8 trucuri pe care le poti face pe snowboard

Am modificat articolul ultima data pe: 17.04.24

 

8 trucuri pe care le poti face pe snowboard

 

Pentru ca nu e de ajuns sa inveti sa te dai la vale cu snowboardul, ci iti vei dori sa deprinzi si cateva scheme, din fericire exista zeci de astfel de optiuni pe care le poti stapani, chiar si in sezonul cald, cu ajutorul skateboardului, pentru a fi deja pregatit atunci cand iarna bate la usa. 

 

In extra-sezon este perioada cea mai buna de a incerca sa deprinzi noi miscari care sa cucereasca oamenii de pe partie pe timp de iarna si care sa te ajute sa iti depasesti limitele. Fie ca este vorba despre exercitii simple sau scheme cu adevarat spectaculoase, ai la indemana online numeroase tutoriale care sa te ajute. 

Desi poate parea ca snowboardingul e un sport mai monoton, acest lucru nu este nici pe departe adevarat, prezentand mereu inovatii si control deosebit, inventand si reinventand trick-uri. Si, cum cei care schimba cu adevarat sportul sunt chiar participantii, iti vom spune azi cum sa realizezi cateva trucuri, spunem noi, interesante si populare la ora actuala. 

 

 

Eurocarve 

E o miscare cu stil, dar care are nevoie de echilibru si atentie. E necesar sa poti face cruising si sa “tai” zapada cu ambele canturi ale placii, cu genunchii indoiti, punand mai multa presiune intoarcerilor si serpuirilor. Cand esti inclinat pe varfuri, te lasi cat de jos poti, prinzand cu mana celalalt cant, aplecandu-te spre fata pana cand cealalta mana aproape atinge zapada. Dupa ce stapanesti aceasta miscare, vei putea sa te obisnuiesti cu pozitia extrema necesara eurocarvingului.

Pentru a te pregati si a invata cum sa iti tii echilibrul pe cot si placa, te vei aseza jos, pe burta, flexandu-ti abdomenul si mentinand spatele drept, greutatea fiind orientata catre antebrate si varfurile degetelor. 

Apoi poti incerca trucul complet, te lasi in jos in timp ce rulezi pe o parte a placii, punand incet bratul pe zapada si lasandu-te sa aluneci si pe acesta, si pe cantul snowboardului, mentinand genunchii indoiti, cealalta mana situandu-se pe marginea placii aflate in aer, dupa cateva secunde impingand usor in jos pentru a te ridica si continua sa aluneci. 

 

Elbow carve 

Este o miscare similara, unde urmezi aceiasi pasi ca si in Eurocarve, diferenta fiind ca iti vei mentine corpul departe de zapada, necesitand mai multa forta in muschii centrali, ai abdomenului. Totodata, in loc sa tii intregul antebrat pe zapada, te vei concentra in ridicarea usoara a pumnului, pentru ca doar cotul sa fie cel care “aluneca” pe gheata. 

 

Mica saritura

Pe o partie mai putin inclinata, iti vei orienta soldurile in pozitie dreapta, cu genunchii usor inclinati, traversand dealul prin mici sarituri, placa fiind usor inclinata pentru a scobi cu cantul varfurilor degetelor. 

Acest exercitiu te ajuta sa flexezi echilibrat din ambele membre, pentru a nu te obisnui cu lasarea greutatii pe unul singur. Cu ajutorul sariturilor poti face intoarceri si curbe, fiind un exercitiu util. 

 

Presarea nasului sau a cozii

Cel mai simplu mod de a intra in pozitia de presare este cu genunchii indoiti, folosindu-te de genunchi, glezne si solduri. Cu cat esti mai jos cu atat mai bine vei efectua trucul. 

Iti lasi greutatea in piciorul din spate, pentru a ridica nasul placii, tinand glezna dreapta, dar genunchiul indoit, si piciorul din fata se intinde cat de mult poti. In mod similar, pentru ridicarea cozii vei pune greutatea in piciorul frontal, acesta fiind cel flexat, membrul din spate fiind mai intins si tragand usor in sus placa. 

Dupa ce devii stapan pe miscare, poti incerca sa prinzi nasul sau coada in timp ce faci presa. Ai grija sa nu te accidentezi, exersand mai intai la viteza redusa sau chiar din repaus. 

 

Ollie si Nollie

Te lasi cat de jos poti, fara a-ti pierde echilibrul pe placa, punandu-ti greutatea pe un picior sau pe celalalt, precum in presa explicata mai sus, apoi sari pe membrul incarcat cu energie prin apasare si ridici usor placa in aer. 

E important sa iti tii capul si soldurile in pozitie dreapta, fara prea multe miscari. Incearca sa cazi cu ambele picioare in acelasi timp, avand mai multa stabilitate la alunecare in acest mod. 

Impingi placa usor in fata, facand-o sa alunece sub picioare, echilibrand pozitia soldurilor peste coada, punand o usoara presiune cu piciorul din spate pentru ca deck-ul sa sara usor in aer, apoi aterizand cu ambele picioare in acelasi timp. 

Schimbi centrul de greutate pe piciorul din fata, miscarea aceasta fiind importanta pentru a obtine flexare si inaltime mai mare a Ollie-ului, avand grija sa mentii genunchii flexati si abdomenul usor angrenat. 

 

Piruetele

Invartirile pe partie te ajuta sa obtii intoarceri mai fluide si piruete mai frumoase. Un detaliu esential este sa te uiti peste umar in timpul rotirii, ochii fiind urmati de umeri, solduri, genunchi si glezne. Tii capul sus si te intorci cu el uitandu-te peste umar, ramanand stabil in pozitie si exersezi intoarcerea pe fata si spate. 

 

Frontside 360

E un truc de baza, realizat usor pe cel mai bun snowboard pe care il detii, implicand saritura si rotatia. Partea dificila este legarea celor doua parti tehnice componente intr-un mod fluid. Vei exersa foarte mult si in sezon, si cu placa de skate, pentru a te obisnui. 

Sari pentru a te ridica cu tot cu placa de pe sol, folosindu-te de muschii abdominali si de flexarea si extensia genunchilor, dupa care iti intorci usor partea superioara a corpului spre nas, urmarind directia de invartire si cu picioarele. 

 

 

Wildcat

Este un truc pe care il incearca intermediarii si avansatii, necesitand un fizic bun si rezistent pentru ca reprezinta o intoarcere peste cap. Poti invata miscarea de baza pe o trambulina, astfel construindu-ti memoria musculara si agilitatea. 

Exersarea se face cel mai bine pe o zona usor inclinata in sus, precum o rampa, pe care o poti face oriunde este zapada. Pornesti din pozitie plata, cu umerii aliniati peste lungimea placii si tii bratul din spate ridicat la inaltimea liniei umerilor, ajutandu-te la rotire. 

La alunecare, iti lasi corpul spre coada si apesi cu piciorul din spate, tragand bratul in fata si ridicandu-l pe celalalt sus, ridicandu-te in aer. Te vei “compacta” cat de mult posibil, pentru a nu cadea intr-o pozitie periculoasa, tinandu-te cu bratul din spate de marginea placii, pentru a-ti ajuta corpul sa fie aliniat in pozitie corecta. La aterizare intinzi picioarele, impingand cu cel din spate pentru a absorbi socul de impact. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu