Ce trasee de bicicleta poti face in Cluj

Am modificat articolul ultima data pe: 23.04.24

 

Mersul pe bicicleta e unul dintre cele mai placute sporturi. El e incurajat in marile orase si nu numai, iar un exemplu in acest sens este Clujul, care e amenajat in asa fel incat biciclistii sa se deplaseze cu usurinta. Daca ceea ce vrei e sa mergi in afara orasului pentru a descoperi anumite trasee, iti recomandam: Cluj-Napoca-  Borsa – Cluj-Napoca; Cluj-Napoca – Turea – Garbau – Cluj-Napoca; Cluj-Napoca – Gheorgheni – Cluj-Napoca.

 

E placut sa mergi cu bicicleta. Pe langa faptul ca te deplasezi cu usurinta si rapiditate, pentru ca nu mai ramai blocat in trafic, faci si miscare. Unii au dus acest sport la un alt nivel si merg in tot felul de drumetii in care descopera locuri mai putin circulate, se bucura de natura si de aer curat. 

Daca si tu vrei sa calatoresti cu bicicleta in judetul Cluj, iata cateva sugestii de trasee:

Traseu 1: Cluj-Napoca – Borsa – Cluj-Napoca

Acest itinerar e unul indragit de foarte multi ciclisti, deoarece te va purta peste culmi si vai, te va duce in locuri mai putin circulate, in care natura desfasoara un adevarat spectacol. 

Se pleaca, in cazul acestui traseu bicicleta, din Cluj-Napoca, apoi se merge spre Varful Chintaului, apoi Padureni, Feiurdeni, dealul Husaului, Borsa, Giulia si Sanmartin. De aici, mergi spre Macicasu, apoi te indrepti spre dealul Nucului, Chinteni si inapoi in Cluj-Napoca. 

Acest drum face parte din acele trasee bicicleta Cluj de dificultate medie, avand o distanta de 33.70 km, din care 796 metri in urcare si 796 in coborare. Distanta Cluj-Borsa Catun e de 30 km. Nu e vorba de orasul Borsa din judetul Maramures.


Traseu 2: Cluj-Napoca – Turea – Garbau – Cluj-Napoca

Clujul pedaleaza, iar asta se vede si in multitudinea de trasee pentru ciclisti. Acesta de care vorbim acum, are o lungime foarte mare, de 63 km si e destinat celor care vor sa mearga mult cu bicicleta. Va trebui sa treci prin multe culmi si vai, vei vizita 15 sate si vei avea ocazia sa vezi tot felul de obiective turistice care te vor impresiona. 

Gradul de dificultate al traseului de mers cu bicicleta in Cluj este unul mediu si se pedaleaza atat pe drumuri asfaltate, cat si de pamant. Se pleaca de pe Calea Baciului, din Cluj, apoi se merge pe itinerariul Corusu – Sumurducu – Sandru – Turea – Bagara – Macau – dealul Surpat – Garbau – dealul Crucii – Nadaselu – Mera – Cluj-Napoca. 

Traseu 3: Cluj Napoca – Marisel – Tarnita – Cluj-Napoca

Astfel de trasee bicicleta Cluj sunt recomandate doar ciclistilor care sunt cu adevarat antrenati. E vorba de o distanta de 132 km, si se ajunge la o altitudine Cluj destul de mare si anume 1204 metri, spre Belis. Altitudinea medie e de 707 metri, iar cea minima de 349. 

Pentru a merge cat mai linistit, cu pauze, va trebui sa-ti iei cam 11 ore pentru a face acest itinerar. Poti fi un biciclist care a parcurs un drum astfel intr-o zi, sau poti sa iti iei mai multe zile pentru acest traseu, in functie de cum crezi ca ti-ar fi mai confortabil.

Se pleaca din Cluj, cu bicicleta, apoi urmeaza Gilau, Somesul Rece, Somesul Cald, Tarnita, Marisel (distanta Cluj-Marisel e de 52 km), Fantanele, Belis, Rasca, Dealu Mare, Lapusteni, Tarnita, Somesul Cald, Somesul Rece, Gilau si Cluj.


Traseu 4: Cluj-Napoca – Gheorgheni – Cluj-Napoca

Astfel de trasee montane, Cluj, sunt apreciate pentru faptul ca presupun o calatorie care te duce prin munti, vai, sate pitoresti si iti pune in fata peisaje incredibil de frumoase. 

Acest itinerar face parte din acele trasee cu bicicleta, de dificultate medie, avand o lungime de 48.10 km. Ar trebui parcurs in doua zile, pentru a-ti fi mai confortabil, daca nu esti obisnuit cu drumurile mai lungi. Sunt si cazuri in care poate fi facut intr-o singura zi, dar, daca nu e asa, poti fi un biciclist ce a parcurs un traseu in 2 zile sau in cate ai tu nevoie. 

Etapele acestui drum sunt: Cluj-Napoca – Feleacu – SAradis – podul Ciotului – Aiton – sub varful Ciotul Mare – Gheorgheni – Frescele – dealul Postului – Buna Ziua – Cluj-Napoca. In urcare vei avea 1282 metri, iar in coborare 1283 metri.

Traseu 5: Cluj-Napoca – dealul Melcului – Cluj-Napoca

Acesta nu e acel timp de itinerar despre care sa se spuna ca “un biciclist a parcurs un traseu in 3 zile”, ci e unul simplu, de doar 15 km, pe care il poti face atunci cand vrei sa te relaxezi la ceas de seara, intr-un weekend sau cand mai doresti tu. 

Se pleaca din Cluj-Napoca (Nodul N), se merge pe strada Donath, apoi pe sub dealul Horia, dupa care, te indrepti spre dealul Melcului, apoi cel al Traisei. Ajungi in cele din urma la terasa Somesului, iar de acolo pe strada Donath si Cluj-Napoca (Nodul N).

 

Doar daca vezi cate piste biciclete Cluj exista, iti vei da seama cat de mult se incurajeaza mersul cu acest vehicul. Daca vrei sa vezi o serie de trasee biciclete, poti sa cauti pe Google “harta Cluj bike” si vei gasi usor astfel de informatii. 

Daca ceea ce te intereseaza e sa faci plimbari linistite, fara a merge musai pe anumite itinerarii, atunci harta judetului Cluj, cu toate satele, ti-ar putea fi de ajutor.

Cele specificate de noi sunt trasee bicicleta Cluj parcurse frecvent de catre cei care au facut o adevarata pasiune pentru sport. Poti face si tu, daca iti cumperi o bicicleta Full Suspension, care sa iti fie confortabila pe toate tipurile de terenuri, nu doar pe asfalt, pentru a putea face trasee cat mai interesante si pentru a ajunge in locuri in care natura sa isi faca simtita prezenta cu adevarat.

Bibicleta poate fi un mijloc de transport si pentru a te deplasa in oras (vezi Cluj bike harta), nu doar o modalitate de a face sport in timpul liber. Poti renunta la masina personala, pentru a merge mai usor cu un astfel de vehicul. Iar, daca sunt zile in care calatoritul cu bicicleta nu e foarte simplu, din cauza conditiilor meteo nefavorabile sau din alte motive, atunci poti sa consulti harta autobuze Cluj si sa mergi cu transportul in comun.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu