Skateboard-uri – Opinii si Recenzii in 2024
Vrei sa incerci un nou sport extrem sau sa iti imbogatesti colectia de skateboard-uri? Inarmeaza-te cu informatiile necesare si trage cu ochiul peste opiniile altor cumparatori, care determina ce optiuni se afla in topurile de vanzari, precum varianta Spartan Utop Skull 31 – Net, care se va purta foarte bine pe teren drept, fara denivelari, in special in parcuri de skating. Dimensiunile generoase (masoara 78 x 20 cm) il desemneaza drept o alegere adecvata adultilor curajosi, utilizand rulmenti echilibrati, care ajuta la obtinerea unei viteze mari cu rapiditate, rotile contribuind la manevrarea usoara la curbe si la rularea lina. Cu un deck din lemn de artar rezistent, insa usor elastic, va sustine greutati medii spre mari, in avantajul sau actionand si designul inedit, cu influente urbane. Daca modelul acesta nu iti atrage atentia si ai prefera sa mai studiezi piata, atunci o alternativa apreciata de publicul iubitor de tehnologie va fi OEM E-Skateboard.
Tabel comparativ
Cei care doresc un articol eficient si echilibrat din punctul de vedere al vitezei si manevrabilitatii se vor indrepta spre o optiune clasica precum aceasta, care foloseste un deck intreg din lemn de artar, cu suprafata tratata in vederea mentinerii unei aderente bune, de constructia rotilor beneficiind iubitorii de freeride.
Deoarece nu prinde viteze foarte mari de la sine, va fi o varianta care nu se descurca foarte bine la sesiuni de downhill si cruising.
Punand in balanta caracteristicile reprezentative si problemele produsului, nu e de mirare ca acesta se va gasi printre cele mai bine vandute placi de skating.
Cei care nu se multumesc cu putin vor avea un aliat de nadejde in optiunea aceasta electrica, ce poate atinge viteze medii de 20 km/h, care va oferi utilizatorului toate accesoriile necesare utilizarii, precum telecomanda, deck-ul standard, din lemn, fiind capabil sa sustina greutati de pana la 100 kg.
Nu este tocmai recomandata realizarii de trick-uri, adresandu-se in prima instanta celor in cautarea unui articol de tip cruiser, asa cum reiese din forma si rotile articolului.
Va fi apreciata de amatorii de tehnologii noi, care nu se dau inlaturi de la a incerca lucruri noi, pentru care bugetul nu reprezinta un criteriu de selectie.
Articolul acesta de tip cruiser va fi un accesoriu potrivit tinerilor, dimensiunile incadrandu-l in modelele penny board, cu un deck din plastic tare si rezistent, dotat cu design in romburi menite a mari aderenta, rotile facute din silicon fiind responsabile cu obtinerea unor trick-uri formidabile, asigurand manevrarea articoului in conditii optime.
Potrivit informatiilor oferite de unele categorii de utilizatori, produsul nu se va descurca prea bine in orice circumstante, deoarece nu este capabil sa atinga viteze mari, nefiind adecvat pentru downhill.
Produsul de fata se situeaza in fruntea topurilor de profil multumita calitatilor sale si a pretului accesibil, multumind cea mai mare parte a incepatorilor intr-ale skatingului.
Pareri despre cele mai bune skateboard-uri
Inainte de a face orice achizite, iti vor fi de folos cateva informatii referitoare la cele mai populare skateboarduri si la accesoriile si echipamentele aditionale care le insotesc de obicei. Iti vom da o mana de ajutor in randurile urmatoare, caci am cercetat piata de profil si iti punem la dispozitie o lista cu articolele cele mai apreciate de catre cumparatorii romani.
Skateboarduri:
Spartan Utop Skull 31 – Net
O optiune clasica si cu o forma populara in randul incepatorilor si al intermediarilor este acest model clasic de freestyle, cu varfuri usor curbate, asa ca se va comporta foarte bine in parcuri si pe suprafete plate. Va fi buna pentru acrobatii, sarituri, coborare pe rampa sau rasuciri, cumparatorii fiind multumiti de designul sau expresiv, care foloseste un craniu stilizat drept element central, si de capabilitatile sale in ce priveste complexitatea giumbuslucurilor care pot fi realizate.
Deck-ul foloseste sapte placi din artar rusesc usor flexibil, care confera libertate de miscare si ajuta la directionare, sasiul din aluminiu contribuind la greutatea minima a produsului, motiv pentru care se si afla in listele de top cu cel mai bun skateboard pentru parc. Grosimea si materialul utilizat garanteaza functionalitatea sa la folosirea persoanelor ce nu depasesc greutatea de 110 kg, suprafata de intrebuintare fiind tratata cu un material special care asigura aderenta pantofului (grip-ul), imbunatatind frictiunea.
Foloseste rulmenti Abec 5, de rezistenta medie, care echilibreaza eficienta si precizia la manevrare a articolului, totodata oferindu-i o viteza medie, ajutati fiind si de rotile din PU care masoara 54 x 36 mm, acestea indicand faptul ca board-ul va performa cel mai bine in spatiile special amenajate, deoarece vor prinde viteza mai mare pe suprafete line si drepte. Cu lungimea de 78 cm si o latime de 20 cm, se va potrivi celor adulti, cu inaltimi in jur de peste 175 cm, fiind o varianta full size, asadar.
Avantaje:
Skateboard pentru adulti.
Deck din artar rusesc in sapte placi, usor flexibil, care garanteaza o forta potrivita pentru freestyle.
Rulmenti abec 5 – calitate medie, ce permite controlul bun al articolului in curbe.
Roti mici (54 x 36 cm) potrivite pentru folosire in parcuri special amenajate, pe suprafete line.
Dezavantaje:
Nu va prinde viteze foarte mari la cruising sau downhill.
Kondition Pink Lion
Esti pasionat de skateboarding sau vrei acum sa incerci pentru prima oara sa te familiarizezi cu acest sport extrem? Nu trebuie sa iti lipseasca o placa de tip clasic, cu un design placut, care sa ii uimeasca pe toti cei din parc atunci cand iti faci simtita prezenta. Iar, cu ajutorul acestui model, cu siguranta vei intoarce priviri, caci grafica e una foarte frumoasa, infatisand drept caracter central un leu roz, avand nuante predominante de rosu, mov si turcoaz.
Deck-ul double-ended este format din sapte straturi de lemn de artar, standardul in cazul placilor de acest fel, top-ul fiind tratat cu o suprafata care nu lasa pantoful sa alunece, ajutand la o aderenta buna pe sol. Suporta pana la 100 kg de sarcina, lungimea sa fiind de 79 cm, iar latimea de 20 cm. De aici reiese ca e un model full size, accesibil ca si dimensiuni celor peste 13 ani.
Sasiul din aluminiu contribuie la stabilitate si face legatura intre rulmentii Abec 9, care vor conferi posibilitatea atingerii unor viteze superioare si a realizarii unor trick-uri de precizie in parc, acestea fiind insotite de roti mici, rotunjite, din silicon colorat. Poti prinde viteza repede si ai stabilitate in momentul intoarcerilor pe oricare parte, manevrabilitatea fiind suficient de buna pentru majoritatea cumparatorilor. Bineinteles, pentru cei mai experimentati nu va fi tocmai un model performant, unii preferand sa faca mici modificari ale rulmentilor sau sa elibereze presiunea de la nivelul rotilor spre a obtine o mobilitate superioara.
Avantaje:
Skateboard freestyle pentru tineri si adulti.
Deck-ul din sapte randuri de lemn suporta greutati de pana la 100 kg.
Rulmenti de tip Abec 9 – confera fiabilitate si precizie oricarei miscari.
Design avandajos pentru orice gen de utilizator.
Dezavantaje:
Unii cumparatori nu sunt multumiti de roti, sustinand ca acestea necesita adaugarea unor saibe si largirea bucselor pentru a da randament bun.
Street Surfing Wave LX Explosive
Varianta aceasta de skateboard cu doua roti se preteaza stilului de mers agresiv si rapid, oferindu-ti mai putin ajutor daca esti incepator si suferi la capitolul echilibru. Ca orice waveboard care se respecta, te va ajuta sa iti imbunatatesti conditia fizica, deoarece necesita miscari mai avansate decat in cazul unui skate obisnuit, fiind nevoie de unduiri si intoarceri de sold si picior pentru a prinde viteza.
Masoara 86 cm in lungime si 23 cm in latime, asadar va fi potrivit celor peste 13 ani, platforma fiind realizata din lemn de flexibilitate medie, care sustine greutati de pana la 100 kg. Asadar, mare parte a celor doritori de aventura vor putea sa incerce un astfel de model.
Datorita puntii concave, va exista o rezistenta superioara si un grip mai bun pe suprafata de contact. Rulmentii ABEC 5 sunt echilibrati, acestia fiind ajutati de rotile din poliuretan de duritate 86A, adecvate suprafetelor mai dure si grunjoase, care trec cu bine peste crapaturi in asfalt si pietre. Acestea pot pivota la 360 de grade, permitand utilizatorului sa faca niste curbe rapide si intoarceri bruste cu usurinta.
Skateboarduri electrice:
OEM E-Skateboard
Printre cele mai bune skateboard-uri electrice pentru incepatori se afla modelul acesta care imbina infatisarea unui produs clasic cu viteza data de micul motoras de sub deck. Poate atinge viteze de pana la 20 km/h, fiind o optiune interesanta pentru cei care doresc sa faca miscare sau sa se plimbe intr-un mod ingenios, impletind utilitatea si distractia unui skate cu viteza asistata la drum drept sau coborare in panta.
Deck-ul din lemn de artar e format din sapte placi lipite una de cealalta, conferind stabilitate si o usoara elasticitate, fiind materialul utilizat in produsele standard. Desi nu exceleaza la capitolul design, avand doar un desen negru cu flacari rosii pe top-ul deck-ului, asta nu inseamna ca nu se remarca in multime, mai ales gratie motorasului de pe spate si a telecomenzii pe care o vei folosi pentru a schimba vitezele (prin modificarea intensitatii cu ajutorul unei rotite, care va duce viteza la 10%, 60% sau 100%), existand si un buton pentru intoarcere. Pachetul include incarcatorul, telecomanda, o cheie si baterie, pentru ca utilizatorului sa ii fie usor sa foloseasca articolul inca de la primirea coletului.
Rotile mari, din plastic, indica faptul ca placa se poate utiliza pe asfalt. Un detaliu interesant de la nivelul deckului, care ajuta la manipularea facila a acestuia cand esti in public, e micul orificiu care seamana cu o toarta. Mentionam lungimea, de 74 cm, si latimea de 23.7 cm in partea cea mai robusta (spre varf) care indica faptul ca produsul se adreseaza tinerilor si adultilor.
Avantaje:
Skateboard electric de viteza medie.
Deck lat, de 23.5 cm, care indica publicul tinta – adultii.
Include toate accesoriile necesare bunei functionari, fara a fi nevoie de achizitii ulterioare.
Placa formata din sapte placi de lemn care pot sustine pana la 100 kg.
Dezavantaje:
Nu se preteaza trick-urilor, fiind o optiune cruiser.
Ninco Electric
Printre cele mai bune skateboarduri electrice de buget se afla modelul acesta simplu, fara un design extravagant, insa care bucura utilizatorul prin functionalitatea sa. Este recomandat pentru cei cu varste peste 8 ani, insa publicul tinta vor fi tinerii si adultii, avand in vedere ca se controleaza cu o telecomanda si ca e un gadget complex.
Cantareste 9 kg, o valoare considerata mediana pentru acest tip de produs, dimensiunile sale fiind numai bune pentru persoanele peste 160 cm (articolul masurand 70 cm lungime si 22 cm latime). Poate atinge viteze de pana la 15 km/h, ceea ce nu e rau cand vrei sa te distrezi sau sa te plimbi pe trotuar, in zone bine asfaltate, fara denivelari mari, autonomia bateriei fiind de pana la 15 km, asadar mica spre medie, si se incarca repede, in pana la 2 ore.
Rotile de 70 mm din PU sustin viteze mai mari decat media, insa acceleratia se face mai greu. Platforma din bambus e usor flexibila, absorbind intr o oarecare masura socurile de contact cu solul si ofera stabilitate la miscare, sustinand pana la 100 kg.
Quer Skater Electric
Esti in cautarea unui skateboard electric, la un pret bun, pentru plimbari prin oras, insa nu ti-ai gasit inca gadgetul perfect? Varianta aceasta cu un motor standard, de 150 W, atinge viteze medii spre mici, de pana la 15 km/h, putand fi setata din trei optiuni disponibile pe telecomanda. Tot acolo vei putea decide daca doresti sa mergi cu fata sau cu spatele.
Mica baterie are o autonomie mai putin ideala, de doar 8 km, insa pentru plimbari scurte e suficienta. In ce priveste dimensiunile putem spune ca vorbim despre un model pentru adulti si tineri, ce masoara 70 cm lungime si 20 cm latime, rotile mai mari decat media, de 73 mm, oferind viteze bune si rezistand cu brio unor greutati peste norma, de 120 kg.
Placa e realizata din lemn de artar usor flexibil, cu un strat abraziv, responsabil cu obtinerea unei prize bune, avand o rezistenta ridicata in timp. In pachet vor fi incluse toate elementele necesare utilizari produsului, de la cablul de incarcare si pana la telecomanda.
Penny skateboard:
Kondition Blue Wave
Acest skateboard, la un pret bun, in forma redusa devine o optiune rapida pentru cei mici si cei mari, fiind capabil de viteze moderate in diverse conditii de utilizare. Va fi bun in special pe teren drept, avand designul necesar cruisingului, insa se descurca foarte bine si la trick-uri clasice precum hard flip-uri sau kickflip-uri. Cei care au achizitionat un astfel de produs sunt foarte multumiti de fiabilitatea si designul sau urban, cu note de negru si albastru electric, dar si de costul de achizitie foarte echilibrat.
Deck-ul este realizat din PP flexibil, fiind destinat in primul rand copiilor si mai apoi tinerilor, avand o lungime de 56.5 cm si o latime de 15 cm. Asadar, putem spune ca acesta e un mini-deck dintr-un plastic tare, pe care pot invata sa se dea incepatorii. Sasiul din aluminiu asigura trainicia sa in ce priveste rezistenta rotilor, care sunt realizate din acelasi tip de material. In consecinta, te vei da mai bine pe suprafete drepte, fara denivelari, cu rulmenti de tip Abec 7, ceea ce determina o precizie sporita si eficienta in curbe, permitand utilizatorului sa prinda viteze medii, si sa faca si trick-uri simple.
Avand in vedere cele de mai sus, iti vei da seama ca ar putea fi un cadou foarte bun sub forma unui skateboard pentru copii, pe care il pot utiliza si tinerii de varste mai mari, pana in 16 – 17 ani. Se precizeaza faptul ca deck-ul va sustine greutati de pana la 100 kg, asa ca pana si adultii de constitutie medie se pot bucura de o astfel de placa de buget.
Avantaje:
Skateboard cruiser pentru tineri.
Optiune de tip penny board, care permite realizarea de trick-uri pentru incepatori.
Deck din plastic tare, usor flexibil, dotat cu suprafata antialunecare, pentru siguranta utilizatorului.
Rotile din silicon raspund bine la comenzi, potrivit recenziilor.
Dezavantaje:
Nu prinde viteze foarte mari, din ce relateaza unii cumparatori.
Mad Wheels Abec 7 Night Black
Cu un skateboard, ieftin si bun, poti face primii pasi increzatori in lumea sporturilor extreme. Modelul acesta mini, de tip penny, va fi adecvat pentru copii, dimensiunile recomandandu-l in acest sens, asa ca le vom mentiona, lungimea fiind 57 cm si latimea de 15 cm. Potrivit informatiilor oferite de producator, se va preta necesitatilor micilor experimentati intr-ale datului cu placa, fiind manevrabil si simplu de transportat. Totodata, chiar si cei mai mari de 10 ani il pot incerca, devenind o optiune necesara invatarii primelor trick-uri.
Placa din material sintetic (polipropilena) e suficient de puternica incat sa sustina greutati medii, pe partea superioara existand un model in relief cu romburi, care este responsabil cu obtinerea aderentei necesare la folosire. Din ce spun unii utilizatori, are o perioada de viata lunga, rezistand cu succes socurilor de impact. Cu un sasiu de aluminiu rezistent, care face fata greutatilor si presiunilor, amortizoarele din PU (silicon) aduc agilitatea necesara in curbe. Rotile din silicon, de culoare rosie, devin un mic accent de culoare, avand dimensiunea de 60 x 45 mm, care duc la marirea rapida a vitezei, dar produsul nu va atinge valori foarte mari, fiind numai bun pentru cei mici.
Acest skateboard mini utilizeaza rulmenti Abec 7, care vor lucra alaturi de rotile mai sus mentionate spre a avea o cursa rapida si lina. La nivel de design nu exceleaza, insa nu te poti astepta la ceva extraordinar, avand in vedere pretul foarte accesibil, deck-ul avand culoarea neagra, iar rotile nuanta rosie, cum am mentionat anterior.
Avantaje:
Penny board pentru copii, cu dimensiuni accesibile – 57 x 15 cm.
Optiune accesibila ca pret, lucru ce multumeste mare parte a cumparatorilor.
Rularea lina si rapida este data de rulmentii Abec 7 si de rotile mici din silicon.
Placa usoara si elastica, din material plastic, care asigura o aderenta buna in timp.
Dezavantaje:
Nu exceleaza la capitolul design, folosind nuante simple de negru si rosu.
Skateboard copii:
Action® Camo
Deoarece copiilor le este mai usor sa deprinda noi tehnici fizice si au mai mult timp la dispozitie pentru hobby-uri, de ce sa nu ii bucuri cu un mic gadget pe masura lor, la fel de distractiv precum si cele pentru adulti? Acest penny skateboard in culori vii, cu note predominante de verde si un imprimeu camo, are o forma uni-directionala, cu varf definit si coada, fiind usor de folosit pentru trick-uri clasice si plimbari scurte.
Placa scurta, ce masoara 56 x 15 cm, poate sustine greutati de pana la 80 kg, detalii ce atesta faptul ca un adult mai vanjos nu va avea ce face cu ea. Platforma e realizata dintr-un plastic tare (polipropilena), care absoarbe socurile, ramanand usor flexibila, putandu-se manipula fara dificultati.
Rotile din silicon, de 60 mm, vor fi adecvate celor ce prefera viteza in detrimentul acceleratiei, potrivit recenziilor fiind adesea in topuri cu cel mai bun skateboard de incepatori pentru parcuri special amenajate, pe suprafete plane, fara denivelari. Iar rulmentii ABEC 7 carbon steel confera eficienta relativa, ajutand la prinderea unor viteze medii.
Kondition Yellow Skull
Un skateboard pentru copii, clasic, precum acesta, cu un deck standard, drept si lung, de 79 cm, e potrivit tinerilor mai inalti, intre 170 si 190 cm, avand si o latime mediana, de 20 cm. Placa e realizata din noua straturi de lemn de artar, ce imbina flexibilitatea medie cu rezistenta superioara, asa ca te vei bucura de articol pentru perioade indelungate, mai ales daca urmaresti cu atentie sfaturile de intretinere. Iar, pentru o priza buna, suprafata de contact a fost tratata cu o folie antialunecare.
Rotile medii ca si marime, din silicon, sunt potrivite incepatorilor si riderilor mai inalti, ruland bine pe rampe verticale, in parcuri de skating si pe strada. Iar rulmentii ABEC 5 permit virari rapide si stabile, desi unii cumparatori declara ca acestia nu se invart eficient.
Cu un astfel de skateboard, ieftin si bun, un tanar poate face primii pasi in lumea sporturilor extreme, invatand sa isi tina echilibrul pe placa mai usor decat pe optiunile scurte.
Skateboard cu 2 roti:
Razor RipStik
Un model deosebit de waverider este acesta de la Razor, care adauga un motor electric menit a te ajuta cu viteza automata. Potrivit informatiilor oferite de producator, e o versiune pentru copii, acceptand sarcini de pana la 63 kg, varsta recomandata fiind de minim 8 ani.
Gratie motorului de 100 W e capabil sa atinga viteze de pana la 17 km/h, autonomia bateriei ridicandu-se la doar 40 minute. Desi nu e un timp indelungat de distractie, pentru un copil poate fi de ajuns. Acest skateboard cu 2 roti are o greutate acceptabila, de 7 kg, deci va putea fi transportat de catre cei mai mici dintre noi.
Pentru stabilitate, pe fata foloseste o roata din poliuretan, inclinata putin, iar la spate rotita va fi mai tare, fara aer. Se va adauga ca cele doua platforme sunt realizate dintr-un plastic tare si rezistent, modelul fiind unidirectional, cu o aripa ridicata pe spate, care ajuta la aerodinamicitatea aparatului.
Action Blackburn®
Optiunea aceasta de snakeboard clasic, cu doua aripi mobile, iti va pune la incercare echilibrul, multi iubitori ai sporturilor de aventura fiind foarte multumiti de calitatea si capacitatile sale. Potrivit informatiilor, navigarea se face usor, punand picioarele pe cate o platforma si invartindu-le usor in stanga si dreapta in timp ce rulezi. Cadrul dintr-un plastic dur este suficient de rezistent pentru copii si tineri, avand un strat antiderapant, ce ajuta la o priza buna.
Suporta pana la 100 de kg, insa se recomanda sa nu ai mai mult de 80 de kg, partile din aluminiu si plastic devenind mai fragile la sarcini mari. Luand in considerare materialele utilizate in confectia sa, se intelege de ce acest skateboard ieftin si aratos se vinde foarte bine pe piata romaneasca.
Rotile mari, de 80 cm, din poliuretan, vor fi adecvate terenului drept, fara denivelari, in special parcurilor special amenajate. Dimensiunile articolului indica faptul ca se poate intrebuinta si de tineri adulti (72 x 22 cm).
Action® Xpload II
Un alt produs devenit popular este Action Xpload II. Dincolo de designul foarte atractiv care iti fura privirea, acesta este realizat din materiale de calitate (placa – PP hi-impact; sasiu – aluminiu; rulmenti – otel carbon), fiind orientat, in primul rand, pe fiabilitate. Mai apoi, tot datorita acestora, garanteaza o manipulare facila si flexibilitate.
Masurand 57 cm in lungime, respectiv 17 cm in latime, piesa este potrivita pentru fete si baieti deopotriva. Totodata, aceasta este echipata cu roti de dimensiuni mari (60 x 45 mm), din PU siliconat, special concepute pentru a oferi un plus de viteza, si cu rulmenti ABEC 7, care garanteaza performante deosebite. Greutatea maxima suportata este de 100 de kg.
In concluzie, este un pennyboard recomandat utilizatorilor incepatori si celor avansati deopotriva, putand fi folosit pentru efectuarea trucurilor clasice si comune, caci garanteaza stabilitate optima la viteze mari si miscari periculoase. Prezinta un bun raport calitate – pret, iar stocul este limitat, asa ca grabeste-te!
Ghid de cumparare
Skateboardul reprezinta un tip de echipament sportiv care consista dintr-o placa din lemn sau plastic de care sunt atasate doua sau patru roti. Acesta se misca atunci cand utilizatorul isi face avant cu un picior in pamant, celalalt aflandu-se pe placa, sau prin impingerea in structuri verticale. Totodata, se poate folosi si pentru mersul la vale, caz in care depunerea de efort nu este necesara, caci greutatea isi face treaba si te va propaga. Deoarece exista pe piata numeroase tipuri de skate-uri, cu forme si dimensiuni diferite, poate fi dificil sa il alegi pe cel potrivit nivelului tau de experienta si stilului personal. Mai intai, poti investi intr-o versiune de baza, clasica, sau poti chiar incerca mai multe tipologii diferite in magazinele de specialitate, inainte de a te opri la una singura.
Si, pentru a fi sigur ca ai obtinut cel mai bun skateboard clasic sau modern, pentru trick-uri sau cruising, te invitam sa citesti randurile ce urmeaza, unde iti vom detalia cateva criterii esentiale.
Tipuri: O distinctie principala se face intre optiunile clasice, cele electrice, pennyboard-uri si waveboard-uri.
Skateboardul clasic foloseste o placa si roti pentru deplasare, putand avea forma unidirectionala sau bidirectionala, utilizatorul fiind cel care va depune efort in vederea rularii. Acesta se imparte in doua sub-categorii, si anume shortboard-ul si longboardul.
Primul e mai scurt si poate avea forma standard sau de cruising. Cel standard se axeaza pe multifunctionalitate si durabilitate, avand forma simetrica la nas si coada, putandu-se intrebuinta pentru trick-uri si aterizari pe oricare parte. E recomandat incepatorilor, caci reactioneaza bine la orice stil de skateboarding. Optiunea de cruising se remarca printr-o coada si un nas evident delimitate, folosindu-se intr-o singura directie. E mai buna pentru parcurgerea distantelor si evitarea obstacolelor, fiind recomandata celor care se axeaza pe transport, nu trick-uri.
Optiunea longboard e mai lunga cu 20 – 30 cm decat varianta short, fiind mai stabila pentru drumuri lungi sau coborari de viteza. Se gaseste in diferite forme (unidirectional, bidirectional), putandu-se individualiza pentru orice stil.
Un skateboard electric se remarca prin prezenta unui motoras si a unui acumulator care depun tot efortul pentru tine. Propulsarea este realizata din telecomanda, care porneste motorul si stabileste viteza dorita, nefiind nevoie ca tu sa pui piciorul in pamant pentru a porni. Directia este stabilita prin aplecarea spre stanga sau dreapta.
Pennyboard-ul are forma unui cruiser scurt, deci cu varf si coada, fiind confectionat din plastic, insa ramanand suficient de puternic pentru a sustine greutati medii. Este, in general, ales de tineri, datorita dimensiunilor mai scurte si a pretului accesibil.
Weaveboard-ul sau snakeboard-ul, cunoscut si sub denumirea de caster board, difera de celelalte, in primul rand prin prisma faptului ca are doar doua roti, pe care se situeaza doua platforme mobile (deck-uri, placi) legate intre ele de o bara de torsiune. Fiecare roata se invarte independent, permitand realizarea unor trick-uri dificile. E mai greu de manevrat deoarece necesita echilibru mai mare.
Materiale: De obicei ai de ales intre placi din lemn de artar, bambus sau plastic.
Majoritatea board-urilor sunt realizate din sapte sau noua straturi de lemn de artar, care determina o flexibilitate medie pe asfalt, absorbind socurile de contact si fiind trainice, potrivit recenziilor online. Cele din bambus sunt mai usoare si putin mai flexibile, ajutand utilizatorul sa navigheze mai bine, insa sunt susceptibile la rupere.
Din plastic sunt acele skateboard-uri, ieftine si bune, de tip penny sau electrice, al caror cost de productie este mult mai mic, iar intretinerea e mult mai usoara. Vor avea insa o rezistenta inferioara la sarcini mari, asa ca nu reprezinta alegerea ideala pentru adulti.
Dimensiuni: Pentru primul skateboard e recomandat sa iei in considerare inaltimea proprie si numarul pe care il porti la pantofi sau dimensiunea talpei.
Spre exemplu, daca talpa ta masoara 22 cm, poti incepe cu un deck de 20 cm latime, spre a putea avea libertate de miscare si a nu te impiedica. Poti incerca, insa, variate dimensiuni. Iti vom spune ca placile mai inguste sunt mai usoare si simplu de intors, avand stabilitate redusa, in timp ce cu latimi mai mari va creste stabilitatea, dar si greutatea va avea de suferit, nefiind ideala pentru trick-uri.
Lungimea este, de obicei, proportionala cu latimea. Valorile nominale se situeaza intre 70 si 85 cm pentru adulti, in timp ce un skateboard pentru copii poate sa nu depaseasca 50 cm (in special pennyboard-urile).
Roti: Marimea lor determina suprafata pe care ar trebui sa te dai si cat de repede poti prinde viteza.
Cele mai comune sunt rotile din silicon, usor moi, cu aderenta buna, iar daca sunt mai tari vor oferi o viteza mai mare. Media este intre 54 si 59 mm, aceste valori indicand optiuni potrivite pentru parcuri de skating, rampe si strazi drepte.
Rotile mai mici de 53 mm sunt mai incete, astfel de board-uri axandu-se pe trick-uri in parc.
Iar optiunile mai mari de 60 mm se gasesc de obicei pe longboard, skateboard cu doua roti sau cel electric, ele fiind construite pentru viteza si suprafete mai dificile.
Profil: Mai populare sunt formele camber, rocker si flat. Acestea se gasesc, de obicei, la deck-urile clasice (short si longboard).
O placa in stil camber se recunoaste printr-o usoara ridicatura la mijloc, ce permite utilizatorului sa se incline spre fata si sa intoarca mai usor. Se foloseste mai des in echipamentul de snowboarding si waterboarding, fiind specifica amatorilor de cruising.
Varianta flat e specifica acelor skateboard-uri, la preturi bune, echilibrate, care se recomanda unui stil activ de freestyle.
Iar optiunile rocker se remarca printr-un mijloc usor lasat al deck-ului, care da mai multa stabilitate si un control mai bine definit.Greutate suportata: O valoare mediana este de 100 kg, aceasta fiind cel mai des intalnita in descrierea produselor de acest fel. Insa se pot gasi si optiuni mai sensibile din acest punct de vedere, care pot sustine sarcini de pana la 60 – 80 kg, ele fiind adresate in principal copiilor si tinerilor, insa si variante mult mai robuste, pentru profesionisti, al caror deck rezista si la peste 120 kg.
Drept incheiere, iti vom spune ca te asteapta o varietate de modele si culori in magazinele online, putine fiind buticurile unde poti incerca diferite stiluri si design-uri. Si, deoarece cumparaturile efectuate pe internet pot fi la fel de distractive, de ce sa nu profiti de oferte si reduceri, cand articolul comandat iti poate ajunge la usa, fara a pierde timp prin buticuri. Dupa ce te-ai hotarat, nu mai lipseste decat sa iti alegi tinuta cu care iesi pe skateboard.
Intrebari frecvente
Cum gasesc roti de skateboard?
Pentru a-ti schimba stilul de rulare sau a reimprospata look-ul si modul in care functioneaza placa ta, poti alege sa inlocuiesti rotile cu unele mai mari sau mai mici, ori de alta culoare. In magazinele fizice nu gasesti de obicei astfel de accesorii, asa ca va trebui sa apelezi la Google si mediul online.
O optiune la indemana este verificarea website-ului producatorului skateboard-ului, unde s-ar putea sa iti fie puse la dispozitie, contra cost, piese de schimb. Altfel, vei apela la magazine virtuale de profil, gasite atat in tara noastra, cat si international.
Exista skateboard cu 2 roti?
Piesele cu doua roti exista, si au fost introduse pe piata de Vest in 2006, fiind un design american imprumutat din Coreea. Sunt cunoscute drept caster boards, snakeboards sau waveboards, dar si ca RipStik, care vine de la numele celui mai important producator de articole de aceasta natura.
Un skateboard cu 2 roti se remarca prin prezenta a doua platforme ce tin loc de deck, unite la mijloc de o bara din aluminiu sau plastic, care are in interior un arc. Sub fiecare bucata de deck se afla o roata din poliuretan, montata pe un mecanism ce permite dirijarea independenta. Astfel, te poti invarti mai repede in orice directie.
Carmuirea poate fi mai dificila pentru incepatorii care au probleme cu echilibrul, caci necesita unduiri din solduri si miscari bine directionate. Unii il aseamana mai mult gesturilor necesare manevrarii rolelor, fiind necesar ca piciorul din fata sa se afle exact deasupra rotitei, cu cel din spate trebuind sa faci vant, dupa care sa ai grija sa il asezi deasupra rotii din spate.
Unde gasesc rulmenti de skateboard?
Deoarece nu gasesti magazine de specialitate in toate orasele, iti poate fi dificil sa obtii piese de schimb precum rulmenti de skateboard, cand simti ca rotile nu se mai invart la fel de repede. Raspunsul vine de pe magazinele online de specialitate, unde poti face comenzi si primi pachetul in cateva ore sau zile, avand la dispozitie variate tipuri de duritate si marimi.
Cum curat placa skateboard?
Ai nevoie de o cheie de piulite, ulei de gatit, un vas, un prosop si servetele uscate. Mai intai, scoti rotitele cu ajutorul cheii, dupa care indepartezi rulmentii folosind putin ulei. Ii lasi pe acestia intr-un vas cu putin ulei de bicicleta, de masline sau floarea soarelui pentru a se curata si lubrifia.
Nu folosi apa sau solutii de deblocare a rulmentilor, pentru ca acestea pot duce la ruginirea lor. Mai apoi, ii scoti si stergi cu o carpa, pentru a indeparta murdaria si nisipul de pe ei, miscandu-i usor. Pentru a-i pune inapoi ii impingi usor pe ax, avand grija sa pui roata intre cele doua mici piese.
In tot acest timp, rotile se lasa sa se inmoaie intr-o solutie de apa cu sapun, dupa ce indepartezi cu periuta mizeria vizibila. Le stergi bine cu prosopelul si usuci orice ramasita de apa cu servetele de hartie.
Pentru suprafata, unde sa afla folia antialunecare, se vor folosi un amestec de apa cu detergent de geamuri, o periuta de dinti si servetele uscate. Uzi usor suprafata, dupa care intinzi cateva pufuri de solutie de geamuri si freci usor cu periuta de dinti pana cand observi ca nu mai iese mizerie. Clatesti cu apa si stergi orice reziduu ramas cu servetele, avand grija ca grip-ul sa ramana uscat inainte de folosire.
Axul si spatele skateboard-ului se curata folosind aceeasi periuta de dinti veche si apa, frecand petele de noroi si mizerie fara a tine prea mult apa pe placa, deoarece aceasta se poate umfla. Dupa ce esti multumit de rezultat, sterge repede resturile de umezeala cu un servet de hartie.
Ce e un cruiser skateboard?
Un cruiser board este ideal pentru plimbari prin oras, fiind adecvat pentru folosire indelungata. Se remarca printr-o forma cu intrebuintare unidirectionala, dispunand de un varf rotunjit si de o coada aerodinamica.
In ciuda acestor particularitati, nu va modifica prea mult modul in care ruleaza placa. Un astfel de articol se preteaza strazii deoarece are o greutate mai mica decat celelalte variante, ajutandu-se si de o flexibilitate mai mare decat in cazul longboard-ului, de exemplu, facand trecerea printre obstacole o boare de vant.
In general, un deck cruiser e mai scurt si mai usor, raspunzand astfel bine comenzilor, luand curbe rapide spre a evita coliziunile. In acelasi timp, alti pasionati il considera o optiune potrivita trick-urilor.
Ce e mai bun pentru mine: skateboard vs pennyboard?
Raspunsul la aceasta intrebare depinde de ce vrei sa faci cu piesa. Daca preferi sa te dai pe strada, un penny skateboard ti-ar putea fi pe plac, caci are forma de cruiser, cu roti mari si moi, ce se descurca bine pe suprafete mai dure. E mai usor, datorita plasticului, dar nu va oferi stabilitate prea mare. Asadar, desi poti face si trickuri cu el, nu va excela in parcurile special amenajate pentru skateri.
Pe de alta parte, daca te axezi pe invatarea giumbuslucurilor, vei petrece mai mult timp pe teren drept, sau chiar in sali amenajate pentru skating, asa ca un longboard clasic, eventual bidirectional, va fi mai util. Si, din punctul de vedere al multor pasionati, e de preferat sa inveti sa mergi pe un skateboard standard, care iti va oferi stabilitate mare, avand roti mici si dure, capabile de intoarceri rapide, insa nu la fel de eficiente pe strada sau trotuar.
Este mai bun un skateboard cu roti din silicon?
Este de preferat sa alegi un skateboard cu roti din poliuretan si nu din plastic sau cauciuc, deoarece rotitele sunt mai rezistente si pot avea duritate diferita in functie de stilul de rulare, mai rapid sau mai incet.
Cele din plastic nu au o aderenta buna si poti pierde controlul mai repede, in timp ce cele din cauciuc se vor sfarama mai repede. Pentru suprafete denivelate vei alege rotite din silicon mai moale, in timp ce pentru parc sau asfalt lin poti intrebuinta roti mai dure si mai rapide.
Cat costa un skateboard?
Pretul difera in functie de producator, design si tipul articolului. In medie, un skateboard clasic va avea un pret mediu de 50 de euro sau 200 – 250 de ron. Dar pentru cei ce dispun de un buget limitat exista variante mai putin costisitoare, pana in 50 – 100 ron.
Nu putine sunt optiunile al caror cost de achizitie se ridica la 500 de ron, acestea fiind de obicei longboard-uri pentru adulti sau articole de specialitate (pennyboard, ripstick) de brand, care provin de la primele branduri ce au creat si comercializat astfel de design-uri.
Pentru variantele vintage de cruiser sau mini-curiser poti ajunge sa scoti din buzunar si peste 1000 de ron, putand ajunge si la 2000 ron.
Nu poti uita nici de pretul unui skateboard electric, al carui pret variaza cel mai mult. Aici te vei intalni cu etichete pornind de la 1000 ron, care pot ajunge sa depaseasca 1000 – 1500 de euro.
Cateva dintre cele mai populare skateboard tricks
Inca din primele zile de dupa achizitionarea skateboardului si a echipamentului de protectie poti incepe sa inveti si cateva miscari mai speciale.
Trick-urile sunt inedite, parca sfideaza gravitatia si te fac sa te simti liber, acestea fiind manevre realizate cand skate-ul “paraseste” contactul cu picioarele si se roteste si/sau invarte in aer.
Iar, cu ajutorul unui ax de pe spate, unii pasionati fac grind pe bare si borduri. Daca te intrebai care sunt cele mai populare si simple trick-uri pe care le poti incerca, nu mai sta pe ganduri si ia aminte la cele ce urmeaza.
Ollie
Ollie-ul este o miscare de baza de la care pornesc multe alte trick-uri indragite de pasionati. Mai intai, te pozitionezi pe placa, gasindu-ti centrul de greutate, cu membrul dominant intre centru si nas, si celalalt pe coada. Indoi genunchii si tii mainile intinse in jos, impingand usor pe coada si sarind cu membrul din spate.
Cu suprafata piciorului din fata aluneci usor pe grip si sari, ridicand mainile pentru echilibru. Aceasta actiune ar trebui sa duca la ridicarea placii alaturi de picioare, parand ca pluteste lipita de varfurile pantofilor. Te gandesti unde ar trebui sa aterizezi si vei intinde picioarele spre deck, ideal fiind sa ajungi cu ele in pozitia din care ai pornit.
Flip-uri
Kickflip-ul si heelflip-ul se folosesc de ollie, fiind trickuri de baza mai greu de realizat.
Dupa saritura pentru ollie, cand esti in aer, cat mai sus, vei incerca sa aluneci cu exteriorul piciorului catre cantul de sus al placii. Cu alte cuvinte, iti vei trage piciorul dominant usor pe suprafata deck-ului in sus si continui sa stergi marginea laterala din apropiere spre roti, incercand sa lovesti in coltul de sus cu varful pantofului, pentru a roti placa, fara a impinge in jos.
Va trebui sa te misti repede si sa muti picioarele pentru a nu te impiedica. La aterizare, prinzi placa skateboard mai intai cu piciorul din spate, si apoi cu cel din fata, dupa care indoi putin genunchii si atingi solul cu rotile.
Pentru heelflip lovesti capatul exterior al board-ului pentru ca placa sa se invarta in directia opusa kickflip-ului.
Pop-Shove It
In cazul acesta, placa nu se invarte, precum in cazul flip-ului, ci se roteste la 180 de grade. Porneste tot de la un ollie, cu piciorul din spate pozitionat usor diferit, cu varfurile mai in fata, spre exterior, apasand pe coada pentru a ridica placa si, in acelasi timp, o tragi usor cu piciorul spre calcai.
Astfel, va debuta rotirea si tot ce mai trebuie sa faci este sa urmaresti placa pentru aterizare, folosind piciorul din fata pentru ghidare. Poti incerca sa faci aceasta schema de pe loc, pentru a te obisnui cu tehnica, dupa care exersezi din miscare.
Grindul
Exista mai multe variante de grind, cea de baza fiind 50-50, unde ambele axuri ating bordura, sau 5-0, cu axul de fata sau cel de spate.
Pornesti, bineinteles, de la o saritura ollie in apropierea bordurii sau a unei bare, aterizand cu ambele axuri pe aceasta, care vor aluneca pe suprafata in timp ce iti recapeti echilibrul.
Pentru nosegrind, vei ateriza doar cu axul din fata, fara a atinge bara cu cel din spate. In mod similar, poti repeta miscarea pastrandu-ti echilibrul pe spate, grind-uind doar pe axul respectiv.
Lasa un comentariu
0 Comentariu