Bratara fitness sau smartwatch

Am modificat articolul ultima data pe: 12.09.24

 

In ultima perioada, piata de profil a fost invadata cu zeci de modele de gadgeturi de purtat la mana care sa te ajute in diferite moduri, de la aducerea aplicatiilor media mai aproape de mana si pana la monitorizarea conditiei fizice. Stilul difera foarte mult de la un dispozitiv la altul asa ca, daca nu esti foarte sigur in privinta a ce vrei de la el, te poti alege cu un simplu ceas cu Bluetooth, de exemplu.

Care sunt diferentele dintre un smartwatch si o bratara fitness si in ce circumstante exceleaza fiecare? Citeste randurile urmatoare pentru a afla.

 

Diferentele dintre bratari si ceasuri inteligente

Cea mai importanta deosebire dintre cele doua aparate este informatia pe care o redau ele.

O bratara fitness se bazeaza pe informatiile legate de activitatea fizica si sanatate, masurandu-ti pasii si distantele, pulsul si dandu-ti indicii privitoare la starea fizica actuala. Daca iti cauti un accesoriu fashion care sa iti monitorizeze conditia si sa te ajute cu alerte anti-sedentarism, spre a te ajuta sa revii in forma, acesta e pentru tine.

Poate dispune de senzori specializati in citirea pulsului, a tensiuni arteriale si a nivelului de oxigen din sange, producand un profil individualizat care te tine la curent cu evolutia ta in timp. In plus, iti monitorizeaza somnul, numarul de calorii arse si poate dispune de tracking pentru anumite sporturi, precum ciclismul, inotul sau alergarea.

Poti vedea informatiile dorite si pe ecran, si pe aplicatia dedicata respectivului aparat, pe care o instalezi pe telefonul mobil, acolo unde datele vor fi mai bine descrise. Si are, de regula, un pret mult mai accesibil decat alte gadgeturi de purtat la mana, si o durata de viata mai lunga pe fiecare incarcare.

 

 

Smartwatch-ul reprezinta o extindere a functiilor telefonului mobil, fiind conectat la acesta prin Bluetooth si dispunand de un ecran colorat unde poti vedea imediat cine te-a sunat, ce mesaj ai primit sau sa raspunzi la telefon ori sa navighezi pe internet. Iti poti verifica notificarile din diverse aplicatii precum Facebok sau WhatsApp la o simpla apasare de buton, fara a-ti scoate telefonul din buzunar ori din geanta, sa pornesti muzica ori sa navighezi pe internet.

Asadar, se adreseaza mai mult segmentului de piata format din persoane ce doresc sa fie constant la curent cu informatii de ordin social. Unele pot include si functii de monitorizare a sanatatii prin contorizarea numarului de pasi, a caloriilor sau distantelor parcurse. Insa, daca vrei sa iti intri in forma si esti serios in privinta aspectului sportiv al gadgetului, nu te va incanta foarte mult, caci informatiile disponibile sunt mult generalizate.

 

Categoria de pret

Cand te gandesti la ce dispozitiv vrei, trebuie sa ai in vedere si bugetul de care dispui. Si, pentru ca in comert gasesti variate optiuni la preturi mai mult sau mai putin accesibile, de unde stii care e cel mai potrivit tie?

De obicei, trackerele fitness au preturi usor mai reduse, daca sunt de uz general, la fel cum si ceasurile smart cu functii de baza se vor invarti in aceeasi sfera de pana la 200 de lei. Insa, pe masura ce observi aparitia brandurilor cunoscute si specializate pe gadgeturi inteligente, lucrurile se schimba, iar costul de achizitie creste considerabil.

Desi nici cele mai frumoase bratari fitness nu au chiar aceeasi conectivitate in materie de aplicatii media, ele compenseaza prin diversitatea de senzori care iti masoara starea inimii si gradul de activitate, de exemplu. Sunt realizate din materiale plastice sau silicon si au un look mai sportiv, sa spunem asa.

In schimb, ceasurile inteligente vor avea un design mai elegant, cu bratari din piele sau metal, cu un ecran mai mare, pe care sa poti citi un intreg mesaj. Se vor asorta mai usor tinutelor mai office sau de ocazie, partea estetica avand o valenta mare. Simuleaza intr-o oarecare masura aspectul unui ceas, incercand sa devina o mica bijuterie la incheietura mainii tale. Asta inseamna si, de regula, un pret mai crescut.

 

Dezavantaje

In ambele cazuri, te lovesti de inconveniente, asa ca inainte de a face o achizitie iti va fi util sa pui in balanta caracteristicile fiecarui obiect si sa il alegi pe cel care iti place mai mult si de care crezi ca te vei folosi mai bine.

In cazul bratarilor fitness, printre dezavantaje se afla imposibilitatea de a primi notificari din aplicatiile media si de a controla telefonul mobil, adica nu vei putea raspunde la telefon sau mesaje si nu vei putea folosi butoanele gadgetului, daca acestea exista, pentru a face poze de la distanta, de exemplu.

Unele din ele pot fi capabile doar de o monitorizare generala a functiilor vitale, sau nu masoara cum trebuie datele, ceea ce poate deveni un inconvenient. Iar daca te trezesti cu o aplicatie complicata sau un produs care nu se mentine conectat la telefon, ai dat banii degeaba.

Smartwatch-ul poate deveni extenuant, mai ales la inceput si mai ales daca alegi un device cu foarte multe caracteristici si functii. Pana le inveti si pana decizi care iti sunt utile si care nu, te poti lovi de tot felul de notificari care nu te intereseaza. Si aici te poti intalni cu optiuni care nu reusesc sa stea conectate la smartphone, lucru si mai frustrant avand in vedere ca pentru asta il cumperi.

Si pretul mai piperat, desi multe variante nu includ senzori de puls si nu isi dau seama cand faci sport si cand doar te plimbi, de exemplu, poate fi un criteriu care sa nu iti placa. Iar autonomia lasa mult de dorit, rar fiind capabila sa treaca de 10 zile pana la o noua incarcare.

 

 

In concluzie, alegerea iti apartine si totul depinde de stilul tau de viata si de la ce iti doresti tu de la un astfel de gadget. Pe piata au aparut deja bratari fitness cu functie de notificare la primirea unui apel sau SMS, ori care se pot conecta si la aplicatii media, iar smartwatch-urile incep sa includa senzori GPS sau de masurare a pulsului, asa ca liniile incep sa se blureze. In cele din urma, micuta bijuterie inteligenta de la mana poate fi aleasa si in functie de ce design preferi.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu