Într-un nou capitol controversat al competiției Olimpice de la Paris, avocații gimnastei americane Jordan Chiles au depus luni un apel la Curtea Supremă Federală a Elveției. Ei contestă deposedarea medaliei de bronz acordată inițial lui Chiles în finala la sol.
Jordan Chiles, în vârstă de 23 de ani, s-a clasat inițial pe locul al treilea la exercițiul de podea datorită unei revizuiri de note care i-a permis să o învingă pe Ana Barbosa. Echipa României a contestat însă decizia la Curtea de Arbitraj Sportiv (TAS), scorul lui Chiles fiind răsturnat pe motiv că cererea de reevaluare a fost făcută prea târziu – la patru secunde după termen. Drept urmare, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) i-a acordat Anei Barbosa o medalie de bronz.
Avocații Jordan Chiles de la Gibson Dunn au spus că au dovezi video că cererea de reevaluare a fost făcută la timp. De asemenea, ei contestă un „conflict grav de interese”, subliniind că Hamid Gharavi, șeful juriului care a luat decizia, a fost anterior consilier al echipei României.
„În lumina acestor deficiențe de necontestat, Chiles cere Curții Supreme Federale să restabilească nota pe care a primit-o pe bună dreptate în finala”, a spus avocatul Maurice Su. El a subliniat că fiecare aspect al Jocurilor Olimpice, inclusiv procesul de arbitraj, trebuie să respecte principiul fair-play-ului.
Apelul lui Chiles a fost susținut de Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite, care a considerat retragerea medaliei „nedreaptă”. Gimnasta a mai spus pe rețelele de socializare că a fost profund afectată de atacurile și controversele cauzate de această situație.
„Pentru a agrava și mai mult această suferință, atacurile rasiste spontane pe rețelele sociale sunt greșite și extrem de dureroase. Îmi pun inima și sufletul în acest sport și sunt foarte mândră că îmi reprezint cultura și țara”, a scris Chiles pe rețelele de socializare.
O decizie a Curții Federale Elvețiene este așteptată în următoarele 4-6 luni. Această controversă nu numai că evidențiază complexitatea procesului de jurizare olimpică, dar evidențiază și importanța menținerii corectitudinii și echității în competiția internațională. Citiți știrile pe 1×2 pentru a fi la curent cu toate evenimentele.
În concluzie, cazul dintre Jordan Chiles și Ana Bărbosa ilustrează cât de delicat și complicat poate fi sistemul de arbitraj la nivel olimpic, în care fiecare decizie are consecințe majore asupra carierelor sportivilor și reputației țărilor implicate. Controversa scoate în evidență nevoia de transparență și echitate în competițiile sportive internaționale, dar și vulnerabilitatea sportivilor la presiunile emoționale și sociale. Indiferent de decizia finală a Curții Supreme Federale a Elveției, acest episod va avea un impact semnificativ asupra viitorului sportului și al proceselor de arbitraj la Jocurile Olimpice.
Lasa un comentariu
0 Comentariu