Aspecte desprinse din legislatie, importante pentru practicantii de airsoft

Am modificat articolul ultima data pe: 01.03.21

 

Chiar daca airsoftul reprezinta o simulare a unui conflict si utilizeaza replici ale armelor reale, practicantii acestui sport sau cei ce doresc sa se initieze in privinta lui, trebuie sa stie ca legea din Romania reglementeaza aceasta activitate, impunand unele limite. In randurile de mai jos, ne vom apleca asupra catorva aspecte de care trebuie sa tii cont, pentru a evita unele sanctiuni. 

 

Inainte de a intra in discutie este important sa aruncam o privire de ansamblu asupra armelor penru airsoft si ce inseamna ele. Astfel, acestea reprezinta replici dupa arme reale, la scara 1/1, ce functioneaza pe baza de gaz, pe baza de arc sau cu propulsie electrica. Munitia utilizata este reprezentata de bile din plastic, ce au o greutate cuprinsa intre 0.20g si 0.43g.

La prima vedere, bilele din plastic, utilizate drept munitie, pot parea inofensive, insa in momentul in care sunt introduse intr-un incarcator, devin foarte periculoase, putand crea rani destul de severe. De aceea este important ca jucatorii de airsoft sa respecte legea si sa utilizeze armele in zone special amenajate, unde riscul de accidentare este redus, datorita izolarii locului si a faptului ca toti participantii poarta echipament de protectie.

Indiferent ca practici deja airsoftul sau doresti ca, in viitorul apropiat, sa iti achizitionezi arme si echipament de airsoft, iti vom oferi cateva informatii utile din punct de vedere legal, pentru a evita neplacerile.  

 

Arme fara autorizatie

Daca doresti sa iti achizitionezi arme de airsoft (aici o lista comparativa), dar te gandesti ca va trebui sa treci prin mai multe proceduri legale ca sa obtii un teanc de documente, stai fara griji. Armele pentru airsoft apartin categoriei E in Legea Nr.117 din 15.06.2011, adica sunt incadrate in gama armelor neletale. Iar in articolul 4, alineatul 4 din Legea Nr.295/2004, este stipulat, despre acest tip de arme ca, „pot fi deţinute şi, după caz, purtate şi folosite de către persoanele fizice şi juridice, fără îndeplinirea procedurilor de înregistrare sau autorizare”.

Mai mult, daca vizitezi un magazin de airsoft din afara tarii si vezi una sau mai multe arme care iti plac, le poti introduce in tara fara restrictii, conform aricolului 115, alineatul 8 din Legea Nr.117 din 15.06.2011.

 

 

Singura conditie pe care trebuie sa o indeplinesti cand cumperi astfel de arme, fie din Romania, fie din strainatate, este sa ai varsta de 18 ani. Totusi, in lege nu se face nicio precizare despre varsta minima legala la care poti practica airsoftul.

Trebuie sa mai ai in vedere faptul ca, indiferent de modelul armei, aceasta nu trebuie sa propulseze bila cu o viteza mai mare de 220 m/s, deoarece nu este acceptata pe terenurile de airsoft, fiind destinata doar sportivilor si antrenorilor de tir. Asa ca ai grija la ce modificari iti supui armele.

Acum ca ai aflat ca nu ai nevoie de un permis de port arma pentru replicile de tip airsoft, vom merge mai departe si vom discuta despre obligatiile pe care le ai din momentul in care achizitionezi una.

 

Pastrarea armelor pentru airsoft

Desi sunt incadrate in categoria armelor neletale si multi se refera la ele cu apelativul jucarii, legea este foarte stricta in ceea ce priveste pastrarea replicilor pentru airsoft, cerintele fiind asemanatoare cu cele pentru armele letale.

Mai exact, in articolul 61 din Legea Nr. 295/2004, se stipuleaza faptul ca detinatorilor unor arme din categoria E le revine obligatia de a se asigura ca sunt pastrate in conditii care sa inlature posibilitatea de vatamare corporala accidentala, restrictionand accesul persoanelor neautorizate la acestea.

Astfel, se recomanda utilizarea unor casete sau rastele ce pot fi fixate si incuiate, pentru ca armele sa nu fie usor accesibile copiilor sau altor persoane care se pot vatama sau pot rani alti indivizi prin utilizarea lor.

 

Utilizarea armelor pentru airsoft

Armele de airsoft pot cauza rani destul de grave, de aceea folosirea lor este supusa unor granite legale.

In primul rand, se impune folosirea acestor tipuri de arme „in spaţii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spaţii special amenajate sau semnalizate”, conform articolului 65, alineatul 4, din legea Nr. 295/2004. Practicarea acestui sport in astfel de locuri are rolul de a proteja restul cetatenilor.

In al doilea rand, acelasi articol al legii interzice, in alineatul 5, utilizarea armelor pentru airsoft in spatiile publice.

Mai mult, in alineatul 6, al aceluiasi articol 65, este reglementat transportul acestor arme. Mai exact, se impune transportul replicilor, fara a fi incarcate cu munitie, in husa, bagaj sau ambalaj. 

Trebuie sa tii cont de faptul ca, punand in aplicare cerintele acestui ultim punct, nu respecti doar legea, ci si armele pe care le detii, asigurandu-le o functionare optima prin protejarea acestora impotriva intemperiilor.

 

 

Contraventii si sanctiuni

Nerespectarea obligatiilor impuse de lege atrage si in acest domeniu sanctiuni. Nu uita ca, argumentul necunoasterii legii nu te absolva de vina. Astfel, este important sa cunosti foarte bine prevederile articolelor amintite mai sus, deoarece nerespectarea acestora este considerata contraventie. Iata la ce sa te astepti daca nu respecti regulile.

In cazul acestor contraventii, discutam despre sanctiuni reprezentate de amenzi, ce au o valoare cuprinsa intre 2000 lei si 5000 lei. De asemenea, iti pot fi confiscate armele sau, dupa caz, munitiile.

Cel mai important aspect pe care trebuie sa il retii se refera la faptul ca aceste arme sunt destinate exclusiv distractiei in spatii special amenajate, ci nu autoapararii sau ranirii animalelor sau a altor persoane.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments