5 moduri in care poti deveni un motociclist mai bun

Am modificat articolul ultima data pe: 12.09.24

 

Ai obtinut certificarile necesare conducerii unei motociclete, dar inca nu te simti stapan pe tine cu acest tip de vehicul in trafic? Multi incepatori au aceeasi problema ca si tine, si incearca variate modalitati de a trece peste aceasta frica prin exersare si deprinderea unor obiceiuri sanatoase, despre care iti vom vorbi in acest articol.

Orice persoana, la orice varsta, poate invata sa mearga pe motocicleta chiar daca, initial, poate fi o corvoada. In tara noastra, mai intai trebuie sa treci hopul lectiilor si al probelor practice, deoarece pentru a putea folosi un astfel de vehicul ai nevoie de permis pentru categoria A.

Asadar, daca esti suficient de curajos si de determinat sa urci pe propria motocicleta si sa te bucuri de briza pe sosea, vei investi timp si bani in obtinerea acestui document, dupa care poti sa pornesti la drum. In timp, vei intalni alti oameni ca tine, care si-au invins temerile si acum sunt fericiti ca pot explora lumea pe doua roti. Sentimentul de libertate dat de acest vehicul este inegalabil, dupa cum declara multi pasionati cu experienta.

 

Cum poti invata, daca ti-e teama

De multe ori poti auzi ca, daca ti-e teama sa mergi pe strada pe doua roti, nu ar trebui sa inveti sa faci asta. Pe de o parte, motociclismul este un hobby periculos, unde incompetenta te poate costa scump. Insa, daca nu incerci, nu vei regreta mai tarziu? Pentru unii oameni poate fi usor sa deprinda invatamintele necesare, in timp ce pentru altii procesul poate fi mai dificil, caci sunt inclinati nu spre memorarea lucrurilor de ordin fizic, ci a celor teoretice.

Insa chiar si cand nu esti cel mai bun invatacel intr-ale activitatilor fizice, poti ajunge, mai greu, ce-i drept, la acelasi nivel cu ceilalti. Bineinteles, te poti juli, poti cadea, insa perseverenta te duce departe, caci si cei care acum par ca s-au nascut pe motocicleta au cazut candva.

 

 

Cele mai importante aspecte ale invatarii

In cazul acestui vehicul multi fac diferenta intre cei care stiu sa mearga si cei care sunt doar pietoni sau pasageri. Pentru a te afla in prima categorie, nu trebuie decat sa iti dezvolti urmatoarele abilitati: echilibrul si manevrarea, navigarea traficului si controlul aparatului.

Toate acestea depind de exersarea constanta, in primul rand in locuri fara trafic, si mai apoi si in zone putin mai circulate, insa dupa ce te simti suficient de stapan pe tine cu franele si luarea curbelor.

Nu trebuie sa inveti totul imediat, putandu-te axa pe care unul din aceste trei aspecte esentiale, mai intai. Exerseaza in timpul liber, intr-o parcare goala, spre exemplu, luand la rand fiecare aspect si repetand pana cand iti intra in reflex.

 

Ia fiecare lectie pas cu pas

Cum mentionam mai sus, unora le poate fi usor sa deprinda noi abilitati fizice, majoritatea luand invatarea mersului pe motocicleta drept un exercitiu zilnic, intr-un spatiu liber, unde pot invata sa isi pastreze echilibrul pe sa, sa navigheze si sa fie gata sa treaca printre obstacole.

Dar, daca nu te simti pregatit pentru asa ceva, iar vehiculul te copleseste, poti apela intai la un scooter, mai usor si cu navigatie mai simplu de inteles, care iti permite sa te concentrezi asupra intelegerii modului in care se merge pe doua roti. E mai simplu sa iti mentii echilibrul si sa navighezi prin trafic cand nu esti tras de o greutate mare. Dupa ce te obisnuiesti cu scooterul, poti reincerca motocicleta.

 

Cum e mai usor sa inveti

Acest aspect depinde de tine. Poti urma calea traditionala, cu lectii si incercari in timpul liber, (lucru pe care oricum va trebui sa il faci pentru obtinerea carnetului, daca nu ai facut-o deja) ori incercand sa te familiarizezi cu modul in care functioneaza motocicleta si cum se simte ea.

Cu cat dedici mai mult timp surprinderii si memorarii unei noi senzatii, cu atat mai usor iti poate fi sa deprinzi o noua abilitate. Daca nu ai avut succes nici cu invatarea conducerii unei masini in mod clasic, nici in acest caz nu iti va fi de ajutor sa fii stresat de un instructor.

Daca iti este greu sa inveti pe o motocicleta mare si grea, fa trecerea spre un model mai simplu, daca poti inchiria unul, si da cateva ture intr-o parcare, de preferinta goala, la viteza intai. O alternativa, deja mentionata mai sus, este scooterul.

Unii indica si invatarea mersului pe bicicleta, daca nu il stapanesti inca, dand atentie mai mare modului in care vehiculul acesta pe doua roti, fara motor, reactioneaza la comenzile tale. Chiar si vizualizarile pot ajuta la invatare: daca te imaginezi mergand pe motocicleta, poti sa iti “programezi” creierul sa fie mai receptiv la acest lucru.

In orice caz, nu te duce prea departe de aria ta de confort, cel putin la primele lectii, caci daca te fortezi prea tare si ai o experienta neplacuta, te poti frustra si iti poti transforma dorinta de a invata sa mergi pe motocicleta intr-un lucru de care nu mai vrei sa auzi.

 

 

Siguranta pe primul loc

Dupa ce ai luat lectiile necesare, ai obtinut permisul si ti-ai cumparat motocicleta visurilor tale, vei investi si in echipamentul de drum si de protectie. Acesta include geaca, pantaloni, ghete, genunchiere, manusi si una sau doua casti de motocicleta (aici iti prezentam o lista comparativa) care te vor tine in siguranta oriunde ai incerca sa iti exersezi pasiunea.

Tine minte ca primele luni sunt mai dificicle, caci inca te obisnuiesti cu motorul si cu abilitatile nou invatate. Asadar, pericolul accidentelor si al tamponarilor este mai mare. Chiar si dupa ce ai obtinut informatiile esentiale in ce priveste mersul pe doua roti, inca mai ai lucruri de invatat.

Este tentant sa spui ca, dupa ce ai devenit confortabil in trafic, nu mai ai de invatat, insa este o afirmatie gresita. Inca mai ai de deprins abilitatile condusului defensiv, spre exemplu, si in conditii de vreme potrivnica.

Asadar, daca doresti sa te simti confortabil pe motor, afla ca acesta este doar unul din primii pasi. Sa stapanesti acest “animal” cu adevarat nu este usor, si nici simplu sau rapid, avand nevoie de ani pentru a prinde experienta si a te simti in siguranta pe orice sosea.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu