Cea mai buna trotineta electrica

Am modificat articolul ultima data pe: 20.01.25

 

Trotinete electrice – Opinii si Recenzii in 2025

 

Datorita modelelor de scutere electrice, economisim timp in fiecare zi evitand totodata efortul fizic excesiv. De cativa ani, exista multe modele pe piata pentru a-ti satisface nevoile. Cel mai popular si unul dintre cele mai accesibile este scuterul Xiaomi Mijia M365. Modelul are doua roti de 8,5 inch, o frana cu disc, sistem de blocare ABS, o sonerie si un far LED. Cu acest vehicul, poti atinge o viteza maxima de 25 km/h si poti conduce aproximativ 30 km, fara a fi nevoie sa reincarci bateria LG Lithium-Ion. Daca acest model nu este disponibil, poti obtine performante competitive cu Xiaomi Mijia M365 PRO.

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Xiaomi Mijia M365
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Modelul se remarca prin designul sau sobru si modern, calitatea sa de fabricatie care emana siguranta si performantele sale. In sfarsit, pretul sau este linistitor: iti permite sa accesezi o prima experienta de mobilitate urbana fara a-ti asuma un risc financiar mare.

Inaltimea ghidonului nu poate fi ajustata, ceea ce nu este foarte practic pentru persoanele inalte sau scunde. Acest model corespunde mai mult pentru cineva de inaltime medie, in jur de 1,75 m.

Ofera performante foarte interesante la un pret accesibil, fiind alegerea perfecta pentru o prima trotineta electrica. Daca esti in cautarea unei alternative eficiente la ciclism sau transport in comun, te va seduce cu numeroasele sale puncte pozitive.

A 2-A OPTIUNE!

Xiaomi Mijia M365 PRO
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Cu sistemul sau avansat de franare ABS avansat, protectie a bateriei, faruri si faruri spate, acest scuter va va oferi securitatea de care aveti nevoie pentru calatorii in oras. Designul sau unic de pliere il face transportabil si economiseste spatiu.

Modelul cantareste cu aproximativ 2 kg mai mult decat modelul de baza, ceea ce influenteaza usurinta cu care poate fi transportata.

Este alegerea ideala pentru utilizarea urbana. Seduce nu numai prin stilul sau elegant si practic, dar si prin valoarea excelenta pentru bani, ceea ce il face unul dintre cei mai buni scutere mid-range.

A 3-a Optiune!

Razor E100S
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Ofera o viteza buna, cu cei 18 km / h pe teren plat, dar suporta, de asemenea, urcari pe pante foarte usoare. Motorul este deosebit de silentios, iar acest lucru va evita posibile probleme cu vecinii, iar acumulatorul din plumb ofera o fiabilitate buna.

Inaltimea ghidonului nu este reglabila, asa ca nu poate fi condus de copii care sunt prea scunzi.

Este o trotineta electrica foarte buna pentru copii. Este practica, puternica, sigura si potrivita pentru calatorii scurte si plimbari singur sau cu prietenii, iar pretul sau este competitiv.

 

 

Pareri despre cele mai bune trotinete electrice

 

Daca vrei sa afli care sunt cele mai bune trotinete electrice comercializate pe piata, fara sa fie nevoie sa te deplasezi intr-un magazin de specialitate, nici sa petreci o multime de timp la telefon, te invitam sa te informezi din mterialul nostru, care iti prezinta cele mai populare si avantajoase modele.

 

Trotineta electrica Xiaomi

 

Xiaomi Mijia M365

 

Trotineta electrica Xiaomi m365 este un model cu 2 roti gonflabile de 8,5 inch (≈21,6 cm) si o frana cu disc in spate. Este dotata cu far LED ultra-bright de 1,1 W in fata, precum si cu un claxon mic, precum si stopuri de frana in spate. Astfel, integreaza doar elementele esentiale, ceea ce ii permite sa ramana la un pret sub 2000 lei, sau chiar mai putin in functie de reducerile ocazionale.

Pentru aceasta trotineta electrica ieftina si buna, Xiaomi a folosit un motor de 500 W, care teoretic ofera o viteza maxima de 30 km / h. Producatorul chinez a folosit o baterie litiu-ion cu o capacitate de 280Wh (18.650 mAh). Vehiculul poate transporta teoretic un om de 75 de kilograme pe o distanta de 30 de kilometri la o viteza medie de 20 km/h .

Trotineta electrica Xiaomi se incarca in 5 pana la 6 ore de la 0 la 100%, poate fi reincarcata si datorita tehnologiei Kinetic Energy Recovery System: aceasta din urma transforma energia cinetica in energie electrica. Adaugam posibilitatea de a plia trotineta si greutatea de 12,5 kg.

 

 

 

Trotineta electrica adulti

 

Xiaomi Mijia M365 PRO

 

Aceast trotineta electrica Xiaomi Mijia este fabricata din aliaj de aluminiu. Puternica si rezistenta, suporta o greutate maxima de 100 kg. Cu o baterie de litiu 18650 si un motor de 300 W, acest vehicul poate atinge o viteza maxima de 25 km/h si o distanta de croaziera de 45 km. Cantareste doar 12,5 kg si se pliaza usor in 3 secunde. Convenabil pentru a depozita in portbagajul masinii pentru transport usor.

Conexiunea Smart App urmareste viteza curenta, nivelul de incarcare a bateriei, statisticile de conducere in timp real si actualizarile firmware-ului printr-o conexiune BT. Trotineta electrica Xiaoumi are un sistem anti-blocare ABS pentru roata din fata si sistem de frana cu disc pentru roata din spate. Sistemul de franare dubla imbunatateste eficient raspunsul de franare pentru a oferi o experienta de conducere mult mai sigura.

Trotineta electrica adulti are anvelope pneumatice de 8,5 inch, confectionate din materiale pe baza de cauciuc, care absorb socurile si nu aluneca, potrivite pentru majoritatea conditiilor rutiere. Dispune de iluminare fata si spate foarte eficienta pentru vizibilitate crescuta si siguranta la conducere pe timp de noapte. Dispune de protectie la scurtcircuit si impotriva anomaliilor de temperatura.

 

 

 

Trotineta electrica cu scaun

 

Razor E100S

 

Trotineta electrica Razor E100S, cu dimensiuni de 86 x 42 x 89 cm, este un produs de calitate care beneficiaza de motorul cu cuplu ridicat. Vehiculul a fost conceput pentru copiii de peste 8 ani. Greutatea maxima admisa pe scuter este de 54 kg. Modelul electric Power core E100 are o roata din fata gonflabila de 8 inch si o roata din spate din cauciuc plata mai mica, cu frana de mana in fata.

Pentru siguranta copilului, trotineta electrica cu scaun are un motor de pornire, care obliga copilul sa impinga si sa se miste cu 4 km / h inainte de pornirea motorului. Acest lucru permite o pornire lina.Viteza poate atinge 18 k /h datorita actionarii pe lant. Scuterul are un maner rotativ pe ghidon pentru a gestiona acceleratia, un scaun detasabil si o frana tip bicicleta pentru a facilita utilizarea acesteia.

Trotineta electrica pentru copii contine 2 baterii reincarcabile din plumb de 24 V (2 x 12 V) si este echipat cu un incarcator cu fisa standard. Bateriile se reincarca in 12 ore. Au o autonomie de 60 min de utilizare continua, corespunzand la mai bine de zece kilometri. Odata descarcate, acestea trebuie reincarcate. In plus, ele pot fi schimbate in cazul in care slabesc sau nu mai functioneaza. Furca si sasiul sunt confectionate integral din otel, ceea ce face scuterul mai robust.

 

 

 

Trotineta electrica copii

 

Carpat YTE-CO3

 

Aceasta trotineta electrica de copii, romaneasca, este adresata copiilor de peste 7 ani, cu o greutate de pana in 50 kg. Inaltimea nu este o problema, deoarece ghidonul poate fi reglat pe 3 trepte, putand alege cea mai potrivita pozitie in functie de statura “soferului”.

Vehiculul este foarte usor (4,7 kg), are dimensiunile de 74 x 36 x 95 cm si se pliaza, fiind astfel usor de transportat si de depozitat. Trotineta electrica pliabila Carpat are un motor de 24 W si acumulator litiu-polimer de 2 Ah, care se incarca destul de repede, in doar 2 ore, si ofera o autonomie de deplasare de aproximativ 6 km, la o viteza maxima de 6 km/h.

Copilul poate rula atat pe drum drept, cat si pe o panta extrem de lina, cu o inclinatie de 5 grade. Rotile au dimensiunea de 5 inch si sunt confectionate din poliuretan. Sistemul de franare este mecanic. Trotineta este usor de condus, schimbarea directiei facandu-se prin inclinarea ghidonului stanga-dreapta.

 

 

 

Trotineta electrica E-twow

 

E-Twow GT

 

Trotineta electrica E-Twow este capabila sa ofere o viteza maxima de 40 km/h, atat pe teren plat, cat si la urcusuri cu o panta sub 25 de grade. Cu o greutate de 11,9 kg, ramane cea mai usoara si mai puternica trotineta din clasa sa. Se pliaza printr-un singur clic, iar aspectul sau este similar cu cel al unui vehicul mecanic. Prin urmare, nu este intruziv in spatiile publice si poate fi integrat foarte usor in orice tip de mediu.

Trotineta electrica pentru adulti beneficiaza de ultimele inovatii aduse de E-Twow: protectie de noroi in spate extinsa, o baterie puternica, de 48V si 10.5Ah de la Samsung, capabila sa ofere puterea necesara parcurgerii celor mai dificile trasee.

Vehiculul are autonomie confortabila, de pana la 50 km, in conditii de sarcina mai mica de 75 km si de vant foarte slab sau absent. Trotineta este echipata cu un incarcator care iti permite sa incarci scuterul in putin peste 4 ore, atunci cand este complet gol. Rotile pline au diametru de 8 inch si sunt prevazute cu suspensii pentru a amortiza socurile si pentru a rula confortabil.

 

 

 

Trotineta electrica Razor

 

Razor EPrime Air

 

Razor E Prime Air este alimentat de un motor de 250 watt. Scuterul poate atinge o viteza maxima de 24 km/ora. O incarcare completa a bateriei iti va garanta o calatorie de pana in 10 km sau 40 de minute de rulare continua (oricare dintre acestea se intampla prima).

Scuterul din aluminiu este destul de usor, cantarind aproximativ 9,5 kg, si suporta o greutate maxima de 91 kg. Cand este pliat, masoara doar 86 cm x 36 cm x 46 cm. Asadar, este perfect pentru a-l “arunca” in portbagajul masinii sau sub biroul de la serviciu. Roata din fata este o anvelopa pneumatica. In general, anvelopele cu aer sunt superioare celor din cauciuc, deoarece asigura o calatorie mult mai lina, spre deosebire de cele fara aer. Roata din spate nu este pneumatica, in schimb, este mai rezistenta la abraziune.

Ghidonul este reglabil pentru diferite inaltimi ale soferului. Un indicator al nivelului bateriei este inclus in apropierea mecanismului de pliere, oferindu-va cinci niveluri diferite. O maneta de frana a motorului este actionata de degetul mare al mainii stangi, in timp ce o maneta de acceleratie este actionata de degetul mare al mainii drepte.

 

 

 

Trotineta electrica Smart Balance

 

Smart Balance™ SB50

 

Trotineta electrica Smart Balance este un model solid si voluminos, avand o greutate de aproximativ 70 kg si dimensiuni de 176 x 37 x 82 cm. Ca urmare, si sarcina maxima suportata este mai mare, pana la 200 kg, pentru un singur pasager sau 2.

Motorul are o putere de 2000 W, iar bateria litiu-ion de 60 V 20 Ah este detasabila. Vehiculul poate rula cu o viteza maxima de 25 km/h si are o autonomie de pana la 60 km pentru o incarcare completa a bateriei de 6 ore.

Dintre dotari, cele mai importante sunt suspensia pe ambele roti, pentru amortizarea socurior, farul cu led pentru vizibilitate pe timp de noapte sau pe ceata, frana de siguranta, oglinzile retrovizoare, afijajul electronic, protectia anti-praf si anti-umezeala la nivelul IP54. Trotineta electrica cu scaun intra in categoria vehiculelor care nu necesita obtinerea unui certificat de inmatriculare, nici a unui permis de conducere.

 

 

 

Trotineta electrica Airwheel Z3

 

Airwheel Z3

 

Echipata cu un sasiu din aliaj de aluminiu si magneziu, trotineta electrica Airwheel Z3 cu 11,6 kg (baterie inclusa) este unul dintre vehiculele usoare din aceasta categorie de pe piata. Datorita motorului electric de 250W si bateriei sale cu litiu-ion, vei fi transportat cu o viteza maxima de 20 km/h pentru o autonomie de pana la 15-17 km (trotineta accepta maximum 100 kg sarcina si functioneaza optim la o temperatura de 20-30 grade Celsius).

Pentru modelul sau Z3, Airwheel a optat pentru mini-bateria Li-ion LG 162,8 Wh sub forma de tub, foarte discreta si fixata sub ghidon. Inaltimea ghidonului sau este reglabila pana la 60 cm, iar datorita greutatii si dimensiunilor reduse (75,2 x 97,4 x 37,1 cm), aceasta trotineta electrica la un pret bun se pliaza in cateva secunde.

Airwheel Z3 se conecteaza la smartphone-ul tau printr-o aplicatie. Are, de asemenea, un suport care iti permite sa-ti plasezi telefonul pe ghidon si astfel ai un tablou de bord. Vei descoperi astfel viteza in timp real, dar si distanta parcursa si timpul calatoriei. Poti face chiar unele ajustari pentru a adapta viteza la un utilizator. Este, de asemenea, o modalitate buna de a salva viata bateriei.

 

 

 

Trotineta electrica pliabila

 

SGO SGo8

 

Aceasta trotineta electrica la pret bun are 12,5 kg si masoara pliata 96,5 x 40 x 40 cm. Poate sustine o greutate de maximum 100 kg. Rotile pline au dimensiuni diferite: cea din fata are un diametru de 8 inch, iar cea din spate de 6,5 inch, fapt care favorizeaza o franare mai eficienta.

Vehiculul poate atinge, datorita motorului de 250 W, in conditii optime, o viteza maxima de 25 km/h. Bateria litiu-ion de 24 V si 8 Ah se incarca destul de repede, in 2-3 ore, si asigura o autonomie de pana la 30 km.

Trotineta beneficiaza de un sistem dublu de franare: de mana, electrica, si mecanica pe spate. Dintre specificatii, cele mai importante se refera la suspensii: dubla pe fata si simpla pe spate, nivelul de protectie anti-praf si anti-umezeala IP54 si dotarea cu far cu led, cric si display digital.

 

 

 

Baterie trotineta electrica

 

Evolio BATTROTI88

 

O baterie trotineta electrica in plus inseamna o autonomie suplimentara, deci o plimbare mai lunga. Iar in cazul in care acumulatorul inclus este deteriorat, este esentiala pentru ca vehiculul tau sa mai circula. Evolio ofera o astfel de rezerva, care are si avantajul de a fi universala, putand servi atat pentru trotinete, cat si pentru biciclete electrice.

Bateria Li-ion are o tensiune de 42V si o capacitate de 8,8 Ah. In comparatie cu bateriile cu plumb, bateria cu litiu are multe avantaje. Au o viata mai lunga, se incarca mai repede, ofera o autonomie mai mare si sunt mai usoare. De asemenea, sunt mai putin daunatoare mediului.

Modelul prezentat de noi are dimensiunile de 38 x 7 x 4 cm si este usor de montat, respectand indicatiile de polaritate. De asemenea, nu poate fi deteriorata nici prin supraincarcare, nici prin epuizare si este protejata impotriva unui eventual scurtcircuit.

 

 

 

Ghid de cumparare

 

In cativa ani, scuterele electrice au cucerit asfaltul marilor orase. Practice si distractive, sunt un mijloc interesant de transport zilnic, pe langa transportul obisnuit sau pentru calatoriile destul de scurte. Modelele sunt numeroase, optiunile variate si gama de pret foarte larga. Iata la ce trebuie sa te gandesti inainte de a alege cea mai buna trotineta electrica pentru tine:

Utilizatorul: In primul rand, exista doua categorii principale de trotinete electrice: cele pentru adulti si cele pentru copii. Diferentele dintre aceste doua versiuni sunt destul de numeroase. In primul rand, exista pretul. Cele pentru copii suporta o greutate mai mica decat cele pentru adulti. De asemenea, au o viteza maxima mai mica pentru a limita daunele in caz de cadere. In consecinta, bateria are o capacitate mai mica, ceea ce explica pretul de achizitie mai mic. La fel, este o baterie cu plumb, in ​​timp ce modelele pentru adulti au modele cu baterii pe litiu.

Astfel, ultimele sunt mai rezistente, suporta o greutate mai mare, au o autonomie mai buna si o viteza maxima mai mare, pana la 45 km/h. Trotinetele pentru copii au o dimensiune mai compacta, dar pot fi ajustate in marea majoritate a modelelor, astfel incat un adult ar putea sa le foloseasca, cu conditia sa nu depaseasca greutatea maxima autorizata. Modelele pentru adolescenti si adulti sunt mai grele si uneori mai dificil de manevrat, cu roti mai mari in general.

 

Utilitatea: Am detectat 3 tipuri de scenarii de utilizari tipice:

Traseul ultra-urban: Iei metroul, tramvaiul, scarile rulante si incerci sa faci si cativa kilometri ramasi cu o trotineta electrica. Trebuie sa te orientezi catre un vehicul usor, usor de pliat si usor de transportat, chiar daca inseamna sa-ti sacrifici putin confortul.

Deplasarea la serviciu: Trebuie sa acoperi distante medii in fiecare zi intre 10 si 30 de kilometri, dar speri astfel sa te eliberezi de masina sau de transportul public, poate chiar vrei sa iti reduci si timpul calatoriei? In acest caz, apeleaza la un scuter electric multifunctional, care iti permite sa te strecori printre masinile din oras.

Cauti emotii si intentionezi sa faceti calatorii lungi? Ai nevoie de un vehicul compatibil cu toate tipurile de teren si cu o autonomie lunga de actiune si de un model care sa te avantajeze la raportul pret-performanta.

 

Tehnologia bateriei: In ceea ce priveste tehnologia, exista doua tipuri de baterii pentru trotinete electrice la preturi bune: baterii cu plumb si baterii cu litiu. Cu un design mai vechi, bateriile cu plumb sunt inca montate pe vehiculele pentru copii. Acestea sunt grele si necesita o lunga perioada de timp de incarcare (pana la 12 ore). Noile trotinete pliabile sunt, in general, echipate cu baterii cu litiu (Lithium Polimer Li-Po sau Lithium ion Li-ion), care sunt mai usoare, mai durabile si mai rapid de incarcat, asa ca le gasesti, probabil, pe cea mai buna trotineta electrica.

 

Capacitatea bateriei si autonomia trotinetei: Capacitatea reprezinta cantitatea de energie pe care o poate furniza bateria, atunci cand este complet incarcata, in timpul unui ciclu complet de descarcare si este exprimata in Ah. Tensiunea corespunde tensiunii din circuitul electric al trotinetei. Cu cat capacitatea si tensiunea sunt mai mari, cu atat durata de viata a bateriei este mai lunga. Astfel, o baterie cu o capacitate de 7,8 Ah si o tensiune de 36 V poate oferi o autonomie de 25-30 km.

Autonomia anuntata de producatori corespunde unei valori simulate in laborator. Intervalul real depinde de mai multi factori, inclusiv greutatea utilizatorului, stilul de conducere, viteza, tipul de drum etc.

Ultimul criteriu de luat in calcul la cumpararea unei trotinete electrice este timpul de incarcare. In medie, timpul ideal de incarcare pentru un scuter electric este de 2 pana la 3 ore.

 

Motorul: Este inima trotinetei electrice. Caracteristicile sale determina in mare masura performanta vehiculului, inclusiv viteza, acceleratia si capacitatea de a urca un deal. Aproape toate modelele noi sunt alimentate de un motor brushless incorporat intr-una dintre roti. La cumpararea unei trotinete electrice, trebuie acordata o atentie deosebita celor trei caracteristici principale: putere, cuplu si viteza maxima.

Exprimata in wati, puterea indica cantitatea de energie furnizata de motor pentru o secunda. Un motor de 750 W, de exemplu, furnizeaza de 3 ori mai multa energie pe secunda decat un motor de 250 W. Cuplul reprezinta forta de miscare generata de motor atunci cand acesta functioneaza. Acesta este exprimat in Nm. Ca regula generala, cu cat un motor are un cuplu mai mare, cu atat este mai capabil sa propulseze scuterul in sus.

Pe de alta parte, cu cat este mai mare puterea motorului, cu atat este mai mare viteza maxima a scuterului si cu atat mai repede bateria va tinde sa se descarce. Prin urmare, nu este intotdeauna avantajos sa alegeti cel mai rapid scuter electric. Principalul lucru este sa alegeti un compromis bun intre puterea motorului si durata de viata a bateriei.

Echipamente: O trotineta electrica buna si sigura va avea urmatoarele dotari:

Ecran: In functie de model, se ofera un afisaj complet sau doar un indicator de incarcare a bateriei. Prezenta unui afisaj complet face posibila urmarirea evolutiei incarcarii bateriei, a kilometrilor parcursi, intr-o calatorie sau de la cumparare, pentru a vedea viteza instantanee.

Claxon: este oferit standard la majoritatea modelelor: mecanic sau electronic. Desi nu trebuie abuzat, este util pentru atentionare in situatii de urgenta (pieton neatent in fata, deschiderea usii unei masini etc.)

Lumini si oglinzi: In general, cele mai multe modele de trotinete electrice, ieftine si bune includ iluminare standard: far cu LED in fata, stopuri pe frana in spate. La acestea, se pot adauga si alte elemente optionale care sa te faca vizibil in trafic sau care sa-ti permita o vizibilitate mai buna, precum, de exemplu, oglinzile retrovizoare.

Aparatoare de noroi: Nici o trotineta nu este conceputa cu adevarat pentru a rula pe ploaie puternica. Cu toate acestea, le folosim in fiecare zi, iar uneori ploua. De asemenea, este necesara o aparatoare de noroi, chiar daca nu ofera protectie 100%.

Aplicatie pentru smartphone: inca marginal pe trotineta electrica, acest echipament este totusi foarte raspandit pe monociclu, de exemplu. Aplicatia este utilizata in general pentru a afla informatii precum distanta parcursa, starea bateriei, anumite setari posibile. 

Dupa ce ai aflat care sunt unele dintre cele mai bune trotinete electrice si cum sa le alegi, poti citi in continuare raspunsuri la unele intrebari frecvente si ce trebuie sa stii inainte de a porni la drum cu un astfel de vehicul.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cat costa o trotineta electrica?

Pretul variaza in functie de brand, specificatii, performante. Cel mai simplu model poate fi gasit la putin peste 500 de lei, iar cel mai scump trece de 15000 lei. Pentru utilizatorii care doresc un vehicul de oras, dar care au pretentia calitatii, pot fi gasite trotinete electrice ieftine si bune intre 2000 si 3000 de lei.

 

Poate atinge trotineta electrica 50 km/h?

Exista trotinete electrice care ating si 90 km/h, dar trebuie avute in vedere prevederile legislatiei in vigoare, care indica o viteza de rulare maxima de 25 km/h ca fiind permisa pentru acest tip de vehicule.

Cat de puternic e un motor de trotineta electrica?

Pentru a afla ce putere, exprimata in Watti (W) are motorul trotinetei tale sau modelul pe care doresti sa-l achizitionezi, verifica specificatiile tehnice ale acestuia. In general, un motor de 250 W poate sustine o viteza maxima de aproximativ 25 km/h.

 

Cat consuma o trotineta electrica?

Calculul este relativ simplu de facut: vom stabili costul de incarcare in functie de pretul energiei electrice si capacitatea bateriei dispozitivului utilizat. Pentru aceasta, trebuie sa stii capacitatea bateriei trotinetei (exprimata in Wh) si autonomia reala (in Km), rotunjind usor. Vom raporta apoi aceasta reincarcare la distanta efectiva parcursa intr-un ciclu de incarcare. Aplicand regula de trei simpla, putem estima un cost pentru 100 km parcursi.

 

 

 

Ce sa stii cand iesi pe strada cu trotineta electrica

 

Unde poti merge cu o trotineta electrica in oras? Sunt deschise trasee pentru aceste vehicule noi? Care sunt echipamentele obligatorii si ce sanctiuni risti daca nu respecti legea? Iata ce nu trebuie sa pierzi din vedere:

Legislatie

Daca nu ti-e foarte clar pe unde poti circula cu trotineta electrica, poti consulta legislatia in vigoare. Codul Rutier prevede obligatia de a rula doar pe pistele special amenajate pentru biciclete, iar in absenta acestora pe carosabil, doar pe segmentele unde viteza maxima este de 50 km/h.

Tot de aici vei afla si ca in categoria trotinetelor electrice intra vehiculele care ruleaza cu viteza mai mare de 6 km/h, dar mai mica de 25 km/h.

 

Cati pe-o trotineta?

Trotinetele electrice sunt asimilate vehiculelor personale de deplasare cu motor. Pentru a le folosi, trebuie sa ai cel putin 14 ani. Transportul de pasageri este interzis: aceste vehicule sunt destinate exclusiv utilizarii personale. In acelasi timp, este interzisa circulatia cu un scuter a carui viteza maxima nu este limitata la 25 km / h.

 

Echipament obligatoriu 

Noaptea – sau chiar si in timpul zilei, in conditii de vizibilitate insuficienta -, trebuie sa porti imbracaminte sau echipament retro-reflectorizant, care sa te faca vizibil pentru ceilalti participanti la trafic. In plus, trotinetele electrice trebuie sa fie echipate cu lumini in fata si in spate, dispozitive retro-reflectorizante, frana si un sistem de avertizare sonor.

 

Casca de protectie

In sfarsit, daca purtarea unei casti de protectie nu este obligatorie pentru conducatorii de peste 16 ani, indiferent daca se deplaseaza pe partea carosabila sau nu, acest element este recomandat. S-a constatat ca purtarea unei casti reduce riscul de trauma la cap cu 60% in cazul unui accident.

Sanctiuni

Unde-i lege, nu-i tocmeala. Incalcarea prevederilor care reglementeaza circulatia trotinetelor electrice se penalizeaza cu 6-8 puncte de amenda. Tradusa in lei, sanctiunea insumeaza la momentul de fata intre 870 si 1160 de lei.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu