Ciclocomputere – Opinii si Recenzii in 2024
Doresti sa iti monitorizezi efortul pe bicicleta folosindu-te de un ciclocomputer, dar iti lipsesc informatii referitoare la caracteristicile acestui tip de aparat? Stai fara grija, avem noi datele necesare, facandu-ti din start si doua propuneri, si anume Sigma ROX 10.0 GPS Black Set, care include, pe langa functiile de baza de contorizare a vitezei, distantei si timpului de parcurs, si monitorizarea pulsului, a altitudinii, cadentei si a caloriilor arse, fiind o varianta fara fir cu GPS, cronometru si termometru, adresandu-se, mai degraba, ciclistilor cu experienta, care petrec mult timp pe trasee si in curse, si optiunea Edman Bogeer YT-308.
Tabel comparativ
Articolul acesta de la un brand de renume se monteaza usor, nefiind limitat de prezenta firelor, asadar fiind unul de tip wireless, incluzand GPS, pentru a pastra utilizatorul in siguranta, nelipsindu-i functiile de baza, dar nici unele secundare importante pentru un ciclist dedicat, precum altimetrul, termometrul, cadenta rotatiior pedalei sau cronometrul.
Pretul piperat desemneaza un aparat cu tractiune pe segmentul de piata format din profesionisti si persoane pentru care ciclismul a devenit un stil de viata.
Luand in considerare proprietatile dispozitivului, vom conchide ca se preteaza segmentului de public pentru care costul de achizitie nu prezinta un criteriu esential in vederea procurarii.
Pentru curse rapide si eficiente in orice conditii, pe orice tip de teren, un aparat de monitorizare a distantei, timpului si vitezei este esential spre a determina efortul depus de ciclist, iar acesta ofera astfel de date actualizate in timp real, sub forma unui dispozitiv fara fire, cu un ecran touchscreen care se ilumineaza la nevoie, pentru a oferi vizibilitate superioara.
In pachet nu se gaseste montura necesara fixarii si nu exista un buton de pornire si oprire, aparatul aratand ceasul atunci cand nu este intrebuintat, fapt ce poate consuma bateria.
Avand in vedere caracteristicile si pretul accesibil ce insotesc acest produs, este de inteles de ce se afla printre preferintele de top de la ora actuala de pe segmentul sau de piata.
De la un brand recunscut pentru calitatea aparatelor GPS vine si acest dispozitiv cu utilizare in ciclism, care pune la dispozitia utilizatorului un ecran color incapator, de unde acesta va avea acces la functii esentiale si secundare, precum locatia proprie pe harta, temperatura, altitudinea, si altele, in functie de ce aplicatii gratuite sunt instalate.
Precum multe produse de ordin profesional, care includ un GPS performant, si optiunea aceasta este insotita de un cost de achizitie ca poate opri din drum unii posibili cumparatori.
In cutie se gasesc toate elementele necesare montarii si intrebuintarii, inclusiv montura pentru bicicleta de munte si o carcasa din silicon, asadar nu sunt necesare alte achizitii.
Pareri despre cele mai bune ciclocomputere
Cu ajutorul unui ciclocomputer suficient de specializat pentru datele ce se doresc a fi contorizate, orice ciclist va avea o cursa mai frumoasa. Iata cateva exemple apreciate de publicul roman.
Ciclocomputer Sigma:
Sigma ROX 10.0 GPS Black Set
Preferi sa investesti intr-un ciclocomputer Sigma profesional, fara fir care sa te incurce, si care sa iti puna la dispozitie o varietate de senzori si functii? Atunci nu vei trece peste modelul acesta. Nu este vorba despre un aparat simplu, de baza, acesta abundand in date extinse pe care le ofera utilizatorului, la o simpla apasare de buton.
Produsul noteaza distanta, durata si viteza (medie, maxima), avand si senzor pentru bataile inimii si ceas. Si asta nu este tot, pe micul ecran putand vedea clar directia spre care te indrepti, caci modelul e prevazut cu GPS. Masoara cadenta pasilor in timp real si prezinta un cronometru util pentru antrenamente, fiind dotat cu pornire si oprire automata. Nu ii lipsesc termometrul, altimetrul si genereaza numarul standard de calorii consumate.
Asadar, avand in vedere capacitatile sale, putem spune ca este vorba despre un articol de uz profesional, pe care il vor folosi la adevarata valoare ciclistii ce participa la antrenamente si curse oficiale, sau maratoane, dar si cei foarte pasionati de un stil de viata activ, care isi permit articolul.
Sigma Baseline BC 1200
Cand vine vorba despre eficienta si calitate, modelele de aparate electronice sportive de la Sigma (ciclocomputer, vitezometru, kilometraj, etc.) nu sunt de aruncat, ba dimpotriva, brandul avand prestanta pe aceasta nisa de piata. Modelul de fata este unul wireless, asa ca nu va exista riscul deranjului la pedalare prin atingerea cablurilor, insa pot exista discrepante, avand in vedere sensibilitatea senzorilor la interferente.
Aparatul acesta are zece functii, nelipsindu-i informatiile de baza, adica masoara si stocheaza viteza medie, maxima si cea curenta, contorizand si distanta parcursa pe calatorie si distanta totala parcursa de la achizitia dispozitivului, inregistrand timpul total al calatoriei. Nu exceleaza in ce priveste functiile secundare, dar dispune de termometru, compara viteza curenta si pe cea medie si pe ecran se poate monitoriza ceasul.
Este usor de montat si se bucura de un pret decent, care atrage atentia cumparatorilor, in special a celor care nu isi doresc tot felul de functii mai complicate, fiindu-le de ajuns informatiile de baza, pentru cursele ocazionale.
Sigma My Speedy Herbie
Iti doresti un ciclocomputer, la pret bun, simplu, dar caruia sa nu ii lipseasca functiile de baza, si care sa te si faca sa zambesti? Optiunea aceasta, clasica din punctul de vedere al datelor disponibile, este de tip wireless, asa ca nu exista grija cablurilor atasate de roata.
Aparatul de fata are o forma usor ovala, cu un ecran mare, monocrom, afisajul fiind animat cu figuri zambitoare si fiind rezistent la apa, asa ca, daca ajungi sa te prinda ploaia pe traseu, nu e necesar sa cauti repede ceva cu care sa il acoperi.
Monitorizeaza, in primul rand, distanta parcursa, putandu-ti arata viteza de parcurgere in timp real, nelipsindu-i nici cronometrul. Micul dispozitiv are si un senzor de miscare, dar si un indicator al bateriei, pentru a sti cand este cazul sa il reincarci. Asadar, vorbim despre un dispozitiv clasic, de baza, practic, ce se bucura de prestigiul brandului din care face parte.
Sigma Baseline 800
Iti este suficient un ciclocomputer bicicleta, la un pret foarte bun, care sa nu te incurce cu functiile sale complicate si care sa tina pasul cu tine? Varianta aceasta de baza de la Sigma iti pune la dispozitie informatiile critice, precum viteza curenta, distanta parcursa si timpul petrecut pe bicicleta, gratie cronometrului inclus.
Pe langa acestea, poti sa verifici si viteza medie pe care ai avut-o pe traseu, dar si distanta totala parcursa. Nu ii lipseste ceasul, asa ca, mai ales daca timpul tau este limitat, te poti indrepta spre destinatie imediat ce observi ca se apropie ora unei intalniri sau a unei programari, de exemplu, nefiind nevoie sa verifici ceasul sau telefonul mobil.
Ca si tipologie, este vorba despre un aparat cu fir, de culoare neagra, care va oferi detalii corecte, deoarece nu vor exista interferente din alte surse inconjuratoare. Va trebui, insa, sa urmezi instructiunile de asamblare si fixare pe roata, pentru a te asigura ca firele nu se dezlipesc si nu te deranjeaza la pedalare.
Ciclocomputer wireless:
Edman Bogeer YT-308
Consideri ca ar fi cazul sa iti faci un upgrade la bicicleta si sa alegi un ciclocomputer wireless? Optiunea aceasta accesibila ca pret, care abunda in functii interesante si utile, atat pentru ciclistii de ocazie, cat si celor care si-au facut un adevarat program de antrenamente, iti pune la dispozitie tot ce ai nevoie pentru a o porni, de la firele de incarcare si pana la senzori si baterii.
Are un ecran touchscreen iluminat, de unde poti naviga mai usor prin cele 24 de functii, nelipsind senzorul de viteza, distanta si timp, acestora alaturandu-li-se termometrul, cadenta si scan-ul. Permite conectarea a doua biciclete la acelasi dispozitiv, si are functie de comparare a vitezei medii cu cea din timp real, inregistrand si viteza maxima a unei curse.
Exteriorul sau este din ABS, asa ca nu se va strica la contactul cu solul, dispunand si de un design modern si notificandu-te cu privire la timpul ideal pentru service sau intretinerea bicicletei.
Echowell U4W
Printre cele mai bune ciclocomputere de bicicleta fara fir, simple, de care se poate bucura orice iubitor al curselor ocazionale, se afla modelul acesta simplu, de culoare neagra, cu un ecran incapator, de unde poti avea acces la informatiile dorite cu rapiditate.
Cele patru functii ale sale sunt contorizarea distantei totale si a celei pe cursa, si viteza curenta si cea medie. Se porneste si se stinge singur, indicandu-ti cand ar fi cazul pentru o noua incarcare, avand un simbol ce reprezinta bateria.
Chiar si daca este scapat pe jos in conditii nu tocmai favorabile, riscul ca aparatul sa se strice e mic, avand un exterior dintr-un material impermeabil, aratandu-se rezistent la stropii de ploaie. Cu acest mic computer de bicicleta ai la indemana informatiile esentiale si nici nu e necesar sa te ingrijorezi in privinta bunastarii sale. Dar daca vrei sa stii care sunt conditiile climaterice in timp ce pedalezi, unde te afli sau cat efort depui, nu va fi tocmai modelul ideal.
Force 12F
Acest ciclocomputer Force 12F reprezinta una din cele mai economice alegeri cand vine vorba despre vitezometru pentru bicicleta. E un model fara fir, pe care il montezi pe ghidon cu usurinta, folosindu-te de cateva clipsuri plastice pe care le gasesti in pachet, acolo unde iti sunt puse la dispozitie toate accesoriile necesare bunei sale functionari.
E rezistent la apa si se poate prinde si pe pipa, display-ul fiind luminat, pentru vizibilitate mai buna a detaliilor. In ce priveste functiile, sunt nelipsite viteza curenta, cea medie si cea maxima, date referitoare la distanta calatoriei si cea totala (odometru), timpul total parcurs si modulul Scan. Ai posibilitatea de a modifica sistemul de masurare a distantei (km sau mph) si nu lipseste cronometrul.
Per total, e vorba despre un ciclocomputer, ieftin si bun, pentru necesitatile clasice ale unui ciclist pasionat, caruia nu ii sunt necesare optiuni mai specializate sau complicate, pretul fiind unul din punctele sale cele mai demne de mentionat.
Ciclocomputer Garmin:
Garmin Edge 830
Cu un ciclocomputer Garmin profesional, precum modelul Edge 830, un ciclist cu adevarat pasionat va avea in fata ochilor parametrii esentiali, dar si functii personalizabile, precum si un GPS activ, cu harta colora, care se actualizeaza pe masura ce pedalezi.
E un model ce include toate accesoriile necesare montarii in cutie (suport standard, pentru MTB, telecomanda Edge, cablu USB si carcasa din silicon), mentionandu-se ca autonomia sa cu GPS-ul pornit este de pana la 20 de ore in timp ce, pentru economisirea energiei, se activeaza setarea potrivita, durata de rezistenta a acumulatorului dublandu-se. Are un ecran tactil si ofera monitorizare dinamica a datelor, ajutandu-te sa treci peste obstacole fizice si psihice.
Include altimetru, navigatie, termometru si masoara gradul de oxigen respirat, iar in magazinul Connect IQ gasesti o panoplie de aplicatii gratuite pe care le poti adauga, spre a obtine acces la alte date de interes pentru tine. Ca si functii de siguranta, sunt incluse o alarma pentru bicicleta si detectarea incidentelor.
Ciclocomputer cu GPS:
Meilan M2
Cu ajutorul unui ciclocomputer cu GPS nu te pierzi niciodata, iar varianta aceasta, la un pret relativ accesibil, este gata sa iti ofere o mana de ajutor. Cu un exterior din plastic rezistent la apa, nu va impune probleme in ce priveste conditiile nefavorabile de drum, putandu-se folosi pentru multiple discipline de ciclism, printre care mountain bikingul, touringul si triatlonul.
Ca si functii, nu ii lipsesc senzorii de distanta parcursa si totala, viteza medie, maxima si cea curenta, timpul de pedalare curent si total si afisarea orei. Totodata, va afisa numarul de rotatii de pedala, temperatura si altitudinea, avand si senzor pentru bataile inimii. Nu ii lipseste GPS-ul GLONASS, senzorul de miscare, comparatorul de diferite date si setarea circumferintei rotii, pentru analiza precisa a datelor.
Are indicator pentru starea bateriei, se porneste si se opreste manual si cantareste in jur de 60 de grame. La o incarcare completa prezinta o autonomie de maximum 60 de ore, o valoare foarte buna pentru astfel de aparate.
Ghid de cumparare
Cand iti place sa mergi des cu bicicleta si doresti sa fii pus la punct cu efortul pe care il depui, dar si cu distantele pe care le parcurgi, de exemplu, iti va fi de ajutor un ciclocomputer, care este un mic aparat care contorizeaza diferite date pe care le comunica virtual prin intermediul unui mic ecran la care ciclistul are acces constant in timpul pedalarii. Mai este cunoscut si sub denumirea de calculator de bicicleta.
Functiile esentiale sunt de inregistrare a kilometrilor parcursi si a vitezelor, dar potrivit multor pareri despre cele mai bune ciclocomputere, un astfel de articol este si mai util daca include optiuni precum citirea parametrilor ambientali sau GPS-ul, de care pot profita atat pasionatii, cat si amatorii.
La prima achizitie poti avea de furca in ce priveste alegerea unui calculator de bicicleta bun, asa ca urmatoarele criterii de selectie iti pot veni in ajutor.
Tipuri: Ciclocomputerele se deosebesc din perspectiva modului in care interfata se conecteaza la senzorul pozitionat langa roata, putand fi cu fir sau wireless.
Aparatele cu fir sunt cele clasice, unde exista un cablu care urca de la senzor spre ecranul de bord, avantajul sau principal fiind ca nu vor exista interferente in ce priveste autenticitatea si acuratetea datelor. Inconvenientul este ca te poti impiedica in fire, daca pozitionarea senzorilor este incomoda.
Optiunile wireless actualizeaza informatiile fara a avea nevoie de o legatura directa intre senzor si calculator, reprezentand o optiune mai putin economicoasa, dar mai comoda, caci nu exista cabluri. Aceste ciclocomputere, la preturi bune, nu sunt lipsite de inconveniente, cel mai mare fiind faptul ca citirile pot fi afectate de turnurile de telefonie ori liniile de inalta tensiune, care le bruiaza. Un detaliu aditional, prezent la modele profesionale, este faptul ca se pot conecta direct la telefonul mobil, prin Bluetooth, avand astfel acces la date.
Date: Acest parametru se refera la complexitatea modului de scanare, care poate fi de baza sau cu GPS.
Variantele de baza sunt cele care ofera doar informatiile critice, referitoare la distanta parcursa, viteza si durata turei, lipsind cu desavarsire alti parametri.
Optiunile avansate pot incorpora GPS si alte functii, precum posibilitatea transferarii informatiilor pe alt dispozitiv, precum telefonul mobil sau calculatorul, permitand utilizatorului sa isi vada intregul traseu pe o harta, incluzand detalii specifice, precum panta de urcare sau coborare si tipul terenului.
Senzori: Unele ciclocomputere, ieftine si bune, sunt compatibile doar cu senzorii cu care au fost livrate, iar cand acestia se defecteaza, vor necesita inlocuire cu unii exact la fel. Acest aspect poate ridica nu doar cheltuieli aditionale, dar te si limiteaza la monitorizarea unor date.
Alte aparate, care pot avea un cost de achizitie mai mare, includ protocolul de transmisie ANT+, care este folosit de un numar de producatori de senzori si ciclocomputere pentru a comercializa senzori compatibili universal. Astfel, vei putea schimba senzorii cu unii de la o alta companie, fara a trebui sa arunci si micul aparat, daca doresti.
Functii: Se impart in cele de baza si cele suplimentare.
Optiunile imperios necesare, care descriu, in esenta, un ciclocomputer, la un pret bun, sunt monitorizarea si memorarea distantelor parcurse, a vitezei si duratei de deplasare.
Pe langa acestea, ce nu ar trebui sa lipseasca nici unui aparat de acest fel, sunt utili si senzorii care citesc pulsul sau estimeaza caloriile consumate, care inregistreaza viteza minima, maxima si medie, cadenta pedalarii sau chiar GPS-ul. Afisajul digital nu ar trebui sa lipseasca deoarece va face verificarea datelor esentiale din timpul cursei un proces mult simplificat.
In cazul in care ti-ai ales un model cu GPS, verifica hartile, accesul la ele nu ar trebui ingradit, existand, de regula, pe pagina producatorului. Si functia Scan, care actualizeaza datele de pe ecran in timp real, este de preferat sa existe in descriere.
Pentru ciclistii pasionati sunt importante si datele referitoare la exterior, asa ca functii referitoare la temperatura si altitudine vor fi de apreciat. Altimetrul, barometrul, termometrul sau senzorul de umiditate ofera date esentiale utilizatorului, acesta putand sa ia masuri inainte ca vremea sa se schimbe. Pe deasupra, termometrul poate deslusi daca temperatura resimtita este subiectiva (ciclistul s-a incalzit de la efort) sau obiectiva (afara se raceste sau incalzeste), pentru a se putea echipa corespunzator din mers.
Accesorii: Includ elementele esentiale oricarui kit, in cazul ciclocomputerelor cu fir fiind esentiali senzorii si cablurile, precum si sistemele de prindere. Un produs bun wireless ar trebui sa includa cablul USB pentru incarcare si transmisie. Ghidul cu instructiuni pentru montaj este o aditie inspirata, care vine in ajutorul unui utilizator novice, astfel incat acesta sa nu faca o greseala si sa se poata bucura de dispozitiv.
Acestea fiind spuse, te lasam in compania unor exemple populare, pentru a-ti fi mai usor sa gasesti cel mai bun ciclocomputer pentru bicicleta ta. Modelele pe care le gasesti online se adapteaza fiecarei nevoi, asa ca in cateva minute petrecute asupra investigarii descrierii lor iti vei da seama care ti se potriveste.
Intrebari frecvente
Cat costa un ciclocomputer Sigma, wireless si de ce sunt populare aceste dispozitive?
Pretul de pornire al unui ciclocomputer Sigma fara fir se afla in jurul valorii de 200 de Ron, dar pe masura ce numarul functiilor disponibile creste, si costul de achizitie se va inalta considerabil.
Brandul in sine insumeaza calitatea germana, specializandu-se, inca de la inceput, pe accesorii electronice pentru biciclete, cu interfete intuitive pentru cumparatorul de rand. Avand in vedere ca nu a avut competitori, s-a dezvoltat cu succes pe nisa de piata specifica, ramanand un adevarat pionier ce continua sa imbunatateasca tehnologia proprietara.
Gasesc tabel de setare ciclocomputer in manualul de utilizare al produselor?
De obicei, vei gasi in manualul de utilizare al aparatului toate informatiile necesare calibrarii acestuia si setarii senzorilor pentru dimensiunile si specificatiile bicicletei tale. Poti gasi tabelul specific setarilor rotii in cartea sa tehnica, avand grija sa observi daca unitatea de masura a dispozitivului este setata pe inchi sau mm, pentru a nu face o greseala cand il calibrezi.
Ce instructiuni trebuie sa respect la montarea ciclocomputerului?
Sfaturile de montare sunt specifice fiecarui model dar, in general, exista cativa pasi pe care ii vei urma, indiferent de tipul aparatului.
Mai intai, vei decide daca il fixezi pe pipa sau ghidon. Daca ai un ciclocomputer cu fir vei ruta cablul de la senzori catre computerul de bord si vei face conexiunile necesare, nu inainte de a fixa magnetii si senzorii specifici pe roata.
La final, vei introduce datele in ciclocomputer, alegand limba, daca este cazul, setand dimensiunea rotii, ceasul si, eventual, locatia, daca aparatul e prevazut cu GPS. Pentru detalii specifice, te invitam sa consulti ghidul de instalare al dispozitivului achizitionat.
Scurte instructiuni de utilizare pentru ciclocomputer
Dupa ce ai cumparat si instalat ciclocomputerul pe care ti l-ai dorit pe bicicleta, vei dori sa il si folosesti. Acest lucru este posibil numai dupa ce ai reglat datele specifice rotii (circumferinta) si alte eventuale informatii de baza, precum ceasul sau locatia GPS.
Navigarea
Pentru ca nu toate dispozitivele sunt la fel, nici functiile lor nu vor fi situate in aceleasi locuri, iar modul de verificare va diferi. Spre exemplu, in cazul unui dispozitiv cu touchscreen, iti va fi mai usor sa apesi si sa misti degetul intr-o parte si in alta spre a ajunge la optiunile dorite.
In schimb, pe un computer cu butoane, fie va trebui sa inveti numarul de apasari spre a ajunge la functia dorita, daca exista multiple alegeri, fie nu vei putea decat sa apesi butonul pentru a trece la urmatoarele informatii. Gasesti diagrame care sa iti fie de ajutor in manualul de instructiuni al aparatului.
Ce poti seta
Printre optiunile asupra carora ai control, in unele cazuri, se numara limba, pe care o poti seta alegand dintr-o lista predeterminata, in unele cazuri fiind disponibila si romana. Optiunea standard este limba engleza.
Vei seta ceasul si unitatea de masura preferata urmand instructiunile din ghidul de utilizare inclus in pachet.
Prima pornire
Cand folosesti efectiv ciclocomputerul pentru prima oara, il vei aprinde folosind butonul dedicat sau acesta se va aprinde automat, cand incepi sa pedalezi. Apoi, iti vor aparea pe ecran informatile de baza, pornind de la viteza si distanta si pana la timp, fie toate odata, fie pe rand.
Informatii incorecte
Daca nu iti apare deloc viteza pe ecran, va fi necesar sa verifici daca aparatul este suficient de bine fixat pe ghidon sau pipa, si daca magnetul de pe roata este conectat prin fir sau se afla la distanta recomandata.
Daca viteza aratata pe ecran este incorecta, verifica atasamentul magnetilor de roata si recalculeaza dimensiunea acesteia, caci se poate ca datele eronate sa dea peste cap informatiile monitorizate.
Lasa un comentariu
0 Comentariu