Te-ai decis sa iti iei un skateboard, sau poate l-ai cumparat deja, si te intrebi ce ai mai putea face sa fii pregatit pentru primele lectii. O activitate recreativa precum aceasta implica folosirea unui echipament de protectie pentru inceput, mai ales cand micul aventurier este un copil, iar daca nu ti-ai luat deja placa poti sa te gandesti la ce model si tip preferi, in functie de ce crezi ca iti va facea mai multa placere: trucuri sau mers.
Cand alegi un nou tip de transport personal sau o modalitate cool de a petrece timpul liber, skateboardul devine un prieten de nadejde, care intoarce privirile. Spre a evita accidentari si dificultati, iti va fi de folos sa cunosti anatomia piesei si sa nu uiti de cateva elemente de baza, printre care se afla si sfaturile urmatoare.
Alegerea echipamentului
Acesta este, de regula, primul si cel mai important pas. Pentru inceput iti va fi de folos o placa mai grea si mai groasa, mai putin curbata, astfel riscul de a cadea sau de a aluneca fiind mult mai mic, pentru ca ai mai mult control asupra miscarilor.
Pe masura ce vei invata sa mergi si vei obtine dexteritate, vei putea face trecerea spre un produs mai subtire si concav, cu o forma specializata anumitor stiluri de rulare.
Pe langa obiectul fara de care nu poti face nimic, vei investi si intr-o casca de protectie si in genunchiere si cotiere, mai ales daca purtatorul este un copil, unde riscul accidentarilor creste.
Verifica axul placii
Aceasta actiune e importanta deoarece piesa aceasta iti permite sa faci curbe, scazand considerabil riscul caderii. Daca axul e prea strans, desurubeaza-l putin, asigurandu-te ca piesele de sustinere sunt fixe, la locul lor.
Alege-ti pozitia
Precum in cazul altor sporturi, si cand te dai pe placa e nevoie sa stii care este piciorul dominant si sa il folosesti de fiecare data. Membrul pe care il pui in fata este responsabil cu mentinerea echilibrului, in timp ce cel din spate va permite schimbarea directiei si va da viteza.
Inainte de a urca pe skateboard, va trebui sa iti dai seama care este piciorul tau dominant, iar daca ai mers pe snowboard sau ai facut surf, stii deja. Daca nu, poti verifica simplu prin inchiderea ochilor si rugarea cuiva sa te impinga din spate. Membrul pe care il pui in fata va fi cel pe care il tii in fata pe skate. Daca dominant e membrul stang, pozitia ta e normala, iar daca e cel drept, ai o pozitie “goofy”.
Obisnuieste-te cu placa
Cum nu poti fi expert de cum te urci pe skateboard, va trebui sa inveti sa stai, mai intai. Il poti aseza pe o suprafata abraziva, precum un covor sau iarba deasa, si incerci sa sari sau sa te pui cu picioarele pe el.
Facand asta de mai multe ori, te obisnuiesti cu echilibrul necesar manipularii, memorand forma si dimensiunile obiectului si modul in care ti-e cel mai bine sa stai pe el. Poti alterna cu picioarele pe placa, incercand mai multe pozitii pana cand o descoperi pe cea mai buna pentru tine.
Cum faci primii pasi
Invata sa tii picioarele corect, pozitionandu-l pe cel dominant in fata axului si pe celalalt in spatele axului secundar, astfel avand un echilibru bun. Primele miscari ar trebui sa fie de sarire si indoire a genunchilor, de inclinare in fata si in spate, dinspre degete spre calcaie si invers, pentru a deprinde miscarile necesare rularii corecte si eficiente.
Unde incerci pentru prima oara sa mergi pe asfalt
Dupa ce te-ai familiarizat cu al tau skateboard (aici comparam cateva modele), poti trece la incercarile efective pe strada. Bineinteles, e de preferat sa alegi o zona mai putin circulata, insa dreapta si lina, fara gropi sau denivelari majore ori crapaturi, spre a putea exersa fara riscuri.
Te urci pe placa si iti stabilesti pozitia de la inceput, fara a porni la drum. Poti exersa aceleasi miscari de pe iarba, spre a vedea cum se comporta piesa din lemn sub greutatea picioarelor tale, pe asfalt.
Nu incerca miscari complicate din prima
Desi poate ti-ai dori sa incerci imediat niste figuri riscante, e de preferat sa te obisnuiesti, mai intai, cu elementele de baza, pentru a evita cazaturile si accidentarile. Pentru inceput, apasa cu piciorul din spate in pamant, spre a-ti oferi putina viteza si a te deplasa, ca si cum ai face un pas in spate.
Mentine controlul miscarii prin realizarea unor pasi mici, dar puternici, impingandu-te usor in directia spre care vrei sa rulezi. Dupa ce skateboardul porneste, mergi pe el pana cand se opreste in mod natural.
Mai apoi incerci sa mentii viteza prin pasi scurti, si deprinzi cum sa te intorci spre stanga sau dreapta. Acest lucru se face punand ambele picioare de-a curmezisul pe latimea placii, peste axuri, lasandu-te usor spre partea spre care vrei sa te indrepti.
Ai grija la frane
E important sa stii cum sa te opresti, mai ales cand ai in fata obstacole sau cand ai prins viteza prea mare. Exista mai multe modalitati de a incetini, insa cea mai populara ramane frana de picior.
Iti tii echilibrul pe piciorul dominant, lasandu-l pe celalalt usor in jos, spre a “tarsai” de pamant in timp ce rulezi. Nu pune cu forta membrul in pamant pentru ca poti cadea si te poti accidenta. E mai bine sa depui putin efort constant pentru a incetini treptat.
Stapaneste miscarile de baza, dupa care vei invata noi trucuri
Nu e tocmai indicat sa te avanti in incercarea unui Ollie sau a unui Kickflip inainte de a te obisnui cu placa si de a te simti stapan pe situatie cand rulezi pur si simplu. Pe masura ce te inveti, iti poti trage inspiratia din mediul online, unde gasesti numeroase filmulete cu trucuri simple sau mai dificile, pe care le poti incerca si tu.
O alternativa este socializarea cu alti skateri in parcurile din orasul tau, comunitati de aventurieri existand in mai toate localitatile din tara.
Inarmeaza-te cu rabdare si mult timp, caci chiar daca, poate, dupa primele incercari de a merge pe placa, un trick pare a fi intr-un viitor foarte indepartat, esecurile devin doar un prim pas in fata succesului ce va veni.
Lasa un comentariu
0 Comentariu