Unul din cele mai importante si pozitive lucruri pe care le poti face pentru a te mentine sanatos de-a lungul vietii este sa faci sport. Prin activitate poti reduce riscurile unor afectiuni precum diabetul de tip II, bolile de inima si chiar unele cancere. Insa tipul de activitate indicat se schimba pe masura ce inaintezi in varsta.
Bineinteles, daca faci sport in mod consecvent, este posibil ca al tau corp sa fie suficient de dezvoltat si de in forma, incat majoritatea tipurilor de exercitii efectuate sa nu te afecteze. Insa dupa anumite varste pot aparea accidentari si afectiuni in cadrul carora nu este indicat sa faci anumite tipuri de miscare.
Unul din miturile vehiculate este acela ca sportul nu mai aduce beneficii dupa o anumita varsta, ba dimpotriva. Sa imbatranesti nu inseamna sa devii decrepit si imobil, drept exemplu stand persoanele care trec bine de 60 de ani si care participa la maratoane si competitii sau care devin bodybuilderi si radiaza sanatate.
Majoritatea simptomelor asociate inaintarii in varsta sunt cauzate de lipsa activitatii fizice pentru perioade lungi de timp. Pe langa faptul ca imbunatatesc memoria, exercitiile pot preveni sau incetini dezvoltarea bolilor neurologice precum dementia. In plus, ajuta la socializare, independenta si agilitate.
In jurul varstei de 40 de ani
In aceasta perioada, majoritatea oamenilor incep sa vada cresteri al numarului de pe cantar, deoarece viata cotidiana plina de activitati poate fi o piedica in calea mentinerii acuitatii fizice si a antrenamentelor sportive care au fost, poate, initiate, in decade anterioare.
In acest caz sunt indicate exercitiile de rezistenta precum cele cu kettlebell si gantere, programele de fitness mai intense, adaptate varstei, din numeroase sali de sport, sau alergarea. Iar pentru protejarea spatelui te poti apuca de yoga, care iti va intari muschii abdominali si imbunatati mobilitatea.
Ce sa faci la 50 de ani
Se pot manifesta deja afectiuni cronice si cresc riscurile aparitiei bolilor de inima si diabetului, de aceea e important sa te mentii in forma prin scurte exercitii cu greutati mici si medii, pentru a conserva musculatura si a intari oasele, si prin mers la pas repede, care sa te ajute sa transpiri putin, punandu-ti in miscare sistemul cardiorespirator.
O alta optiune interesanta e tai chi, care iti dezvolta echilibrul si te relaxeaza. Insa vor fi de ajutor si cateva discutii cu medicul, care isi va da cu parerea in ce priveste starea ta de sanatate si siguranta in ce priveste inceperea unui program sportiv acum.
Dupa 60 de ani
Prin mentinerea unei vieti active si dupa aceasta varsta, scazi riscurile cancerului si ale afectiunilor cronice. Cele mai indicate sunt dansurile, care prezinta si un aspect social, permitandu-ti sa cunosti noi persoane si sa nu te mai simti singur, mersul (ce contribuie la sanatatea cardiovasculara) si exercitiile de flexibilitate care nu pun presiune pe articulatii, precum inotul sau aerobicul in apa.
Cum te mentii in forma dupa 70 de ani
Activitatea dupa aceasta varsta este axata pe mentinerea functiilor vitale si prevenirea caderilor si a dizlocarii sau ruperii de oase, find importante pentru aspectul cognitiv. Chiar si in perioadele de boala, incearca sa fii activ, caci forta scade rapid, daca esti tintit la pat. Printre activitatile lipsite de riscuri, in mare parte, se afla mersul si exercitiile simple de echilibru si cardio, pe care ar trebui sa le incepi doar la recomandarea medicului.
Exercitii periculoase dupa 50 de ani
Pentru o persoana sanatoasa, care nu a avut de-a face cu boli si care a adoptat un stil de viata activ, incorporand miscare si sport, restrictiile sunt minime. Insa astfel de cazuri sunt exceptia de la regula.
Alergarea pe distante lungi
Pentru majoritatea persoanelor trecute de aceasta varsta, maratonul nu ar trebui sa fie prima alegere in materie de cardio. Riscurile sunt mult mai mari, caci daca te impiedici exista sansa sa iti rupi vreun os sau sa faci o entorsa urata.
Capacitatea aerobica scade pe masura ce inaintezi in varsta, si nu vei mai putea sa iti mentii viteza care cu o decada in urma era un motiv de mandrie, poate. Nu e neaparata nevoie sa te opresti din a mai alerga, ci doar sa iti temperezi sprinturile, alegand o viteza medie si presarand momente de respiro in mars, sau poti sa folosesti banda de alergare, care iti menajeaza incheieturile.
Genuflexiunile cu greutati
Desi e un exercitiu foarte bun cand te afli in floarea varstei, nu e mereu cea mai sigura varianta de urmat. Genuflexiunile nu trebuie scoase din antrenament, insa poti renunta la greutati, astfel nu vei mai pune presiune aditionala pe genunchi si riscul unor accidentari ale ligamentelor va scadea. In schimb, poti creste numarul repetitiilor simple.
Aerobicul intens
La fel ca si in cazul alergarii de viteza, si lectiile de aerobic trebuiesc temperate, caci muschii tai, oricat de antrenati ar fi, devin mai fragili, asa incat te expui riscurilor. Pe deasupra, vei obosi mai repede, dubland riscul ranirilor. Poti recurge la miscari cu impact redus, la viteze scazute, precum tai chi, genuflexiuni si yoga.
Alergatul pe scari
Pentru ca echilibrul tau scade, nu mai este un exercitiu fara riscuri, mai ales daca te impiedici si te rostogolesti pe scari. In plus, si incheieturile iti sunt afectate de socul de impact, chiar daca porti pantofi de sport cu amortizare pe talpa. Poti sa inlocuiesti un astfel de antrenament in aer liber cu stair-master-ul din sala de fitness.
Presa pe banca
Umerii tai sunt cei mai expusi in acest caz, caci incheieturile pot sa nu mai fie capabile sa sustina greutatile cu care te-ai obisnuit. Tehnica este cea cae dicteaza succesul exercitiului si prin declinul echilibrului, poti ajunge sa iti pui in pericol pectoralii, incheieturile si umerii. Incearca repetitiile cu niste gantere mai mici si mai sigure decat haltera.
Abdominalele
Desi nu pare, exercitile pentru zona abdominala sunt tehnice si greu de stapanit. Pe masura ce inaintezi in varsta, mobilitatea spatelui scade si te poti alege cu dureri de gat sau chiar nervi intinsi si dureri de spate.
HIIT
Este foarte la moda in prezent, mai ales in cazul tinerilor, insa exercitiul cardio intensiv poate deshidrata repede, ducand la dureri bruste de cap, ameteli, scaderea presiunii sangvine si chiar delir. Construieste sau cere antrenorului din sala de fitness un program de circuit de impact redus, la viteza mai mica.
Lasa un comentariu
0 Comentariu