Cu totii stim ce greu este sa te apuci de sport cand afara este urat, cand ploua si e frig, cand esti prea stresat/a sau obosit/a iar canapeaua parca te imbratiseaza. Greu este sa incepi, caci trebuie sa te imbraci sa iti faci geanta de sport si sa iesi din casa, mai apoi pierzand cateva minute si pana la sala si gandindu-te ca in tot acest timp te puteai uita la un episod din serialul preferat pe Netflix.
Tu esti cel mai mare dusman al tau in aceasta circumstanta, caci in timpul in care te gandesti si gasesti motive sa scapi de antrenament te-ai putea pregati si iesi pe usa sau chiar face cateva exercitii, daca preferi sa te mentii in forma acasa. In fond, un antrenament consta in 30 – 60 de minute de exercitiu fizic, nu participi la o competitie in care trebuie sa fii in cea mai buna forma, si nici nu e neaparat necesar sa faci asta in fiecare zi. Este indicat sa ai parte de activitate sustinuta, de intensitate medie, de cel putin 3 ori pe saptamana.
Daca iti este greu sa te scoli din pat si sa “sacrifici” cateva zeci de minute in avantajul sanatatii tale, iata cateva ponturi care ar putea sa te ajute.
Echipeaza-te fara a te gandi la asta
Daca iei pe tine treningul sau hainele pentru sport si/sau te incalti, vei avea un motiv in plus sa nu dai inapoi, caci slabe sunt sansele sa te scufunzi inapoi in canapea cand esti gata de activitate. Alege niste piese care iti pun corpul in valoare si care te fac sa te simti bine, pentru a te insufleti.
Daca programul implica realizarea unui antrenament dis de dimineata, ai echipamentul pregatit, pentru a te imbraca repede si iesi pe usa, fara prea multe trageri de timp. Daca, in schimb, dedici timp sportului dupa amiaza, tine rucsacul cu hainele pentru sala aproape, sau du-te direct de la birou, pentru a bifa aceasta activitate.
Nu uita de nutritie
Depinde de perioada zilei in care iti faci antrenamentul si de modul in care reactioneaza corpul tau. Multi antrenori promoveaza exersarea dupa ce ai mancat ceva, de regula cu 90 de minute inainte, pentru a avea suficienta energie si intensitate si a da tot ce poti.
De dimineata poti bea o cafea sau consuma ceva mai light, care sa iti dea putin zvac, si, in timp, poti realiza ca ai mai mult succes daca te antrenzi pe stomacul gol, dar nu incepe in acest mod. Daca mergi la sala dupa amiaza si ai luat pranzul cu cateva ore in urma, poti recurge la un mic snack care sa te energizeze si sa te pregateasca, deoarece nu e indicat sa faci sport cand iti este foame.
E important sa nu te infometezi, dar si sa lasi timp de digestie, caci nici pe stomacul plin nu vei avea rezultate remarcabile, ba mai mult, ti se poate face rau. Formeaza-ti un obicei sanatos, cu un corp energizat gata de efort si mai apoi poti testa sa vezi ce merge mai bine pentru tine.
Hidratarea e importanta
Consuma cel putin 500 ml de apa inainte de a incepe, astfel vei scapa de senzatia de oboseala din muschi si ti se va limpezi mintea. Deshidratarea te poate face sa te simti mai obosit/a decat esti si sa nu iti mai doresti sa depui efort. Poti observa asta cand iesi la alergat sau pe bicicleta, iar picioarele tale se simt grele.
Pune-ti antrenamentele in calendar
Daca iti programezi fiecare sesiune din saptamana, ai mai putine motive de a renunta, caci asta inseamna ca ti-ai facut timp pentru sport. Gandeste-te ca sunt niste programari pe care trebuie sa le onorezi, caci sunt in avantajul tau, in cele din urma.
Variaza-ti antrenamentul
Cand stii ca te intorci la sala si te asteapta aceeasi rutina, ai obosit sau pur si simplu nu mai ai chef de o noua zi de exercitii pentru picioare, incearca sa mai “schimbi placa” din cand in cand, alternand intre banda de alergat, ieftina si buna, bicicleta eliptica, niste exercitii de forta sau pentru abdomen.
Tocmai pentru a se bucura de fiecare vizita la sala multi pasionati isi segmenteaza antrenamentele saptamanale pe grupe musculare. In acelasi timp, acest artificiu iti permite a te recuperezi in cazul in care faci sport in fiecare zi, menajand in mod alternativ cate o grupa musculara.
Documenteaza cum te simti dupa fiecare antrenament
Pastreaza un mic jurnal in care sa scrii senzatiile resimtite dupa o sesiune de efort. Vei putea citi aceste ganduri cand nu te simti pregatit/a pentru un nou antrenament, si poate vei retrai clipele in care ai reusit sa ridici cea mai mare greutate sau sa faci cele mai multe repetitii, motivandu-te sa continui si chiar sa depasesti aceste recorduri.
Pentru ca in timpul efortului fizic stimulezi endorfinele te vei simti mai bine si pe plan mental, asa ca sansele sa scrii ceva pozitiv precum “ma simt extraodrinar, energizat/a”, “ma bucur ca am facut acest antrenament” sau “ma simt foarte puternic/a” sunt mai mari.
Incearca un antrenament de grup
Fie ca alegi un curs cu antrenor la care mergi singur si faci cunostinta cu alte persoane sau ca te incumeti sa exersezi alaturi de un prieten bun, vei primi incurajari si vei avea mai multa determinare sa iti depasesti limitele si sa ai rezultate bune. Pe deasupra, in acest fel si atunci cand nu prea te simti in stare sa te “chinui” la aparate, partenerul de lucru te va indemna si incuraja sa continui.
Ia o pauza
Poate parea impotriva firii, insa in anumite cazuri e de preferat sa spui pas unui antrenament. Acest sfat este util atunci cand ai fost consecvent/a cu programul de exercitii si te simti obosit/a sau poate pur si simplu cauti un nou tip de efort fizic.
Daca intuitia iti spune sa renunti la sport pentru cateva zile, fa asta. Poti incerca un nou hobby si te poti relaxa, lasandu-ti muschii sa se refaca, iar cand te vei intoarce vei simti energia acumulata si vei avea mai mult spor.
Lasa un comentariu
0 Comentariu