Cel mai bun snowboard

Am modificat articolul ultima data pe: 11.12.24

 

Snowboard-uri –  Opinii si Recenzii in 2024

 

Pentru sezonul de iarna, snowboard-ul devine un accesoriu esential iubitorilor de munte si sporturi. Daca iti doresti propriul echipament, pentru a nu petrece minute in sir asteptand sa inchiriezi unul, si spre a face o achizitie informata, trage cu ochiul peste datele acestea si peste recenziile altor aventurieri, conform carora modelul Salomon Pulse se afla in topurile de vanzari datorita formei directional twin, care permite aterizarea pe oricare varf, fiind o optiune all-mountain, care se va descurca pe orice tip de teren. Datorita profilului superflat se va controla relativ usor si va permite redresarea rapida in urma realizarii unei greseli, fiind accesibil oricarui nivel de pregatire al barbatilor adulti. O alternativa la fel de apreciata, pentru femei, este optiunea  Raven Supreme

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Salomon Pulse
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Varianta aceasta destinata tuturor tipurilor de utilizatori imbina un look placut cu tehnologia necesara trasului pe partie de orice fel, si nu numai, fiind un model all mountain usor flexibil, simplu de manevrat, ce foloseste un design directional twin, potrivit pentru orice stil de snowboarding, marimea favorizandu-i pe tinerii adulti, in special barbati.

Latimea medie, de 26.5 cm, indica faptul ca persoanele cu un picior mai lung nu vor putea atasa legaturile necesare in vederea utilizarii produsului.

Reprezinta o alegere de top, care se datoreaza raportului echilibrat intre costurile de achizitie si calitatea oferita, asa cum reiese din multiplele recenzii de pe Internet.

A 2-A OPTIUNE!

Raven Supreme
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Articolul acesta mai potrivit pentru datul cu placa pe partie si in parcuri special amenajate dispune de un design true twin, care pozitioneaza utilizatorul pe centru, oferindu-i libertate de miscare in orice directie, exceland la teren drept, acolo unde flexibilitatea medie spre moale, pentru incepatori, si nu numai, este necesara unei sesiuni de succes.

Din pacate, nu ofera o putere mare de manipulare in realizarea de sarituri complicate si trick-uri, asa ca nu ii va atrage pe cei in cautarea unui model de avansati.

Avand in vedere caracteristicile produsului, este de inteles de ce acesta va fi preferat mai ales de nisa de piata formata din tineri doritori de aventura pe zapada.

A 3-a Optiune!

Salomon Titan Barbati
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acesti boots pentru snowboard sunt special facuti pentru a fi purtati pe partie de catre barbati, avand fit clasic si strangandu-se pe picior cu sireturi, fiind astfel usor de incaltat. Flexul cu rating 3 asigura confort extins, indoindu-se rapid si facilitand mersul.

Deoare fac parte din colectia unui brand renumit in domeniu, iar materialele incluse sunt superioare din punct de vedere calitativ, acesti boots se vand la un pret relativ ridicat.

Te intereseaza in primul rand calitatea, si nu conteaza cat trebuie sa investesti intr-o pereche de boots profi? - Atunci e destul de posibil ca aceasta oferta sa iti atraga atentia.

 

 

Pareri despre cele mai bune snowboard-uri

Nu va fi usor sa alegi placa de snowboard potrivita preferintelor tale, dar asta nu inseamna ca demersul ar trebui sa constituie o dilema iremediabila; din acest motiv, am listat si analizat mai jos cateva oferte disponibile spre achizitie prin comanda online, pe care le gasesti in magazine virtuale reprezentative pentru piata din Romania. Exemplele date sunt selectate si tinand cont de popularitatea in vanzari sau in recenziile utilizatorilor.

 

 

Placa snowboard:

 

Salomon Pulse 

 

Pentru barbati, modelul acesta de placa snowboard reprezinta o alegere inspirata, fiind o optiune all-mountain, care se descurca la fel de bine pe orice tip de teren. Asadar, daca preferi sa te dai in parc, pe partie sau piscuri de munte, vei gasi un ajutor de nadejde in aceasta, potrivit informatiilor disponibile.

Poate fi utilizata si de incepatori, si de intermediari sau avansati, folosind carbonul puternic, insa usor flexibil (nivel 1), care ii asigura trainicia in timp, profilul superflat contribuind la manevrarea usoara si rapida la orice curba, lasand loc si greselilor de novici.

Modelul permite “caderea” pe oricare parte, tehnologia utilizata in constructia sa fiind directional twin, astfel ca orice picior dominant ai avea, te vei simti confortabil si vei avea puterea de a-ti manipula miscarile pe loc. Lungimea de 163 cm indica faptul ca se va potrivi adultilor, in special barbatilor cu inaltimi peste 165 cm, latimea fiind de 25.6 cm, adecvata pentru un picior de lungime medie. Se gaseste si pe alte marimi, daca ai nevoie de varietate.

 

 

 

Salomon Lotus

 

Varianta aceasta de placa snowboard pentru femei prezinta un design placut din punctul de vedere estetic, cu culori predominante pastelate care iti individualizeaza echipamentul sportiv. Deoarece e un model all-mountain se va descurca si la datul pe pista, si la circuitul montan sau pe zapada moale, dovedindu-se facil de manevrat datorita formei directional twin, unde poti folosi oricare varf pentru navigare.

Profilul superflat reprezinta un indicativ bun al faptului ca se va controla usor, lasand loc greselilor, avand caracteristicile necesare incepatoarelor si celor care au mai avut de-a face cu snowboarding-ul si in trecut. Si, deoarece se gaseste pe multiple marimi, va fi accesibil si tinerelor, si persoanelor adulte.

Vom mai adauga ca Salomon se afla printre preferintele de top ale romancelor, reprezentand un echilibru bun intre calitate si pretul afisat. In ajutorul acestui fapt vine si carbonul rezistent si usor flexibil (nivel 1) al articolului, care lasa loc redresarilor si pastreaza confortul din timpul utilizarii.

 

 

 

Raven Decade 2024 + Legaturi Croxer MP180 (40-45) 

 

Pentru freestyle, va fi mai potrivita varianta aceasta de la Raven, care foloseste o placa de tip rocker, care merge foarte bine pe suprafete drepte, oferind purtatorului un atu cand vine vorba de aterizari si spin-uri in locatii restranse, unde rotatia nu poate fi facuta in intregime. Totodata, se va axa mai mult pe terenul bine amenajat, parcuri si suprafete drepte, unde iti poti finisa miscarile mai bine.

Are o forma true twin, asadar complet simetrica, permite mersul in oricare directie, ramanand la fel de eficienta. Placa foloseste pe interior lemn, exteriorul fiind realizat din fibra de sticla si ABS, care dau o flexibilitate accesibila novicilor si celor care acum se afla la inceput, desi au mai avut tangente cu snowboarding-ul.

La lungimea de 156 cm intelegem ca se va potrivi celor cu inaltimi peste 135 cm si pana la 175 cm, reprezentand o optiune accesibila tinerilor. Latimea mare, de 29.3 cm inseamna ca se va putea purta de persoanele cu o laba a piciorului mai mare. Mai adaugam ca in pachet sunt incluse si legaturile pentru marimi de ghete 40 – 45.

 

 

 

 

Placa snowboard All Mountain:

 

Raven Supreme 

 

Printre cele mai bune snowboard-uri all mountain pentru baieti se afla modelul acesta de la Raven, care se poate intrebuinta si pentru freestyle, asadar va avea o abilitate potrivita atat parcurilor special amenajate, cat si curselor pe teren neimblanzit. Cu un flex usor moale, utilizeaza un centru din lemn acoperit de laminat din policarbonat de densitate ridicata, devenind o optiune favorabila oricarui tip de teren.

Forma true twin pozitioneaza picioarele in zona centrala, ajutand la schimbarea rapida a directiei de mers, profilul fiind unul flatrock, care imbina usurinta plutirii pe zapada si a intoarcerilor cu taierile, mergand fluid in orice conditii.

Avand in vedere lungimea de 160 cm, putem spune ca vorbim despre un articol pentru copii si tineri, de care se poate bucura o persoana cu o inaltime de la 165 cm in sus. Bineinteles, daca iti place modelul, poti gasi si marimi mai mici sau mai mari, pentru copii mai mici si adulti. Designul modern foloseste negru, alb si gri in constructia sa, reprezentand un detaliu modern, apreciat de publicul tinta.

 

 

 

Raven Raven Core Jr 

 

Atunci cand cauti un snowboard, ieftin si bun, pentru copii, va trebui sa te uiti dupa dimensiuni mai mici, modelul acesta avand marimea necesara unui copil ce cantareste pana la 58 de kg, lungimea sa fiind de 128 cm. Ca si flexibilitate, primeste calificativul 3, ce se traduce printr-o indoire usoara, adecvata pentru invatacei.

In ce priveste tipologia, putem spune ca se va descurca la fel de bine si pe teren obisnuit de tip partie, si pe zapada neimblanzita, in parcuri sau pentru trick-uri, fiind o varianta all-mountain. Cu o forma true twin, va pozitiona utilizatorul pe centrul echipamentului, astfel incat orientarea sa sa se poata schimba repede, in functie de necesitati, putand ateriza pe oricare dintre varfuri.

Centrul din lemn poplar este acoperit de un strat de lac transparent, aderenta fiind mentinuta de baza extrudata usoara si ieftin de intretinut. Pe laterale se foloseste un ABS puternic care absoarbe socurile si protejeaza miezul de umiditate.

 

 

 

 

Boots snowboard:

 

Salomon Titan Barbati

 

Cu niste boots de snowboard buni poti petrece ore intregi pe partie, fara a te ingrijora cu privire la confortul picioarelor tale. Optiunea aceasta este marimea 43 EU sau 28, adresandu-se cu precadere barbatilor, avand un varf lat. Iar, daca porti o marime diferita, nu ar trebui sa iti fie prea greu sa gasesti o optiune potrivita, caci modelul acesta se gaseste intr-o varietate de dimensiuni.

Pentru prindere rapida pe picior se folosesc niste sireturi lungi si subtiri, pe care le legi in partea de sus. Claparii se arata confortabili, din ce declara alti utilizatori, croiala fiind de tip clasic fit. Iar, pentru comoditatea incepatorilor intr-ale snowboarding-ului, talpa are un nivel de flexare 3, care se indoaie relativ usor, facand mersul in afara placii un proces simplu.

Pantofii prezinta o captuseala moale, exteriorul fiind realizat din material sintetic dens, de tip silvadur, care nu va lasa umezeala sa patrunda. In partea superioara se gaseste si o cordeluta care va ajuta la incaltare si fixarea articolului pe picior.

 

 

 

Raven Target 40 

 

Varianta aceasta de clapari pentru snowboard, unisex, va putea fi incercata si de barbati, si de femei, gasindu-se pe numeroase variante de dimensiuni, astfel incat orice doritor sau doritoare sa isi achizitioneze o pereche. Aceasta este o valoare mediana, numarul 40 EU, care masoara 26 cm pe talpa, asa ca va fi usor de incercat de catre orice categorie de piata.

Exteriorul de culoare neagra cu accente albe e confectionat dintr-un material impermeabil, existand consolidari menite a spori durabilitatea sa in conditii de umiditate. Pe interior, captuseala moale se poate scoate, aceasta fiind realizata din textil dens, menit a spori confortul.

Talpa din cauciuc natural ofera o aderenta buna pe gheata, absorbind intr-o oarecare masura socurile de impact, protejand foarte bine gleznele de posibile entorse si alte probleme asemanatoare. Iar inchiderea se face in partea din fata, cu ajutorul unor sireturi groase, la spate existand o mica bucla ce ajuta la incaltare.

 

 

 

Head Rodeo Boa

 

O varianta de boots de snowboard precum aceasta se adreseaza in primul rand barbatilor incepatori, modelul avand marimea 42.5 EU, asadar va fi potrivita celor care masoara 27.5 in talpa. Iti vom spune insa ca, daca porti o alta marime la pantofi dar vrei neaparat modelul acesta, il gasesti si pe dimensiuni mai mari sau mai mici.

Pentru a te bucura de confort sporit in timpul utilizarii, pe interior se gaseste o captuseala detasabila care ajuta si la pasire, dar si la uscarea mai rapida a articolului dupa intrebuintare. Deoarece e un model pentru incepatori si intermediari, talpa din cauciuc va fi mai flexibila, in acelasi timp ajutand la o aderenta buna pe teren usor alunecos, precum gheata, absorbind socurile din momentul datului cu placa.

Pentru fixarea pe picior se foloseste un sistem de prindere BOA, care inlocuieste sireturile cu niste puternice cabluri de otel care se vor strange bine pe picior pentru a pastra claparul fix si a evita accidentele sau disconfortul.

 

 

 

 

Legaturi snowboard:

 

Raven S.220 L Verde 

 

Cum, pentru a folosi placa, ai nevoie si de niste legaturi de snowboard bune, poti oricand sa te indrepti spre niste variante de la Raven precum acestea pe marimea L, care vor fi numai bune pentru adulti, in special barbati, acestea fiind potrivite celor care poarta clapari marimea 27 – 30 (care se traduce prin 42 – 46 EU).

Varianta aceasta confectionata din fibra va fi rezistenta si usoara in acelasi timp, articolul fiind potrivit mai ales pentru incepatori, care se vor distra alaturi de o placa de tip all-mountain sau freestyle, fiind o optiune accesibila din punctul de vedere al pretului, conform spuselor producatorului.

Cureaua de glezna foloseste tehnologie 3D-Tech, pentru a se mula bine pe fizionomie, la degete existand o curea 2D in doua sensuri, pentru fixare facila. Spatele simetric, din fibra, va oferi suportul necesar piciorului. Prinderea de tip standard se face cu ajutorul clipsurilor, pe talpa existand tampoane din cauciuc responsabile cu amortizarea socurilor.

 

 

 

Blackhole Prime SM Albastru

 

Pentru copii si tineri vor fi necesare legaturi de snowboard pe masura lor, iar optiunea aceasta S/M devine o posibilitate in acest sens, folosind un design colorat in diferite nuante de albastru, care te scot in evidenta in multime. Sunt adresate novicilor si celor care cunosc deja regulile de baza cand vine vorba de dat cu placa pe zapada.

Legaturile pot fi incercate si de barbati, si de femei, fiind recomandate in special pentru placile all mountain si cele de freestyle, oferind un echilibru intre flexibilitate si manevrabilitate. In constructia lor se folosesc nylonul si siliconul, rezultatul fiind un schelet pentru clapari de durabilitate ridicata, care rezista cu brio unor tipuri diferite de socuri.

Se foloseste un sistem de prindere standard, cu clape, insa pe talpa nu vei gasi un model imbogatit cu insertii din cauciuc protuberant care sa te ajute in ce priveste retinerea socurilor de impact, astfel ca, in timp, poti suferi intr-o oarecare masura, mai ales la sarituri.

 

 

 

 

Husa snowboard:

 

Blizzard 165 Negru 

 

Pentru a-ti putea transporta placa de la masina pe partie si inapoi si pentru a o depozita in extra sezon, o husa de snowboard iti va fi utila, daca aceasta nu este inclusa la achizitionarea piesei. O optiune accesibila ca pret este modelul acesta de la Blizzard, care are o culoare permisiva, in principal negru, cu un croi clasic si usor de utilizat.

Inauntrul sau va incapea o placa de pana la 165 cm cu tot cu legatura, pentru a nu trebui sa desfaci nimic cand iesi de pe partie sau cand ajungi la masina. Exteriorul este realizat din poliester dens, care va asigura rezistenta produsului in timp, protejand placa de intemperii, tinand la distanda umezeala, desi recomandam sa ai grija ca snowboard-ul sa fie complet uscat atunci cand il depozitezi pentru perioade indelungate, spre a elimina orice risc de mucegai.

Iar, pentru a transporta fara dificultati placa, husa e prevazuta cu o bareta de mana care se ajusteaza, accesul in interior facandu-se cu fermoar pe ambele parti.

 

 

 

 

Echipament snowboard:

 

Casca BlackSheep +Ochelari Flurry Orange + Cagula

 

Pentru a fi in siguranta pe partie sau zapada neimblanzita, nu vei porni intr-o aventura fara un echipament pentru snowboard adecvat. Iar, potrivit informatiilor furnizate de alti cumparatori, iti vor fi utili oricand o pereche de ochelari, o cagula si o casca.

Cand le gasesti impreuna, pentru a te scapa de inconvenientul de a fi nevoit sa incerci si sa potrivesti o marime cu alta, poti alege un set care include atat ochelari, cat si casca si cagula. Ochelarii BlackSheep pot fi utilizati si pentru ski, avand lentile anti-ceata dublu ventilate, pentru a nu se aburi, si culoarea portocaliu oglinda, care neutralizeaza reflexiile razelor solare pe zapada, dantu-ti vizibilitate mai buna.

Casca dura, cu finisaj lucios, care se poate regla, ofera suport si protectie pe orice tip de partie sau conditii meteo, avand si sistem de fixare pentru ochelari. Cagula din bumbac protejeaza pielea si mentine confortul termic. Se mentioneaza faptul ca articolele sunt pe marimea M, asadar adecvate tinerilor si adultilor de sex masculin.

 

 

 

 

Ochelari snowboard:

 

BlackSheep Globe Mat Black & Yellow Mirror

 

Pentru a te bucura de vizibilitate buna pe partie, o pereche de ochelari de snowboard iti vor fi utili, facand parte din echipamentul de protectie necesar unui adevarat pasionat al “valurilor albe”. Optiunea aceasta foloseste lentile galbene cu strat anti-ceata, cu dubla ventilatie, spre a nu se aburi, fiind confectionate din policarbonat subtire.

Rama este facuta din poliuretan termoplastic, care rezista foarte bine in timp, neexistand un cadru care sa te afecteze in timpul mersului. Pentru protectia pielii, se foloseste un burete dens, in trei straturi, detaliu de care cumparatorii sunt multumiti. Designul fara cadru reuseste sa acopere cu succes spatiul dintre nas si casca, oferind insulatia necesara pe vreme proasta.

Potrivit informatiilor oferite de producator, se pot intrebuinta atat de barbati, cat si de femei, fiind o marime universala, cu elastic reglabil de prindere. Iar, potrivit recenziilor online, vor fi potriviti atat pentru pasionatii de snowboarding, cat si de cei care indragesc mai mult ski-ul.

 

 

 

 

Geaca snowboard:

 

Kilpi Kally Violet

 

Din multitudinea de geci pentru snowboard din care iti poti alege favoritele articolul acesta destinat femeilor se detaseaza printr-un aspect placut, folosind un design modern in culori pastelate, cu precadere roz, bleu si alb, avand grija sa te tina in siguranta la temperaturi joase, datorita captuselii cu poliuretan si siberium CT, care contribuie la durabilitatea articolului si la confortul din timpul purtarii.

La exterior, poliesterul este acoperit de siberium 5000 CT, care creste rezistenta la apa a articolului, ajutand in acelasi timp si la insularea corpului de alti factori externi negativi, precum vantul sau temperaturile in scadere. In acelasi timp, lasa pielea sa respire si nu cauzeaza supraincalzire sau aparitia transpiratiei.

Se inchide in fata cu fermoar, dispunand de doua buzunare pe laterale si unul pe maneca, pentru acces facil, pentru protectia capului intrebuintandu-se gluga groasa, din acelasi material. Modelul de fata este marimea 40, insa se gaseste si pe alte dimensiuni, asa ca nu va fi greu sa descoperi varianta adecvata masurilor tale.

 

 

 

 

Pantaloni snowboard:

 

Kilpi Gabone M

 

Pentru a nu-ti fi frig la picioare si a nu te uda, va trebui sa folosesti un echipament special si pentru aceasta zona. Ce poate fi mai util decat niste pantaloni de snowboard, gata sa te insoteasca pe partie oricand?

Optiunea aceasta de marime M se potriveste barbatilor cu inaltimi cuprinse intre 170 – 180 cm, potrivit tabelului oferit de producator, insa iti va fi util sa te uiti si la resul masuratorilor pentru a achizitiona un articol cu adevarat confortabil. Bineinteles, poti gasi si alte marimi, daca modelul iti face cu ochiul, insa dimensiunile acestea nu iti sunt pe plac.

Pantalonii folosesc un poliester impermeabil, tratat cu siberium CT 5000, care protejeaza impotriva vantului si a umiditatii, asigurand in acelasi timp trainicia. Designul include un genunchi preformat, spre a ajuta la pozitia corecta pe placa, in fata existand doua buzunare cu fermoar rezistent la vant si apa, care ofera protectie lucrurilor pe care le iei cu tine.

 

 

 

 

Casca snowboard:

 

Ruroc RG1-DX BLack Inferno ML

 

Varianta aceasta de casca de snowboard iti va tine capul in siguranta cand esti pe partie sau pe munte, optiunea aceasta accesibila tuturor categoriilor de varsta fiind realizata din ABS rezistent, care nu transfera socurile, pe interior oferind protectii ce asigura confortul utilizatorului.

La exterior se gaseste un design mat, usor cauciucat, pe un fundal negru, cu insertii de culoare rosie reprezentate de logo-ul producatorului, la barbie existand material textil pe curea, pentru confortul purtatorului. Ventilatia este asigurata de cele sapte canale, alaturi de care se afla si micile aerisiri rosii din zona gurii si a urechilor. Cumparatorii declara ca acestea nu produc zgomot deranjant in timpul rularii pe partie.

Si, pentru completarea tinutei, caci casca este una inchisa, este prevazuta si cu ochelari cu lentile rosii, care iti permit sa vezi foarte bine in conditii de zapada. Marimea M/L este una intermediara, accesibila in primul rand tinerilor adulti.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Daca iti place iarna, vei adora si sporturile asociate acestui sezon, iar printre cele mai aventuroase optiuni disponibile se afla snowboarding-ul, care presupune inchirierea sau cumpararea unei placi, alaturi de care vei avea nevoie si de legaturi, clapari si echipament de protectie precum casca si ochelari, spre a te putea bucura de valurile albe si reci fara disconfort. In esenta, o astfel de ustensila sportiva seamana cu un schiu sau un skateboard, aceasta fiind utilizata pentru a face diferite trick-uri si a parcurge distante variate pe zapada, fie pe partie, fie pe teren neamenajat.

Daca te intrebai cum alegi placa de snowboard pentru prima oara, stai fara griji, caci iti vom spune noi care sunt cele mai importante criterii pe care sa le ai in vedere inainte de a face o achizitie de acest fel.

Tipuri: O prima diferentiere se face intre modelele freestyle, all-mountain, splitboard, freeride sau powder, care sunt cele mai comune forme.

Optiunile freestyle se dedica parcurilor amenajate si partiilor special concepute pentru astfel de echipament, fiind preferatele iubitorilor de trick-uri complicate. Se traduc prin forme scurte, flexibile, cu capete twin si o greutate infima. Se potrivesc si aventurierilor care doresc sa isi invinga limitele pe teren pregatit si pe munte, insa nu vor avea o stabilitate foarte buna si nici o viteza mare.

O placa snowboard all mountain va fi buna pentru orice conditii si orice tip de teren, reprezentand o alegere echilibrata pentru incepatori. Poate fi directionala, potrivita pentru coborare, sau twin, care permite miscarea in orice directie. Majoritatea articolelor din comert sunt de acest fel, caci ofera multifunctionalitate la un pret bun.

Variantele splitboard sunt utile la drumetii, caci se pot “rupe” in doua si transforma in schiuri. Mai apoi, pot fi reunite spre a te da la vale pe placa. Sunt destinate celor care cunosc deja regulile si riscurile unei drumetii pe teren inzapezit, necesitand o varietate de piese de echipare, incluzand betele pentru schiat si kit-ul de split.

De freeride va fi o placa mai dreapta, cu un indice de flexare minim, asa ca mai rigida. Totodata, cel mai bun snowboard de freeride va avea o lungime mai mare decat optiunile de freestyle, care prefera terenul amenajat, avand, de cele mai multe ori, un design uni-directional, care va functiona foarte bine intr-o singura directie, asa ca va trebui sa alegi o versiune pentru picorul tau dominant.

Variantele powder seamana foarte bine cu cele mentionate anterior, insa dispun de un nas mai lat si de o coada mai subtire. Legaturile sunt pozitionate in partea din spate, pentru a facilita mentinerea placii pe zapada moale si adanca. Profilul este de obicei de tip rocker, care ajuta la”plutirea” pe zapada fina.

 

Nivel de experienta: Exista optiuni special concepute pentru incepatori, intermediari si avansati.

Novicii vor prefera pacile mai scurte si mai flexibile, care faciliteaza producerea unor trick-uri inca de la inceput. De obicei se recomanda variantele all mountain, care te ajuta sa parcurgi traseele si partia si sa inveti mai usor.

Intermediarii se simt deja confortabil si cu partile mai abrupte ale muntelui si poate vor dori sa incerce si parcurile amenajate pentru trick-uri si sarituri. In acest caz, te vor ajuta optiunile in stil all mountain, free ride sau freestyle.

Iar pentru avansati alegerea va fi mult mai usoara, caci acestia stiu care sunt calitatile pe care si le doresc in snowboarduri, la preturi bune, de orice tip. Vei folosi echipament specializat pentru tipul preferat de dat cu placa, putand pune un pret mai mare pe infatisarea si dimensiunile obiectului.

Forma: Cele mai populare forme cu care te vei confrunta sunt directional, true twin si directional twin, alaturi de acestea gasindu-se uneori si optiuni asimetrice si conice.

Optiunile directionale sunt potrivite pentru carving si freeriding, fiind utilizate pentru mersul inainte. Legaturile sunt pozitionate pe spate, lasand nasul mai lung in fata, pentru plutire pe zapada moale si o putere mai mare de taiere pe pista. Se gaseste de obicei pe modelele all mountain si freeride, unde important este mersul inainte, dupa care vin trick-urile.

Pentru freestyle se folosesc variantele twin, simetrice la capete, legaturile fiind pozitionate pe mijloc. Astfel, coada si nasul au aceeasi lungime, permitand articolului sa fie manevrat si intr-o parte, si in cealalta, cu aceeasi usurinta. Forma aceasta iti oermite sa faci trick-uri pe bara, in parc sau pe partie.

Variantele twin directional de snowboard-uri, ieftine si bune, sunt simetrice in ce priveste nasul si coada, insa vor avea legaturi pozitionate diferit, flexibilitatea si profilul fiind variabile. In general, aceste optiuni functioneaza bine si in parc, si pe partie sau pe munte, permitand utilizatorului sa faca trick-uri in timp ce se da la vale.

 

Profil: Exista multiple variante, cele mai populare fiind camber, flat si rocker. Acestea pot fi utilizate concomitent in constructia articolului, pentru a da variatie in ce priveste viteza si performanta.

Profilul camber este varianta traditionala, populara mai ales in parcuri si pentru trick-uri pe bara, conferind energie aventurierului. Se diferentiaza de celalalte printr-o mica arca pe mijloc, sub picior, care devine plata sub greutatea purtatorului.

Un profil flat este plat de la baza varfului si pana la coada, traducandu-se printr-un echilibru intre camber si rocker, deoarece prezinta usurinta la intoarcere, precum primul, si capacitati de carving superioare, gasite de obicei in variantele rocker.

Cu profilul rocker, sau “camber pe invers”, vei avea la dispozitie o placa de snowboard, la un pret bun, cu o curbura usoara in jos si mai putin contact cu marginile cand utilizatorul se afla pe ea. Merge foarte bine pe zapada moale (powder) si pivoteaza usor sub picior. Nu va excela la rotatii, insa e un ajutor de nadejde pentru caderi si manevre de invartire la aterizare.

 

Flexibilitate: Variaza considerabil de la un model la altul si, deoarece nu exista un sistem clar de departajare, nivelul de flex al unui articol nu va fi neaparat standardizat. Majoritatea producatorilor fie mentioenaza acest criteriu, fie dau o nota de la 1 la 10, 1 fiind cel mai flexibil,   iar 10 cel mai rigid.

O placa soft sau flexibila e mai usor de folosit, fiind preferata pentru incepatori, caci lasa loc greselilor. Se foloseste si pentru copii si persoane cu o greutate corporala mai mica, gasindu-se la modele all mountain si freestyle.

Flexibilitatea mica e utilizata la modelele pentru avansati, care se aventureaza pe trasee montane si care fac freeride. Sunt mai stabile la viteze mari, oferind putere ridicata si control maxim, insa nu vor putea fi utilizate eficient de persoanele mai slabe.

 

 

Marimi: Depind de inaltime, greutate si marimea de la picior, precum si de tipul de snowboarding preferat.

Pentru freeriding sau all mountain va fi dorita o placa mai lunga, care da stabilitate si viteza, in timp ce pentru freestyle va fi mai adecvat un model scurt, mai usor de invartit si manevrat pe teren. Regula clasica spune ca pe masura ta este o placa ce iti ajunge pana la barbie, cand este tinuta vertical.

In general, pentru inaltimi pana la 165 cm va fi de ajuns un model pana la 162 cm lungime, persoanele mai inalte trebuind sa aleaga versiuni mai mari, bineinteles. Optiunile pentru adulti pornesc de la 128 cm in lungime si pot ajunge sa depaseasca 167 cm.

Pentru copii se face diferenta luand in considerare si greutatea, la 38 kg (85 lbs) fiind recomandata o placa de snowboard de pana la 119 cm lungime, dimensiunile pentru acestia aflandu-se intre 100 si 149 cm.

Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa iti uram partie lina, adaugand si ca online vei gasi modele pe marimi variate, cu un design cromatic divers, care vor atrage toate categoriile de aventurieri, iar comandarea de pe Internet te scuteste de timp pierdut in magazine.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cat costa un snowboard?

Pretul acestui tip de produs variaza in functie de brand, nivelul de pregatire si materialele utilizate in constructia sa. In medie, cele mai comune optiuni de pe piata romaneasca au un cost intre 1000 si 2000 de ron, acestea adresandu-se tuturor tipologiilor de aventurieri, insa mai ales incepatorilor si intermediarilor, pentru care snowboarding-ul este o pasiune. Media este de 1600 ron sau in jur de 400 de euro.

Insa vei gasi si variante pentru care nu e nevoie sa platesti mai mult de 500 de ron, acestea fiind, in general, de dimensiuni utile copiilor.

Pentru avansati, care se dau cu placa mai des si au nevoie de rapiditate si manevrabilitate eficienta, exista modele la preturi mult mai restrictive pentru utilizatorul de rand, acestia fiind dispusi sa achizitioneze un snowboard care costa si peste 3500 – 4000 ron.

In fond, importante sunt caracteristicile si dimensiunile articolului, precum si modul in care se comporta acesta pe un anumit tip de teren, acestea fiind detaliile dupa care te vei uita in prima instanta.

 

Snowboard second hand sau nou?

Totul depinde de utilizator. Pentru incepatori, si cei care petrec doar cateva ore pe partie in fiecare sezon, poate sa nu merite investitia a catorva zeci de sute de lei intr-un echipament utilizat in cateva weekend-uri. Daca te intereseaza mai mult aspectul distractiv al datului cu placa pe zapada, atunci poti apela la optiunile second hand. Totodata, achizitia unui echipament la mana a doua implica anumite riscuri; nu vei putea trimite inapoi produsul si sa iti recuperezi banii, caci nu exista garantie, iar daca nu stii deja care sunt punctele importante de rezistenta ale articolului, te poti pricopsi cu unul numai bun de aruncat.

Insa e util sa ai in vedere ca, in timp, pe masura ce experienta ta creste, iti poti dezvolta stilul propriu si preferinte individuale, astfel incat vei opta sa realizezi un set de echipament specializat pe nevoile tale. In plus, in acest caz ai garantia ca daca articolul este defect, poate fi inlocuit de distribuitor.

 

Ce echipament snowboard e obligatoriu?

Mai intai, vei avea nevoie de legaturile potrivite pentru a putea atasa claparii. Fara acestea placa devine imposibil de folosit. In unele cazuri, ele sunt incluse in pretul de achizitie, alteori trebuind sa fie cumparate separat. Acestora li se alatura claparii, care iti vor tine picioarele in siguranta, in pozitia potrivita, si vor absorbi socul de impact la cadere.

Este important sa nu uiti de casca de protectie si de ochelari, care iti vor apara capul si oferi vizibilitate superioara pe partie, acolo unde zapada poate reduce considerabil acuitatea vizuala. Bineinteles, nu poti uita nici de protectia mainilor, in acest caz alegand niste manusi groase si confortabile, dar si rezistente la apa. Iti va fi utila si o husa snowboard, in care sa iti depozitezi placa in extra-sezon.

Si, pentru a nu te intoarce ud si a nu risca sa te imbolnavesti, poti investi si in pantaloni impermeabili pentru snowboard si o geaca din acelasi tip de material, sub care vei imbraca niste colanti si o elanca, ambele articole termorezistente.

 

Cum curat snowboardul?

Placa de snowboard se curata folosind o solutie pe baza de acid citric si o carpa. Se gasesc in comert si produse de igienizare speciale, pe care le gasesti in magazinele de specialitate. Procesul in sine este simplu, imbibi carpa in solutie si stergi cu putere baza, pentru a scoate toate impuritatile si mizeriile din zgarieturile survenite in urma utilizarii pe partiile din tara noastra. Apoi, se sterge bine cu un prosop uscat si se lasa sa se usuce bine, pentru pana la 20 de minute.

 

Cum folosesc ceara pe placa de snowboard?

Vei avea nevoie de ceara pentru snowboard, o solutie pentru degresat, o rigla din plexi-glass, un cutter, un aparat de topit si intins ceara ori un vechi fier de calcat si un burete ori o perie aspra.

Daca utilizezi ceara la rece, gasita in mai toate magazinele de specialitate, aceasta va avea forma unui baton sau a unei paste, in putine cazuri lichid, pe care il freci usor de snowboard, fara prea mari dificultati, nefiind nevoie sa astepti prea mult pentru a folosi din nou placa.

Ceara care se topeste va avea un proces de aplicare mai indelungat. Va implica intoarcerea placii pe spate si asezarea sa pe o suprafata plana, intre doua scaune, de exemplu.

Se curata cu ajutorul unei carpe imbibate in solutia de degresat, indepartandu-se mizeriile, cu ajutorul cutter-ului indepartand resturile de ceara si impuritati.

Folosind aparatul de topit ceara sau fierul de calcat se incalzeste aceasta la temperatura optima (specificata pe ambalaj) si se intinde pe intreaga suprafata a snowboard-ului, trecand repede pe intreaga portiune. Apoi, se lasa pentru pana la 30 de minute sa se raceasca.

Cu rigla se indeparteaza resturile de ceara ramase, pornind de la nas catre coada (asa cum ar “pluti” snowboard-ul), tinand-o la un unghi de 45 de grade. Astfel, se vor umple zgarieturile, iar reziduurile vor fi eliminate. Cu un burete sau o laveta se va lustrui intreaga suprafata, apasand cu putere pentru a uniformiza.

 

Cum atasez legaturile de snowboard?

Vei avea nevoie de o surubelnita sau un set de instrumente pentru reglare. In cazul oricaror legaturi pentru placa snowboard vei gasi marcaje ce indica stangul si dreptul, pentru a le putea monta asa cum trebuie. Se vor aseza pe placa la distanta potrivita (in general, distanta dintre umeri) si un unghi intre 10 – 15 grade, infiletand pe rand suruburile si strangand suficient de tare, deoarece fortele de pe partie pot duce la desfiletarea unor legaturi nefixate bine.

Legaturile trebuie sa fie pozitionate in asa fel incat claparii sa se afle central pe placa atunci cand te afli pe ea, nu spre stanga sau dreapta. Te poti juca in ce priveste pozitia, pentru a gasi locul optim tie, in asa fel incat sa progresezi mai repede pe partie.

 

Ce picior e dominant la snowboard?

Mersul pe placa de snowboard poate fi regular (cu stangul in fata) sau goofy (cu piciorul drept in fata). Exista mai multe metode de a-ti da seama care e piciorul tau dominant, insa poti experimenta chiar si pe partie cu diverse trucuri, pentru a-ti da seama cum te simti mai confortabil. Oricare modalitate este corecta, si nu trebuie sa te iei dupa altii pentru a te simti bine pe zapada.

O metoda este de a sta relaxat, cu ochii inchisi, rugand pe cineva sa te impinga usor de la spate, iar piciorul pe care il pui primul in fata va fi cel dominant. In mod similar, gasesti in casa o suprafata alunecoasa si iti iei avant, dand din picioare, iar membrul cu care aluneci in fata va fi cel dominant.

 

 

 

Cum se intretine snowboardul

 

Pentru a te putea bucura de snowboardul tau pentru multi ani, iti vor fi utile cateva sfaturi referitoare la intretinerea sa. Mai intai, vei avea grija de investitia facuta cand ai achizitionat articolul, iar in al doilea rand vei cheltui mai putini bani si alegerea ta va fi mai prietenoasa cu mediul inconjurator, caci nu vei face noi si noi cumparaturi in fiecare an.

Mai intai, vei avea grija de corpul tau, pastrandu-te in forma inainte de a merge pe partie, pentru a nu te accidenta si a avea o rezistenta mai buna. Nu se va recomanda participarea in sporturi de iarna daca ai o accidentare, caci aceasta se poate agrava sau poate duce la complicatii.

 

 

Inspectarea echipamentului

Pentru a te asigura ca snowboard-ul si legaturile sunt in ordine, acestea trebuie verificate periodic. Vigilenta te va ajuta sa scapi de probleme, inainte ca acestea sa se complice. La finalul sezonului este indicat sa cureti toate piesele, pornind de la snowboard si pana la clapari si legaturi, si sa le depozitezi intr-un loc uscat si racoros.

 

Curatarea snowboard-ului

Cand observi zgarieturi si mizerie pe suprafata placii, este indicat sa o cureti si sa o ceruiesti, pasul acesta trebuind urmat si inainte de depozitarea acesteia, la incheierea sezonului. Ingrijirea constanta va preveni aparitia ruginei si a indoiturilor. Vei utiliza o solutie de curatat sau un detartrant bun, cu ajutorul caruia vei sterge bine pentru a indeparta mizeria si resturile de ceara.

 

Repararea zgarieturilor

Se face cu ajutorul unei lumanari speciale pe care o aplici pe intreaga suprafata, urmand instructiunile de pe pachet. Lasi ceara sa se usuce pentru pana la 30 de minute, dupa care vei indeparta excesul folosind o rigla sau o suprafata tare si dreapta. Astfel, baza va ramane lucioasa si va aluneca mai usor pe zapada.

Pentru a obtine mai mult control si a face intoarcerile si rotirile mai usoare, poti sa iti echilibrezi canturile, folosind un burete de metal spre a inlatura rugina si a da definitie. Mai apoi, ascuti marginile cu ajutorul unei pile speciale.

 

Cum ceruiesti

Poti folosi ceara la rece sau la cald, prima varianta fiind mai rapida, dar mai costisitoare. Prin acest pas cresti durabilitatea articolului si vei aluneca mai repede pe zapada.

Ceara la cald se va incalzi folosind un pistol special sau un fier de calcat vechi, pe care nu il mai folosesti, intinzand o cantitate suficienta pe intreaga baza a articoluluui, dupa care lasi sa se usuce si indepartezi reziduurile, lustruind usor.

 

 

Mentinerea legaturilor

Pentru a nu fi in pericol pe partie, va trebui sa ai grija de legaturile pentru clapari, care se pot largi in timp, necesitand reinsurubare frecventa. Acest lucru se face cu ajutorul unei surubelnite sau a unei unelte speciale pentru snowboard. Nu uita sa verifici si conditia curelelor, care pot plesni, daca sunt dintr-un material slab calitativ, si daca sunt expuse frecvent unor conditii  neadecvate (soare, temperaturi prea ridicate sau scazute).

Un alt aspect care poate ajuta la mentinerea in forma buna a sowboardului este uscarea acestuia dupa fiecare intrebuintare, alaturi de clapari si manusi, deoarece nu vei avea un sentiment prea placut cand te “arunci” in echipamentul umed si simti acea racoare inconfortabila. Pe langa aspectul confortului personal, va creste si durata de viata a acestor piese de echipament. In extra-sezon, depozitarea se va face intr-o husa, avand grija ca placa sa fie compet uscata si bine curatata inainte de a o “ascunde” intr-un loc uscat si racoros.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu