Aikido si autoapararea – ce trebuie sa stii

Am modificat articolul ultima data pe: 14.06.24

 

Aikido este potrivit pentru mai toate varstele, de la copii la adulti, fiind nu numai o metoda de autoaparare, ci si de control, la care oamenii vin din diverse motive, de la dorinta de a mai scadea in greutate, la necesitatea de miscare, pentru a rezolva anumite probleme medicale si, nu in ultimul rand, pentru a scapa de stresul acumulat pe parcursul zilelor.

 

Acest frumos stil de arte martiale a aparut inca din 1925, fiind infiintat de Morihei Ueshiba, O-sensei, ca o sinteza a mai multor stiluri. Deoarece nu este o competitie intre doi adversari, ci trebuie tratata ca si o competie cu tine insuti, este un stil diferit de toate celelalte arte martiale, si pune accent pe dezvoltarea interioara. Se preteaza in mod exclusiv pe autoaparare si, prin practica, vei ajunge sa iti insusesti toate mijloacele pentru a putea sa te folosesti de forta adversarului si sa-l invingi.

Cine poate practica aikido?

Fiind bazat pe miscari line si pline de poezie, folosindu-te de forta adversarului, nu ai nevoie de o constitutie viguroasa si nici de anumite caracteristici fizice. Astfel, se dezvolta foarte mult latura de aikido pentru copii, si tot mai multi parinti aleg acest mijloc de miscare.

La cele mai multe cluburi de acest fel, antrenamentele pentru cei mici incep de la varsta de 5 ani si sunt structurate pe grupe, adaptandu-se si la temperamentul acestora. Astfel, pentru cei care sunt ceva mai violenti este un mijloc de calmare, o metoda de a se tempera, intelegand incet, incet, ca nu au nevoie de forta pentru a se impune.

La polul opus se afla cei care au un temperament foarte moale si care nu riposteaza, sunt mai timizi, iar aikido ii va face sa fie mai plini de viata si mai agili. 

Cu siguranta si pentru adulti este un mijloc de miscare, de antrenament, de eliminare a stresului cotidian, care te ajuta mult si in viata de zi cu zi. Poate fi practicat pana la varste inaintate, existand practicanti de peste 80 de ani care fac zilnic antrenamente. Nu conteaza motivatia pentru care alegi acest stil, vei vedea ca este pe gustul tau si ca iti este de mare folos. 

 

Ce ai nevoie pentru aikido?

Dupa ce ai mers de cateva ori la sala si vezi ca iti place acest stil, poti sa iti achizitionezi primul tau kimono aikido. In mod uzual, acesta este de culoare alba si se sustine in talie cu centura. In functie de culoarea acesteia sunt si gradele pentru cei mici, sistemul de gradatie fiind implement la inceputul anilor ‘40. 

Una din primele lectii este cum sa legi centura kimono aikido, aceasta fiind cu o tehnica speciala, bine definita si care te ajuta sa te poti misca liber, fara a avea probleme ca se desface in timpul unui antrenament. 

La ce te ajuta sa practici aikido?

O prima intrebare la care trebuie sa cunosti raspunsul, ce este aikido? Coborat direct de la stilul de lupta al samurailor moderni, acest stil combina mai multe tipuri de arte martiale si imbina armonios lupta de autoaparare cu principii ce tin de moralitate, fiind foarte bine adaptat pentru aceste timpuri.

Ce inseamna aikido? O alta intrebare plina de relevanta, aikido putand fi tradus liber ca si “calea pacii si a armoniei”. Astfel, la baza acestui stil sta nonviolenta, incercarea de a face adversarul sa rateze, fara a-l lovi. 

De asemenea, acest stil se bazeaza foarte mult pe forta interioara, ki, de care cele mai multe persoane nu sunt constiente si astfel nu stiu cum sa se foloseasca de ea. Cu siguranta ai vazut sau ai auzit de persoane care, puse in fata unui fapt foarte grav, si-au gasit resurse interioare puternice care le-au ajutat sa iasa din acel impas (spre exemplu, forta de care este capabila o mama care isi ajuta copilul).

Mergand la o scoala de ki aikido, vei putea invata sa devii constient de aceasta forta de care dispui, sa stii cum sa o controlezi, sa o scoti la iveala atunci cand ai nevoie de ea. 

Aikido te va ajuta sa faci fata zi de zi stresului cotidian, punand in practica principiile invatate, armonizandu-te cu situatiile in care esti pus, fiind mai calm si mai relaxat. 

 

Unde pot practica aikido?

Desi a avut o dezvoltare mai lenta decat alte stiluri de arte martiale, fiind preferate cele care se bazeaza pe competitie, pe lupta, pe infruntarea adversarului, aikido a patruns si pe teritoriul Romaniei, fiind tot mai multe cluburi unde poti sa practici.

Aikido Bucuresti este foarte bine reprezentat, avand la dispozitie peste 20 de locatii in mai toate sectoarele, atat pentru cei mici, la scoli, cat si pentru adulti. Si alte orase din tara sunt concentrate pe acest stil, desi nu la fel de bine reprezentat ca in capitala, dar poti sa alegi un club de aikido in Brasov, Cluj, Timisoara. 

Daca vrei sa practici aikido in Iasi, ai la dispozitie mai putine variante, dar gasesti optiuni si pentru cei mici si pentru adulti. 

Aikido ca si autoaparare?

In mod cert daca ai fost interesat de subiect, ai aflat ca aikido se bazeaza pe forta adversarului, fiind astfel un mijloc de aparare foarte bun si eficient. Astfel, in caz ca esti atacat pe strada, nu trebuie sa detii un electrosoc puternic sau alte mijoace de aparare, ci bazandu-te pe ceea ce ti-ai insusit, nu trebuie sa intri in panica. 

Cu calm iti vei evalua sansele cele mai bune, nu vei ataca primul, ci il vei face pe adversar sa rateze, il vei prinde intr-un vartej in care tu vei fi centrul, iar atacatorul, marginea.

Cu perseverenta, practicand atent, iti vei insusi tehnicile de baza care iti vor veni apoi cursiv in timpul unei altercatii, adaptandu-le dupa situatii. Din acest motiv, aikido nu are la baza un set de tehnici si miscari rigide precum alte stiluri, ci se dezvolta continuu, fiecare instructor punandu-si amprenta si dezvoltand noi tehnici corelate cu calitatile fizice si psihice ale practicantului.

Astfel, tehnicile devin o parte din tine si le vei putea folosi obtinand maxim, cu un minim de efort din partea ta.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu