Reguli la Baschet – de la A, la Z

Am modificat articolul ultima data pe: 28.11.24

 

Jocul de baschet este foarte apreciat si popular, fiind printre favoritele sporturilor in echipa, jucat de copii si adulti, fie ca profesionisti, fie pentru a petrece timpul liber, si iti prezentam, in continuare, tot ce trebuie sa stii despre regulament, pentru a putea sa-l practici.

 

Multe scoli din Romania promoveaza jocul de baschet, care este foarte indragit de copii, ajutandu-i sa se dezvolte armonios si sanatos, cu o buna conditie fizica, dar si sa invete sa fie parte a unei echipe, sa colaboreze pentru a castiga. Cei mai multi, chiar daca nu ajung la un nivel profesionist, raman fideli acestui minunat sport si il practica saptamanal sau lunar, dupa cum le permite timpul, impreuna cu prietenii, fiind un mod placut de a te mentine in forma si de a petrece timpul liber.

In continuare, iti prezentam cateva informatii despre cum se joaca baschetul, care sunt regulile, cand a aparut etc., si, chiar daca nu joci, poti urmari meciurile importante din NBA, cunoscand regulamentul.

 

Cum a aparut baschetul?

Acest sport are si o frumoasa poveste in spate, fiind inventat in 1891 de catre un profesor canadian, James Naismith. Acesta a fost provocat de catre directiune sa gaseasca o alternativa la sporturile care se promovau la acea vreme, mai dure, care sa ii protejeze pe copii, dar sa ii si atraga.

Astfel, acesta a legat doua cosuri de fructe la o inaltime de aproximativ 3 m, fata de sol, si a format doua echipe. Scopul era ca fiecare sa arunce mingea in cosul echipei adverse, castiga cea care a inscris mai multe puncte.

Incet, incet, acest sport a fost tot mai apreciat, s-au dezvoltat, la baschet, reguli interesante si a parasit granitele tarii, ajungand in 1936 un sport olimpic. 

Care erau regulile la inceput?

La inceput, de baza erau o serie de reguli la baschet care stabileau un cadru, multe dintre ele fiind prezente si in forma moderna a jocului. 

Primele cinci reguli erau despre cum se poate controla mingea de catre jucator, si care este comportamentul fata de un jucator din echipa adversa, astfel:

 – mingea poate fi batuta folosind o mana sau ambele maini, dupa cum ii este mai la indemana jucatorului;

 – la aruncare se folosesc, de asemenea, ambele maini, sau doar una singura;

 – mingea poate fi controlata doar cu ajutorul palmelor mainii, nu erau permise jocuri cu capul si piciorul, precum in alte sporturi;

 – nu era voie sa impingi, sa tragi, sa pui piedica sau sa lovesti un adversar. In caz ca acest lucru se intampla, jucatorul era eliminat de pe teren pana la inscrierea unui punct. La o noua abatere, in caz ca era evident ca a fost o lovitura intentionata, arbitrul putea decide excluderea jucatorului, pana la finalul meciului, fara a putea fi inlocuit;

 – mingea de baschet nu trebuie lovita cu pumnul, la doua astfel de lovituri echipa adversa primea un punct. 

Urmatoarele reguli se refereau la cat dureaza un meci de baschet, cine are posesia, cand se considera punct inscris, dupa cum urmeaza:

 – jocul era impartit in doua reprize, fiecare avand cate 15 minute. Intre reprize era o pauza ce dura 5 minute;

 – pentru a se considera cos marcat, mingea trebuie sa ajunga in cos si sa ramana, fara ca jucatorii din echipa adversa sa aiba voie sa atinga macar cosul. In caz contrar, se considera punct;

 – castigatorii erau declarati cei care aveau cele mai multe cosuri inscrise pe durata unui meci de baschet. Daca era egalitate capitanii celor doua echipe putea sa hotarasca daca jocul va continua sau este bine asa, cu scor egal.

Pentru o buna gestionare a meciului in teren erau prezenti doi arbitri, unul in teren si unul in afara, fiecare cu rolul sau. Arbitrul din teren avea atributia de a valida punctele inscrise, de a indica directia de joc in cazul unui repuneri si cine este la posesie. Arbitrul de scaun, avand o imagine mai de ansamblu, putea vedea daca jucatorii respecta regulile de la primele puncte, in caz unor abateri, putea decide eliminarea acestora. 

O parte dintre aceste reguli s-au mai modificat de-a lungul timpului si, in continuare, iti prezentam regulile jocului de baschet modern. 

 

Cum este terenul de baschet?

Un teren baschet trebuie sa aiba anumite caracteristici: suprafata trebuie sa fie solida si fara denivelari, iar suprafata este reglementata la un dreptunghi cu o lungime de 28 m, pe o latime de 15 m.

Pe suprafata de joc sunt trasate anumite linii, care desemneaza zonele de pe teren, distanta dintre 2 puncte pe teren, anumite pozitii si sunt:

 – linii de delimitare, pe lungimi si pe latimi, marcand zona destinata jocului;

 – linie centrala ce imparte terenul in doua;

 – semicercuri in fiecare teren de joc prin care se mentioneaza zona in afara careia se pot inscrie cosuri de 3 puncte, central este la o distanta de 6,75 m de cos.

 – linia pentru aruncarile libere;

 – cercurile pentru aruncarile libere, precum si cercul central;

De asemenea, sunt reglementate si pozitiile cosurilor, inelelor, panourile si sistemul de prindere, pentru a fi sigure si pentru a avea aceleasi conditii de joc. 

Tabela de marcaj agrementata trebuie sa contina mai multe informatii, printre care: indicatorul de scor, numele echipelor, numarul greselilor, fiind pozitionata vizibil, atat pentru jucatori cat si pentru spectatori. 

Panoul de sub indicator permite: afisarea timpului ramas in minute si secunde, precum si zecimi de secunda in ultimul minut de joc, cronometrarea in format digital cu numaratoare inversa a timpului de joc. 

Care este timpul de joc?

Fata de structura initiala a meciurilor de baschet, timpul de joc este mai diferit acum, avand: 4 sferturi care tin 10 minute pentru competitiile din FIBA si cate 12 minute pentru cele din NBA; in caz de egalitate, la finalul celor 4 reprize, se mai joaca reprize a cate 5 minute, pana se poate desemna un castigator; dupa fiecare repriza, fie din cadrul meciului, fie de prelungiri, este o pauza de 2 minute, iar intre repriza a doua si a treia o pauza mai lunga, de 15 minute. 

In caz ca se comite o greseala chiar in momentul in care se anunta finalul unei reprize, daca se cere o aruncare libera, aceasta se va efectua in afara minutelor de joc. 

Se considera jocul inceput in momentul in care mingea este aruncata de arbitru, celelalte reprize incep cand mingea este la jucatorul care o repune in joc. Desi pe parcursul meciului se schimba terenurile, in caz de prelungiri, jucatorii raman pe teren ca la a patra repriza. 

In timpul jocului, antrenorul poate cere time-out, o mica pauza ce poate dura 1 minut si se pot acorda: 2 in primele doua reprize, 3 in cea de-a treia si a patra, acestea nu se reporteaza. In prelungiri se poate acorda doar cate un time-out. 

 

Care este componenta echipei?

In general, in jocul de baschet sunt 2 echipe formate din cate 5 jucatori fiecare. De asemenea, fiecare echipa are si 5 rezerve. 

Deoarece sunt putini jucatori pe teren sunt anumite pozitii baschet care pot fi usor de memorat si anume:

 – conducatorul de joc – ele este creierul echipei, cel care se afla in centru, incepe jocul si coordoneaza;

 – cel mai bun aruncator – acesta sta aproape de linia laterala, fiind cel care inscrie cosuri de 3 puncte;

 – cel mai bun jucator – care se poate plia pe mai multe posturi, fiind si pentru aruncari de 3 puncte si pentru cele din careul adversarilor; 

 – cel mai tehnic – marcheaza de obicei aproape de cos, fiind cel mai adesea pozitionat sub panou;

 – centru – se alege in general cel mai inalt si mai puternic jucator din echipa, ce apara propriul cos. 

Inlocuirile se pot face foarte usor, dar permanent trebuie sa fie doar 5 jucatori pe teren. Cel care intra in joc trebuie sa o faca doar prin terenul propriu, cel care paraseste suprafata o poate face pe oriunde. Un jucator inlocuit poate sa reintre dupa o perioada de timp, in functie de decizia antrenorului. 

Cu siguranta, daca nu joci in competitii, ci doar pentru destindere, poti sa formezi si echipe mai mici, dar sunt si jocuri in doi, de unu la unu, pe care le poti juca si la un singur cos. 

 

Ce fel de minge se foloseste?

Sunt mingi de baschet dedicate pentru acest sport, ce trebuie sa aiba o greutate maxima de 650 grame. De obicei sunt confectionate din cauciuc si nylon, dar pentru competitiile din NBA sunt din piele. 

Cine incepe jocul?

La inceputul meciului, posesia se decide in aer, mingea fiind aruncata de arbitru. Fiecare echipa isi desemneaza cel mai inalt jucator sau cel care are cele mai multe sanse sa ajunga mingea si sa o directioneze catre un coechipier. 

Si aici sunt reguli baschet care marcheaza conditiile si anume:

 – fiecare jucator trebuie sa fie cu picioarele in jumatatea sa de joc;

 – aruncarea pe verticala a mingii de catre arbitru, aceasta trebuie atinsa de jucatori numai dupa ce a depasit punctul maxim pe inaltime;

 – ceilalti jucatori se afla in afara cercului central si nu au voie sa intre decat cand unul dintre cei doi jucatori centrali a atins mingea. 

In continuare, arbitrul de margine va indica cine are posesia jocului. 

 

Care este valoarea cosurilor? 

Valoare cosurilor nu este egala, in baschet, reguli stricte marcheaza fiecare pozitie si numarul de puncte alocat. Astfel sunt:

 – cosuri care aduc 1 punct echipei – inscrise din aruncare libera;

 – cosuri care aduc 2 puncte echipei – ce sunt inscrise in semicerc;

 – cosuri de 3 puncte pentru echipa – sunt cele marcate din afara semicercului. 

De asemenea, daca in timpul jocului un jucator inscrie in mod accidental in cosul echipei proprii, se aduna 2 puncte pentru echipa adversa si acest cos se trece la capitanul echipei adverse. Daca se marcheaza in propriul cos cu buna stiinta, acesta nu este luat in seama de arbitri.  

Sunt mai multe stiluri de aruncari libere si fiecare isi poate alege cea mai buna varianta pentru el: cu ambele maini de jos, cu mainile de la piept, regula mainii drepte ce pleaca de la umar, fiind o aruncare clasica etc. 

 

Care sunt regulile de joc?

In baschet sunt numeroase reguli si in continuare amintim cateva dintre ele care sunt cele mai uzuale precum:

Regula pasilor – pivotarea este miscarea cu un picior fix ce are rol de pivot, in timp ce celalat se misca pentru a cauta o pozitie buna pentru aruncare sau un coechipier liber. Daca jucatorul prinde mingea in timp ce este in miscare sau dupa ce a terminat driblingul, mai poate face doi pasi pana sa arunce mingea sau sa se opreasca. 

Daca sare cu ambele picioare atunci trebuie sa elibereze mingea inainte ca unul dintre picioare sa atinga solul. La plecarea de pe loc, pasii sunt contorizati, iar pivotul poate fi pe oricare dintre picioare daca din saritura aterizeaza pe amandoua, sau doar pe piciorul care aterizeaza primul, dupa caz. 

Regula 3 secunde – cand echipa detine mingea, un jucator nu poate ramane mai mult de 3 secunde in zona restrictivă.

Joc 5 secunde – jucatorul nu poate tine mingea mai mult de 5 secunde in maini, dupa care trebuie sa intreprinda o miscare.

Regula 8 secunde – dupa o repunere sau daca recastiga mingea, echipa are 8 secunde pana sa o treaca in terenul advers.

Regula 24 secunde – din momentul in care mingea intra in posesia unei echipe, fie in urma recastigarii, fie dupa o repunere, aceasta are 24 de secunde pentru a face o aruncare la cosul de baschet din terenul advers.

Mingea nu mai poate fi intoarsa in propriul teren de catre o echipa ce a trecut la atac. Sunt de asemenea diverse greseli ce se sanctioneaza, atat de jucator, cat si de echipa. 

Cine arbitreaza meciul? 

La fel ca la orice sport, exista o serie de persoane care au rolul de a se asigura ca totul decurge conform regulamentului si fiecare jucator se comporta corespunzator, fara greseli si fair-play cu adversarul. 

De cele mai multe ori sunt folositi 2 arbitri, unul de centru, ce are o privire de ansamblu, si unul care sta pe margine, putand sa ia masuri daca constat nereguli in timpul jocului. In competitiile oficiale nationale si internationale din liga superioara, se folosesc trei arbitri, unul de teren si doi pe margine.

Pe langa acestia, mai sunt o serie de persoane care au diferite roluri bine stabilite precum: marcator si auxiliar, ce completeaza in buletinele de joc diverse informatii, prezenta pe teren, cine inscrie etc.; timer – cel care tine controlul timpului de joc, operator pentru 24 de secunde – cel care are grija sa nu se depaseasca timpul stabilit pentru timpul de atac. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu