9 semne ca genunchii tai sunt in pericol

Am modificat articolul ultima data pe: 01.04.20

 

9 semne ca genunchii tai sunt in pericol

 

Genunchii tai sunt parte integranta si importanta a corpului, de care depinde in mare masura mobilitatea, motiv pentru care pot cadea prada adesea ranilor. Sporturi, cazaturi sau accidente ce implica vehicule sunt adesea intalnite, multe dintre ele fiind precedate de semne pe care, poate, nu le identifici la timp. Iata cateva informatii care ti-ar putea salva genunchii.

 

Principalele semne ale afectiunilor la nivelul genunchilor sunt umflarea si durerile, aici avand loc numeroase miscari de eroziune, extensie si indoire, asa ca reprezinta cel mai comun loc unde pot aparea accidente. Printre cele mai des intalnite se afla luxatiile, intinderile, dizlocatiile, fracturile, artritele, rupturile de menisc, incrucisarile de ligamente si extenuarea. 

Printre riscurile cele mai ridicate se afla osteoporoza, antrenamentele incorecte, suprasolicitarea si sporturile de impact ridicat, unde schimbarea directiei este prevalenta. Cel mai des, gravitatea si specificitatea accidentarii sunt descoperite la medic, in urma consultului de specialitate, a radiografiei sau examenului MRI. Tratamentul depinde de tipul si severitatea ranii. 

 

 

Factori de risc ai accidentarilor

 

Practicarea sporturilor

Riscul ranirii sau al aparitiei durerilor in zona genunchiului creste in cadrul practicarii sporturilor de impact, precum fotbalul, baschetul, rugby-ul, hockey-ul sau ciclismul. Un posibil factor este purtarea pantofilor de sport cu crampoane, asa cum si intoarcerile bruste si schimbarile de directie pot fi elemente cauzatoare ale durerilor. 

Chiar si yoga realizata in mod incorect sau cu pozitii prea dificile de la inceput, care pun presiune prea mare pe un genunchi sensibil, poate duce la accidentari. 

 

Varsta

Un risc foarte mare de vatamare il au varstnicii, pentru ca se pot dezechilibra mai repede si densitatea oaselor lor este scazuta, doi factori ce formeaza un cocktail nefericit de simptome. 

 

Predispozitii anatomice

Statistic vorbind, femeile au un risc mai ridicat de accidentari ce implica incrucisarea ligamentelor (ACL) si leziuni patelare. Acest lucru se intampla deoarece unghiul de inclinare al genunchiului este diferit fata de al barbatului datorita anatomiei femurului si soldului. Acest aspect poate duce la inflamarea si iritatia la nivelul patelei. 

 

Greutatea

Cum era de asteptat, greutatea este un factor cand vine vorba despre sanatatea articulatiilor, avand in vedere ca pe picioare este sustinuta intreaga masa a oricarei persoane. Supraponderabilitatea implica sustinerea unei greutati mai mari, care poate afecta stadiul in care se afla genunchii, punand mai multa presiune pe acestia. 

 

Suprasolicitarea

Antrenarea deficitara, insuficienta sau supraantrenarea pot fi cauze ale aparitiei defectelor la nivelul genunchilor, mai ales in cazul sportivilor. Daca partea mobila nu este antrenata, isi pierde elasticitatea si devine mai rigida, putand aparea dureri la miscare, iar daca este antrenata prea mult, se poate inflama. 

 

Reabilitarea defectuoasa

In urma accidentarilor la nivelul piciorului, fie ca este vorba despre o leziune la nivelul genunchiului sau a gleznei, ori o ruptura de alta natura, este important sa fie urmat procesul corect si natural de reabilitare, care include terapie fizica, in mod contrar mobilitatea putandu-se pierde, incheietura devenind sensibila si predispusa la ranire. 

 

Simptome 

Printre semnele care te notifica in privinta iminentei unei afectiuni la nivelul genunchilor vei gasi:

Dureri locale

Umflaturi la nivelul rotulei si articulatiilor

Senzatie calduroasa la atingere

Inrosirea pielii

Sensibilitate la atingere

Dificultate in ce priveste indoirea genunchiului

Sunete observabile in momentul indoirii

Instabilitate la miscare

Vanatai. 

 

Acestea pot fi grupate si in functie de tipul afectiunii. Asa ca, daca aceasta este cronica sau cauzata de suprasolicitare, comune vor fi “clicaiturile” si pocniturile, precum si durerile rezonabile intermitente. In cazul unei afectiuni acute, vor prevala umflaturile si durerile constante. 

 

Cauzele leziunilor

Cel mai adesea, accidentele care au drept “victima” genunchii sunt rezultatul unor forte exterioare care indoaie sau contorsioneaza articulatia intr-un mod in care nu este natural. 

Printe cele mai comune puncte de plecare se afla mecanismele de torsiune exprimate in cadrul sporturilor, caderilor sau cazaturilor, care pot duce la degradarea cartilajului si ligamentelor. 

Accidentele de impact ridicat (ce implica vehicule sau caderi violente) pot afecta mai multe parti ale articulatiei. 

 

 

Tipuri de leziuni

 

Entorsa

Survine la nivelul ligamentelor care formeaza genunchiul, putand fi de gradul 1, cand ligamentul este intins si dureros, insa fibrele nu au fost rupte, putandu-se pastra stabilitatea, de gradul 2, unde fibrele sunt rupte partial iar membrul nu isi poate mentine echilibrul, sau de gradul 3, unde ligamentele sunt rupte complet iar genunchiul este complet instabil. 

 

Intinderea

Are loc cand muschii sau tendoanele inconjuratoare sunt supraintinse din cauza hiperextensiei sau hiperflexiunii genunchiului. Exista durere in zona, iar mobilitatea va fi afectata. 

 

Bursita

Are loc cand bursa (un orificiu care contine lichid) se infecteaza, devine iritata sau se inflameaza. In mod normal, actioneaza drept suspensie” care micsoreaza frictiunea dintre tesuturi. Cu cele mai bune genunchiere simple sau sportive poti contribui la stimularea circulatiei din zona, conferind suport si ajutand la scaderea riscului aparitiei unei astfel de afectiuni. 

 

Ruptura de menisc

Are loc cand unul din cele doua cartilaje dinauntrul genunchiului se rup din cauza suprasolicitarii sau a varstei inaintate. 

 

Dizlocarea

Este efectul unui impact puternic, cauzat de accidente care implica vehicule sau sporturi cu grad ridicat de contact intre jucatori. Se intampla mai rar, insa este dureroasa, cauzand leziuni la nivelul tuturor partilor componente, inclusiv vase sangvine si nervi, pentru recuperare fiind necesara interventia chirurgicala. 

Dizlocarea rotulei (patela) poate fi extrem de dureroasa, insa nu pune in pericol viata umana, putand fi tratata prin readucerea in pozitia corecta, atele si terapie fizica. 

 

Fracturile

Sunt rezultatul unei lovituri directe in zona genunchiului. Patela se rupe atunci cand are loc o cazatura direct pe genunchi iar forta impactului este mare. Pot avea loc si alte fracturi sau fisuri in zonele adiacente (tibie, fibula, femur), in special in cazul persoanelor cu osteoporoza. 

 

 

 

Sindromul durerii paletelofemurale

Reprezinta durerea cronica resimtita la nivelul genunchiului si erodarea cartilajului de sub patela. Este rezultatul suprasolicitarii picioarelor, survenind cand structurile celulare articulare au fost supuse frecvent leziunilor. 

 

Boala Osgood-Schlatter

Este o afectiune ce are drept victime copii, fiind cauzata de cresterile rapide care duc la dureri de oase si umflaturi sub rotula. 

 

Osteocondrita disecanta

Se intampla adesea copiilor, cand cartilajele si oasele de sub articulatii isi pierd sursa de sange, lucru ce duce la umflaturi si dureri. Poate avea loc si la nivelul altor articulatii. 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre