mici, pentru trotuar si rampe, si unele cu roti mari si voluminoase pentru off-road. Iti mentii echilibrul foarte usor gratie manetei si a franelor, si se pot si plia pentru transport rapid si simplu.

Trotinetele electrice nu costa mult, au o autonomie medie, suficienta doar pentru drumuri scurte, si nu ai nevoie de cunostinte anterioare pentru a putea manevra articolul.

 

Uniciclul electric

Poate parea imposibil de stapanit, insa uniciclul electric, precum modelul MotoPogo, se balanseaza automat, avand o roata mare ce faciliteaza curbele si mersul pe iarba si asfalt. Un astfel de model poate atinge viteza de 45 km/h, avand o autonomie variabila (in functie de baterie) ce atinge pana la 80 km.

Acest tip de dispozitiv e rezistent la apa, foarte portabil si usor de depozitat, dispunand si de becuri pentru semnalizare. Iti va lua ceva timp sa inveti sa il manevrezi, caci il misti inclinandu-te in fata si in spate.

 

Hoverboard-ul

Un articol asemanator, insa bazat pe doua roti mai mici, hoverboard-ul e de fapt un Segway fara manete, pe care il manevrezi prin balansarea cu picioarele. Viteza medie de care e capabil este de 20 km/h, iar autonomia atinge, de regula, pana la 25 km, fiind mai degraba o optiune recreationala.

Datorita vitezei maxime mici in comparatie cu alte mini-vehicule, e sigur de folosit, si din punctul de vedere al pretului se dovedeste accesibil, nefiind insa rezistent la apa sau foarte functional.

 

 

Vehiculul de tip Segway

Pasul urmator, dupa hoverboard, este Segway, care adauga un ghidon spre a-ti fi mai usor sa il manevrezi si sa iti tii echilibrul pe el. Unele modele sunt accesibile, in timp ce altele iti vor scoate cateva mii de lei din buzunar, acestea fiind si mai robuste. Viteza generala este de 20 km/h, autonomia atingand 60 km.

Sunt usor de invatat si condus, fiind si relativ sigure, insa Segway-urile nu se pot lauda cu viteze mari sau cu roti rezistente pentru orice tip de teren.

 

Skateboard-ul OneWheel

Acest dispozitiv este o creatie unica la ora actuala, care imbina un motor si o baterie rezistenta cu o roata si o placa. Poate trece peste pietre si teren accidentat, dar si pe trotuar, manevrandu-se similar cu un skateboard. Majoritatea celor care au incercat acest dispozitiv sunt foarte multumiti de factorul distractie. Si, pentru siguranta, dispune si de lumini in fata si spate.

Are o autonomie mica, de pana la 20 km, si o viteza scazuta, de pana la 30 km/h, fiind mai putin util in drumuri rapide pana la birou.

 

Platforma Walkcar

Acest dispozitiv cu roti iti ofera o platforma pe care sa stai si sa “plutesti” prin oras, pastrand o forma compacta, de doar 13 inch in diagonala, care incape si in ghiozdan.

E o inventie nipona foarte costisitoare pentru ceea ce face, care dispune de o autonomie de aproximativ o ora si de o viteza maxima de 16 km/h. Va merge bine doar pe suprafete drepte, insa.

 

 

Dispozitivul eFOLDi

Un gadget interesant, dar restrictiv ca pret, care imbina elemente ale ciclismului cu viteze asistate de motor, devine o optiune alternativa de transport prin oras. Si iti permite sa faci si cateva cumparaturi, dispunand de putin spatiu de depozitare in spate.

Se recomanda pentru distante scurte si plimbari, dimensiunile reduse permitand luarea sa si in mijloacele de transport in comun. Si se poate transforma intr-un scooter, o tricicleta, un scaun portabil sau chiar o valiza. Are o autonomie de 22 km si atinge viteze reduse, de pana la 12 km/h, fiind mai potrivit pentru cumparaturi si scurte plimbari.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu