Cele mai bune flotari pentru tine

Am modificat articolul ultima data pe: 12.09.24

 

Flotarile sunt exercitii foarte complexe, care pot antrena grupe mari de muschi, pe care le poti face in orice locatie, care te ajuta sa te pastrezi in forma si cu un corp frumos, iar in acest articol iti prezentam mai multe tipuri pe care le poti lucra.

 

Cu siguranta iti doresti sa ai un corp frumos si lucrat, sa te tii in forma si sanatos, iar flotarile sunt exercitii pe care le poti face si la sala si acasa, fiind foarte populare si eficiente. Dar sa faci flotari corect nu este foarte usor, acestea fiind incluse in antrenamentul atletilor si al personalului militar, datorita complexitatii lor.

Cu rabdare si perseverenta poti sa le executi corect si sa le incluzi in rutina ta zilnica, ceea ce iti va aduce numeroase beneficii.

 

De ce sa faci flotari?

Pe langa faptul ca implica o mare parte a musculaturii corpului, atunci cand faci flotari, se ard si un numar considerabil de calorii, putand astfel sa iti pastrezi si o greutate de invidiat.

Fiind un numar mare de tipuri de muschi implicati in aceste exercitii, vei avea un trunchi puternic, frumos, in plus, o mare parte din activitatile zilnice le vei putea executa usor, fara a provoca accidentari neplacute: aplecari, rasuciri, extensii, flexari etc. 

In urma executarii acestor exercitii, vei avea un abdomen foarte frumos definit si te ajuta sa iti mentii densitatea musculara, care se pierde o data cu inaintarea in varsta. La executarea de flotari, circulatia se pune in miscare, ajutand la o mai buna stimulare a creierului. La langa musculatura ce este antrenata, flotarile intareasc si articulatiile. 

Fiind antrenati si muschii umarului, precum si cei de la nivelul gatului, acestia vor deveni mai flexibili si mai puternici, prevenind astfel durerile localizate la umeri si gat. Deoarece in timpul executarii spatele trebuie mentinut drept, florarile ajuta si la imbunatatirea posturii. 

Ce grupe de muschi poti lucra?

Este normal sa te intrebi ce muschi lucreaza flotarile, pentru a putea sa iti faci un antrenament bine echilibrat, in care sa implici cat mai multe grupe de muschi. 

Flotarile sunt foarte complexe si, pe langa muschii pieptului, deltoizi si tricepsi, antreneaza si musculatura spatelui, a abdomenului si a picioarelor. 

Fiind mai multe tipuri de flotari, iti poti antrena mai toata musculatura corpului, de la cele mai simple destinate pentru incepatori, la complexe, ce sunt indicate pentru cei avansati. 

Cei mai bine lucrati in timpul acestor exercitii sunt: muschiul deltoid, pectoralii, tricepsul si bicepsul, muschii abdominali. In plus, se lucreaza foarte bine si articulatiile. 

 

Cum sa faci corect flotari standard

Cel mai important este sa faci flotari corecte si, pentru inceput, poti sa mergi pe cele clasice. Sunt trei miscari care compun o flotare, si anume:

 – pozitia initiala: corpul este intins in linie dreapta, ai sprijin pe degetele de la picioare si pe palme, degetele de la mana sunt desfacute, bratele sunt intinse, capul se afla in prelungirea corpului;

 – coborarea: are in vedere flexarea bratelor, incercand sa ajungi cu pieptul cat mai aproape de sol;

 – ridicarea: te impingi pe coate pana revii la pozitia initiala.

Palmele trebuie asezate la nivelul umerilor, iar corpul perfect drept de la picioare pana la cap.  

Se pot face si flotari cu bratele mai apropiate sau mai departate de nivelul umerilor, iar de mare ajutor pentru a pastra distanta corespunzatoare poate fi o placa cu manere pentru flotari. 

 

Alte tipuri de flotari

Sunt mai multe tipuri de flotari si vei incepe cu cele mai simple pana iti intaresti musculatura, putand apoi sa optezi gradat pentru cele mai complicate:

 – Flotari la perete: sunt dintre cele mai simple, putand sa le faca incepatorii, dar si cei care au probleme la nivelul umerilor. Acestea sunt flotari pentru piept, brate si umeri. Se fac din pozitia drepti, cu picioarele departate mai mult decat nivelul umerilor, mainile ridicate la nivelul umerilor se sprijina pe perete, trunchiul si fesele sunt incordate. Te apleci din coate spre perete si revii.

 – Flotari modificate: tot la un nivel de incepatori sunt si aceste flotari, ce se fac cu sprijin pe genunchi, bratele sunt pozitionate pe sol la nivelul umerilor, se fac aplecari si ridicari din coate. 

 – Flotari diamant: sunt asemanatoare cu cele standard, doar ca mainile sunt apropiate in forma de diamant, si, deoarece trebuie sa depui mai mult efort pentru a mentine echilibrul, se lucreaza mai mult trunchiul. 

 – Flotari cu picioarele ridicare: ai nevoie de un suport flotari sub forma unei bancute sau un scaun pe care sa iti urci picioarele si faci flotari standard. Cu cat picioarele sunt mai sus, cu atat este mai mare efortul depus. 

 – Flotari la paralele: este unul dintre exercitiile preferate pentru a lucra tricepsul si consta din ridicari si coborari ale corpului pe doua bare paralele, miscarea fiind din brate. Corpul trebuie mentinut in pozitie cat mai dreapta. Se pot efectua si cu greutati legate de centura. 

 – Flotari Spiderman: pleaca tot de la flotarile standard, dar pe ridicare iti aduci spre cot unul dintre genunchi, alternand pe fiecare picior.

Cele mai frecvente greseli pe care le poti face 

Atunci cand faci flotari este posibil sa nu abordezi corect exercitiul si sa faci o serie de greseli precum:

 – nu tii capul drept, ori mai sus, ori mai jos cu barbia in piept;

 – nu ai musculatura abdomenului si a spatelui incordata, asa ca fie ai fundul mai sus, fie burta mai jos;

 – palmele le tii indreptate spre interior, ceea ce are ca rezultat o pozitie incorecta a coatelor etc.

 

Cate flotari sa faci pe zi?

In mod cert vrei sa stii cate flotari trebuie sa faci pe zi, dar acest aspect tine de fiecare in parte, mai important fiind nu numarul, cat corectitudinea lor. 

Daca abia incepi cu aceste exercitii, in primele zile poti sa iti faci un program flotari de 5 – 10, urmand sa cresti numarul pe masura ce esti mai antrenat. Cei care sunt deja la un nivel mai avansat de miscare pot face pana la 100 – 200 de flotari zilnic, in seturi de 30 – 50 cu o mica pauza intre. 

Acum, ca ai vazut cat de importante sunt flotarile, cu siguranta le vei include in rutina ta zilnica si, chiar daca esti practicant de arte martiale, lucrezi cu manusi de sala, sportiv de performanta, sau doar ai grija de tine si vrei sa te mentii in forma, aceste exercitii iti vor fi de mare ajutor. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu