5 tipuri diferite de suport de bicicleta si cum sa le utilizezi

Am modificat articolul ultima data pe: 13.06.24

 

Depozitarea sau transportul bicicletelor ridica de multe ori probleme in functie de spatiul disponibil sau de modalitatile de prindere/suspendare. Ne-am informat pentru tine si iti detaliem aici tot ce trebuie sa stii despre diferitele suporturi auto pentru bicicleta, precum si despre sistemele de sustinere outdoor sau amplasabile in interiorul locuintei tale.

 

Ai vrea sa iesi mai des cu bicicleta, dar nu stii cum sa alegi cel mai potrivit sistem de prindere pe masina? Nu stii cum sa faci sa incluzi in cel mai eficient mod velocipedul tau in designul casei tale? Poti profita din plin de ideile pe care ti le oferim in articolul urmator.

 

Suport auto

De multe ori aglomeratia urbana iti accentueaza starea de oboseala si simti nevoie unei evadari. Sa pedalezi pe bicicleta, alaturi de familie, in mijlocul naturii, departe de zgomote si poluare, este activitatea care iti poate incarca bateriile cat ai clipi din ochi.

De curand ai posibilitatea sa mergi cu trenul, dar sa-ti iei si bicicleta cu tine, dar nu tot timpul orarul de plecari-sosiri si harta garilor te avantajeaza. Asa ca cel mai comod mijloc de transport ramane masina. 

Dimensiunile reduse ale portbagajului, cantitatea de bagaje care sa te insoteasca, numarul bicicletelor pe care vrei sa le iei si restrictiile legislative fac aproape imposibil ca velocipedul tau sa incapa in masina, mai ales daca nu este pliabil. Astfel, au aparut o serie de dispozitive care permit montarea bicicletelor prin sisteme variate pe diverse componente ale autovehiculului, fiecare prezentand o serie de avantaje si dezavantaje.

 

 

Suport pe bare transversale

Desi ceva mai scump, acest sistem de prindere este considerat cel mai sigur, fiind si cel mai popular. Presupune montarea unor suporturi, de obicei din aluminiu, pe bare transversale amplasate pe plafonul masinii. 

Avantajele principale sunt pastrarea formei aerodinamice a vehiculului si posibilitatea de a fixa mai multe suporturi, data fiind greutatea maxima prevazuta in Uniunea Europeana de 75 kg pe care o pot sustine barele.

Ca dezavantaje, enumeram accesibilitatea redusa pentru persoanele scunde, consumul ceva mai mare de carburanti si imposibilitatea utilizarii parcarilor subterane. 

 

Suport de prindere pe carligul de remorcare

Daca masina ta este prevazuta cu un carlig de remorcare, il poti utiliza pentru fixarea bicicletelor. Atentie insa la sistemul de prindere. Se recomanda ca, pe langa chinga care tine cadrul, sa fie prevazut, pentru a evita accidentele, cu sine de sprijin pentru roti.

Inconvenietul cel mai mare este acela ca obtureaza partial sau total numarul de inmatriculare, stopurile de frana si luminile de semnalizare, transformand autovehiculul tau intr-un adevarat pericol pe drumurile publice.

Pentru a evita aceste neplaceri, alege un produs care are incluse un suport pentru numar si lumini suplimentare, ce pot fi conectate la sistemul electric al masinii. 

 

Suport de prindere pe haion sau portbagaj

Desi este cotat drept cel mai accesibil sistem de prindere, fara a necesita elemente suplimentare, cum ar fi barele pe plafon sau carligul de remorcare, se recomanda prudenta in utilizarea lui.

Prinderea de haion pentru autoturismele hatchpack sau de portbagaj pentru berline se realizeaza foarte usor, prin fixarea cu chingi in 6 puncte, folosind materiale moi care nu prezinta risc de a zgaria vopseaua.

Totusi, creeaza dificultati de vizibilitate, prin acoperirea numarului si a lunetei. Fiind necesara demontarea in prealabil a stergatoarelor, condusul va fi cu atat mai riscant pe timp de ploaie.

Imposibilitatea accesului la portbagaj, necesitatea supravegherii pe timpul stationarii impotriva furtului si presiunea exercitata asupra balamalelor portbagajului sau haionului sunt alte neajunsuri ce trebuie studiate.

 

Suport cu ventuze

Un sistem care se bucura din ce in e de popularitate este cel de prindere cu ventuze cu vacuum. Exista variante care pot sustine 1, 2 sau 3 biciclete, cu sisteme formate din 2 ventuze separate, sau din 2+1, 3+1 sau 4+1.

 

 

Avantajul major este ca un astfel de suport poate fi montat oriunde, in functie de numarul bicicletelor, preferinta soferului sau necesitatea accesului la o anumita componenta a masinii: pe plafon, pe luneta, pe portbagaj sau chiar pe parbriz, in partea dreapta.

Poti avea posibilitatea de a fixa cu ventuza doar roata din fata, iar restul velocipedului sa fie transportat in portbagaj.

 

Suport rastel

Pentru parcarea in siguranta a bicicletei tale, fie acasa, fie la serviciu sau la scoala, cea mai la indemana solutie o reprezinta suportul rastel.

Exista astfel de sisteme pentru 1 pana la 6 biciclete, putand fi realizate succesiuni de mai multe pentru a obtine cate locuri de parcare doresti.

Suporturile stradale sunt confectionate din materiale inoxidabile: aluminiu, otel galvanizat sau structura de lemn tratat, combinat cu solutii pentru a evita deteriorarea vopselei, precum cauciucul.

Acest tip de mobilier urban poate avea un design minimalist, in forma de cerc, bare, banci, bande serpuite sau mai complex, cu structura bilaterala. Pentru a adaposti cat mai eficient bicicletele, poate fi acoperit.

 

Suport de perete

Daca nu dispui de spatiu de depozitare a vehiculului in afara locuintei, atunci o poti adaposti pe balcon sau chiar in camera ta folosind un astfel de suport pentru bicicleta. Poti achizitiona sau confectiona chiar tu diferite suporturi de perete, fabricate din metal, lemn sau plastic reciclabil.

In functie de imaginatia ta si de stilul in care este amenajata locuinta ta, optiunile sunt multiple: adaptarea unui element de mobilier, cum ar fi un corp de biblioteca, fixarea verticala sau orizontala cu ajutorul unor carlige, utilizarea unor elemente multifunctionale, cum ar fi etajerele sau rafturile prevazute cu o fanta in care sa intre cadrul bicicletei.

 

 

Suport pentru tavan

Daca tavanul tau este suficient de inalt, poti salva spatiul prin suspendarea bicicletei de tavan. Ai nevoie de carlige pentru fixarea ghidonului si a seii si de un scripete si corda suficient de rezistente pentru a sustine greutatea bicicletei.

Este indicat ca sistemul sa fie prevazut cu un dispozitiv de blocare, pentru ca vehiculul tau sa nu cada in cel mai nepotrivit moment si de elemente de cauciuc la nivelul suporturilor care intra in contact cu cadrul metalic al velocipedului, pentru ca vopseaua sau structura sa nu sufere deteriorari. 

 

Suport reparatii

In cazul in care detii destule cunostinte si ai abilitatile necesare pentru a-ti repara singur bicicleta, ori daca si prietenii iti solicita serviciile, poti opta pentru un astfel de dispozitiv care iti permite sa mesteresti fara a fi nevoit sa te tavalesti sau sa stai aplecat, indiferent de pozitia sau de elementul care necesita interventia ta.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu