Toata lumea isi doreste se incerce macar o bratara fitness pentru a vedea daca aceasta chiar are un efect pozitiv asupra activitatii fizice si, avand in vedere cresterea vertiginoasa a modelelor si brandurilor noi aparute pe piata, cu siguranta ca fiecare buget si preferinta isi va gasi perechea, mai devreme sau mai tarziu. Insa, chiar daca este, in esenta, vorba despre un ceas inteligent mai subtire, modul in care il pui la mana sau il folosesti poate sa iti ofere variate tipuri de rezultate si erori de citire.
Iti va fi util sa citesti informatiile din ambalaj inainte de a-l arunca, pentru a nu manipula articolul in mod gresit si a te trezi cu el defect dupa prima ploaie, spre exemplu. Spre a te bucura cat mai mult de un mini-aparat care functioneaza bine si care nu se deterioreaza repede, te invitam sa urmaresti randurile urmatoare, in care iti vom spune cate ceva despre cum sa folosesti un smartband.
Cum sa atasezi bratara la mana
Nu te afli la primul ceas, te intelegem, cat de dificil poate fi sa legi o curea simpla, din silicon, piele sau metal, la mana? Ei bine, in cazul acestui tip de gadget pozitionarea si gradul de strangere conteaza, mai ales cand este vorba despre un produs cu senzori de puls. Cum nu toate sunt create la fel, si necesitatea purtarii lor pe o mana sau alta este un detaliu care te poate convinge sa il cumperi sau nu.
Regula de baza este ca articolul se poarta pe mana dominanta, pozitionarea pastilei sau a partii centrale, cu senzori, este la doua degete in spatele osului incheieturii, pentru ca senzorul sa aiba acces nestingherit la puls, iar membrul tau sa nu stea inconfortabil.
E de preferat ca pastila sa se afle deasupra si inchiderea bratarii sa se faca paralel cu palma, pentru ca atunci cand stai cu mana pe masa, sau la birou, sa nu te deranjeze. Nu ar trebui sa fie nici stransa si nici prea larga pe mana, dar nici sa se miste, spre a putea citi pulsul in mod eficient.
Totodata, producatorii insista ca, atunci cand faci sport, sa strangi putin bratara, caci vei transpira si aceasta poate aluneca usor, iar dupa ce termini sesiunea de efort fizic poti reveni la pozitia initiala.
Conform altor opinii, e indicat sa tii bratara pe mana non-dominanta, pentru a nu te incurca in activitati si pentru ca se crede ca astfel aparatul nu va inregistra pasi falsi (lucru care se intampla cand iti misti mult mana, actiune pe care un senzor mai putin eficient o poate interpreta drept pas).
Pentru a evita citirile injuste, gasesti in aplicatia mobila a dispozitivului setari privitoare locul in care il porti, alegand pozitia dorita (pe mana dominanta, sau cea non-dominanta). Astfel, senzorul va sti sa scada intensitatea citirii cand se afla pe membrul dominant, pentru a nu lua in considerare orice tresarire.
Si, pentru a nu produce iritatii, e util sa speli din cand in cand cureaua, trecand-o prin apa curata si frecand eventualele urme de murdarie adunate in gaurile sistemului de inchidere, lasand-o sa se usuce complet inainte de a o pune inapoi la mana.
In ce conditii se tine bratara la mana
Majoritatea articolelor prezinta, la ora actuala, o oarecare rezistenta la praf si umiditate, asa ca, in general, vei fi in siguranta si daca mergi pe langa un santier in lucru, daca afara ploua si cad cateva picaturi pe ecran in timp ce te uiti la ceas sau daca esti la mare, in zile toride si pline de umiditate.
In functie de gradul de protectie la infiltrare, care se observa usor printr-un rating IP dat oricarui dispozitiv electronic, vei afla daca a ta bratara e rezistenta la apa sau nu, ori daca praful se poate infiltra la circuitul electric. In plus, acesta determina si daca articolul rezista la impactul cu obiecte solide. Din start iti vom spune ca apa sarata este mai nociva decat cea dulce, caci daca ajunge la circuite, le poate deteriora mai rapid.
Potrivit ratingurilor de protectie, dispozitivul pe care il ai va avea codul:
IP0x – Fara protectie.
IP1x – Protectie minima impotriva picaturilor si a obiectelor solide.
IP2x – Protectie la apa curgatoare cand display-ul e usor inclinat si la obiecte dure de peste 12 mm in diametru.
IP3x – Protectie impotriva particulelor de apa si a obiectelor solide mai mari de 2.5 mm, care nu pot patrunde inauntru.
IP4x – Rezista la stropi de apa si actiunea obiectelor solide mai groase de 1 mm in diametru.
IP5x – Nu e afectat de jetul de apa cu durata de pana la 3 minute si nici de praf (umiditatea atmosferica se poate infiltra intr-o oarecare masura).
IP6x – Rezistenta totala la praf si protectie impotriva apei sub presiune de durate scurte (pana la 3 minute).
IP7x – Rezista la imersiune in apa (adancime maxima de 12 metri) pentru pana la 30 de minute.
IP8x – Protejat la imersiune in apa de adancimi variate.
Majoritatea optiunilor de pe piata au un rating IP6x, care inseamna ca nu se vor strica daca sunt trecute sub robinet pentru cateva minute sau daca le iei la inot, praful nepatrunzand sub ecran sub nicio forma. In cazul optiunilor 100% rezistente la apa, acest detaliu va fi trecut in descrierea produsului sau pe cutie.
Acestea fiind spuse, iti recomandam sa nu supui gadgetul la factori de mediu nepotriviti, precum umiditate foarte mare, praf in exces, nisip sau temperaturi negative, caci pot duce la deteriorarea exteriorului si distruge etanseitatea acestuia, facandu-l, mai apoi, sensibil la actiunea apei sau particulelor de praf, putand deveni si mai casant.
Cand si cum iti incarci bratara de fitness
De obicei, cea mai buna bratara fitness pentru uz obisnuit te anunta cand are nevoie de o noua incarcare prin niste scurte vibratii, insa, atat in cazul optiunilor cu ecran, cat si a celor mai fashon, fara display, din aplicatie poti verifica si care e starea bateriei, pe langa stadiul tau de activitate fizica.
Pentru a mentine autonomia bateriei si a te bucura de articolul tau inteligent pentru un timp indelungat, incearca sa il incarci cand acesta are sub 10% energie ramasa. Totodata, poti renunta la notificarile de care chiar nu ai nevoie, spre a proteja si prelungi ciclul de incarcare.
In functie de tipul de bratara de fitness, fie vei scoate pastila si o vei introduce in lacasul special de la capatul cablului USB cu care a venit, fie o asezi cu cele doua puncte metalice de contact pe tavita de incarcare. Alte variante pot dispune de un port pentru acest lucru. Nu scoate gadgetul pana cand bateria nu este plina, caci astfel te vei asigura ca poti sa te bucuri de ea la intreaga capacitate.
Lasa un comentariu
0 Comentariu