Beneficiile practicarii fotbalului pentru copii

Am modificat articolul ultima data pe: 12.09.24

 

Parintii incearca mereu sa faca cele mai bune alegeri pentru micutii lor, atat in ce priveste educatia, cat si sanatatea si activitatea fizica. Unul din cele mai populare sporturi spre care tind copiii este fotbalul.

Adultii considera ca e o activitate placuta, energica si ajutatoare in privinta dezvoltarii personale. Dar, pe langa aspectul distractiv, ofera si o varietate de beneficii care contribuie in diferite masuri la starea de bine a prichindelului.

Fotbalul dezvolta agilitatea si viteza, intareste caracterul si il invata pe cel mic ce inseamna munca de echipa, existand optiuni de inscriere in diferite comunitati, bazate pe nivelul de pregatire si varsta, spre exemplu, pentru ca micutul sa nu fie in dezavantaj sau avantaj fata de alti jucatori, avand nevoie doar de echipament si cele mai frumoase ghete de fotbal pe placul sau.

 

Aspectul sportiv

Adesea se intampla ca fitness-ul sa nu fie o prioritate pentru parinti, deoarece se poate crede ca micutii nu au nevoie de multa miscare. Insa exercitiul fizic de la varste fragede are un rol important in dezvoltarea fizica si psihica a copilului.

Fitness-ul ajuta la intarirea sistemului imunitar si, astfel, contribuie la o viata mai sanatoasa si lipsita de raceli si tuse sau alte boli virale, miscarea tinand la distanta si simptomele obezitatii si diabetului.

Activitatea fizica in mod constant contribuie la intarirea si dezvoltarea muschilor, pastrand tonusul muscular. Dribbling-urile si sutarile necesita agilitate, anduranta si coordonare, imbunatatind activitatea sistemului cardiorespirator.

 

 

Aspectul social

Deoarece pune accentul pe munca in echipa, fotbalul e un sport pe care si copiii mai putin atletici il vor indragi. E importanta activitatea fiecarui membru al echipei, neexistand pozitii specializate pe un anumit talent fizic.

Toti jucatorii se sustin unii pe ceilalti, si comunica unii cu ceilalti. Fundasii trebuie sa ajute mijlocasii, pasandu-le si protejand poarta, in timp ce pozitiile ofensive se concentreaza pe luarea mingii si sutare la poarta, in acelasi timp intorcandu-se spre cei defensivi cand cealalta echipa pune presiune pe ei.

Prin comunicare frecventa, pasele sunt date si primite mai usor, iar acest tip de element cooperational dezvolta abilitatile sociale ale copilului. Si, pentru ca intra in contact cu copii pe care nu ii cunosc, isi maresc cercul de prieteni, dezvoltandu-se si din punctul de vedere comunicational.

 

Sanatatea fizica

E un aspect esential, mai ales pentru copii. Deoarece in prezent se pune adesea accentul pe jocuri pe tableta sau telefon, micutul fiind mereu in fata unui ecran, izolat si mai putin activ din punctul de vedere fizic, fotbalul poate ajuta la contracararea efectelor sedentarismului.

Copiii care intreprind activitati fizice regulate au sanse mai mici de a dezvolta probleme de tipul diabetului, obezitatii, au o incidenta mai scazuta de a dezvolta boli de inima sau cancer. Si, cum sportul acesta implica alergare, sarituri si coordonare, va stimula bunul mers al inimii si plamanilor, imbunatatind activitatea sistemelor imunitar si limfatic. Astfel, organismul celui mic este “curatat” de virusi si bacterii in mod eficient.

 

Ajuta la scaderea nivelului de stres

Chiar daca, din perspectiva unui adult, poate copilul nu ar avea motive sa fie stresat, si cei mici pot fi impovarati de confruntarile de peste zi, de activitatile si problemele de la scoala sau de interactiunile cu prietenii sau profesorii.

Fotbalul poate deveni un mediu in care cel mic isi elibereaza frustrarile, grijile si scapa de stres. Acest lucru are loc prin prisma comunicarii cu ceilalti membri ai echipei, cu antrenorul sau prin miscarea fizica.

 

Incurajarea lucrului in echipa

Acest aspect este strans legat de socializare si dezvoltarea limbajului inter-relational. Cel mic invata sa tolereze alte personalitati, dezvoltandu-si empatia si lucrand alaturi de persoane pe care abia acum le cunoaste.

In plus, astfel deprinde sa lucreze cu oameni pe care poate nu ii indrageste. Iar aceste abilitati pot fi de folos si in afara terenului, in variate circumstante, precum proiecte la scoala, excursii sau relationarea cu noi cunostinte.

 

Pot creste performantele scolare

Deoarece fiecare parinte isi doreste ca micutul sau sa exceleze la scoala, isi poate ajuta prichindelul in acest sens prin mentinerea unei vieti active pentru acesta. Copiii carora nu le lipseste activitatea fizica se descurca cu pana la 40% mai bine la scoala, deoarece le sunt stimulate endorfinele, hormonii fericirii, care contribuie la o mai buna functionare a creierului.

In urma activitatilor fizice, creierul este stimulat si abilitatile cognitive sunt imbunatatite, crescand puterea de concentrare a micutului, astfel ca poate invata mai usor, mai mult si mai bine.

 

Imbunatatirea abilitatilor de manageriere a timpului

Cand copilul are mai multe activitati de dus la indeplinire si isi doreste sa le faca, va invata sa isi gestioneze mai bine fiecare moment. Astfel, orele la scoala, lectiile de fotbal si timpul petrecut in familie vor fi tinute minte de cel mic, nefiind nevoie sa ii amintesti de fiecare data.

Pe deasupra, daca reuseste sa isi faca timp si pentru fotbal, si pentru scoala si timp in familie, poate deveni un adult mai responsabil.

 

 

Tine copilul departe de ecrane digitale

Dupa cum mentionam mai sus, copiii din zilele noastre petrec mult timp in fata televizorului, a tabletelor, calculatoarelor sau telefoanelor mobile. Iar acestea pot dauna sanatatii lor fizice si mentale.

Cand este afara, in compania altor copii, si face miscare, micutul va avea mai putin timp pentru ecrane. In plus, isi va dezvolta mai bine facultatile mentale si se va afla departe de influentele obscure de pe Internet.

 

Cresterea in fortele proprii si a increderii de sine

Copiii solitari, izolati de altii de aceeasi varsta cu ei, pot fi mai introvertiti si pot avea mai putina incredere in fortele proprii, subevaluandu-si posibilitatile, abilitatile si aspiratiile. Cand fac parte dintr-o echipa, increderea in fortele proprii e imbunatatita pentru ca invata ceva nou si isi etaleaza cunostintele in fata publicului.

Aplauzele si incurajarile de pe margine ii ajuta sa fie si mai activi si sa isi dea silinta mai mult. Astfel, pot deveni sportivi performanti sau isi pot imbunatati relatiile interpersonale, in timp. Disciplina e un punct de baza al fotbalului, astfel ca cel mic va putea introduce aceste cunostinte si deprinderi si in alte aspecte ale vietii de tanar si, mai apoi, adult.

Pe deasupra, fotbalul e o activitate placuta si antrenanta, si o oportunitate de a petrece timp de calitate in familie, nu doar alaturi de alti copii, pe teren, incaltat in ghetele preferate (aici o lista comparativa). Nu e neaparata nevoie ca al tau copil sa faca parte dintr-o echipa profesionala sau o forma de sport organizat pentru a se simti bine si a se distra.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu