Artele martiale si autoapararea: Krav Maga

Am modificat articolul ultima data pe: 12.09.24

 

Pot exista momente in viata cand ai de a face cu o situatie neplacuta si este bine sa fii pregatit, inclusiv sub aspect psihologic, sa poti face fata si sa te descurci, iar cursurile de autoaparare iti vin in intampinare pentru a te ajuta sa devii mai puternic si increzator.

 

Vezi zilnic la televizor persoane adulte sau copii care sunt atacate si vatamate, iar daca ai si un serviciu care te solicita si pe seara, este mai bine sa decizi din timp sa te antrenezi pentru a putea face fata unei situatii mai putin placute, precum un atac violent, furt, viol etc.

De ce sa aleg sa practic astfel de sporturi?

Din aceste motive sunt tot mai multe cluburi si sali unde se predau artele martiale si autoapararea, deschise atat pentru copii, cat si pentru adulti, indiferent de sex. Pe langa o serie de tehnici si principii de lupta, in aceste cluburi vei invata sa te controlezi si psihic, pentru a nu te pierde in fata pericolului si pentru a putea lua cea mai buna decizie.

In plus, iti pastreaza corpul in forma si vei avea mai putine probleme de sanatate, indiferent ca esti o persoana mai activa sau lucrezi la birou mai mult de 7 – 8 ore pe zi.

 

De ce Krav Maga?

Cu siguranta te-ai intrebat ce este Krav Maga si de ce este potrivit pentru tine. Krav Maga a aparut in 1971, in Israel, ca si o arta martiala, fondatorul Imi Lichtenfeld dorind sa impartaseasca din vasta sa pregatire.

Acesta a fost foarte bine antrenat de-a lungul intregii sale vieti, participand inclusiv la lupte pe viata si pe moarte si avand rolul de a instrui soldati in 2 saptamani pentru a deveni buni luptatori. A studiat mai multe stiluri de lupta, avand o pregatire solida in Judo, Jiu-Jitsu Japonez, lupte Greco-Romane, box, dar si o pregatire militara de exceptie, paricipand activ si in al doilea razboi mondial. 

Dupa ce si-a incheiat activitatea militara, Imi Lichtenfeld si-a dorit sa vina in ajutorul persoanelor obisnuite si a infiintat cursuri de autoaparare. 

 

Cine poate urma aceste cursuri?

Fondatorul, avand la baza mai multe stiluri de arte martiale, dar fiind si un luptator de strada, a creat un produs nou, de care sa poata beneficia toata lumea indiferent de sex si varsta, de la copii la batrani. Profitand de toate experientele acumulate, a conceput un set nou de tehnici si principii, pe care le-a unit in Krav Maga, care sa ajute persoanele aflate pe strada sa faca fata unor situatii presante, chiar daca nu sunt antrenati si nu au multa forta fizica precum soldatii. 

Pe ce se bazeaza Krav Maga?

Spre deosebire de alte stiluri, care sunt mult mai sportive si se folosesc cu precadere in competitii, Krav Maga pune accent pe tehnici de autoaparare, de care sa te poti folosi usor pe strada, in caz ca esti atacat de o persoana sau un grup de persoane. 

Te invata sa poti sa evaluezi rapid situatia in care te afli si sa iti pregatesti cele mai bune strategii pentru a putea scapa cu bine, inclusiv sa poti apara si alte persoane dragi cu care esti in acel moment. 

Astfel, sunt cursuri de autoaparare eficiente, bazate pe lupta corp la corp (traducerea aproximativa Krav Maga – lupta de aproape), formarea unor reflexe, combinatii de miscari executate cu rapiditate, pentru a putea sa-ti folosesti practic si rapid cunostintele acumulate, chiar daca nu esti foarte puternic. Te vei putea descurca si in cazul unui atac cu electrosocul, prin tehnicile acumulate putand evita pericolul si vei aplica cea mai buna strategie.

Pregatirea psihologica este foarte atent studiata, deoarece in cazul unui atac pe strada, cel mai important este sa nu iti pierzi controlul si stapanirea de sine, pentru a putea face o evaluare cat mai corecta si rapida a situatiei. Astfel, o parte din antrenament se bazeaza si pe crearea unor astfel de situatii in care practicantul sa poata raspunde favorabil sub stres, alegand cele mai bune alternative pe care le are la dispozitie in situatia data. 

Krav Maga este un stil recunoscut la nivel mondial, deoarece este foarte eficient, inclusiv in atacuri armate, avand astfel numerosi adepti in randul cadrelor militare si in departamentele de politie. 

 

Cum se desfasoara cursurile Krav Maga?

Inca de la infiintarea acestei scoli de autoaparare, fondatorul a decis ca atat practicantii, cat si instructorii sa fie imbracati in kimono si fara incaltaminte. Este o imbracaminte comoda la care au aderat multe stiluri de arte martiale.

Kimonoul se leaga cu centura, iar culoare acesteia iti arata si stadiul de pregatire al celui care o poarta. Cel care a preluat, dupa moartea lui Imi Lichtenfeld, conducerea stilului Krav Maga, Yaron Lichtenstein a primit centura neagra si 9 DAN, fiind cel mai mare grad.

In timpul antrenamentului de Krav Maga se folosesc putin alte accesorii, precum manusi de box, casti, protectii dentare etc., poate doar la inceput, deoarece trebuie sa inveti sa te lupti cu ce ai la indemana pe strada. Este agreata in timpul antrenamentelor scoica, care protejeaza partile genitale la barbati.  

Unde gasesc in Romania cluburi de Krav Maga?

In Romania stilul a intrat inca din 2003, la Cluj initial, fiind adus de Onn Chen, posesor de centura neagra. Stilul a prins la populatia din Romania, atat la tineri, cat si la persoane adulte, si asa au aparut mai multe centre. 

Primii instructori s-au format in principal la Cluj, iar din 2010 au inceput sa apara in intreaga tara centre, fie afiliate la scoli recunoscute pe plan mondial, fie ca si independente. Poti practica Krav Maga in Bucuresti, unde ai cel putin trei optiuni principale.

Dar nici alte centre importante nu au fost neglijate, existand Krav Maga in Brasov, inclusiv o scoala de autoaparare, precum si la Arad, Sibiu, Baia Mare, Timisoara etc. Si in Moldova sunt astfel de cluburi si poti practica Krav Maga la Iasi, Bacau, Botosani etc.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu