6 pagini desprinse din istoria mingii de fotbal

Am modificat articolul ultima data pe: 20.01.25

 

6 pagini desprinse din istoria mingii de fotbal

 

De-a lungul istoriei, oamenii au gasit diferite metode de a se distra, incluzand lovirea mingii sau a altor obiecte sferice, asemanatoare acestora. Exista numeroase indicii din negura timpului care atesta inceputurile fotbalului, si in acest articol vei afla cateva curiozitati referitoare la acest lucru.

 

Istoria mingii de fotbal dateaza inca din vechi timpuri, primele indicii privitoare la emergenta acestui accesoriu cunoscut in prezent pentru unul din cele mai populare sporturi din lume. Stii de ce este rotunda si formata din placute hexagonale sau de ce este preferata forma aceasta? In timpuri trecute, un meci de fotbal aduna intregul sat, devenind o forma de distractie pentru toata lumea, incepand cu participantii si pana la spectatori. 

Daca, initial, erau folosite craniile de animal, acestea au fost inlocuite, uneori, si cu vezica de porc sau chiar capuri de oameni. Si, avand in vedere ca pe atunci nu existau echipamente sportive precum adidasi cu crampoane, cu siguranta ca jocul se desfasura mai incet sau devenea mai dureros pentru “sportivi”. 

 

 

Vremuri antice

Inaintea erei noaastre, amerindienii din America de Sud foloseau mingi elasticizate pentru a se juca, acesta fiind primul precursor al mingii asa cum o cunoastem in prezent, caci cauciucul avea sa devina un material intrebuintat in acest sens cateva secole mai tarziu. 

Pentru chinezi, sportul cu mingea era numit “tsu chu”, si implica driblarea baloanelor acoperite cu piele de animal printre gaurile dintr-o plasa tinute de doi stalpi. Aceasta activitate era populara in dinastiile Ts’in si Han (255 i.e.n. – 220 e.n.)

Exista dovezi potrivit carora in ritualuri antice egiptene aveau loc activitati similare fotbalului, in care o minge era purtata sau sutata, obicei transmis sau recunoscut si in istoria romana a acelorasi vremuri.

In Epoca Medievala s-a facut trecerea de la folosirea craniilor si chiar morbidul obicei al intrebuintarii testelor umane, catre vezica de porc umflata, lucru ce se intampla, de regula, iarna, cand animalele erau sacrificate si pregatite pentru consum in sezonul rece. Cu aceste resturi, in timpul liber, oamenii se jucau folosindu-si mainile si picioarele pentru a mentine balonul in aer. 

Si, pentru a retine si mai bine forma initiala, in timp, “besica” de porc a fost invelita intr-un strat de piele uscata. 

 

Primele asemanari cu balonul curent

Prima persoana care a patentat cauciucul vulcanizat a fost britanicul Charles Goodyear, care a facut acest lucru in 1836. Inainte de acest punct, dimensiunea mingii era direct dependenta de marimea vezicii de porc si de forma acesteia la umflare. Cu cat era mai deformata, cu atat mai nefericita si lipsita de siguranta era manipularea balonului. 

Abia in 1855 a fost construita prima sfera din cauciuc vulcanizat, sau minge de fotbal adevarata, asa cum o cunoastem in prezent. Inventatorul sau a fost acelasi Charles Goodyear. 

Printr-o intamplare fortuita, in 1863, Asociatia Englezeasca de Fotbal, un complet proaspat format, se adunase sa inscriptioneze primele reguli clare ale jocului. Potrivit acestei carte, daca putem spune asa, forma si dimensiunile mingii nu erau incluse printre regulile initiale, acestea survenind mult mai tarziu. 

In 1863 a fost creat primul balon gonflabil de catre H.J. Lindon, despre care se spune ca ar fi inventat si mingea de rugby, aceasta din urma nefiind patentata. El a recurs la acest gest deoarece sotia sa murise de o boala la plamani, pe care inventatorul a asociat-o umflarii vezicilor de porc, care nu se mentineau in forma si duritatea necesare jocului. 

Astfel, o sfera din cauciuc isi pastra mai bine proprietatile in timp, neavand nevoie de la fel de multe cicluri de umflare. In acele vremuri, mingea rotunda era preferata jocurilor cu piciorul, deoarece era mai simplu de lovit si metinut pe teren, in timp ce optiunile ovale deveneau mai atractive pentru pasarea cu mana (marcand inceputurile rugby-ului si fotbalului american). 

 

Primele reguli clare

In 1872, noi puncte au fost adaugate regulilor Asociatiei de Fotbal, printre acestea fiind inclus faptul ca forma mingii este rotunda, iar circumferinta sa se situeaza intre 68.6 cm si 71.1 cm (27 – 28 inchi), aceasta cerinta existand si in prezent in regulile FIFA. 

Putine alte detalii au fost date referitoare la proprietatile balonului, probabil deoarece el a ramas la fel de-a lungul anilor. Dar, in 1937, greutatea oficiala a fost schimbata de la 13 – 15 uncii (368.5 – 425.2 g) la 14 – 16 uncii (396.8 – 453.5 g). 

Singurul lucru care s-a schimbat este materialul care formeaza invelisul exterior, modul sau de constructie si forma placilor care formeaza exteriorul. 

 

In anii 1900

In aceasta perioada, mingile erau confectionate din cauciuc mai tare, care rezista mai bine presiunii, camera cauciucata fiind acoperita de un strat din piele naturala grea. Drept rezultat al acestui tip de manufactura, balonul putea sari si se putea lovi cu piciorul, fara dificultati. 

Majoritatea erau construite din 18 placi cusute bine, cu un mic orificiu care se lega cu sfoara, intr-o parte, ce se folosea pentru umflare, ce avea loc des, chiar si in timpul meciurilor. Pe ploaie, un astfel de articol devenea foarte greu, caci absorbea apa, cauzand leziuni craniene sau la picioare. 

In 1929 au fost produse primele modele cu vopsea sintetica si materiale lipsite de porozitate, care acopereau pielea, inventandu-se si vana pentru umflare, inlocuind sistemul cu snur. 

Anul 1951 a adus prima minge de culoare alba, care putea fi vazuta mai bine din tribune, in timp ce optiunea portocalie era preferata in sezonul rece, spre a se observa pe zapada. 

 

 

Mingile sintetice

Primul articol realizat complet din materiale sintetice a fost produs in 1960, si abia in anii 1980 variantele sintetice au inlocuit complet optiunile din piele naturala. Acestea au prins avant deoarece emulau proprietatile pielii naturale, fara a retine apa. 

In prezent, cele mai bune mingi de fotbal de pe teren sunt realizate din bucati de piele sintetica ce se cos intre ele, bazandu-se pe designul mingii Buckminster, create de un american pe nume Richard Buckminster Fuller, care cauta o modalitate economicoasa de a construi diverse obiecte. 

 

In prezent

Mingea de fotbal a devenit un simbol al sportului, iar dezvoltarea sa nu inceteaza, noi tehnici, tehnologii si materiale fiind testate zi de zi. Obiectivul gasirii balonului perfect continua, acesta trebuind sa adere la regulatiile FIFA si sa ofere o experienta placuta jucatorilor. Cele mai populare branduri curente sunt Adidas, Nike, Puma si Mitre. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu