Cea mai buna cursiera – Recomandarile noastre pentru 2025
Daca te-ai saturat de aglomeratia din traficul care e prin oras si vrei sa parcurgi cat mai repede distante mai lungi, facand in acelasi timp si miscare, o cursiera ar putea fi o buna achizitie. Dar, ce faci atunci cand nu ai timp sa o alegi si nici macar sa citesti in intregime topul facut de noi? Iei in calcul recomandarea pe care o oferim acum, care reprezinta primul produs din clasamentul nostru. E vorba de Kross Pulso 1, o cursiera potrivita pentru barbatii de peste 180 cm, ce au o greutate de pana in 100 kg. Ea e realizata din aluminiu si cantareste in jur de 10 kg, are frane pe jante angrenaj si pinioane Shimano si anvelope Shwalbe Kojak Race Guard. De asemenea, are un pret de achizitie corect, ce reflecta calitatea. Daca te intereseaza un model mai performant, dar si mai scump, vezi Focus Izalco Race AL 105 22G.
Tabel de comparatie
Cursiera aceasta este un model de calitate, ce-ti va permite sa te misti rapid, deoarece e realizata din aluminiu, are o greutate de doar 10 kg, nu are suspensii si detine frane pe jante. E recomandata pentru cei care au o statura de peste 180 cm si cantaresc pana in 100 kg.
Daca ai o inaltime mai mica de 1.80 metri, va trebui sa-ti indrepti atentia spre un model ce are un cadru de dimensiuni mai reduse.
Aceasta cursiera fabricata din aluminiu, te va ajuta sa calatoresti cu rapiditate prin oras si sa faci si miscare in acelasi timp.
E o bicicleta potrivita pentru barbatii mici de inaltime si e realizata din componente de calitate, care apartin unor branduri cunoscute din domeniu, acestea oferind siguranta, rapiditate si durabilitate. E fabricata din aluminiu, are 22 de viteze si cantareste aproximativ 9 kg, ceea ce iti va permite sa circuli cu rapiditate.
Din punctul de vedere al costului de achizitie, are un pret destul de mare, motiv pentru care e nevoie de un buget generos.
Daca ai o inaltime de aproximativ 1.60 si cauti o bicicleta performanta pe care sa o folosesti pentru antrenamente si plimbari, vezi acest model.
Ai la dispozitie 14 viteze pe care vei putea sa le folosesti diferit, adaptand modul de delplasare la caracteristicile soselei. Piesele Shimano incluse in angrenaj demontreaza durabilitate. Fata de o sarcina maxima suportata de pana la 120Kg, aceasta cursiera are doar 11.13Kg.
Producatorul o recomanda in special pentru utilizatori de sex masculin, iar asta se poate datora faptului ca unghiul de fuga este mai restrans si manetele voluminoase.
Iata un instrument multifunctional, cu ajutorul caruia poti experimenta cu o gama diversificata de coafuri, iar asta doar cheltuind o suma moderata. Calitatea este confirmata nu numai de recenziile utilizatoarelor, ci si de prestigiul brandului producator.
Modele recomandate in 2025
Kross Pulso 1
Cursiera aceasta este fabricata din aluminiu, fiind un model solid si potrivit pentru incepatori. Ea are un cadru ce masoara 580 mm, fiind recomandata persoanelor care au o inaltime chiar si mai mare de 1.80 m. In privinta jantelor, acestea au un diametru de 29 inch si sunt realizate din aluminiu. Acest model este sigur pentru persoanelor care au pana in 100 kg.
Pentru a fi potrivita chiar si pentru conditii mai dificile, bicicleta aceasta e dotata cu un angrenaj Shimano FC-TY501 si cu pinioane Shimano CS-HG50 Claris (11-28T). Vei avea la dispozitie un numar de 24 de viteze, pe care le poti intrebuinta in functie de necesitati.
Acest model nu are suspensii, ceea ce il face sa fie mai rapid. Anvelopele montate pe el sunt Shwalbe Kojak Race Guard, de 28 x 1.35 inch. Franele sunt pe janta atat pe spate, cat si pe fata. Cantareste in jur de 10 kg, pentru a fi usor de transportat si manevrat. Nu exista detalii cu privire la elementele care pot fi ajustate.
Avantaje:
Este realizata din aluminiu, fiind rezistenta in timp, dar si la factorii de mediu.
Este un model rapid, neavand suspensii.
Va fi sigur de intrebuintat de catre persoanele care au pana in 100 kg.
Este confortabila cu adevarat pentru oamenii mai inalti, de peste 1.80 m.
Dezavantaje:
Nu este un model potrivit pentru persoanele mici de inaltime (sub 180 cm).
Focus Izalco Race AL 105 22G
Aceasta bicicleta e apreciata pentru ca e solida, usoara si rapida, fiind realizata din aluminiu. Ea va fi de un real folos atat pentru plimbarile prin oras, cat si pentru cursele mai lungi pe care vrei sa le faci. E potrivita pentru barbatii care sunt mai mici de inaltime (pana in 1.60 m), deoarece e marimea XS, avand un cadru de 480 mm.
In privinta componentelor importante, bicicleta e dotata cu: angrenaj Shimano RS510,50/34T, frane Shimano 105 5800, ghidon BBB Basic, lant Shimano 105 HG601 si pinioane Shimano 105 5800, 11-28T. Acest model are o dimensiune a jantelor de 28 inch, acestea fiind Alex ALX-210, cu anvelope Continental Ultra Sport II. Te vei putea folosi de 22 de viteze, dupa cum e necesar. Toate aceste caracteristici o fac sa fie durabila, rapida si sigura.
Pentru a-ti achizitiona aceasta bicicleta va trebui sa investesti o suma destul de mare de bani, deoarece are un cost de achizitie care nu e foarte accesibil in cazul persoanelor care nu dispun de un buget mai generos. Este insa un model ce poate fi cumparat chiar si in rate, iar transportul este gratuit.
Avantaje:
Fiind realizata din metal, cursiera este rapida si rezistenta.
Componentele din dotare sunt alese cu grija, astfel incat sa fie de calitate superioara.
Este potrivita pentru persoanele mai mici de inaltime.
Cantareste foarte putin, doar 8.9 kg.
Dezavantaje:
Nu este cel mai accesibil model din punct de vedere financiar.
Neuzer Whirlwind Basic
Iata un produs pe care multi il recomanda utilizatorilor experimentati, nu numai pentru ca include niste capabilitati demne de un model profesional, ci si pentru ca demonstreaza o constructie robusta, dar usoara, gata sa faca fata unui nivel de solicitare intens. Cursiera include un cadru de aluminiu de 56/60cm, care ii va conferi o greutate redusa, ajungand la 11.13kg in total.
Schimbatoarele Shimano, alaturi de angrenajul Prowheel, iti garanteaza precizie, durabilitate si adaptabilitate greu de egalat. Amintim aici cele 14 viteze, cu care te poti juca efectiv, alternandu-le in functie de caracteristicile suprafetei de rulare(motiv pentru care iarasi amintim ca un utilizator experimentat va sti cum sa faca asta mai bine).
Piesa este echipata cu anvelope Kenda si se va livra partial montata, iar greutatea maxima pe care o suporta va fi de 120Kg. Dimeniunile cadrului, in tandem cu rotile de 28inch, ne indeamna sa o recomandam ca potrivita pentru barbati.
Comercializata la pret intreg, s-ar putea sa para cam costisitoare, dar cu o reducere de 20 – 30%, deja devine o oferta cat se poate de tentanta.
Avantaje:
Model dotat cu piese Shimano – ce demonstreaza o constructie robusta si fiabila.
Cantareste 11.13Kg – se utilizeaza cu mai putin efort.
Suporta pana la 120Kg.
Cele 14 viteze pot fi ajustate in functie de teren.
Dezavantaje:
Este in principal adecvata pentru utilizatorii de sex masculin.
Cum alegi o cursiera buna
Ghidul cumparatorului
Achizitionarea unei cursiere poate fi o modalitate foarte distractiva si antrenanta prin care sa strabati soselele din tara sau din diferite parti ale lumii. Insa, pe langa faptul ca este un mijloc de a calatori, aceasta poate fi utilizata si pentru a te antrena, indiferent ca o faci pentru anumite competitii sau de placere, si este si o alternativa ecologica prin care poti impaca drumurile prin oras cu iesirile de la sfarsit de saptamana. Insa, sa cumperi pentru prima data o bicicleta pentru sosea se poate dovedi a fi o treaba anevoioasa, avand in vedere ca ai de ales intre diferite materiale, tipuri si componente.
Insa, nu trebuie sa iti faci griji, deoarece, pentru a iti veni in ajutor, ti-am pregatit un ghid de cumparare, in care vei gasi raspunsuri la intrebarea: “Unde gasesc cursiere la preturi bune?”, dar si care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont pentru a cumpara o bicicla perfecta, care te va duce in viitoarele calatorii.
Materialul: din care este confectionat cadrul bicicletei poate fi aluminiu, otel, titan sau fibra de carbon (acestea sunt cele mai populare si cele mai importante). Atunci cand o alegi pe cea potrivita pentru tine, trebuie sa tii cont de caracteristicile fiecarui material, pentru a o putea alege pe cea adaptata nivelului tau de antrenament.
Aluminiul este foarte potrivit pentru incepatori, intrucat face ca bicicleta sa fie foarte solida si rigida, dar, in acelasi timp, este usoara si raspunde bine la socuri. In plus, nici nu este o investitie foarte costisitoare si este o trecere avantajoasa de la bicicletele de oras la cele de cursa lunga. In ultimul timp, producatorii acestor produse au adus modele si caracteristici inovatoare. Unele dintre acestea sunt cadrele realizate din tuburi imbinate de aluminiu, care sunt mai groase la extremitati si mai subtiri in centru, oferind in felul acesta o rezistenta mai buna in locurile unde presiunea este mai mare.
Otelul obisnuia sa fie materialul preferat al celor mai multi producatori, inainte de aparitia materialelor mai usoare. Este mai greu decat aluminiul, insa este confortabil si solid. De asemenea, ofera o rezistenta foarte mare, iar avantajul acestuia este ca poate fi usor de reparat, daca se intampla sa cazi cu bicicleta si sa indoiesti cadrul.
Fibra de carbon este mult mai simplu de manipulat decat metalul, astfel ca si aspectul cursierelor confectionate din acest material poate fi impresionant. Este, de asemenea, foarte usor si rezistent. A inceput sa fie din ce in ce mai cautat de ciclisti si alti doritori, iar in ultimul timp preturile acestor biciclete au devenit tot mai accesibile. Totusi, diferenta de preturi are repercusiuni asupra calitatii produsului, iar una mai ieftina nu va oferi aceleasi beneficii in ceea ce priveste greutatea si confortul celui care o pedaleaza.
Titanul constituie o optiune foarte convenabila din punctul de vedere al calitatii, insa nu si in ceea ce priveste oferta de pret (spre deosebire de celelalte materiale, este mai scump). Cu toate acestea, este aproape la fel de usor precum aluminiul, dar si foarte rezistent. Asa ca, daca e sa dam crezare celor mai multe pareri despre cele mai bune cursiere, achizitionand un produs din titan, vei avea siguranta ca te vei bucura de el pentru multi ani si iti vei scoate investitia facuta. Mai mult, este si rezistent la coroziune, astfel ca nu trebuie sa-ti faci griji cand te vor prinde zile ploioase pe drum.
Dimensiunile: trebuie sa fie adaptate conformatiei, inaltimii si greutatii tale, pentru a avea siguranta ca vei sta confortabil si nu iti va fi afectata sanatatea. De regula, fiecare magazin de specialitate are pe site un tabel care cuprinde dimensiunile fiecarui cadru, impreuna cu recomandari privind caror inaltimi sunt potrivite. Asadar, unei persoane care are pana in 1. 60, cadrul bicicletei nu ar trebui sa depaseasca 50 de centimetri.
Iar unei persoane mai inalta, care depaseste in inaltime 1.80, cadrul va fi in jur de 60 cm. Insa, acestea nu sunt dimensiuni standard, iar ele difera de la un producator la altul, astfel ca trebuie sa acorzi mare atentie acestui aspect.
Ideal este ca, atunci cand stai asezat pe bicicleta, sa ti se permita o distanta de cativa centimetri intre tine si bara superioara. Daca acest lucru nu se intampla, atunci cu siguranta intreaga constructie este prea mare pentru tine. De asemenea, se gasesc si variante diferite pentru barbati si femei.
Componentele: de baza ale unei cursiere sunt adaptate specificitatii acesteia (rotile, saua, ghidonul, sistemul de angrenaj, pinioanele, pedalele, manetele de frana si de viteze etc.), iar ele variaza de la model la model. De regula, fiecare fabricant are propriul set de piese, pe care il poti alege in functie de nevoile si experienta ta.
Sistemul de angrenaj poate cuprinde una, doua sau trei roti dintate. Acestea sunt de dimensiuni diferite si se imbuca una pe cealalta cu scopul de a transmite miscarea. Cea mai mica roata este prevazuta, de regula, cu 30 de dinti. Pentru incepatori, poate fi utila una de tip compact, cu foi de angrenaj duble, dotate cu 50 de dinti pe roata cea mare si cu 34 de dinti pe cea mica.
Aceasta este gandita pentru persoanele care nu au o conditie fizica foarte buna, insa nici nu trebuie sa va faceti griji pentru performantele bicicletei, intrucat aceasta face ca si urcarea pe dealuri sa para mai facila (deoarece are mai multi dinti). Daca planuiesti sa cari bagaj sau sa urci portiuni mai abrupte, modelul triplu va servi scopurilor tale.
Tot de angrenaj tine si caseta cu pinioane, care sunt in numar de 8, 9 sau 10. Un numar mai mic este potrivit pentru un incepator, dar daca esti un ciclist avansat, poti achizitiona o caseta cu 10. Angrenajele sunt imperecheate cu pinioanele, iar numarul de viteze pe care le poti folosi depinde de combinatia dintre acestea.
Totusi, incearca sa nu utilizezi toate imbinarile posibile, pentru ca lantul sa nu fie supus unei presiuni prea mari (de exemplu, un angrenaj cu doua placi si noua pinioane va insemna 18 posibile viteze, insa e recomandat a fi folosite cele care se afla pe aceeasi linie).
Manetele pentru frana si viteze sunt, deseori, combinate, pentru ca utilizatorul sa poate faca acest lucru cu usurinta, fara a fi nevoit sa depuna mult efort si miscare.
Rotile, impreuna cu cauciucurile constituie o alta parte importanta a bicicletei, deoarece acestea dicteaza in mare masura modul in care se va desfasura intreaba experienta. De asemenea, atunci cand le alegi, gandeste-te mai intai la locurile unde vei purta produsul. Daca vrei sa urci pe portiuni delusoare, unele mai mici, care, implicit, au si o greutate mai mica, sunt potrivite.
Daca, dimpotriva, il vei folosi pe suprafete plane, intinse, iti trebuie un item cu roti mai mari si mai grele, dar si cu o inertie pe masura. De asemenea, pe astfel de terenuri, cum sunt campiile, vantul poate sufla mai puternic, astfel ca o roata prevazuta cu o janta aerodinamica e ideala. In locurile unde nu exista risc de vant puternic, poti utiliza o janta normala. Cauciucurile standard au marimea de 23 mm largime. Insa, pentru o experienta mai confortabila, poti achizitiona una de 25 sau 26 mm.
Ajustabilitatea: este sustinuta de cateva elemente manipulabile ale itemului, foarte folositoare avand in vede ca, de regula, atunci cand pedalezi, obisnuiesti sa petreci mult timp in aceeasi pozitie. Acesta este unul dintre aspectele care intereseaza pe multi dintre cei care se intreaba unde gasesc cursiere la un pret bun ciclistii amatori.
Daca nu esti obisnuit cu pozitia de aplecat in fata, pe care o adopta un profesionist, achizitioneaza un ghidon care se ridica. Unul usor inaltat, va elimina din presiunea care se pune pe coloana vertebrala si va fi mai confortabil. De asemenea, saua poate fi ajustata, fie ca o ridici complet, fie ca ii indrepti varful in sus sau in jos.
Daca deja ai in minte modelul perfect pe care il doresti, noi iti recomandam sa il achizitionezi de pe Internet. In felul acesta, vei avea acces la o gama foarte larga de modele si accesorii, si le poti alege pe cele preferate intr-un mod mult mai confortabil. In continuare, iti prezentam o lista cu produse care se regasesc in magazinele online si care, poate, te vor inspira inainte sa te decizi.
Cum se foloseste o cursiera
Pentru ca sunt create sa reziste la drumuri lungi pe diferite tipuri de teren si sa-ti protejeze organismul cat mai bine impotriva socurilor mecanice, cursierele reprezinta de regula o investitie semnificativa de bani. Ce trebuie sa faci pentru a mentine bicicleta in cele mai bune conditii si a te bucura de ea pentru cat mai mult timp? Afla citind recomandarile de mai jos.
Ia masuri impotriva hotilor de biciclete
Lasa intotdeauna bicicleta intr-un loc sigur, luminat, circulat, supravegheat si de preferat special amenajat pentru aceste mijloace de transport. Nu te indeparta de ea fara sa fi instalat corect si cu atentie sistemele de fixare. Iti recomandam sa optezi pentru lacate solide, rezistente, din materiale greu de taiat si sa alegi o combinatie de doua variante: una pentru blocarea rotilor si una pentru legarea de un element fix, rezistent, care nu poate fi scos sau taiat (stalp, gard metalic, balustrada, suport biciclete etc.).
Depoziteaza bicicleta intr-un loc ferit de intemperii
Pentru perioadele in care nu o folosesti gaseste un spatiu potrivit in care sa o depozitezi in care sa fie protejata de vant, frig/caldura excesiva si umezeala. Poate fi un garaj, balcon acoperit, holul apartamentului sau chiar scara blocului in lipsa de alte variante. In acest ultim caz iti recomandam sa gasesti o solutie pentru a o putea amplasa la etajul tau sau la ultimul etaj. Prezenta continua a unei biciclete de acest fel la parter poate atrage atentia persoanelor nedorite. Iti recomandam de asemenea sa folosesti o husa pentru a preveni depunerea prafului si a murdariei.
Elimina noroiul si mizeria dupa fiecare utilizare
Desi s-ar putea sa fii tentat uneori sa amani spalarea bicicletei dupa folosire, mai ales daca esti obosit si o poti strecura fara probleme in garaj, te sfatuim sa nu intarzii aceasta actiune.
Nu folosi niciodata jet puternic de apa pentru eliminarea murdariei. Desi pare o solutie rapida si eficienta, va determinarea introducerea fortata a impuritatilor in rulmenti accelerand uzura. Evita de asemenea detergentii (in afara celor speciali) pentru ca vor grabi deteriorarea garniturilor.
Noroiul gros de indeparteaza cu o perie cu fire lungi de pe lant, caseta pinioane, angrenaj si alte locuri in care s-a fixat. Dupa indepartarea pamantului de pe el, scoate lantul si introdu-l intr-un vas cu motorina, benzina, alcool (daca folosesti ulei pe baza de teflon) sau apa calda cu detergent, pentru a dizolva atat stratul ramas de murdarie, cat si uleiul in care este inglobat. Daca nu-l poti demonta, sterge-l atent cu o carpa inmuiata intr-una din aceste solutii de curatare.
Franele, anvelopele si cadrul se pot curata cu un burete imbibat cu apa. Dupa spalare scoate saua si lasa bicicleta la uscat. Saua, mansoanele si ghidonul au de regula nevoie doar de o stergere ferma cu o carpa sau un burete umed.
Lubrifiaza periodic elementele active
Pentru a preveni deteriorarea rapida si diminuarea performantelor bicicletei este bine sa verifici periodic starea lantului, rolelor, cablurilor de frana si schimbatoarelor. Aplica intotdeauna ulei dupa spalare si pentru a lantul mentine in stare buna, sterge-l cu o carpa dupa fiecare utilizare si aplica putin lubrifiant de vascozitate redusa.
Marci populare:
Cea mai indicata modalitate de antrenament pentru cursele de bicicleta raman variantele denumite cursiere. Indiferent ca vrei sa faci ciclism de performanta sau preferi o simpla piesa pentru deplasarea pe sosea, dupa ce ai analizat lista criteriilor importante in selectie, poate fi destul de util sa cunosti si cateva informatii despre producatorii acestor mijloace de transport.
Firma producatoare se numeste Giant Manufacturing Co. Ltd. si a fost fondata in 1972, in Taiwan. King Liu, fondatorul, a pus bazele acestei afaceri ajutat de cativa prieteni, primul semn al succesului de mai tarziu fiind colaborarea cu Schwinn Bicycle Company (brand american care a furnizat mult timp biciclete in Statele Unite ale Americii).
La scurt timp, deoarece primeste licenta de productie a modelelor originale, devine unul dintre fabricantii activi ai bicicletelor Schwimm de pe intreg mapamondul, oferind nu mai putin de 2 treimi din intreg numarul de produse puse in vanzare.
In 1984 intra intr-o colaborare cu KOGA (producator olandez) si inaugureaza divizia Giant Europe. La numai douazeci de ani de la aceasta initiativa, firma devine un furnizor recunoscut pe intreg mapamondul, cu exporturi in peste 50 de tari si 12 000 magazine de desfacere.
In prezent, modelele Giant se comercializeaza si pe piata romaneasca, fiind recomandate pentru ciclisti profesionisti si pentru acei amatori care doresc sa avanseze ca nivel de experienta, antrenandu-se si participand la diverse competitii.
Neuzer Bicycle Ltd. este un brand producator de cursiere din Ungaria, care detine in prezent monopolul pe piata respectiva. A fost fondat in 1987 de catre András Neuzer, iar la origini se numea Altrix. In prezent, exporta mai bine de 50% din productie in tarile membre ale Uniunii Europene.
Uzina principala a companiei se gaseste in Esztergom Industrial Park, iar la inaugurare se estima ca numai in primul an de functionare va produce 140 000 de biciclete, oferind astfel si nenumarate locuri de munca. In perioada respectiva, productia uzinei a fost exportata in principal catre Olanda si Germania, iar in prezent Neuzer detine si o fabrica in Romania, cu linie de asamblare. Specialistii estimeaza ca unitatea din tara noastra produce anual 9500 de biciclete pe an.
Ca design, piesele realizate de Neuzer se disting pe baza aspectului elegant, cu cadru modelat aerodinamic. Daca vom compara aceste biciclete cu restul cursierelor de pe piata din Romania, vom ajunge la concluzia ca ofera capacitati similare, insa la preturi mult mai scazute.
Brandul ofera mai multe variante de modele: tip MTB, biciclete de sosea, pentru trekking, de cursa, de oras si chiar pentru copii.
Ce poti afla despre brandul DHS este ca a fost inaugurat in 1999, deci este relativ nou pe piata, constituind un proiect al unor investitori chinezi, care au decis sa deschida in Petrosani, Romania, o fabrica de biciclete. Actual DHS isi adjudeca meritul unei investitii totale de 20 000 000 de Euro.
Uzina a devenit, la scurt timp, cea mai mare din Romania, urmand o colaborare cu Prophere Gmbh – firma germana, cu o experienta de peste 100 de ani, care cumpara 40% dintre actiuni. Chiar si romanii cu preconceptii au capatat incredere in ofertele brandului, dupa acest eveniment, respectivele propuneri Europsport DHS urcand rapid in topul vanzarilor.
In prezent, principalele variante de produse comercializate de DHS sunt: gama Impulse – ce corespunde unor piese premium, repartizate pe tipologii (MTB, BMX, XCC); gama DHS clasica – respectiv biciclete destinate utilizatorilor cu necesitati conventionale (aici includem si modele pentru copii); DHS Series – incearca sa ofere solutia unei biciclete adecvate la orice varsta; Kreativ DHS – modele “low cost”, in special configurate pentru utilizare in oras.
Cei peste 400 de furnizori din Romania, alaturi de lista tarilor in care DHS exporta produse (peste 16 tari din Europa), confirma succesul firmei.
Lasa un comentariu
0 Comentariu