7 trucuri de incercat cu skateboardul

Am modificat articolul ultima data pe: 23.04.24

 

Dupa ce te-ai familiarizat cu miscarile de baza pe placa, ar fi timpul sa treci la incercarea unor scurte trucuri menite a-ti face fiecare sedinta de skateboarding mai placuta si aventuroasa. Desi nu iti va iesi din prima, e important sa perseverezi si sa iti rafinezi miscarile, spre a reusi sa faci intoarcerile perfecte in viitorul apropiat.

Iata cateva trucuri de incepatori pe care orice pasionat trebuie sa le incerce macar o data, daca doreste sa invete mai apoi miscari complicate si mai spectaculoase, care sa vrajeasca publicul.

 

Ollie – primul truc recomandat

Acesta e primul si cel mai important trick pe care l-ai putea invata, deoarece de la el pornesc o gramada de alte miscari avansate. Se explica simplu printr-o saritura in care nu iti “dezlipesti” picioarele de pe placa. Necesita sincronizare, un echilibru bun si precizie, desi e o simpla saritura.

 

 

Piciorul dominant e pozitionat in zona dintre mijlocul placii si suruburile frontale, in timp ce varful membrului din spate e pe mijlocul cozii. Apesi usor pe coada spre sol si, imediat ce coada atinge pamantul, sari in sus si tragi cu lateralul piciorului din mijlocul placii spre nas, indoind genunchii.

Cand te afli in punctul cel mai inalt, te pregatesti de cadere indoind usor genunchii si pozitionandu-i spre locatiile suruburilor, avand grija sa mentii centrul de greutate usor in fata. Exerseaza miscarea pana cand o poti realiza fara frica si pana reusesti sa sari mai sus.

 

Nollie

Este o variatie a primei figuri, insa inversezi punctul de “pop”. Asta inseamna ca te vei ridica pe spate, impingand in pamant varful placii. Daca deja esti stapan pe ollie, nu ar trebui sa iti faca prea mai probleme.

Piciorul din spate este perpendicular pe deck, iar cel din fata intins usor spre varf, in fata axului. Impingi nasul in jos si sari, indoind piciorul din spate, insa mentinandu-l pe suprafata de lemn. In aer, ajungi cu picioarele pe placa dreapta si apoi iti indoi usor genunchii spre a absorbi socul la aterizare.

 

Ollie la 180 de grade

Un “180” este un Ollie in care te rotesti in aer, alaturi de placa, la 180 de grade. Desi e un truc de baza, se dovedeste mai dificil decat multe altele, asa ca ar trebui sa stii intai ollie si kickturn. Il poti face intorcandu-te spre fata sau spate, aterizand fakie (cand te intorci spre spate) sau switch ( cand ajungi cu piciorul non-dominant in fata).

Pentru un ollie 180 in fata iei pozitia de ollie, dar piciorul din spate e mai pe varful cozii, in timp ce cel din fata se va situa dupa suruburile axului frontal. Astfel, vei impinge usor placa inainte cand apesi pe ea.

E important sa iti lasi umeriii in jos inainte de a sari, invartindu-ti corpul pentru a te pregati de intoarcere. Sari pe coada, manevrand directia cu piciorul din fata, la aterizare indoind genunchii. Poti sa nu faci o intoarcere de 180 de grade din prima, pozitia necesitand mult lucru pentru a iesi. Trebuie, insa, sa stapanesti realizarea tuturor miscarilor in acelasi timp pentru a face un ollie 180 fluid.

 

Manual

Miscarea aceasta seamana cu mersul pe doua roti in masina sau pe o roata cu bicicleta, traducandu-se prin mersul pe rotile din spate. Ai nevoie de mult echilibru, si poti sa nu deprinzi exercitiul imediat.

In linii mari, necesita sa pui piciorul din spate pe coada, de-a curmezisul, acoperind-o in intregime, cel din fata situandu-se chiar dupa suruburile axului. Iti lasi centrul de greutate spre spate, pana cand rotile frontale parasesc solul, si incerci sa mentii pozitia in timp ce placa se misca.

Ai grija sa nu te lasi prea tare pe spate, caci poti zgaria coada sau poti aluneca de pe skate, proiectandu-l in fata ta.

 

Kickturn

E un truc usor de realizat de incepatori pe skateboard (aici iti oferim o lista comparativa), implicand intoarcerea de pe piciorul dominant pe cel secundar.

Cu piciorul dominant in spatele suruburilor axului frontal si cel din spate pe coada, impingi usor spre sol pentru ca placa sa se ridice de pe sol, pastrand pantofii pe deck, intorci membrul secundar in fata, facand rotirea la 180 de grade si aterizand cu acesta inainte. La cadere nu uita sa indoi genunchii pentru a nu simti impactul in incheieturi.

 

Tic-tac

Constituie mai multe kickturn-uri mici inainte si inapoi, fiind o miscare ce creste constant viteza fara a ridica picioarele de pe deck. Pe deasupra, te ajuta sa dobandesti mai mult echilibru.

Membrul din spate e pe marginea cozii, cu degetul mare aproape de mijloc, si membrul dominant deasupra axului. Greutatea ar trebui sa fie centrata fix deasupra placii.

Iti intorci corpul cu 45 de grade spre directia spre care vrei sa te intorci si, in acelasi timp, apesi usor pe coada, pentru ca rotile din fata sa se ridice putin de pe sol, dupa care le lasi sa coboare si te intorci spre directia opusa, incepand cu tragerea umerilor. Apesi din nou usor pe coada pentru ca varful sa se ridice si placa sa urmeze directiei dorite.

Poti repeta aceste miscari de cate ori vrei, in ritmul dorit. Pe teren drept, vei obtine o viteza constanta de inaintare in acest fel, insa nu va deveni periculos.

 

Pop Shove-it

E un truc esential incepatorilor, reprezentand un bun punct de pornire pentru intoarceri, deoarece nu este atat de complicat. Pe scurt, in cadrul acestei miscari intorci placa la 180 de grade in timp ce corpul tau nu isi schimba pozitia.

Miscarea de inceput este similara cu cea a Ollie-ului. Cand sari pe coada, o tragi usor intr-o miscare rotunjita in spate pe sol, impingand usor piciorul din fata in sus si inainte si treci cu piciorul din spate sub coada, ridicand-o usor.

 

 

Pe masura ce placa se intoarce la 180 de grade ridici ambele picioare pentru a nu te impiedica de ea. Prinzi deck-ul cu ambele picioare, deasupra suruburilor de la axuri, si aterizezi, indoind genunchii.

Pe masura ce exersezi e important sa gasesti balansul si coordonarea necesare pentru ca placa sa nu se invarta mai mult sau mai putin.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu