Biciclete electrice – Opinii si Recenzii in 2025
Daca vrei sa-ti fie cat mai simplu sa circuli prin oras si nu vrei sa faci prea mare efort pedaland la o bicicleta clasica, o buna optiune ar putea fi un astfel de vehicul electric. Pentru a-ti fi mai usor sa achizitionezi un astfel de produs, am pregatit o lista cu optiuni populare in magazinele online. Ea se deschide cu RKS EcoBike, o bicicleta care iti pune la dispozitie doua locuri, care atinge o viteza de pana la 25 km/h si se incarca in cel mult 8 ore, oferind o autonomie de pana la 45 km. O alta varianta interesanta, de aceasta data pliabila, e Hitway, Pliabila.
Tabel comparativ
E o bicicleta care te va ajuta sa te deplasezi cu usurinta prin oras si va oferi o autonomie destul de mare, de pana la 45 km, avand in acest sens un acumulator de 48V, 14 Ah. Are cos pe partea din fata, doua locuri, cric si poate merge cu o viteza maxima de 25 km/h.
E foarte dificil sa o urci la etaj, cantarind 55 kg, asadar, o recomandam pentru cei care stau la casa sau au un garaj.
Este un model ce iti va permite sa circuli cu o viteaza de pana la 25 km/h si are o autonomie de pana la 45 km.
Produsul acesta de tip pliabil este mai usor de transportat prin prisma compactarii sale, avand o greutate redusa comparativ cu alte articole clasice, dispunand de un acumulator care se incarca repede, in maximum trei ore, si care se poate folosi si cu pedalare asistata, si manual, putand fi intrebuintat si de adulti, si de elevi.
Din nefericire, autonomia se ridica la doar maximum 25km, o valoare care poate sa nu fie tocmai pe gustul tuturor utilizatorilor interesati de un astfel de vehicul.
Imbina calitatile necesare unui utilizator mereu activ, punand la dispozitia acestuia un aparat compact si eficient din punctul de vedere energetic.
Cu o autonomie ridicata, de 50km, si un timp redus de incarcare, de pana la 4 ore, aparatul acesta se preteaza uzului in oras, nelipsindu-i un ghidon prevazut cu date despre starea acumulatorului si viteza curenta, putand sustine pana la 110kg, fiind adecvat unei varietati de utilizatori, in special avand in vedere designul unisex.
Costul de achizitie poate fi considerat usor ridicat, iar greutatea de 32kg poate deveni un impediment in calea manevrarii sale de catre unii cumparatori.
Avand in vedere calitatile si infatisarea aparatului, este de inteles de ce acesta se situeaza printre preferintele romanilor in materie de optiuni pliabile cu roti groase.
Pareri despre cele mai bune biciclete electrice
E important sa vezi si niste exemple concludente pentru aceasta categorie de produse, asa ca, deoarece am analizat ofertele disponibile in mediul online, le-am ordonat mai jos, in functie de cateva subcategorii reprezentative. Mentionam ca produsele date ca exemple sunt alese si prin raportarea lor la popularitatea in randul utilizatorilor.
RKS EcoBike
Aceasta bicicleta electrica e un model ce se aseamana destul de mult cu un scuter, motiv pentru care e confortabila atunci cand trebuie sa te deplasezi cu ea si folosesti acumulatorii, dar poate deveni inconfortabila in momentul in care pedalezi. Ea detine un motor de 250 W, care iti va permite sa circuli cu o viteza maxima de pana la 25 km/h.
Acumulatorul prezent pe acest vehicul e unul de 48V, 14 Ah, care ofera o autonomie de pana la 35-45 km, insa va lua destul de mult timp sa il incarci complet, mai exact, 6-8 ore. Poate fi folosita cu o sarcina de cel mult 130 de kilograme si unghiul de urcare trebuie sa fie de cel mult 17 grade.
Bicicleta electrica despre care vorbim acum are un scaun pentru sofer, dar in spate mai detine inca un loc pentru un pasager. Poate fi chiar si un copil, deoarece are si spatar. Modelul e dotat cu un cos in partea din fata, daca vrei sa cari diverse lucruri. Dimensiunile bicicletei sunt de 1500 x 670 x 1000 mm, greutatea e de 55 kg, iar anvelopele au 2..5 x 14 inchi.
Bicicleta electrica, pliabila:
Hitway, Pliabila
Daca ceea ce ai nevoie e o bicicleta electrica pliabila, iti sugeram aceasta varianta, care te va incanta prin faptul ca ocupa foarte putin loc atunci cand e stransa – 108 x 21 x 67 cm. Are anvelope cu diametru de 12 inchi si este confectionata dintr-un aliaj de aluminiu, pentru a fi cat mai usoara si pentru a o ridica cu o singura mana.
Motorul detinut de acest vehicul este unul liniar, fara perii, de 250W. Exista un numar de 3 viteze si poti circula cu cel mult 25 km/h. Franele sunt cu discuri silentioase, atat pe fata, cat si pe spate. Confortul in timpul mersului va fi asigurat de un scaun care are capacitatea de a absorbi socurile.
Bicicleta aceasta are un acumulator cu o capacitate de 7.5 Ah, care da o autonomie de pana la 45 km. Ea este dotata cu afisaj LED, lumini si cric, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta. Poate sustine o greutate maxima de pana in 120 kg si este de culoare neagra. Nu are pedale, asadar, e mai dificil de utilizat daca ramai fara baterie.
MonkeyBoard DAT EV Black Edition
Cu o bicicleta electrica pliabila buna poti iesi oricand cu prietenii fara a fi incomodat de un vehicul voluminos, optiunea aceasta strangandu-se usor si putandu-se lua si intr-o mana de catre o persoana mai vanjoasa, caci cantareste 16 kg, o valoare mediana pentru acest tip de produs. In ajutorul acestui fapt vine cadrul din aluminiu aviatic, care scade mult greutatea articolului, insa totodata va afecta intr-o oarecare masura si sarcinile pe care este capabil sa le sustina, in acest caz putand ridica nu mai mult de 100 kg.
Bateria regenerabila se reincarca pe masura ce pedalezi, fiind capabila de trei viteze, avand o distanta maxima pe care o poate parcurge, intre 40 si 60 km, care poate varia in functie de conditiile de vreme si de greutatea utilizatorului. Desi putem spune ca e o bicicleta electrica, ieftina si buna, va atinge viteze de pana la 25 km/h, o valoare deloc de neglijat. Si se va incarca intr-un timp standard, intre 3 si 4 ore.
Iar acumulatorul se poate detasa, incluzand si un port USB pentru incarcarea unui telefon mobil, de exemplu, actionand si ca power bank de ocazie. Din micul display LCD de pe ghidon poti verifica viteza de deplasare, starea bateriei si numarul de kilometri parcursi, dar si viteza in care se afla intr-un anumit moment bicicleta.
2Drive Negru
Cand cauti o bicicleta pliabila, ieftina si usor de depozitat, iti poti indrepta atentia spre un model precum acesta, cu roti mici, de 14 inch, care nu va ocupa mult loc in debara sau pe hol. Cu o masa proprie de 17 kg, se avanta spre topul celor mai grele obiecte de acest fel, insa asta nu inseamna ca un adult nu va fi capabil sa transporte articolul cu usurinta, desi se mentioneaza faptul ca “strangerea” e mai dificil de realizat.
Foloseste o baterie de tip Li-ion de 8.8 Ah, care se traduce printr-o autonomie de pana la 40 km, o valoare mediana si, potrivit multor recenzii, suficienta pentru o plimbare in oras sau pentru drumurile pana la serviciu si inapoi acasa. Se va incarca intr-un timp scurt, in medie 3 ore, asadar suficient de repede pentru a fi luat intr-o noua calatorie. Motorul puternic poate atinge viteze de pana la 25 km/h, o valoare mediana, de ajutor pe strazile citadine.
Suporta pana la 120 kg, ceea ce inseamna ca majoritatea celor pasionati de plimbari si tehnologie vor putea incerca un astfel de produs. Informatiile utile referitoare la viteza si distanta sunt vizibile pe display-ul LCD de pe ghidon, desi unii cumparatori declara ca nu este tocmai precis.
Bicicleta electrica de 250 W:
RKS ZF3
Cei care doresc un vehicul alternativ cu ajutorul caruia sa cutreiere orasul de-a lungul zilei, si nu numai, isi pot indrepta privirea spre un model ce nu prea seamana cu o bicicleta, ci mai degraba cu un scuter, acesta avand un ghidon tip motoscuter si roti mici, de 16 inch, care vor merge bine pe asfalt, fiind indicate pentru uz citadin.
Vehiculul este destul de greu, cantarind in jur de 75 de kg, asadar avand nevoie de propriul spatiu de depozitare, mai ales avand in vedere ca este de tip fix si robust, dar partea buna este ca va sustine greutati mai mari, de pana la 160 de kg, avand pe spate si un portbagaj util.
Poate atinge pana la 25 km la ora, dat fiind motorul standard, cu puterea nominala de 250 W, asa ca nu va avea nevoie de inmatriculare sau permis, autonomia ridicandu-se la pana la 40 de km, acumulatorul necesitand in jur de 6 – 8 ore pentru a obtine o incarcare completa.
RKS RS 2
Iata un model pliabil de fat bike electric, ce poate fi intrebuintat si prin pedalare manuala, si prin asistare, atingand viteza de pana la 25 km pe ora, datorita motorului cu putere de 250 W, o valoare de care se bucura majoritatea aparatelor de acest fel.
Acumulatorul exceleaza in ce priveste autonomia, fiind capabil sa reziste la pana la 50 de km, dupa care va sta in priza pana la 4 ore inainte de a putea fi folosit din nou, costul energetic fiind, totusi, redus, de doar cativa lei pe incarcare.
Franele puternice pe fata si spate sunt pe disc, pentru siguranta utilizatorului, iar pe ghidon se afla un display unde afli viteza si nivelul acumulatorului. Prezinta sase viteze, standardul pentru o bicicleta de oras, iar greutatea sa se ridica la 32 de kg, usor inconvenient pentru majoritatea utilizatorilor, din pacate. Totusi, poate sustine pana la 110 kg de sarcina, multumind mare parte a posibililor utilizatori.
Bicicleta electrica Pegas:
Pegas Dinamic Negru
Cand iti e mai utila o bicicleta electrica Pegas, dar ai nevoie de una pliabila, modelul acesta Dinamic iti vine in ajutor. Folosind aluminiul in constructia cadrului, a ghidonului si a furcii, precum si a celorlalte elemente componente, ca jante, butuci si frane, contribuie la greutatea mica a articolului, de numai 13.2 kg. Asadar, purtarea sa in forma pliata nu va fi o problema pentru un adult, carora li se si adreseaza acest tip de articol.
Insa, tot din cauza acestor caracteristici, va putea suporta o masa mai mica decat media, de doar 80 kg, asa ca va trebui sa te gandesti la acest aspect atunci cand faci o achizite de acest fel. Folosind un motor de 250 W, este capabil sa ofere viteze standard, de 25 km/h, bateria incapatoare incarcandu-se in doar cateva ore. Aceasta ofera articolului o autonomie de pana la 50 km, fiind un argument in favoarea incercarii unui astfel de vehicul, deoarece va rezista cu brio plimbarilor in oras sau drumurilor pana la serviciu si inapoi.
Foloseste jante de marime medie, de 14 inch, carora li se alatura jante V-brake usoare, dar care nu se vor bucura la balti si alte intemperii. Se mai adauga faptul ca se poate face schimbul intre cele 7 viteze disponibile, facand modificarile din trafic mai usoare.
Smart Balance SB Bike 1
Solutia optima pentru cei ce au nevoie de o bicicleta electrica, ieftina si buna, proiectata exclusiv pentru mediul urban, poate fi vazuta aici. Rotile sale sunt mici, iar ghidonul se poate plia peste cadru.
Vorbim, deci, despre o bicicleta electrica pliabila ce poate incapea si in debaralele apartamentelor de bloc. Ofera si faruri, stopuri, frane pe disc pe ambele roti, picior de proptire, afisaj cu cristale lichide pe care se poate vedea kilometrajul si cat de incarcata este bateria.
Motorul de 350 de Wati ofera o viteza maxima de 25 de kilometri pe ora, ceea ce este destul de mult, mai ales daca luam in calcul cat de mici sunt rotile (30, respectiv 25 de centimetri diametru, fata si spate). Bateria i se poate incarca destul de repede (intre doua si trei ore), autonomia este de 20-25 kilometri (in functie de greutatea dusa), iar sarcina maxima admisa este de 120 de kilograme. Produsul cantareste circa 18 kilograme.
2Drive 6426228079637
Bicicleta electrica pentru deplasari frecvente, cu multiple elemente din dotare care-o fac perfecta, atat pentru impatimitii de ciclism montan, cat si pentru ciclistii urbani care-o folosesc intr-un trafic plin de surprize. Indiferent pentru ce gen de traseu o folosesti, primesti asigurarea, conform specificatiilor tehnice, ca te poarta repede si in siguranta oriunde.
Amintim, asadar, acele detalii tehnice la care faceam referire: franarea este pe disc, cauciucurile sunt mountain, de 27.5 inch, asigurandu-te ca trece peste orice fara sa se deterioreze, acumulatorul este Li-Ion, care-ti spune clar ce poate, daca te raportezi la durata incarcarii si la rezistenta in timp.
Daca mai iei in calcul si distanta maxima pe care-o poate parcurge 25 de km, pe modul full electric sau 35 cu asistare la pedalare, motorul de 250W, atunci iti poti face o idee clara ca aceasta bicicleta ar putea fi ceea ce cauti, pentru ca orice model, fie el cat de bun, are si limitarile lui.
Ghid de cumparare
Bicicletele electrice se afla pe piata de cel putin 120 de ani, insa designul lor a suferit multiple modificari pana a ajuns la stadiul din prezent. In perioade recente, numarul producatorilor si al tipurilor existente pe piata au crescut considerabil, in acelasi timp cu cresterea vanzarilor de pe acest segment de piata.
Aceste articole se caracterizeaza printr-o infatisare similara bicicletelor obisnuite, incorporand si un motor electric care ofera pedalare asistata utilizatorului. Indiferent de argumentele pro sau contra, au fost create tocmai pentru a ajuta la parcurgerea unor distante mai mari cu mai putin efort, oferind suport la urcari abrupte sau cand trebuie sa tii pasul cu ceilalti.
Spre deosebire de alte gadget-uri cu motor care ajuta la mobilitate, acesta nu iti va permite sa modifici viteza in mod considerabil, insa vei putea primi asistenta, schimband nivelul din butoanele puse la dispozitie.
Cand cauti pentru prima oara cea mai buna bicicleta electrica pentru nevoile tale, iti vor fi de ajutor informatiile din randurile urmatoare, pe care le-am strans in urma cercetarii pietei de profil.
Tipuri: O prima diferentiere o poti face intre modelele fixe si cele pliabile.
Un articol de tip fix are, de obicei, o greutate mai mare, in general peste 20 de kg, asta insemnand ca ar putea sa iti fie greu cu transportul. Carand un astfel de produs pe scari poate deveni un proces ingreunat, mai ales atunci cand tocmai ai facut cativa kilometri. In plus, cu o greutate mai mare va fi mai dificil de pedalat, mai ales daca bateria se goleste si intregul motor devine o “piatra de moara”, in cazul in care acumulatorul nu se reincarca treptat, pe masura ce rotile se invart. Va fi mai adecvat drumetiilor in conditii nefavorabile, existand insa multe modele trainice pentru oras.
O bicicleta electrica pliabila se va depozita mai usor, caci se va “indoi” la mijloc, ocupand jumatate din spatiul ocupat de un articol traditional. In ajutorul acestui fapt vine si greutatea mai mica, ce se invarte de cele mai multe ori in jurul valorii de 15 kg. Acest aspect se datoreaza materialelor usoare din realizarea cadrului (de obicei aluminiu) si a altor piese esentiale. Si, avand in vedere constructia mai putin robusta, se va potrivi mai mult plimbarilor in oras, pe teren mai putin accidentat.
Model: Daca, initial, orice biciclete electrice, la un pret bun, erau destinate mersului prin oras, in timp s-au ramificat in optiuni urbane, de drum si de munte.
Cele mai comune raman cele urbane, fiind o varianta inteligenta pentru cei care au un drum lung de parcurs pana la serviciu sau care locuiesc in zone montane. Utilizand un astfel de articol in mod uzual, vei ajunge la birou in timp util, fara a te enerva la fiecare semafor de ceilalti participanti in trafic, si fara a avea nevoie de un dus imediat cum ajungi, asa cum se intampla cand folosesti o bicicleta normala. De obicei, contine o baterie de 250 – 350 Wh cu o asistare de pana la 30 km, suficient cat sa ajungi din punctul A in punctul B, fara a depune un foarte mare efort.
Optiunile road (de drum) iti ofera un mic avantaj asupra drumului, asistandu-te la pedalare pentru a putea tine pasul cu prietenii biciclisti. Se aseamana foarte mult cu o optiune clasica de tip cursiera, avand roti mediu de groase, si cantarind in medie pana in 16 kg.
Si pentru iubitorii muntelui exista variante cu motor de biciclete electrice, la preturi bune, care fac urcarea mai usoara, iar coborarea mai distractiva. Se gasesc in varianta hardtail si full suspension fiind, de cele mai multe ori, echipate cu baterii robuste si motoare de 500 Wh, care permit folosirea articolului pentru intreaga zi. Vor fi, insa, mai grele decat celelalte, asa ca utilizatorul ar beneficia de pe urma alegerii unui model cu modul de mers asistat, care sa ajute si atunci cand faci pasi pe langa produs.
Capacitatea bateriei: Este importanta in conditia in care vei fi plecat de acasa pentru mult timp. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat mai multi kilometri asistati va putea parcurge. De multe ori, producatorii vor decide sa foloseasca numarul total de kilometri oferit drept valoare reprezentativa a puterii acumulatorului, insa exista variabile care vor modifica aceasta valoare, printre acestea aflandu-se vantul, inclinatia terenului, greutatea sustinuta si viteza, care vor afecta performanta.
O valoare mediana de 12 Ah cu un motor de 350 Wh indica o autonomie de pana la 30 km, in modul de asistare totala. Valorile mai mici vor indica prezenta unei biciclete electrice, ieftine si bune, de utilizat prin oras, in timp ce bateriile mai mari vor putea rezista si peste 140 km. Un model cu display LCD te va ajuta sa tii evidenta energiei ramase, pentru a nu te trezi cu probleme pe drum.
Durata de incarcare: Se situeaza in jurul valorilor de 3 si 4 ore. Cu cat un produs se va incarca mai repede, cu atat mai curand te vei putea sa pleci intr-o noua expeditie. Poti descoperi si optiuni cu un timp de incarcare foarte rapid, de o ora sau doua, insa acestea de obicei vor avea si un numar limitat de kilometri asistati disponibili.
Bineinteles, perioada de incarcare difera si in functie de tipul bateriei si de constructia acesteia, precum si de capacitatile incarcatorului. Iar atunci cand nu mai este eficienta, o vei putea schimba cu una noua, caci vei gasi in comert si articole de mentenanta vandute unitar.
Viteza maxima: Variaza in functie de baterie si de greutatea utilizatorului. Iar, cu cat mai repede pedalezi, cu atat mai mare va fi boost-ul primit si, in consecinta, viteza de care e capabil dispozitivul. Nu te astepta sa gonesti cu peste 70 km la ora, optiunea standard de viteza la care ajung aceste tipuri de articole situandu-se intre 25 – 45 km la ora, 25 km/h fiind valoarea omologata pentru drumurile europene.
Totodata, poti controla din panou sau switch cata asistare ai nevoie, de obicei existand cel putin trei niveluri. Cu cat asistul este mai mare, cu atat mai scurta va fi autonomia bicicletei, asa ca iti va fi util sa temperezi aceasta functie atunci cand esti la drum lung.
Greutatea admisa: Se afla de obicei in jurul valorilor de 110 – 130 kg, care va ajuta mare parte a publicului doritor sa incerce o bicicleta electrica ieftina, dar si eficienta.
Bineinteles, se vor gasi si multe modele care pot sustine greutati de pana la 100 kg, sau minim 20 – 25 kg, asa ca vor putea fi incercate chiar si de copii, atata timp cat acestia sunt supravegheati de parinti.
Optiunile care sustin peste 130 kg vor fi mai robuste, asa ca vor cantari si ele mai mult, fiind destinate in mare parte adultilor.
Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa iti uram succes in gasirea urmatoarei biciclete electrice pentru aventuri, vanzandu-ti un mic pont: online ai la dispozitie variate optiuni accesibile oricarui buzunar, din care sa alegi, aceste vehicule fiind mai greu de gasit in magazinele obisnuite.
Intrebari frecvente
Cat costa o bicicleta electrica?
Acest tip de vehicul electric nu este tocmai ieftin insa, de indata ce faci acest pas, vei observa ca economisesti in ce priveste combustibilul, caci iti vei lasa masina in garaj mult mai des. Pretul de achizitie al bicicletelor electrice variaza, o medie situandu-se in jurul valorii de 800 – 1000 de euro sau 4000 – 4500 ron.
Bineinteles, modelele high-end vor avea etichete de pret mult mai piperate, putand trece de valoarea de 1500 – 2500 euro in cazul in care ai de-a face cu o constructie cu motor de la Shimano, Bosch sau Yamaha.
In general, insa, vei incepe cu o bicicleta electrica ieftina sau mai accesibila ca pret, de pana la 500 – 600 de euro, care va avea pana la 3 viteze, si o baterie mai mica, dar care se dovedeste a fi la fel de eficient la drum.
Totodata, trebuie sa te gandesti si la ce il vei folosi, caci optiunile de munte vor fi, statistic vorbind, mai scumpe decat cele de oras sau cele pliabile, care nu vor fi supuse acelorasi conditii de mers, neavand nevoie de materiale puternice in constructia lor.
Cum functioneaza bicicleta electrica?
Acest tip de vehicul este o bicicleta traditionala care are atasat un motor la butucul din fata sau spate, si o baterie conectata la acesta. Motorul electric este alimentat de catre acumulator (care se afla de obicei pe portbagaj sau langa roata din spate), fiind cel care pune aparatul in miscare intr-unul din cele trei moduri:
Prin pedalare asistata, cand utilizatorul pedaleaza in timp ce motorul electric functioneaza, moment in care autonomia bateriei si viteza de deplasare cresc,
Prin mers electric pornind motorul cu manerul de acceleratie sau cheia de contact, bicicleta folosind o anumita viteza, fara ca utilizatorul sa pedaleze,
Prin pedalare, cand motorul nu este utilizat deloc, precum in cazul unei biciclete clasice.
Cum curat rugina de pe bicicleta electrica?
In general, e necesar acelasi tip de intretinere precum in cazul bicicletelor clasice. Nu vei folosi apa sau detergenti puternici, caci acestia iti pot inrautati si mai mult situatia. In schimb, vei beneficia mai mult de pe urma unei solutii de indepartare a ruginii si a unei carpe iar, daca folosesti un produs de curatare special pentru biciclete, ai grija sa nu atingi discurile, caci ar putea afecta modul in care functioneaza micul vehicul pe doua roti, in special la franare. Vei folosi manusi si ochelari de protectie si vei aplica un strat de spray sau solutie, lasand sa actioneze conform instructiunilor, dupa care vei indeparta cu grija folosind carpa.
O alternativa naturala, care utilizeaza ingrediente pe care le gasesti in mod uzual prin casa, este folosirea otetului alb, pe care il vei depozita intr-un recipient cu varf spray sau il vei aplica direct cu ajutorul unei carpe sau a unui burete. Lasi sa actioneze pentru pana la 15 minute, dupa care clatesti bine cu apa.
Iar pentru petele minore poti realiza un amestec de o parte bicarbonat de sodiu si o parte apa, pe care le imbini intr-o pasta groasa cu care acoperi pata de rugina, lasand-o sa actioneze pentru 15 minute, dupa care vei freca usor folosind un buretel dur.
Cum aleg acumulator pentru bicicleta electrica?
Bicicletele electrice pot fi echipate cu baterie Lithiu-ion sau SLA (plumb-acid sigilata). Deoarece acestea pot afecta modul in care functioneaza dipozitivul, autonomia, stilul sau greutatea acestuia, alegerea optiunii potrivite necesitatilor tale este cruciala.
Bateriile Li-ion reprezinta tehnologia noua pe piata, avand o durata de viata de pana la 3 ori mai mare decat cele SLA (800 de incarcari, in medie), fiind mai usoare si mai putin pretentioase la intretinere, oferind o autonomie medie spre mare, de cel putin 30 km. Se vor potrivi mai mult optiunilor de tip mountain bike, care au nevoie de o autonomie mai mare si de o greutate mai mica.
Variantele SLA se caracterizeaza printr-o greutate mai mare si o viata mai scurta, de pana la 300 de incarcari. Vor sustine un kilometraj mai mic si vor trebui asa fie reincarcate imediat dupa ce bicicleta a fost utilizata. Desi acestea nu se mai gasesc atat de frecvent, se pot ivi in articole destinate plimbarilor in oras.
Ce accesorii aleg pentru bicicleta electrica?
Printre accesoriile fara de care nu ar trebui sa iesi la o plimbare se numara luminile/farurile, care sunt utile si contribuie la siguranta pe drum in conditii de vizibilitate redusa, ajutandu-te sa vezi drumul si sa fii vazut de ceilalti participanti in trafic.
Acestora li se adauga aparatoarele pentru roti, care evita murdarirea altor elemente ale bicicletei cand mergi prin noroi sau balti, si spatiul de stocare, adesea reprezentat de un portbagaj sau un cos in partea frontala. Nu poti uita nici de elementele de protectie pentru propriul corp, precum casca de protectie, ochelarii si manusile.
Cum demontez roata din spate a bicicletei electrice?
Opresti motorul si pui bicicleta pe o parte, scotand bateria pentru a micsora greutatea dispozitivului. Apoi deschizi franele pe jante, pentru a nu impiedica accesul la anvelopa sau janta, in cazul franelor pe disc sarind peste acest pas.
Largesti piulitele butucului cu ajutorul unei chei de piulite, pana cand axurile acestuia sunt suficient de libere, avand grija sa deconectezi firele care duc la frane si motor. Apoi, indepartezi senzorul de torsiune de la angrenaj si dai usor axul lantului in spate, impingand roata in sus pentru a o scoate.
Cum realizez o conversie in bicicleta electrica?
Pentru ca exista solutii pentru a transforma o bicicleta normala intr-una electrica, inainte de a face o transformare de acest fel va trebui sa ai in vedere ca va trebui sa gasesti un kit de bicicleta electrica de 250 W, singurul model de motor omologat pentru utilizare pe strazile din Europa. In esenta, vei atasa un sistem relativ greu pe roata din spate, care va schimba modul in care simti vehiculul sub picioare.
Cel mai simplu este sa cumperi o roata de spate cu motor si acumulator incorporat, care are de obicei o autonomie de pana la 50 km si sustine viteze de pana la 30 km/h. Aceasta va costa insa foarte mult si este foarte grea, modificand centrul de greutate al dispozitivului, partea buna fiind ca se monteza pe orice fel de bicicleta cu frane pe janta.
Pentru o schimbare minima, ce ofera un boost de pana la 200 W, poti alege un model care se monteaza in cadru, acesta fiind utilizat pentru a trisa in competitii, nefiind o solutie accesibila oricarui utilizator, caci are un cost de achizitie foarte mare si un acumulator mic.
Pe centru poti instala un motor de conversie precum kiturile Bafang, care au un cost de achizite echilibrat si dau rezultate bune, mai ales pe teren drept sau cu inclinatie minima.
Iar daca preferi montarea pe sa te poti orienta catre un sistem Rubee, cu o greutate medie, de 6 kg, care din punctul de vedere estetic poate sa nu exceleze, avand insa o autonomie buna, de 40 km, si o instalare facila. In dezavantajul sau lucreaza imposibilitatea de a cobori saua.
Cum cureti bicicleta electrica
Pentru a te bucura de micul tau vehicul electric pentru perioade indelungate, la acelasi randament, va trebui sa ai grija sa il cureti frecvent si sa intretii partile componente mobile. Astfel, la fiecare cursa te vei desfata la fel de mult de viteze constante si fiabilitate ridicata. In plus, te vei bucura sa ai grija de investitia facuta pentru o experienta e-bike cat mai placuta.
Partile electrice sunt cele care au nevoie de cea mai mare atentie caci, daca sunt expuse apei si noroiului, nu se vor strica imediat, insa pot suferi daca raman expuse acestori factori pentru perioade indelungate, fara a fi igienizate partile ce intra in contact cu electronica.
Ustensile necesare
Prin urmarea unor pasi simpli vei optimiza performantele bicicletei tale electrice, mai ales daca vei face acest lucru regulat. Iar lucrurile de care ai nevoie de obicei sunt apa, o galeata, solutie de curatat caroseria bicicletei, burete si perii, solutie pentru curatat franele si ulei pentru lant.
Cum speli bicicleta electrica
Primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este ca acest tip de vehicul nu necesita utilizarea apei sub presiune, asa ca nu iti vei duce e-bike-ul la o spalatorie de masini si nu vei folosi pe el un furtun sub presiune, pentru ca mizeria si grasimea sa nu ajunga in locuri sensibile, acolo unde ar putea aduce stricaciuni componentelor electronice. In general, un astfel de vehicul este rezistent la intemperii, asa ca udarea usoara a caroseriei poate fi benefica, atata timp cat ai grija sa nu scufunzi componentele mici in apa.
Pentru a sterge cadrul vei folosi o carpa umeda si miscari usoare de sus in jos. Pentru a scapa de mizeria incapatanata, se recomanda intrebuintarea unui degresant usor, precum sapunul de vase diluat, cu care vei sterge gentil cadrul folosind un burete sau o pensula, si apoi vei clati.
Intretinerea lantului
Nu uita ca, dupa fiecare igienizare completa, e necesar sa lubrifiezi lantul. Vei face acest lucru cu un ulei pentru lant din comert, recomandandu-se optiuni uscate pentru plimbari obisnuite si un lubrifiant umed daca mergi des in conditii de umiditate crescuta. Ai grija, insa, sa nu iesi afara cu un spray care ramane umed daca vei merge cu bicicleta in praf, caci particulele se pot lipi si pot duce la aparitia sunetelor neplacute.
Mentinerea franelor
Deoarece reprezinta o parte importanta a ecosistemului bicicletei electrice, franele vor trebui si ele curatate si intretinute. In ajutorul lor vin solutiile speciale care indeparteaza mizeria. Indiferent de tipul de frane, strangerea periodica a cablurilor ajuta la functionarea lor in parametri normali.
Ce sa nu faci
Nu se recomanda sa cureti e-bike-ul cu jetul de apa, desi e mai rapid de realizat, caci poate afecta zona motorului, a butucului sau furcii ori alte zone care sunt, de obicei, lubrifiate. In mod similar, va fi de preferat sa eviti utilizarea degresantului in zona motorului, a suspensiilor sau a butucilor de roata.
Inainte de a lubrifia lantul, va trebui sa il lasi sa se usuce bine, spre a evita aparitia petelor de rugina. Nu folosi alte uleiuri sau alti lubrifianti decat cele speciale pentru bicicleta. Iar stergerea excesului cu ajutorul unei carpe va evita atragerea prafului si a altor mizerii.
» Gasesti aici recomandari din anii anteriori
Alte produse recomandate, momentan indisponibile:
Pegas Fatbike Suprem Dinamic
Printre cele mai bune biciclete electrice fat bike din comert se afla optiunea aceasta de culoare verde, care se va putea intrebuinta si in oras, dar si in drumetii de munte sau pe teren extravilan accidentat. Spre a rezista la orice provocare, articolul e echipat cu roti groase kenda, de 26 inch, care indica faptul ca se va folosi in mod uzual de adulti.
Deoarece este echipat cu o baterie Samsung, de 14.5 Ah cu 65 de celule, va avea un timp mai lung de incarcare, insa va incapsula destula energie pentru pana la 70 km, lucru care nu poate decat sa ajute la drum lung. Motorul de 500W a fost reprogramat la 250W, fiind integrat in roata din spate, care ofera nu mai putin de 7 viteze, asa ca schimbarile se vor efectua lin, utilizatorul avand control deplin gratie manetei de acceleratie integrate in senzorul de torsiune. Atinge viteze medii, de pana la 25 km/h, fiind folosit in special de barbati.
Ghidonul din aluminiu ajuta la greutatea acceptabila a produsului, de 27.7 kg, iar sarcina maxima suportata se ridica la 130 kg, ceea ce inseamna ca mai toti doritorii vor putea sa incerce aceasta bicicleta electrica Pegas. Iar modul de functionare si datele pot fi verificate pe display-ul LCD care rezista bine la apa si alte intemperii.
Bicicleta electrica, pentru barbati:
Evolio X-Bike 2
Vrei sa faci cadou o bicicleta electrica pentru barbati, insa nu stii inca ce model ar fi mai potrivit destinatarului? Optiunea aceasta cu roti mari, de 27.5 inch, va fi numai buna pentru persoanele foarte inalte, cadrul din aluminiu tip 6061 fiind ideal pentru a obtine echilibrul intre rezistenta si greutate, atingand 22 de kg. Este capabila sa sustina greutati de pana la 120 kg, valori care adera foarte bine la descrierea unui reprezentant al genului masculin.
Autonomia de pana la 100 km in modul asistat este data de bateria LG Li-ion de 13Ah, in modul electric fiind capabila sa ruleze motorul de 250 W in jur de 50 km. Iar, pentru o incarcare completa, acumulatorul va avea nevoie de 5 ore in priza, un aspect pozitiv fiind faptul ca se poate detasa si inlocui pe masura ce nu mai satisface dorinta utilizatorului. Si are un port USB care iti permite sa atasezi telefonul mobil, spre a-l tine mereu incarcat.
In ce priveste viteza nu exista surprize, vehiculul fiind capabil sa atinga viteze de pana la 25 km/h, valoarea putand creste in functie de greutatea utilizatorului si de inclinatia drumului. Iar, pentru siguranta din timpul cursei, te vei bucura sa afli ca gasesti frane pe disc Tektro. Printre functiile utile se afla cele 7 viteze si modul Push-assistance, care permite dispozitivului sa mearga cu viteza constanta de 6km/h, fara ca tu sa intervii.
Nakto SRTV0294
Atunci cand vrei sa imbini utilul cu placutul si sa obtii un vehicul care sa iti permita sa depui mai putin efort, dar sa obtii aceleasi rezultate si sa ajungi la serviciu fara a transpira, o bicicleta electrica pentru barbati va reprezenta o alternativa buna a masinii sau optiunilor clasice pe doua roti. Totodata, va fi ecologica, si nici nu va ocupa mult spatiu, putandu-se depozita si in debara, caci e un model pliabil.
Cu un motor standard, de 250 W, care este capabil de autonomie de pana la 35 km gratie bateriei de 10Ah, va fi o optiune favorabila pentru mici plimbari in oras sau scurte excursii in natura. Un detaliu atractiv este faptul ca poate prinde viteze de pana la 35 km, lucru ce nu poate fi spus de multe optiuni din aceeasi categorie. Poate urca in panta de pana la 15 grade, asa ca se va preta mai mult drumurilor prin spatiul urban.
Revenind la baterie, vom mentiona ca aceasta are nevoie de pana la 6 ore pentru o incarcare completa, asa ca va necesita lasarea in priza peste noapte daca vrei sa te bucuri de motor pentru intreaga zi. Producatorul recomanda articolul celor care cantaresc pana in 100 kg, masa proprie a acestuia fiind de 25 kg, o valoare peste medie in ce priveste tipologia sa.
Z-Tech Classic 2.0
Pentru cei care prefera sa treaca de la un kit de bicicleta electrica 250 W cu motor fara perii spre o optiune special creata pentru boost de viteza, optiunea aceasta ce seamana mai mult cu un scooter ar putea fi o alegere interesanta, mai intai prin prisma look-ului inedit. Mai apoi, motorul se dovedeste suficient de puternic pentru parcurgerea unor distante de pana la 45 km, asa ca se va descurca mai bine pe curse scurte in oras, avand in vedere si profilul jos si rotile mici, de 16 inch.
Cadrul puternic de otel desemneaza prezenta unui articol fix, insa nu clasic, dupa cum spuneam mai sus, acesta fiind mai asemanator unui vehicul pe doua roti cu motor mare, alimentat de combustibil. Iti va fi util daca locuiesti la parter sau casa, caci greutatea de 78 kg nu este tocmai accesibila cuiva care sta la bloc, la etaj. Poate sutine greutati de pana la 130 kg, fiind mai permisiv din acest punct de vedere, atingand viteze de pana la 25 km/h.
Bateria cu capacitatea de 20 Ah se poate incarca in 6 ore, ceea ce nu reprezinta tocmai punctul forte al articolului. Franele pe fata si spate sunt pe butuc, asadar nu vor fi afectate, in mare parte, de efectele factorilor de mediu, avand o durata de viata mare. Sub sa si ghidon se gasesc compartimente pentru stocare, utile celor care merg la cumparaturi sau in calatorii.
Z-Tech Laser 2.0
Cu o bicicleta precum aceasta te poti plimba prin oras oricand ai nevoie de cateva cumparaturi, cand ai fost accidentat sau nu te poti misca pe propriile picioare, din varii motive. In vederea intretinerii partilor componente, vei avea la dispozitie motorul fara perii, cu o capacitate de 250 – 350 W, care se traduce prin viteze de pana la 25 km/h, suficient pentru orice drumetie prin oras.
Cu o baterie acida (din Plumb-Gel), formata din patru cilindri de 12 Ah, va avea nevoie de un timp mai lung de incarcare, situat intre 6 si 8 ore, asa ca va trebui lasata in priza peste noapte, daca ai nevoie de intreaga sa capacitate a doua zi. Aceasta ofera dispozitivului o autonomie de pana la 40 – 50 km, fiind accesibila celor care prefera drumurile mai lungi pe asfalt, caci pe teren accidentat sau noroios nu va excela, avand in vedere profilul jos.
Luand in considerare costructia fixa, robusta, bicicleta va fi capabila sa sustina greutati de pana la 150 kg, fiind utila intr-o sumedenie de circumstante. Iar, pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie si de spatiu de depozitare, este dotata cu un portbagaj extensibil in spate, putandu-se pozitiona in acel loc si un scaun pentru copil, iar in fata se poate atasa un cos.
Bizze Bikes Fat Bike 00007
Cei care isi doresc un produs fiabil pe multiple arii vor gasi in aceasta bicicleta un ajutor de nadejde si in oras, si la munte. Producatorul o recomanda atat pentru mersul prin spatiu citadin, catre birou sau plimbari, cat mai ales pentru teren neasfaltat, dificil, nisipos sau noroios, mentionand ca va merge bine si pe zapada.
Va excela si la munte, dar si pe trasee stradale, crescand rezistenta fizica a utilizatorului si dorinta acestuia de a petrece timpul liber in natura. Rezistenta sa pe teren accidentat este data de rotile groase care dau si numele articolului (fat), ce masoara 26”, fiind adecvate tinerilor si adultilor. Pentru stabilitate si confort, are suspensii pe fata, schimbatorul de viteze fiind unul calitativ, de la bine-cunoscutul brand Shimano.
Folosind un motor de 250 W care prezinta o autonomie de 60 de km, va rezista cu brio unor mici drumetii, modelul fiind unul traditional, fix, asadar cantarind ceva mai mult (26 kg). Atinge viteza maxima de 25 km/h, o valoare mediana, accesibila oricui, bateria incarcandu-se in 3 – 4 ore, un timp standard pentru acest tip de produs. Se mai adauga faptul ca va sustine greutati situate intre 50 si 120 kg, permitand majoritatii doritorilor sa incerce un astfel de gadget.
Evolio X Bike City
Cu un motor de 250W, aceasta bicicleta electrica ieftina si eficienta te va duce oriunde doresti, oferindu-ti un boost de energie oricand ai nevoie. In vederea alimentarii acestuia, foloseste o baterie Litiu-ion de la Samsung, cu o capacitate de 10 Ah, care se traduce prin autonomie de 40 km in modul electric complet, valoare ce creste pana la 70 km daca se intrebuinteaza modulul asistat, in care utilizatorul pedaleaza. Acumulatorul se poate detasa si schimba atunci cand este nevoie, gasindu-se inserat in cadrul metalic.
Stadiul de incarcare este usor de observat pe ciclocomputerul de pe ghidon, rezistenta articolului fiind data de cadrul fix, din otel, care dicteaza si greutatea produsului, ce atinge 22 de kg. Si, deoarece e un model clasic, fix, poate fi mai dificil de transportat pe scari, de exemplu. Se adauga faptul ca poate atinge viteze medii, de pana la 25 km/h, timpul necesar unei incarcari complete fiind unul mediu, avand nevoie de 3 – 4 ore pentru alimentare. Franele pe fata sunt de tip V-Brake, ce indica prezenta unui model pentru oras, destinat femeilor, avand drept accesorii un cos mare in fata si un far.
Datorita materialului rezistent utilizat in caroserie, mentionat mai sus, va sustine greutati de pana la 120 kg, ceea ce largeste suficient de mult nisa de cumparatori posibili, care se va forma si din tinere, si din femei adulte sau senioare, rotile de 26” fiind suficient de mari pentru orice categorie de varsta.
Z-Tech ZT 61
Pentru un look deosebit pe strada iti poti procura o bicicleta electrica ce are un aspect mai de motor, precum aceasta, careia nu ii lipsesc portbagajul la spate si cosul din fata, lucru ce indica avantajul in privinta utilizarii de catre o femeie.
Articolul prezinta un motor cu o putere nominala de pana la 350 W, care atinge viteza omologata pentru drumuri europene, si anume 25 km/h, bateria prezentand o autonomie buna, de pana la 40 de km, durata necesara unei incarcari complete fiind intre 6 si 7 ore.
Ca si dimensiuni, aparatul este unul destul de voluminos, cantarind 62 de kg si masurand 180 cm lungime. Asadar, va avea nevoie de un mini-garaj pentru depozitare cand nu se foloseste, deoarece pe scari, de exemplu, iti va fi dificil sa il cari. Sustine pana la 130 kg de sarcina, pentru ca diferite constitutii fizice sa poata intrebuinta bicicleta oricand este nevoie. Totusi, costul de achizitie poate fi considerat usor restrictiv.
» Ascunde recomandarile anterioare
Lasa un comentariu
0 Comentariu