7 exercitii pentru imbunatatirea aptitudinilor de portar

Am modificat articolul ultima data pe: 11.12.24

 

Pentru apararea eficienta a portii, e necesar sa inveti tehnicile cele mai populare si eficiente de blocare si indepartare a balonului din aceasta zona de risc, exercitiile de acest fel fiind cele care te vor pregati pentru orice meci. Iar in acest articol vei afla care sunt cele mai populare astfel de miscari. 

 

Apararea portii este una din cele mai dificile sarcini de pe teren, iar ce care doresc sa ocupe aceasta pozitie trebuie sa lucreze indelung si sa fie pregatiti pentru asta. Exista, bineinteles, anumite exercitii clasice, bine definite, pe care oricine le poate incerca pentru a vedea ca un astfel de sportiv nu sta pur si simplu pe teren timp de 90 de minute. 

Unele exercitii au nevoie de doua persoane, in timp ce altele pot fi efectuate solo sau cu mai multe persoane, pentru a ingreuna si mai mult procesul apararii. Ele ar trebui sa ajute orice amator sau profesionist incepator sa isi imbunatateasca abilitatile si timpii de raspuns. 

E bine de retinut ca, in cazul echipelor de juniori, este posibil sa nu existe un portar permanent si ca fiecare jucator sa indeplineasca acest rol, prin rotatie. Cu ajutorul acestui tip de exercitiu, un antrenor isi poate da seama cine este inclinat spre o cariera pe o astfel de pozitie. 

 

Exercitiile de picioare

Desi sunt adesea trecute cu vederea, exercitiile de rapiditate pentru picioare creeaza adevarati profesionisti. Cei mai buni portari se vor misca instinctiv in zona portii si vor fi in pozitie indiferent de unde vine mingea. Un astfel de antrenament implica doi oameni. 

Vei folosi patru conuri care sa creeze un patrat sau un dreptunghi, portarul aflandu-se in centru. Cea de-a doua persoana va individualiza pozitia unui con, iar sportivul va alerga catre el, il va atinge cu manusa si se va intoarce spre centru. Se va repeta de cel putin 10 ori, de fiecare data schimband locul spre care este necesara alergarea. Forma poate fi modificata in functie de cat de dificil se doreste a fi exercitiul. 

 

 

Aruncarea dupa minge

Aruncarea cu tot corpul dupa minge reprezinta una din cele mai spectaculoase miscari din sportul rege, si poate duce la contraatacuri care, uneori, castiga partida. Exercitiul de acest fel este bun nu doar pentru prinderea balonului, ci si pentru dezvoltarea agilitatii. Este foarte simplu de efectuat, dar are nevoie de cel putin doua persoane, portarul si antrenorul sau un coechipier care sa ii suteze. 

Portarul sta la o distanta de 5 metri de “adversar” si acesta va arunca balonul in stanga si in dreapta sa, sportivul trebuind sa se arunce si sa il prinda, dupa care sa il paseze inapoi la partenerul de exercitiu. Se revine in pozitia in picioare, cu genunchii usor indoiti si corpul indreptat spre fata, mainile pe laterale, gata de prindere, si se repeta de cel putin 20 de ori, crescand ritmul aruncarilor pe parcurs. 

 

Prinderea din alunecare pe iarba

Importanta acestui exercitiu este de a proteja poarta de minge prin prinderea sa la sol. Exista multe situatii in care singura sau cea mai buna solutie este de a te arunca pe iarba, cu pieptul in fata, si a prinde balonul, asa ca e bine sa fii pregatit pentru asta. Poti efectua un astfel de antrenament singur sau alaturi de un partener care sa iti arunce balonul. 

Il efectuezi astfel: pui mingea la distanta de un metru de bara, intri in pozitie si faci cativa pasi laterali, dupa care alergi spre ea si te lasi in jos, prinzand mingea si strangandu-o spre tine. Repeti de 10 ori in ambele parti ale portii, schimband distanta sau folosind o minge mai mica decat cea obisnuita, pentru a face exercitiul mai dificil. 

 

Apararea din sezut

Sutul la poarta poate veni oricand nu te astepti, chiar si cand tocmai ai aparat si inlaturat mingea dinspre plasa, asa ca va trebui sa improvizezi si sa te descurci cum poti. In meciuri adevarate se poate intampla orice, asa ca sportivul trebuie sa fie pregatit sa apere si din pozitie sezuta. Pentru acest exercitiui este nevoie de un coechipier.

Portarul sta in sezut, in fata portii, iar partenerul sau de lucru va suta, arunca sau rostogoli mingea spre oricare parte, primul trebuind sa o prinda si sa o aduca spre piept, pentru a se asigura ca aceasta nu poate fi sutata. Se poate repeta de 20 de ori intr-un antrenament. 

 

 

Exercitiul “intoarcere si prindere”

Este un tip de antrenament clasic pentru portari, care ii invata cum sa reactioneze rapid si cum sa isi foloseasca mainile. Increderea in prinderea balonului se construieste in timp, ajutand la mentinerea concentrarii in timpul meciului, mai ales cand un atac are loc asupra portii. 

Portarul porneste de la pozitia de aparare, “adversarul” aflandu-se la 10 metri in spatele sau, aruncand mingea de la inaltimi diferite, anuntand inainte de a face actiunea in sine. Jucatorul se intoarce repede sa vada unde se afla balonul si incearca sa il prinda folosind cele mai bune manusi de portar pentru antrenament sau de meci. Se poate repeta de 20 de ori. 

 

Exercitii pentru intarirea muschilor

Nu doar activitatile de pe teren te pregatesc pentru meci. Si momentele petrecute in sala de sport sunt importante. 

Sariturile pe stepper au un rol esential in dezvoltarea unei aparari bune pe verticala. Vei putea sari mai sus pentru a bloca mingea, invatand sa aterizezi usor, fara a-ti afecta prea mult incheieturile. Dupa cateva antrenamente simple, poti adauga greutati, precum o vesta sau benzi care sa nu iti ingradeasca miscarile. Astfel, iti vei dezvolta muschii picioarelor si te vei bucura de sarituri mai explozive. 

Genuflexiunea Cossack intareste muschii coapselor, ajutand la mobilitate pe lateral si la sarituri. Pornesti din picioare, cu membrele mai indepartate decat distanta dintre umeri, intinzand un picior in lateral si ridicand varfurile (greutatea va fi in calcai), genunchiul ramanand drept.

Faci o genuflexiune cu celalalt picior, pastrand pieptul inainte si spatele drept, mentinand celalalt calcai pe sol si nelasand spatele sa se roteasca. Cand nu te mai poti lasa, impinge in sol pentru a te ridica in pozitie dreapta, rotind piciorul si intorcandu-te la start. Mai apoi, repeti si cu celalalt picior. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu