7 mici secrete in a controla mingea de fotbal
Pentru fotbalisti, controlul mingii este extrem de important, caci duce la sanse de gol si reusite in cadrul meciurilor, iar cand esti incepator vei avea nevoie de multe antrenamente specifice, ajutandu-ti si sfaturile despre care vei citi cate ceva in randurile urmatoare.
In sportul rege, este imperios necesar sa stii sa pasezi mingea in asa fel incat sa ajunga in poarta sau la colegul de echipa, precum si sa mentii controlul asupra sa, pentru a avea mai multe sanse de gol. Daca nu ai comanda balonului, pe teren nu poti face nimic. In aceste randuri vei afla cate ceva despre miscarile cele mai populare ale jocului.
Cele patru tipuri de driblare
Pe interior
Este intrebuintat mai des pentru miscari orizontale si intoarceri, ori pentru a dribla si a proteja mingea in acelasi timp. Iti misti piciorul usor spre exterior, fixandu-ti glezna, dupa care atingi mingea cu mijlocul interiorului partii laterale a piciorului.
Mingea ar trebui sa mearga pe langa corp fara a se indeparta prea mult in fata sau in spate, in mod contrar trebuind sa ajustezi unghiul de lovire.
Pe exterior
Se foloseste mai ales de atacanti, fiind o miscare acceleranta, care iti permite sa treci de jucatorii defensivi, sa te intorci si sa sutezi in unghi. Ca atare, se va desfasura rapid. Iti misti piciorul usor spre interior, cu forta in glezna, atingand balonul cu mijlocul partii exterioare laterale a piciorului.
Cu sireturile
Driblingul de acest fel este rapid si mai putin precis, permitandu-ti sa te misti in diagonala sau in fata cu tot cu balon.
Ridici genunchiul, cu varful in jos, atingand si impingand mingea cu partea unde se afla sireturile.
Cu talpa
Permite sportivului sa se intoarca in orice parte, sa se apere de atacanti si sa se intoarca. Se foloseste mai rar, desi are efect, mai ales in cazul atacului portii adverse. Se invata greu, dar poate duce la castigarea meciului, in mainile potrivite. Pentru a invata, iti pui piciorul pe minge, invartind-o pe o parte, sarind usor cu celalalt picior in timp ce invarti mingea, iar pentru a te misca in fata iti intorci corpul pe o parte si impingi usor.
Driblingul
Este abilitatea de a manipula mingea in timp ce aceasta se rostogoleste. Sunt necesare miscari scurte si rapide care ghideaza balonul dintr-o parte in alta, pentru ca acesta sa se invarta. Contribuie la pastrarea unui ritm alert al jocului sau la trecerea mai rapida a timpului, cand se cauta pastrarea scorului pana la terminarea meciului. Pasele pot fi facute in oricare din cele patru moduri mai sus mentionate.
Jonglarea
E un mod interesant de a-ti impresiona prietenii in jocuri, dar ajuta, totodata, si la obtinerea unui echilibru mai bun, eficientizand controlul balonului. Poate parea dificil la inceput insa, pe masura ce exersezi, deprinzi pasii necesari si dexteritatea.
Incepi cu mingea in mana, in fata ta, la inaltimea pieptului, lasand-o sa cada si sa sara, dupa primul ricoseu, la revenirea catre sol lovind-o inapoi in aer cu ajutorul partii superioare a piciorului, conferind suficienta forta incat sa ajunga inapoi la inaltimea pieptului. Poti repeta incercand sa lovesti cu piciorul inclinat usor in sus, folosind zona sireturilor drept suprafata de contact.
Iti tii genunchii usor indoiti, pentru a avea mai mult control asupra directiei, avand grija sa mentii piciorul care te sustine in timp ce sutezi ferm, infipt in sol. Fii mereu gata sa iti recapeti echilibrul pe fiecare parte, si sa te misti repede. Practici miscarea in mod consistent si frecvent pana cand inveti sa nu te apleci dupa minge. Alternand picioarele, spre a prinde dexteritate.
Dupa ce deprinzi miscarea de baza poti incerca sa mentii mingea in aer prin multiple astfel de lovituri. In timp, poti alterna jonglarea de pe un picior pe altul.
Sutarea curbata
Nu intotdeauna sutarea este efectuata drept inainte, uneori fiind de folos un element surpriza in mijlocul antrenamentului sau meciului. Prin invatarea unui anumit tip de controlare a mingii prin invartire iti poti lua oponentii prin surprindere.
Pornesti cu balonul in fata, la 30 – 35 cm fata de acesta aflandu-se piciorul pe care te sustii. Te dai in spate cu trei pasi si alergi spre ea, lovind cu interiorul piciorului, aplicand mai multa forta pe o parte pentru a face balonul sa se invarta in jurul propriei axe. Pentru a curba spre stanga vei pune mai multa presiune pe partea dreapa, pentru a porni o rotire impotriva directiei acelor de ceasornic, folosindu-te de varful piciorului si de zona sireturilor spre a porni spre respectiva directie.
Poti exersa loviturile din diferite pozitii si, prin alternarea puterii de lovire, vei varia gradul de curbare a mingii. Mai apoi, te poti folosi de un obstacol drept tinta, pentru a vedea daca reusesti sa faci mingea sa ocoleasca respectivul pilon.
Pentru a contribui mai mult la curbarea balonului, vei balansa piciorul pe masura ce il ridici, in timpul lovirii.
Antrenarea preluarii mingii
Pentru a invata cum sa “furi” balonul din posesia echipei adverse, ai nevoie de un partener de joaca si o minge de fotbal. Initial, aceasta se afla in posesia celuilalt sportiv, si tu vei incerca sa ajungi la ea folosindu-te doar de jocul de picioare, avand grija si sa nu ii pui piedica celuilalt. Alternezi intre pasi, in acelasi timp cautand cu piciorul sa atingi si sa sutezi mingea, fie cu varfurile, fie cu lateralul pantofului.
Loviturile la tinta
Le exersezi din variate pozitii, pornind de la cele simple, directe. La cativa metri de poarta asezi balonul, facand cativa pasi in spate. Iti iei avant si sutezi in fata, mai apoi exersand si suturile cu lateralul piciorului.
Pe masura ce te obisnuiesti si prinzi incredere in fortele tale, poti diversifica antrenamentul folosindu-te de tehnica sutarii prin curbare mentionata mai sus sau prin exercitii mai complicate, precum foarfeca sau lovitura Maradona, sutari spectaculoase si mai rar intalnite in sport.
Echilibrul
Luand in considerare ca e nevoie sa protejezi mingea, e important sa iti mentii si echilibrul, caci daca nu esti in picioare, cine o va apara? O tii aproape, facand mici pase intre un picior si celalalt pe masura ce te indepartezi de adversari.
Fii constient de pozitia picioarelor, in special de cel pe care iti mentii echilibrul, caci el iti va oferi stabilitate. Ar trebui sa fie mereu la cativa zeci de centimetri de celalalt. Nu uita sa iti antrenezi ambele membre pentru pozitia aceasta, caci te poate ajuta sa faci o pasa care nu iti vine tocmai natural, cu mai multa precizie.
Lasa un comentariu
0 Comentariu