Orteze pentru genunchi – Opinii si Recenzii in 2024
Ortezele pentru genunchi sunt produse cautate de catre cei care au probleme in aceasta zona. Ele sunt achizitionate nu doar de cei care au trecut sau urmeaza sa treaca prin operatii, ci si de cei care au intinderi de ligamente sau tot felul de probleme ce nu necesita interventii chirurgicale, ci doar recuperare. Daca vrei sa cumperi online astfel de produse, un articol de top e BabyToy™ T4, o orteza realizata din aluminiu, care permite o buna fixare a piciorului drept sau stang, dupa cum e necesar, care se regleaza cu mare usurinta pe lungime (de la 56 la 66 cm), dar si cand vorbim de flexie si extensie. Un alt model interesant, confectionat din material textil, e Spowerts Spowerts5674.
Tabel comparativ
E o orteza de calitate superioara, care poate fi reglata cand vorbim de flexie si extensie, dar si de lungime, e confectionata din aluminiu si permite o buna fixare a genunchiului atunci cand e vorba de imobilizare pre si postoperatorie, ajuta atunci sunt ligamente rupte sau incrucisate si e marime universala.
In comparatie cu alte produse prezentate in aceasta lista, acesta implica un cost de achizitie mult mai mare, dar justificabil.
Daca vrei sa iti revii cu usurinta atunci cand ai probleme la genunchi si cauti o orteza de calitate foarte buna, vezi acest model.
Orteza protejeaza bine genunchiul in timpul activitatilor sportive, dar ajuta si la recuperarea lui in cazul unor traumatisme. E potrivita pentru circumferinte de la 32 la 46 cm in zona genunchiului, se prinde usor si se regleaza cu scai, e confectionata din neopren, un material confortabil, care ajuta la recuperarea rapida a transpiratiei.
Nu se poate fixa suficient de bine in cazul persoanelor care au picioarele foarte subtiri, ci e pentru marimi de la M in sus.
Recomandam acest produs persoanelor care vor o orteza textila care sa fie simplu de imbracat pe picior si de fixat.
E o orteza ce se infasoara in jurul piciorului si are rolul de a oferi suport pentru articulatii, ligamente si cartilaj. Este realizata din aeropren (60%), poliester (20%), bumbac (15%) si latex (5%), pentru confort si stabilitate, si are benzi de fixare, dar si o gaura si un inelul-cilindru, elastic, in fata rotulei.
Modelul acesta e de dimensiune XXL (52-57 cm), motiv pentru care nu e potrivit pentru persoanele care au picioarele mai subtiri.
Este o optiune ce vine in sprijinul persoanelor ce cauta o orteza care sa se infasoare in jurul piciorului si sa ajute la recuperarea mobilitatii.
Pareri despre cele mai bune orteze pentru genunchi
E important sa verifici si o oferta cat mai bine diversificata, inainte sa alegi produsul potrivit conform necesitatilor tale, asa ca, deoarece ne-am interesat si cam care ar fi cateva exemple reprezentative pentru cele mai importante subcategorii de produse, ti le prezentam pe scurt, in cele ce urmeaza.
Orteza de genunchi pentru ligamente:
BabyToy™ T4
Aceasta orteza de genunchi fixa te va ajuta sa te refaci in urma unor variate afectiuni precum cele referitoare la menisc si ligamente sau artroscopii, deoarece sustine in mod ferm aceasta zona si ii confera o usurare a durerii resimtite. Totodata, va ghida rotula inapoi in pozitia adecvata, fiind utila si pentru intrebuintare profilactica, si pentru recuperare.
Ca stil, e o optiune “wrap around” care foloseste benzi usor elastice cu velcro pentru fixare pe picior, fiind asadar o marime universala care se poate regla intre 31 si 51 cm in circumferinta, putandu-se utiliza de majoritatea doritorilor. Micul orificiu din zona genunchiului va contribui la eliberarea presiunii si la mentinerea ferma a acestuia.
Foloseste neoprenul drept element principal de constructie, oferind un nivel de suport mediu, insertiile de silicon fiind responsabile cu mentinerea confortului si a fermitatii, intrebuintandu-se si de catre sportivii de performanta, spre a se evita accidentarile, reducand osteneala de la nivelul articulatiilor in momentul efortului sustinut.
Orteza de genunchi pentru ligamente incrucisate:
Spowerts Spowerts5674
Conform indicatiilor date de producator, aceasta orteza ar putea fi de ajutor pentru: afectiuni usoare ale meniscului si/sau rotulei, dureri de genunchi, intinderi de ligamente, suprasolicitarea ligamentelor si/sau genunchilor. Este confectionata din neopren perforat, pentru a avea un confort cat mai ridicat, deoarece pielea va respira si nu vei transpira.
Atat in partea de sus, cat si in cea de jos, ai prezente benzi care ajuta la o mai buna fixare, in functie de cat de mult vrei sa o strangi. Totodata, ai prezente pe lateral si insertii metalice, care vor aduce un sprijin suplimentar ligamentelor. In jurul rotulei vei avea un suport din silicon.
Orteza aceasta e una care se trage pe picior pentru a fi fixata. Pentru unele persoane poate fi ceva mai dificil de utilizat. Este de marime XL, potrivita pentru oamenii care au o circumferinta a genunchiului de 41-44 cm. Este in nuante de gri, cu detalii galbene.
Orteza mobila de genunchi:
MedTextile 6058 XXL
Cu o orteza mobila de genunchi care se infasoara in jurul piciorului, vei obtine sustinerea necesara ligamentelor, cartilajelor si articulatiilor, astfel incat sa te reabilitezi mai repede. Fiind o varianta functionala, se va preta utilizarii in urma acidentarilor sau a inrautatirii unei efectiuni articulare.
Foloseste latex si aeropren pentru a pastra flexibilitatea piciorului, captuseala cu bumbac si poliester fiind responsabila pentru mentinerea confortului din timpul purtarii. Rotula este protejata de catre inelul cilindric, usor elastic, care limiteaza intr-o oarecare masura mobilitatea, inchizandu-se cu benzi cu velcro. Avand un usor efect de hidromasare si comprimand pielea, va accentua activitatea circulatiei sangvine, contribuind la vindecare prin reducerea durerii.
Pe deasupra, se poate intrebuinta si drept orteza de genunchi pentru ligamente colaterale si menisc, care protejeaza si previne luxatiile si accidentele din timpul antrenamentelor fizice, actionand si profilactic. Avand un nivel mediu de suport, va apara cu succes articulatiile centrale, minimizand socurile de impact, potrivindu-se atat piciorului stang, cat si celui drept.
Wellife WL233
Cauti o orteza pentru genunchi, ieftina si buna, care sa te ajute sa scapi de durerile de la acest nivel? Optiunea aceasta economica foloseste neoprenul cu o captuseala usoara din poliamida, avand printre straturile sale si mici mangeti, in numar de 8, meniti a ajuta la ameliorarea durerii resimtite.
E un model fix pe picior, care se foloseste de doua benzi cu velcro pentru a se stabiliza, acoperind o circumferinta intre 32 si 40 cm, asa ca putem spune ca e o marime M, care va veni unui numar considerabil de utilizatori. Deoarece e o optiune functionala, va fi de folos celor care au suferit accidentari la nivelul ligamentelor si articulatiilor, ajutand la recuperarea postoperatorie, potrivit producatorului.
Se va purta sub haine, nefiind foarte voluminoasa, orificiul din zona rotulei fiind utilizat pentru eliberarea presiunii de la acest nivel. Iar sportivii vor putea intrebuinta acest articol pentru protejarea zonei in timpul antrenamentelor si la alergare.
Orteza de genunchi fixa:
BSN Medical Actimove Genu Eco
Cand ti s-a recomandat o orteza de imobilizare pentru genunchi, un model precum acesta iti va conferi confort si sustinere in zona piciorului, astfel incat sa te poti reface mai repede, in mod eficient. Reprezinta o optiune fixa, care tine membrul in pozitie nemiscata, fiind recomandat pentru utilizare postoperatorie.
Va sustine foarte bine genunchiul, avand un nivel de suport maxim, fiind o optiune lunga, ce acopera in intregime piciorul, mentinandu-l in pozitie dreapta. Se va intrebuinta si in cazul unor leziuni ale muschilor, fracturilor de risc minim sau in tratamentul post-artropic al leziunilor colaterale sau ligamentelor incrucisate.
Se infasoara in jurul membrului, pe gamba si coapsa, avand un orificiu patelar deschis care va contribui la fixarea corespunzatoare a articolului si la mentinerea confortului pacientului. Pe laterale se gasesc doua lamele din aluminiu, detasabile, iar la spate acestea sunt insotite de inca o lamela, ce vor mentine articolul rigid pe corp. La suprafata si in captuseala se foloseste bumbacul, articolul fiind recomandat igienizarii prin spalare la masina, la 30 de grade Celsius.
Bercks RED1011
Aceasta orteza mobila de genunchi este recomandata de catre medic in urma unor proceduri medicale realizate la nivelul piciorului, putand fi pozitionata in flaxo-extensie in unghiul necesar sau fix, pentru imobilizare totala. Ca atare, va ajuta la recuperarea pacientului in urma realizarii unei grefe chirurgicale, a unei operatii sau a unui traumatism de diverse naturi.
Fiind o marime universala, se poate fixa pe picior cu ajutorul a patru benzi cu velcro, ajutand orice constitutie corporala sa se bucure de stabilitate si suport maxim (nivel 3). Se va mentiona lungimea de 62 cm, accesibila persoanelor inalte, in genere adulti. Se poate potrivi pe oricare membru, cadratura fiind din aluminiu, iar partile moi din neopern, care vor ajuta la pastrarea circulatiei sangvine in parametri normali.
In concluzie, va reprezenta o optiune reusita pentru recuperare in urma unor interventii sau accidente, ajutandu-i pe cei care trebuie sa se miste, insa care au nevoie de suport in zona ligamentelor si a articulatiilor genunchiului, pastrand pozitia necesara redresarii.
Orteza de genunchi pentru menisc:
F-Body PD-02
Varianta aceasta de orteza de genunchi pentru menisc ii ajuta nu doar pe cei care necesita stabilitate in aceasta zona, ci si pe cei care doresc sa isi tina sub control disconfortul si sa isi protejeze ligamentele si articulatiile, avand aplicatie atat asupra sporturilor (fitness, ciclism, volei, fotbal, culturism, etc.), cat si in ce priveste recuperarea fizica si antrenamentele realizate acasa.
Este o genunchiera elastica fixa, de tip ciorap, pe care o tragi peste picior, care dispune si de o banda cu velcro in partea superioara, cu ajutorul careia vei regla cat de tare va comprima pielea. Foloseste un amestec de bumbac si poliester care creste temperatura din zona expusa, lasand insa pielea sa respire.
Nivelul de suport va fi minim, asa ca nu se va preta recuperarii in urma unor accidente sau operatii chirurgicale, fiind mai degraba o optiune profilactica si functionala, pentru amelioarea disconfortului si a durerilor asociate genunchilor. Se adauga ca marimea M are lungimea de 27 cm, intinzandu-se pana la 35-40 cm.
Spowerts 011
Spre a-ti proteja ligamentele si articulatiile, o orteza de genunchi pentru menisc iti va fi utila, mai ales daca faci mult sport sau alergi in fiecare zi pe asfalt. La impactul cu solul, socurile vor fi transmise oaselor, putandu-se produce eroziuni la nivelul articulatiilor, iar daca faci un pas gresit poti sa simti durere cauzata de ruperea ligamentelor sau luxarea acestora, spre exemplu.
O genunchiera fixa, elastica, pe care o tragi pe picior si o fixezi pe interior cu ajutorul unei benzi cu silicon in partea superioara, te va ajuta sa scapi de durere si sa te refaci mai repede. Optiunea aceasta foloseste nylon si poliester, tesute folosind o tehnologie circulara tridimensionala, care vor asigura o viata lunga produsului, mentinandu-i elasticitatea si eliminand transpiratia.
Pe langa faptul ca se dedica in prima instanta profilaxiei, putem spune ca e si functionala, producatorul recomandand varianta si pentru ameliorarea durerilor articulare ori pentru recuperare. Marimea XL se va potrivi celor cu piciorul mai gros.
Orteza de genunchi pentru gonartroza:
Tonus Elast NEG 9903-2-NEG
Aceasta orteza de genunchi pentru gonartroza, oboseala ligamentelor si traumatisme sau leziuni surprinse in momentul antrenarii foloseste neoprenul, care fixeaza foarte bine si care ajuta la buna circulatie a sangelui, in vederea imbunatatirii conditiei si a vindecarii. Are rol profilactic in ce priveste mentinerea sub control a sanatatii zonei din timpul efortului fizic sustinut (antrenamente, sporturi solicitante) si de tratare in ce priveste diverse afectiuni precum contuziile, leziunile, luxatiile, entorsele sau herniile musculare.
Prezinta un nivel de suport mediu, constrangand intr-o oarecare masura genunchiul, insa conferindu-i suficienta mobilitate pentru continuarea activitatii fizice de intensitate medie si scazuta. Este recomandata si pentru recuperare postoperatorie, imobilizand intr-o oarecare masura articulatia.
Are un decupaj in zona rotulei, care ajuta la fixarea sa pe picior, stilul sau fiind clasic (se trage usor pana cand ajunge in pozitia corecta). Marimea M indica faptul ca se poate purta de persoanele cu o circumferinta intre 36 si 38 cm, existand si pe marimi mai mici sau mai mari, in functie de necesitatile personale.
Orteza de genunchi ortopedica:
Triamed Cu Suport Patelar
Cu o orteza de genunchi ortopedica cu suport patelar precum aceasta, vei putea sa reglezi marimea dupa bunul plac, optiunea fiind incadrata in tipologia “wrap around”, datorita prezentei unor benzi cu velcro pe care le infasori in jurul piciorului pentru fixare.
Este o optiune mobila, care foloseste patru atele metalice in forma de arc situate cate doua pe fiecare parte, care se vor fixa pe un picior cu circumferinta intre 33 si 39 cm, fiind o marime 3, potrivit detaliilor oferite de producator. Lungimea este de 29 cm, in zona rotulei existand un punct circular descoperit, care va contribui la fixarea sa corecta.
Foloseste un material textil usor elastic, care va comprima bine zona, contribuind la reluarea circulatiei sangvine corecte spre a ameliora durerile resimtite la nivelul articulatiilor si ligamentelor, avand forma de manson. Se va intrebuinta doar in cazul unor afectiuni sau dureri usoare, nivelul de suport fiind mic spre mediu, nerecomandandu-se purtarea sa atunci cand exista un edem sau tumefactie majora.
MedHouse Distribution Intensive
MedHouse Distribution Intensive este o orteza pentru genunchi fixa, cu trei atele de metal, benzi si un sistem velcro, care ofera o stabilizare optima in 3 puncte persoanelor care au suferit leziuni, interventii chirurgicale sau sunt alergice la gips, promitand deopotriva o aderenta maxima a produsului pe piciorul bolnav.
Realizata din 37% polyester, 29% bumbac, 29% spuma poliuretanica si 5% latex, asigura un confort sporit pe toata durata purtarii. Ba mai mult, multumita celor 3 atele de metal care fixeaza rigid articulatia genunchiului, reduce durata de purtare a pansamentului din gips si favorizeaza vindecarea rapida.
Captureaza treimea inferioara a femurului si treimea superioara a gambei piciorului, limitand miscarea genunchiului in sensul nociv reabilitarii si oferind un suport excelent ligamentelor colaterale si meniscului, indiferent daca vorbim de piciorul drept sau cel stang. Avand in vedere constructia sa, atata timp cat o porti, esti nevoit sa renunti la activitatile fizice care-ti fac placere.
Ghid de cumparare
Pentru a preveni un accident sau a ingriji o leziune la nivelul genunchiului, iti va ajuta o orteza special conceputa pentru aceasta parte a corpului. Sa o alegi pe cea potrivita pentru tine poate deveni dificil, daca nu stii dupa ce criterii sa te uiti. In general, cele mai bune orteze pentru genunchi se poarta atunci cand simti o durere in aceasta zona sau cand doresti sa previi un accident sau disconfort in locul respectiv, atunci cand faci antrenamente fizice intense sau cand riscul de accidentare este mare.
Se pot intrebuinta si in scop de reabilitare, in urma unei entorse sau ruperi de ligament, caci miscarea va fi ingradita intr-o variabila masura, permitand pacientului sa isi recupereze mobilitatea gradual. Totodata, devin o optiune buna pentru suferinzii de artrita, caci reduc inflamatiile si durerea.
Cand alegi pentru prima oara un astfel de articol, iti va fi util sa te consulti cu un medic, si sa ai in vedere cateva din criteriile urmatoare.
Tipuri: O diferentiere initiala se face intre varianta fixa si cea mobila.
O orteza de genunchi fixa va tine piciorul intr-o anumita pozitie, neavand optiuni variate de modificare a acesteia. Sunt mai scurte sau mai lungi, fiind confectionate in principal din materiale moi, dar elastice, care constrang usor zona si stimuleaza microcirculatia, in acelasi timp limitand mobilitatea in asa fel incat ligamentele si articulatiile sa se refaca sau sa fie protejate. Sunt disponibile in optiuni subtiri, de tip ciorap, variante care se infasoara, magnetice sau din neopren, cu diferite grade de sustinere.
Optiunile mobile se caracterizeaza prin balamale si benzi elastice care sustin ligamentele si rotula, eliminand presiunea si fixand piciorul intr-o anumita pozitie, spre a spori confortul resimtit si a ajuta la pastrarea mobilitatii pe termen lung. Se utilizeaza mai ales in urma accidentarilor sau operatiilor, fiind recomandate pentru ligamente, artrita sau probleme la nivelul cartilajelor.
Stil: Determina modul in care se poarta orteze pentru genunchi, la preturi bune, impartindu-se in optiuni simple, tip manson sau ciorap, variante “wrap around”, magnetice si benzile de sustinere.
Cele in forma de ciorap (manson) sunt cel mai simplu tip de suport patelar, avand si un pret foarte accesibil. Se recomanda durerilor minore, compresand si incalzind genunchiul. Pot fi inchise, cand seamana foarte bine cu un ciorap, sustinand ligamentele si retinand caldura, deschise, cand se evidentiaza o gaura in zona genunchiului, care va reduce presiunea de pe rotula si va lasa piciorul sa respire, si variante cu stabilizatori incorporati pe partile laterale, care ajuta la mers. Se folosesc pentru sport, in cazul durerilor minore precum luxatii, slabiciune, inceput de artrita, tendonita, umflarea cartilajului sau iritarea acestuia.
Cele mai comune sunt variantele “wrap around”, care folosesc un sistem cu cureluse sau benzi velcro, ce se infasoara in jurul genunchiului, conferind suportul de baza necesar unei persoane suferinde. Comprima eficient si sustin ligamentele si muschii, retinand caldura necesara circulatiei, care incurajeaza vindecarea. Aceste orteze pentru genunchi, ieftine si bune, se regleaza usor, fiind asadar bune pentru piciorul umflat, asa ca nu te vei ingrijora cu privire la alegerea marimii corespunzatoare, fixandu-se bine.
Cu balamale sunt variantele de orteze mobile despre care vorbeam mai sus, acestea oferind sustinere avansata genunchiului, caci intrebuinteaza benzi elastice, velcro si balamale care minimizeaza presiunea, devenind o optiune buna pentru durerea moderata si severa si pentru instabilitate crescuta. Se recomanda celor care au suferit accidente in zona ligamentelor (rupturi, incrucisari), in urma operatiilor la genunchi, a problemelor de cartilaj si a artritei. Se pot fixa in diferite stadii de flexare si extensie, astfel incat sa poti controla modul in care piciorul tau se intinde, contribuind la recuperare.
Variantele magnetice au mici filtre magnetice care ajuta la vindecare, reducand durerea si inflamatia. Reprezinta o alegere controversata, caci terapia magnetica nu si-a dovedit pe deplin eficienta, desi se foloseste de sute de ani. Aceste articole imbina caldura si suportul oferite de ortezele tip ciorap cu efectele pozitive ale magnetilor, despre care se crede ca ajuta la tratarea umflaturilor. Cresc circulatia sangvina si trimit semnale sistemului nervos in vederea reducerii semnalelor dureroase trimise catre creier. Se vor utiliza in mod uzual de persoanele care resimt dureri cronice la nivelul genunchilor, si nu celor care se refac in urma accidentelor sau chirurgiei.
Benzile de sustinere nu prea seamana cu o orteza, insa pot fi incluse in aceasta categorie, caci minimizeaza presiunea resimtita la nivelul tendoanelor, utilizandu-se mai ales de catre sportivi sau persoanele care sufera de dureri la nivelul genunchiului anterior si tendonitelor.
Rol: Se intalnesc patru mari tipuri de orteze pentru genunchi, si anume profilactice, functionale, de reabilitare si patelofemorale.
Cele cu rol profilactic protejeaza genunchii de accidentari in timpul sporturilor si al antrenamentelor.
Variantele functionale sustin genunchii deja accidentati sa cu afectiuni cronice.
Cele pentru reabilitare vor limita miscarile in timpul vindecarii, folosindu-se dupa o accidentare sau operatie chirurgicala.
Variantele patelofemorale ajuta rotula sa se miste fluid peste incheietura, fiind destinate celor foarte activi.
Material: Difera de la un model la altul, gasindu-se frecvent pe eticheta bumbacul, poliesterul, elastanul si neoprenul. Important este sa alegi un articol suficient de elastic incat sa iti ofere sustinerea necesara si sa stimuleze circuitul sangvin in vederea vindecarii.
Bumbacul si poliesterul se gasesc mereu in captuseala, acolo unde vei avea nevoie de confort, acestea retinand bine caldura si lasand pielea sa respire. Elastanul va fi responsabil cu strangerea usoara, menita a accelera vindecarea. Neoprenul este, potrivit multor opinii despre cea mai buna orteza pentru genunchi, fixa sau mobila, unul din cele mai bune materiale, caci retine bine caldura necesara reducerii durerii si a umflaturilor. Pentru optiunile mobile, aluminiul este de preferat, datorita greutatii sale minime.
Nivel de suport: In unele descrieri de produs poti gasi o valoare de 1, 2 sau 3, care determina gradul de sustinere de care este capabil. Cel mai flexibil, dar mai putin ajutator, este nivelul 1, potrivit pentru dureri minime, care confera suficienta mobilitate (optiunile tip ciorap).
Nivelul 2 pierde din mobilitate, insa creste in ce priveste sustinerea activa, fiind, de obicei, reprezentat de orteza de genunchi pentru ligamente incrucisate, de exemplu, cu scai sau benzi. Va oferi suficient suport pentru durere la nivelul ligamentelor sau tendonitei.
De nivel 3 sunt optiunile mobile, care sustin genunchiul cel mai bine, insa limiteaza mult miscarea. Sunt mai grele, fiind utilizate mai ales pentru refacerea in urma unei interventii chirurgicale.
Marime: Daca, in cazul optiunilor cu benzi de atasare velcro sau a celor mobile, pot fi efectuate modificari, iar marimea este variabila, pentru celelalte optiuni va trebui sa ai grija la dimensiuni, mai ales cand cumperi online.
De cele mai multe ori, gasesti in descrierea produsului si acest detaliu si, eventual, un tabel de marimi si masuratori, care ar putea sa te ajute. Daca alegi un articol prea stramt, incetinesti circulatia sangelui, in timp ce unul prea larg nu va avea niciun efect, fiind doar inconfortabil. Ar trebui sa nu il simti prea tare cand mergi si sa ai suportul necesar nevoilor tale individuale.
In consecinta, acum nu iti ramane decat sa faci o alegere potrivita necesitatilor tale. Online vei gasi mereu optiuni variate, pentru orice categorie de durere, pe marimi diverse, care sa te ajute sa scapi de disconfort. Comandarea se face simplu, dintr-un click, si nu va trebui sa mergi tu dupa colet, acesta fiindu-ti livrat acasa, lucru ce te poate ajuta, mai ales cand genunchii tai sufera.
Intrebari frecvente
Cat costa o orteza pentru genunchi?
Optiunile pentru sustinere a genunchiului sportivului sunt cele mai accesibile ca pret, in timp ce la nivel mediu se situeaza cele pentru suferinte precum artrita, variantele cele mai costisitoare fiind cele destinate recuperarii.
Media de achizitie se situeaza in jurul valorilor de 100 – 200 ron, unde poti descoperi variante pentru orice tip de afectiune a genunchiului, sau pentru protejarea acestuia in timpul efortului.
In magazine se intalnesc si optiuni sub 100 ron, care ofera un grad variat de suport, insa, de obicei, acestea vor fi destinate calmarii durerilor incipiente sau vor fi intrebuintate de catre sportivii care necesita sustinere in zona genunchiului.
Pentru o orteza folosita in vederea recuperarii piciorului in urma unei interventii chirurgicale, care va fi mobila si va sustine intregul membru, poti fi nevoit sa scoti din buzunar si peste 500 ron, in unele cazuri. Acest lucru este cauzat de faptul ca articolul va contribui la atenuarea durerii, putand fi reglat pentru imbunatatirea mobilitatii, pe masura ce trece timpul.
Cum aplic orteza pe genunchi?
Se pozitioneaza, de obicei, pe sub haine, caci pe deasupra va aluneca si va produce disconfort. In general, orteza va fi recomandata de medic, in cazul in care doresti sa iti protejezi ligamentele utilizand o optiune simpla, de tip manson, pe care o imbraci pur si simplu, ca pe un ciorap, bagand piciorul prin ea, avand grija sa fie zona mai larga spre pulpa, pentru a se aseza bine.
Variantele ce se infasoara se pozitioneaza cu partea centrala, unde se afla o usoara indoitura sau gaura patelara, pe rotula, dupa care strangi usor benzile de reglare pana cand se afla in pozitie confortabila, strangand usor, insa nu in asa fel incat sa te deranjeze sau sa taie circulatia sangvina.
Optiunile ranforsate cu metal sau plastic vor fi utilizate pentru fracturi sau rupturi serioase, ori alte afectiuni dureroase, acestea fixandu-se atent peste picior, cu zona centrala, unde se poate modifica unghiul de flexare, in zona incheieturii genunchiului, mai apoi stangand usor curelusele cu scai pana cand te simti confortabil.
Cum reglez orteza de genunchi?
Ortezele manson se ghideaza pana cand ajung in pozitie adecvata, avand de multe ori o mica gaura in partea frontala, unde ar trebui sa fie rotula. Alteori, forma usor incovoiata va denota modul in care se poarta articolul. La purtare corecta, ar trebui sa vezi prin acea gaura varful genunchiului, astfel asigurandu-se confortul din timpul purtarii si permitandu-se pielii sa respire.
In cazul unei variante cu benzi de fixare, vei alinia orteza in asa fel incat orificiul respectiv sa nu te piste si sa nu iti prinda tegumentul in vreun fel, avand grija sa te asiguri ca nu se misca in sus sau in jos atunci cand securizezi benzile, trecandu-le prin spatele pulpei si lipindu-le. Ar trebui sa poti baga unul sau doua degete intre genunchiera si piele, altfel ai strans prea tare. Legand mai intai in partea de jos, iti vei oferi un punct de sprijin care sa iti permita sa obtii o fixare mai stabila.
Cat timp port orteza de genunchi?
In general, o orteza de recuperare va fi purtata pentru perioada indicata de medicul ortoped. Se poate intrebuinta atat pe timp de zi, cat si noaptea (daca este recomandat de doctor), spre a tine piciorul stabil, in pozitia necesara vindecarii. Cel mai adesea, va fi aplicata cand suferindul nu se afla in pat.
Optiunile de compresie, care se folosesc de sportivi, pot fi tinute pana la 6 – 8 ore, in functie de necesitati, insa se recomanda indepartarea obiectului daca purtatorul simte disconfort. In esenta, nu trebuie uitate atunci cand depui un efort fizic care va afecta ligamentele si care risca sa produca incidente. O recomandare generala este ca genunchiera sa fie purtata in timpul activitatii fizice si timpde o ora sau doua dupa aceea.
Pot uda orteza de genunchi?
Daca articolul nu este rezistent la apa, nu este recomandat sa il uzi in timpul purtarii, prin inot in apa sarata sau in dus, caci poate ingreuna textura materialului si acesta va aluneca.
Se poate curata, daca este din neopren, folosind apa calduta si un sapun delicat, clatind bine si lasand sa se usuce. Ai grija ca orteza sa fie bine uscata inainte de a o purta din nou. In cazul in care pe eticheta scrie ca poate fi spalata la masina, urmeaza instructiunile intocmai.
In cazul in care e necesar sa porti genunchiera si in apa (la dus, de exemplu), va fi necesara clatirea temeinica, pentru a indeparta orice reziduu, si lasarea la uscat.
Port exclusiv orteza sub haine?
Este de preferat ca utilizarea unei orteze pentru genunchi sa se faca direct pe piele, astfel articolul va ramane fix pe zona dorita si va ameliora durerea. Pe masura ce orteza e mai aproape de piele, isi va face treaba mai bine.
Pe deasupra, adaugarea unui material intre cel constrictiv si piele nu va face decat sa creasca disconfortul resimtit, in acelasi timp putand cauza iritatii si chiar complicatii, daca vorbim despre recuperarea in urma unei interventii chirurgicale care necesita ingrijire constanta.
Cum port orteza noaptea?
Mai intai vei verifica sistemul de fixare (benzi velcro, atele, etc.) pentru a te asigura ca e pozitionat bine, precum si unghiul de flexare si extensie. Vei putea dormi pe o parte sau pe spate, ridicand usor zona genunchiului cu ajutorul unei perne pozitionate intre laba piciorului si glezna. Astfel, te vei convinge ca ligamentele si articulatiile stau in pozitia necesara recuperarii si atunci cand dormi.
In cazul in care e prea bine stransa, orteza de imobilizare pentru genunchi poate afecta circulatia sangvina, iar daca e prea larga, va cadea sau va cauza mai mult disconfort. In consecinta, vei observa umflaturi sau amorteala.
Orteza sau gips?
Este o alegere realizata numai in urma consultarii cu un medic, caci acesta va studia afectiunea existenta si va urma procedurile ajutatoare in acest sens.
Pe de o parte, gipsul imobilizeaza complet piciorul, riscul redislocarii in decurs de un an fiind minim, insa va exista o pierdere a flexiunii si extensiei pe durata purtarii, perioada de recuperare a mobilitatii complete fiind mai mare. Se utilizeaza, de obicei, in cazul fracturilor si al operatiilor, imediat dupa procedura efectuata, pentru ca specialistul sa fie sigur ca suturile prind si ca taietura nu va fi afectata in vreun fel, cu sau fara voia pacientului.
Pe de alta parte, in cazul unei probleme a genunchiului unde piciorul nu trebuie neaparat sa fie complet imobil pentru saptamani intregi, se va recomanda o orteza pentru protectia zonei afectate. Aceasta va ajuta mai tarziu la efectuarea exercitiilor de recuperare a mobilitatii si vindecarii. Poate deveni un accesoriu utilizat in urma scoaterii gipsului. In plus, va permite pacientului sa spele locul, sa monitorizeze aspectul si, eventual, sa se scarpine, daca exista mancarimi in acea zona.
Cum curat orteza pentru genunchi
Purtarea unei orteze pentru genunchi te poate ajuta sa tii durerea sub control si minimizeaza riscul altor accidentari, insa din cauza pozitiei sale si a complexitatii miscarilor de care esti capabil, se va murdari foarte repede. Si, cum un material, de cele mai multe ori sintetic, e o locatie numai buna pentru inmultirea bacteriilor, va fi de preferat sa il mentii curat cat de mult se poate, mai ales atunci cand poate ai suferit o interventie chirurgicala si te recuperezi.
Multe optiuni de pe piata, ce-i drept mai scumpe, pot fi impermeabile, insa asta nu inseamna ca microbii nu se pot forma si intr-un astfel de mediu, mai ales ca poate fi umed mai des.
Reguli esentiale
Optiunile mobile, care incorporeaza parti metalice sau de plastic, vor fi mai greu de curatat deoarece nu poti demonta constructia pentru a le sterge pe cele tari si a le spala separat pe cele din material textil. Insa daca se murdaresc, poti sterge usor cu un prosopel umed si inmuiat in detergent delicat.
Deoarece majoritatea articolelor din material textil (sintetic sau natural) nu se spala la masina decat daca este specificat acest lucru pe ambalaj sau eticheta, igienizarea va fi realizata prin spalare manuala. Folosind un lighean sau un alt recipient voluminos, umple-l cu apa rece si adauga o lingurita de detergent de rufe delicate si amesteca bine. Apoi introduci orteza in apa si o saturezi, apasand usor cu mana pana ca simti ca este imbibata, fara a o freca de peretii recipientului.
O lasi sa se inmoaie pentru pana la 30 de minute, timp in care detergentul va scoate transpiratia, mizeria si celulele moarte adunate din tesatura. Pentru a clati, vei umple recipientul cu apa curata si rece, miscand usor in sus si in jos genunchiera, pentru a scoate particulele de detergent ramase. Dupa ce o scoti, o vei lasa sa se usuce in mod natural plasand-o pe o suprafata dreapta si curata.
Daca se poate curata si in masina de spalat, ai grija sa urmezi instructiunile intocmai, pentru a nu deteriora tesatura.
De ce e important sa cureti orteza pentru genunchi
In primul rand, ii vei prelungi viata. Mai apoi, vei scapa de orice miros neplacut si vei elimina riscul aparitiei unor probleme la nivel cutanat, precum iritatiile, foliculita sau infectiile bacteriene. Cu cat porti mai mult produsul, cu atat mai multe celule moarte se vor aduna, caci temperatura corpului in acea zona creste, iar umezeala se va aduna mai usor, devenind mediul propice de inmultire a bacteriilor si virusilor.
Cat de des se igienizeaza
In functie de tipul ortezei si de cat de des o porti, si perioada optima de curatare difera. Pentru un articol recomandat de medic a se purta zilnic, va fi de ajuns o igienizare temeinica realizata o data la patru – sase zile, mai ales daca gradul tau de activitate fizica este minim.
Pentru persoane active, care poarta genunchiera atunci cand alearga, se antreneaza, gradinaresc sau merg mult, e de preferat ca aceasta sa fie curatata dupa ce se incheie activitatea, spre a elimina orice risc de murdarire.
In cazul sportivilor care se antreneaza zilnic, este recomandata igienizarea o data la doua – trei zile.
Alte optiuni de mentenanta
Intre spalari, foloseste un dezinfectant cu spray pe care il aplici in urma fiecarei purtari, pentru a minimiza gradul de inmultire al bacteriilor si fungilor.
Pune orteza in bataia vantului, la aerisit pentru cateva minute, in fiecare zi.
Verifica frecvent balamalele, suruburile si legaturile ortezelor mobile. Acestea necesita ajustari din cand in cand.
Cand articolul este larg sau stramt pe picior ori s-a scamosat foarte tare, este timpul sa faci o noua achizitie, caci ciclul sau de viata a ajuns la final.
Lasa un comentariu
0 Comentariu