contact
contact

Care sunt cele mai vechi sporturi din lume? Se practică acestea astăzi?

Am modificat articolul ultima data pe: 23.04.24

 

Sporturile, indiferent de natura și scopul acestora, apropie oamenii. Nimic nu se compară cu o partidă de fotbal într-o duminică dimineață pe un gazon plin de rouă. Același sentiment îl primim și în fața televizorului sau pe stadion, alături de echipa preferată.

 

Totuși, omenirii i-a luat destul de mult să ajungă până aici. Mai exact, să ajungă într-un moment în care marea majoritate a oamenilor să fie fani ai unui sport anume. Până la eternul fotbal sau rugby, au existat multe alte sporturi pe care lumea le juca.

Iată, așadar, care sunt câteva din cele mai vechi sporturi din lume – unde și când au apărut și mai ales, de ce au fost atât de populare încât să fie consemnate în instoria sporturilor.

 

Wrestling

Acesta este un sport destul de faimos, chiar și în ziua de astăzi. Ba chiar mai mult decât atât, sportul a fost introdus în programul Jocurilor Olimpice din 2024, după o absență serioasă. Acesta este un motiv de bucurie atât pentru numeroasele case de pariuri România, cât și pentru pasionații acestui sport. De ce anume?

Ei bine, pentru că sportul în sine diferă de varianta sa concepută pentru entertainment, anume show-rile de tip WWE cu luptători mascați. Pe acestea nu poți plasa pariuri, din moment ce (un fapt binecunoscut) sunt măsluite. În schimb, wrestling-ul de tip lupte tradiționale este un sport în toată regula.

Wrestling-ul a apărut în Grecia și Franța acum aproximativ 15,300 de ani. Prin urmare, acesta este considerat cel mai vechi sport din lume.

 

Tirul cu arcul

Conform surselor, arcul cu săgeți ca și invenție a apărut acum aproximativ 20,000. Totuși, este de la sine înțeles că acestea au fost folosite inițial ca arme și nu ca echipamente aferente unui sport. Una dintre primele civilizații care a avut arcași în armate a fost Egiptul Antic.

Deși arcul cu săgeți exista de foarte mult timp, acesta a apărut la nivelul Jocurilor Olimpice, ca și sport profesional, abia în anul 1900. Motivul pentru care a fost introdus în acest articol fiind faptul că arcul este una dintre cele mai vechi arme din lume, dar un sport profesional relativ nou.

Acesta a apărut în patru ediții ale Jocurilor Olimpice, din 1900 până în 1920, după care a fost scos din set, pentru ca mai apoi să fie reintrodus în 1972.

 

Călăria

După cum bine știi, există cursele cu cai pe care poți paria la fiecare casă de pariuri, fie aceasta online sau nu, dar există și călăria – ca și sport profesionist. Aceasta implică un nivel de control cât mai ridicat din partea călărețului asupra calului acestuia. Puterea, îndemânarea și rezistența fiind câteva dintre abilitățile necesare pentru a practica acest sport, este de la sine înțeles de ce a devenit faimos în Grecia și Roma.

Totuși, originea sportului este puțin impresionantă. Mai exact, călăria a fost practicată prima dată pe teritoriul de astăzi a Kazakhstanului, în jurul anului 3500 î.Hr. Precum tirul cu arcul, sportul a fost introdus în jocurile olimpice abia în anul 1900.

 

Tsu Chu/ Cuju

Acesta este momentul pe care îl așteptai!

Tsu Chu sau Cuju este recunoscut în mod oficial de către FIFA ca prima formă cunoscută a fotbalului modern. Conform regulilor jocului, jucătorii aveau la dispoziție o minge care trebuie controlată cu ajutorul picioarelor pentru a ajunge într-o plasă care avea, practic, rolul de poartă din jocul modern.

Jocul de Tsu Chu/Cuju a apărut în jurul anului 2500 î.Hr și a fost inițial un exercițiu de antrenament în cadrul armatei. Acest lucru este confirmat de prezența regulilor jocului într-un manual de antrenament.

Hockey

Acest sport are o istorie puțin complicată. Mai exact, a fost numit sportul național al Indiei, deși există versiuni documentate ca originând în Grecia. Apoi, conform surselor, o formă rudimentară a jocului exista și în Egipt acum aproximativ 4,000 de ani.

Totuși, regulile moderne ale jocului de hockey au fost create în Anglia, de către Middlesex Cricket Club. În timp, sportul a fost introdus și în Jocurile Olimpice, mai exact în anul 1908.

Astfel, Canada, prima țară la care te gândești atunci când auzi de acest sport, nici nu se află în istoricul bogat al jocului de hockey. Totuși, astăzi știm bine faptul că majoritatea regiunilor din Statele Unite ale Americii și Canada sunt foarte bune la hockey.

 

Gimnastica

Gimnastica este considerată învenția poporului Greciei Antice. Acesta a dezvoltat sportul ca un mod de pregătire a oamenilor (soldaților) pentru luptă. A apărut în jurul anului 500 î.Hr, dar în mai puțin de 300 de ani a devenit cunoscut și printre oamenii de rând. Evident, nu a durat mult până gimnastica a fost introdusă în Jocurile Olimpice de la vremea respectivă.

Un lucru interesant constă în faptul că sportul a fost aproape pierdut istoriei după de Jocurile Olimpice au devenit ilegale în anul 393. Abia în anii 1800-1900 acesta a devenit actual din nou cu ajutorul a doi doctori de origine germană care au conceput exerciții fizice inspirate din gimnastică pentru copii.

 

Aruncatul cu sulița

Evident, oamenii au practicat aruncarea suliței încă din preistorie. Cele mai vechi documentate surse în această privință arată cum sulița era utilizată chiar și acum 280,000 de ani. Acest echipament a fost, de altfel, parte esențială a arsenalului oricărui soldat. De exemplu, celebrii spartani mergeau la luptă cu un scut, o sabie, dar și cu o suliță.

Sportul a fost prima dată introdus în Jocurile Olimpice Antice, în Grecia Antica, în anul 708 î.Hr. Apoi, acesta a devenit profesional și recunoscut ca și sport competitiv în anul 1908, când a fost introdus în Jocurile Olimpice moderne.

Acestea sunt șapte dintre cele mai vechi sporturi din lume. După cum poți vedea, istoria sporturilor în general este una incredibil de bogată – există sporturi apărute în Grecia Antică, cu câteva sute de ani înaintea anului 0, dar și sporturi apărute acum mai bine de 4-5000 de ani, în Mesopotamia (boxul).

Sporturile și aduc oamenii mai aproape unul de celălalt – și nu este vorba doar de Jocurile Olimpice. Fiecare sport care poate fi realizat la nivel competitiv sau profesionist va fi mereu un motiv bun pentru o adunare între prieteni sau chiar o competiție amicală între aceștia!

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu