Schiuri – Opinii si Recenzii in 2024
Daca iubesti iarna si adori sa mergi des la schi, ai nevoie de un echipament complet, care bineinteles sa includa si schiurile necesare. Acestea pot fi achizitionate si din magazinele online, iar in acest sens vrem sa-ti prezentam cele mai populare variante. Daca esti pe graba si doresti sa alegi repede un astfel de produs, iti recomandam Fischer Progressor F17. Schiurile acestea sunt pentru adulti, atat barbati, cat si femei, au o lungime de 160 cm, o latime de 73 mm, sunt realizate din air carbon si construite cu ajutorul unor tehnologii care ajuta la manevrabilitate, stabilitate si flexibilitate. Daca vrei sa mai vezi si o alta varianta interesanta, iti recomandam Head WC i.Shape Pro.
Tabel comparativ
Schiurile au 160 cm si sunt realizate din air carbon, un material renumit pentru faptul ca vine in ajutor atunci cand vorbim de manevrabilitate. Ele sunt potrivite pentru incepatori, dar si intermediari, sunt realizate cu ajutorul unor tehnologii noi, care contribuie la un control mai bun atunci cand esti pe partie.
Avand in vedere faptul ca au latimea de doar 73 mm, ele sunt recomandate in cazul incepatorilor si intermediarilor, nefiind o optiune pentru avansati sau experti.
Daca vrei sa inveti sa schiezi cu ajutorul unui echipament cat mai performant pentru incepatori, vezi aceste schiuri de 160 cm, cu latime de 73 mm.
Sunt o buna alegere pentru tine daca stii deja sa schiezi si te afli la un nivel intermediar, avand astfel parte de o buna precizie si de luarea cu usurinta a virajelor, gratie lungimii de 163 cm, a latimii de 70 mm si a razei de 12.4 metri. Sunt schiuri atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Avand in vedere ca vorbim de modele carving, aceste schiuri vor fi eficiente si sigur de folosit doar in locurile special amenajate pentru a schia.
Ar putea fi o buna alegere pentru cei care vor sa faca performanta pe partiile amenajate si se afla la un nivel de schiat intermediar.
Schiurile acestea ofera o experienta placuta intermediarilor si avansatilor, deoarece au o buna stabilitate, sunt eficiente si pot fi folosite pe toate tipurile de suprafete pe care exista zapada, nu doar pe cele cu omat nivelat. Au o lungime de 156 cm, o latime de 77 mm si sunt realizate din lemn de plop.
Pot fi destul de dificil de manevrat de catre incepatori, motiv pentru care le recomandam celor care au deja experienta in schiat.
Sugeram aceste schiuri celor intermediarilor si avansatilor care vor sa poata schia in toate zonele in care exista zapada, nu doar pe partii amenajate.
Modele recomandate in 2024
Fischer Progressor F17
Aceasta pereche de schiuri este una destinata adultilor. Ea poate fi utilizata atat de catre femei, cat si de barbati, avand o lungime de 160 cm. Se recomanda folosirea ei de catre cei care au experienta pe partie, oferind o manevrabilitate usoara datorita faptului ca este confectionata din air carbon.
In ceea ce priveste marginile schiurilor, ele sunt fabricate in asa fel incat sa creasca si mai mult gradul de stabilitate si sa fie cat mai durabile in timp. Latimea fiecarei parti este de 73 mm in zona de mijloc, ceea ce inseamna ca vei schia usor chiar si atunci cand e gheata sau zapada batuta, si ca vor fi de mare folos mai ales pe partiile cu multe viraje.
Gratie tehnologiei Razor Shape, in timp ce schiezi vei avea viteza chiar si pe zonele cu zapada mai mica. O alta tehnologie interesanta prezenta pe aceste articole e On-Piste Rocker, ceea ce ajuta la viraje mai rapide si mai usoare.
Avantaje
Sunt schiuri recomandate celor care au deja experienta in sporturile de iarna.
Sunt de ajutor pe partiile cu zapada nebatatorita, deoarece au o latime de 73 mm.
Sunt dotate cu tehnologii care ajuta la o experienta placuta si sigura – Razor Shape, On-Piste Rocker.
Sunt confectionate din materiale de inalta calitate, care ajuta la o manevrare rapida.
Dezavantaje
Nu sunt variante suficient de performante pentru cei care au experienta vasta in schiat.
Head WC i.Shape Pro
Daca ai deja experienta in ale schiatului si vrei sa-ti cumperi un echipament mai performant, potrivit pentru intermediari, iti recomandam aceste schiuri. Ele au o lungime de 163 cm, fiind de mare ajutor pentru a prinde viteze mai mari si pentru a lua cu usurinta viraje. In plus, la acest ultim aspect contribuie si faptul ca latimea e de 70 mm.
Aceste schiuri sunt potrivite atat pentru barbati, cat si pentru femei si sunt recomandate mai ales pentru suprafete de schi amenajate, unde zapada este bine nivelata si batatorita, deoarece sunt modele carving. Referitor la radius, valoarea in acest caz este de 12.4 m, ceea ce inseamna ca la curbe vei avea precizie destul de buna.
Aceasta pereche de schiuri e de culoare neagra, cu detalii albe si gri. Ea are imprimat pe suprafata articolelor denumirea brandului si modelul. Include si sistemul de prindere pentru clapari, acestia fiind foarte usor de instalat apoi.
Avantaje
Vei lua foarte simplu virajele, datorita lungimii de 163 cm si a latimii de 70 mm.
Ai parte de precizie cand vine vorba de schimbari de directie, deoarece raza e de 12.4 metri.
Legatura pentru clapari este inclusa.
Sunt schiuri potrivite atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Dezavantaje
Fiind modele de tip carving, sunt recomandate doar pe partiile speciale amenajate, in care zapada e nivelata si batatorita.
Atomic Vantage 77 Ti
Articolele acestea sunt destinate barbatilor care stiu sa schieze destul de bine si care se incadreaza la niveluri de pregatire pentru intermediari si avansati. Ele sunt de ajutor celor care fac manevre in stil freestyle, oferind o mare eficienta si aderenta.
Pentru a avea parte de o experienta cat mai palcuta, aceste schiuri au o lungime de 156 cm. Latimea de 77 mm le face sa fie bune atat pentru zapada care exista pe partie, cat si pentru cea nebatatorita din alte zone, fiind pentru terenuri de tip All-mountain. Practic le poti lua cu tine peste tot pe unde vrei sa schiezi.
Articolele acestea sunt confectionate din lemn de plop, avand o greutate de 2.45 kg si oferind un mare grad de stabilitate. Sunt dotate si cu legaturi pentru clapari (compatibilitate L 10 GW) si reglarea lor se face cu mare usurinta, fara a fi necesare unelte. Ca si aspect, sunt de culoare neagra, cu detalii bleu si argintii.
Avantaje
Sunt apreciate pentru faptul ca au un grad mare de aderenta si eficienta.
Fiind modele All-mountain, pot fi utilizate atat pe partiile amenajate, cat si in alte locuri in care zapada nu e nivelata.
Au incluse legaturile pentru clapari, iar acestia sunt foarte usor de fixat.
Sunt modele de ajutor pentru intermediari si avansati.
Dezavantaje
Sunt schiuri destinate celor cu experienta, nu incepatorilor.
Head Pure Joy
Produsul acesta este unul destinat femeilor. E vorba de o pereche de schiuri cu lungime de 153 cm. Ea e confectionata din grafen, un material foarte usor, dar puternic, ce o face sa fie rezistenta si simplu de manevrat. Culoare care domina in acest caz este albastru in diverse nuante.
Aceste schiuri au o latime de 73 mm, ceea ce inseamna ca vor putea fi utilizate pe partiile special amenajate, caracterizate de zapada nivelata si batatorita, dar si pe zonele in care nu sunt astfel de conditii, ci omatul e nebatatorit. Vei avea inclus si sistemul pentru prinderea claparilor, care e unul ce permite fixarea rapida a acestor accesorii.
In ceea ce priveste raza, aceasta e de aproximativ 10 metri. Vei putea lua curbele stranse cu destul de multa usurinta, insa, doar daca esti suficient de experimentata in asta. Daca esti relativ la inceput, antreneaza-te bine inainte.
Avantaje
Schiurile sunt confectionate in mod responsabil, din materiale de cea mai buna calitate.
Avand in vedere latimea de 73 mm, pot fi folosite atat pe zapada tasata, cat si pe cea nebatatorita.
Daca ai suficienta experienta, vei putea lua destul de usor curbele, raza fiind de circa 10 metri.
Includ si sistemul de prindere pentru clapari.
Dezavantaje
Sunt articole destinate doar femeilor, nefiind o buna varianta pentru barbati, deoarece au o lungime de numai 153 cm.
Fischer RC4 Race Jr
In cazul de fata e vorba de o pereche de schiuri pentru copii. Ea e apreciata pentru faptul ca ofera o manevrabilitate usoara si o buna flexibilitate, fiind gandita special pentru cei mici. Tehnologia Fiber Tech utilizata in realizarea acestor schiuri presupune folosirea fibrei de sticla, ceea ce ajuta prin rezistenta la torsiune si greutate redusa.
O alta tehnologie prezenta pe aceste articole e Air Power. Acest lucru inseamna ca e vorba de o densitate redusa, ceea ce duce la un control usor si la economisirea energiei celui mic atunci cand vine vorba de viraje.
Lungimea schiurilor este de 110 cm, iar latimea lor e de 70 mm. Acest lucru inseamna ca cei mici ar putea folosi aceste accesorii pe toate suprafetele cu zapada, inclusiv pe cele care nu sunt special amenajate. Aceste schiuri sunt negre, cu detalii galbene. Ele au inscriptii cu denumirea brandului si modelul pe suprafata lor.
Avantaje
Sunt special gandite pentru confortul si siguranta micilor schiori.
Sunt usor de controlat, fiind realizate din materiale de calitate (fibre de carbon) si cu ajutorul unor tehnologii noi (Air Power).
Latimea de 70 mm ajuta ca aceste schiuri sa poata fi folosite pe toate suprafetele cu zapada.
Au incluse sisteme de prindere pentru clapari.
Dezavantaje
Nu sunt destinate adultilor, ci sunt pentru copii, avand o lungime de 110 cm.
Fischer RC4 Super Race RT
Optiunea aceasta care a fost conceputa special pentru intermediari si avansati are o forma clasica si o latime a taliei mica, de 72 mm, ceea ce desemneaza faptul ca se va preta mai mult partiei unde zapada este tasata si se gaseste gheata, in ce priveste flexibilitatea, in acest caz fiind vorba despre una echilibrata, data de miezul din lemn folosit in constructia de tip sandwich a placilor. Asadar, vei avea stabilitate, dar te vei putea avanta si la carving sau scheme pe cant. Se mentioneaza lungimea medie a acestor schiuri, 165 cm fiind valoarea desemnata, asa ca se vor potrivi persoanelor cu inaltimi cuprinse intre 160 si 170 cm, potrivit instructiunilor de utilizare.
Daca te intrebai cum vei lega claparii de placi, ei bine iti vom spune noi ca acestea includ si legatura necesara, pentru a nu fi nevoie sa faci achizitii ulterioare. Cu o raza de 14 m, schiul se dovedeste potrivit pentru variate stiluri, precum freestyle, race sau all mountain, fiind conceput special pentru race, deci poate fi utilizat si drept o “ustensila” adecvata profesionistilor, care iau parte in competitii.
In ce priveste gradul de pregatire, vom adauga ca modelul este inclus in lista cu cele mai bune schiuri pentru initiati si avansati, fiind usor de folosit atat de barbati, cat si de femei, din ce declara producatorul. Coada evazata, usor ingustata, va denota ca te poti opri usor si ca ai control deosebit asupra articolului, in special la carvuri puternice.
Avantaje:
Schiuri Fischer RC4 – un model apreciat pentru calitate si manevrabilitate.
Radius mediu, de 14 m, care contribuie la multifunctionalitatea produsului in ce priveste stilul de schiat.
Latime mica, de 72 mm, ce denota faptul ca perechea va lucra foarte bine pe partie sau zapada tasata, egala.
Lungime medie, de 165 cm, potrivita pentru adulti.
Dezavantaje:
Articolul nu este recomandat celor care acum iau primele lectii.
Cum alegi schiuri bune
Ghidul cumparatorului
Foarte multi amatori de sporturi de iarna vor aprecia mai mult sau mai putin schiatul pe partie sau off track, in functie de nivelul de performanta pe care l-au atins.
In plus, orice persoana care cocheteaza cu ideea acestui tip de activitate va sti ca, dupa clapari, schiurile sunt cele mai importante componente din cadrul unui echipament specific.
Calitatea acestora si modul in care sunt compatibile cu utilizatorul vor influenta capabilitatile de deplasare si manevrele ce pot fi executate. Daca te afli abia la inceput in explorarea sportului respectiv, se prea poate ca nu stii foarte multe lucruri despre cum poti alege o pereche adecvata sau unde se gasesc schiuri la un pret bun. De aceea, iti prezentam, in cele ce urmeaza, o serie de factori ce contribuie la definirea unei optiuni inspirate.
Nivelul de experienta: se imparte in urmatoarele categorii: incepatori, intermediar-avansati, avansati si experti. In cazul in care esti la inceput si nu controlezi foarte bine miscarile, preferi viteze reduse de alunecare, pante domoale, deplasarea pe teren mai putin pretentios, vei avea nevoie de schiuri flexibile, care sa te ajute sa treci peste unele probleme si tehnicalitati ale sportului.
In multe cazuri, aceste modele sunt categorisite ca facand parte din gama all mountain. Daca practici regulat acest sport si deja reusesti sa stapanesti viteze mai mari de deplasare, putand schia atat pe pista, cat si in afara ei, se poate spune ca deja ai trecut la intermediar-avansati, ceea ce necesita schiuri ceva mai rigide, insa tot din categoria all mountain.
Pentru avansati si experti, adica persoanele care controleaza bine spre excelent schiurile la viteze mari de deplasare si se descurca optim pe orice tip de zapada si teren, sunt recomandate tipuri de schiuri cat mai rigide, care ofera control maxim si posibilitati de executie eficienta a manevrelor tehnice.
Tipologia: permite repartizarea in: modele freeride, schiuri all mountain, produse freestyle si piese de competitie. Pentru incepatori si intermediar-avansati sunt bune atat piesele freeride, cat si cele all mountain. In cazul in care practici sportul deja la nivel consacrat avansat, freestyle sau all mountain ti se potrivesc, conform celor mai multe pareri despre cele mai bune schiuri.
Pentru experti, modelele pentru competitie se impart in urmatoarele subcategorii: power, race, alpine touring. Daca preferi terenul dificil si stratul de zapada foarte gros si problematic la alunecare, produsele din gama power sunt cele mai recomandate.
Pentru a atinge viteze spectaculoase, cele de tip race vor fi adecvate. Cand vrei sa poti urca la fel de usor pe cat cobori si preferi drumetiile pe skiuri, alege categoria alpine touring.
Flexibilitatea: poate fi moale sau rigida. Pentru utilizatorii incepatori si intermediari, care folosesc mereu viteze mici de deplasare, cele mai potrivite sunt schiurile moi, cu flex longitudinal(cum se indoaie schiul cand apesi la jumatatea lungimii) amplu si torsiune moderata(cum se rasuceste partea anterioara fata de coada schiului in balans).
Singurul inconvenient al acestor modele este faptul ca ajung sa vibreze puternic in cazul in care atingi viteza de alunecare mare, ceea ce insemana ca te vei lupta cu instabilitatea acestora, daca decizi sa cobori pante abrupte sau daca ai o greutate corporala mare.
Pentru avansati si experti sunt necesare produse rigide, care ofera ampla stabilitate la viteza mare si control excelent, insa necesita o conditie fizica peste medie.
Dimensiunile: trebuie considerate ca fiind: lungimea, latimea si profilul cozii(tail). In general, se recomanda schiuri la fel de lungi pe cat este inaltimea corporala a utilizatorului, piesele putand depasi cu cativa centimetri in plus sau in minus aceasta regula.
Pentru persoanele mai corpolente se aleg schiuri mai lungi, dar pentru incepatori sunt necesare modele mai scurte, mai usor de purtat. Ca latime, se masoara zona cea mai ingusta, unde cele mai mici dimensiuni(72mm) se descurca bine pe gheata si zapada batuta, iar cele mai mari(peste 100mm), pentru a schia in zapada netasata si chiar adanca.
Profilul cozii determina raza de virare, adica raza cercului cel mai stramt pe care il poate descrie schiul cand vireaza. Raza poate fi mica(14), medie(15-19) si mare(peste 19). Alegeti o raza mare sau medie pentru incepatori, dar si un flex rigid pentru cea mare. Cand valoarea razei este mica, virajele vor fi extrem de stranse si recomandate numai pentru experti.
Utilizatorul: determina separarea in modele pentru barbati, femei si schiuri pentru copii. Cele pentru barbati pot fi considerate unisex, insa cele de dama vor fi intrebuintate numai de catre femei.
In alegerea pieselor pentru copii, se vor considera aceleasi reguli, mai ales ca pe piata se gasesc produse incepand cu lungimea de 115 – 130cm. Daca optezi pentru schiuri noi, cu siguranta vei gasi de vanzare exact masurile si tipologiile adecvate, dar si clapari potriviti. Cand detii deja o pereche de cizme, verifica atent dimensiunile si compatibilitatea cu exemplele pe care te pregatesti sa le cumperi.
Asadar, acum poti si deduce unde gasesc schiuri la preturi bune si alti cumparatori, anume pe internet. Bineinteles, ofertele online sunt mai ieftine, iar calitatea modelelor este aceeasi. Daca ai comandat gresit, poti sa returnezi produsele sau sa le inlocuiesti.
» Gasesti aici recomandari din anii anteriori
Top 8 sfaturi ca sa inveti sa schiezi
Pentru a invata corect sa schiezi ar fi bine sa apelezi la serviciile unui instructor. Acesta realizeaza sedinte individuale sau de grup. Alegerea partiei se face in functie de experienta. Unele sunt concepute pentru incepatori, iar altele pentru utilizatorii experimentati, de aceea alege cu atentie locul in care decizi sa inveti. Cand stai pe schiuri, genunchii trebuie sa fie flexati, piciorul fixat in clapar, iar partea de sus a trupului inclinata in fata, pentru a pozitiona centrul de greutate perpendicular cu pamantul.
In continutul articolului gasesti cateva indicatii, care iti pot fi de folos, pentru a invata mai usor sa folosesti schiurile.
Apeleaza la un instructor
Ca sa inveti corect sa schiezi este bine sa apelezi la o persoana specializata, care te invata in detaliu ce trebuie sa faci, pentru a practica corect acest sport. Instructorii pot face sedinte individuale, de cuplu sau de grup.
Trebuie sa stii ca, cu cat numarul de persoane prezente la lectie este mai mare, cu atat pretul este mai scazut. Totusi, atentia instructorului nu va fi indreptata doar catre tine, de aceea, daca nu esti o fire spotiva si prinzi mai greu, ar fi bine sa optezi pentru lectiile individuale.
Alege partia potrivita
Partia se poate clasifica in functie de gradul de dificultate. Cele marcate cu albastru sunt indicate incepatorilor, iar cele cu negru au un nivel de dificultate mai mare si sunt special concepute pentru profesionisti. Chiar daca traseul este mai dificil, atunci cand esti increzator in propriile forte si ai curaj, cu siguranta poti parcurge drumul, fara incidente neplacute. Totusi, pentru a fi in siguranta, ar fi bine ca in primele zile sa fii insotita de o persoana experimentata.
Mentine pozitia corecta in timpul schiatului
Pentru a-ti putea mentine echilibrul, trebuie sa ai, inainte de toate, o pozitie corecta. Claparul trebuie sa fie utilizat in asa fel incat sa preia intreaga greutate a corpului, atunci cand te sprijini pe el.
Pentru a reusi acest lucru, este conceput din materiale rezistente si are o forma speciala. Piciorul este fixat abia in momentul in care tibia se sprijina pe marginea de sus a claparului.
In partea de sus a corpului, de la talie in sus, trupul trebuie sa fie inclinat spre fata, astfel incat centrul de greutate sa fie perpendicular cu solul. Genunchii trebuie sa fie flexati, dar in acelasi timp, drepti. Pentru a-ti fi mai usor sa identifici pozitia corecta a membrelor inferioare, incearca sa iti imaginezi ca tii intre picioare o minge de baschet.
Realizeaza cu atentie virajul
Ca sa poti detine controlul in timpul schiatului, trebuie sa inveti sa realizezi virajele corect. Acestea se executa, mutand centrul de greutate de pe un picior pe altul, in functie de directia in care te indrepti.
De exemplu, in momentul in care vrei sa iei curba spre dreapta, muti greutatea pe acest picior, iar atunci cand te indrepti in partea opusa, centrul de greutate se muta pe piciorul stang. Cu toate acestea, pozitia genunchilor trebuie sa ramana aceeasi (cu genunchii flexati), chiar daca greutatea corpului se muta de pe un membru inferior pe altul.
Afla cum trebuie sa ajustezi viteza si sa te opresti
Viteza cu care te deplasezi poate fi influentata de modul in care tii schiurile. Atunci cand simti ca te misti prea repede si esti nesigur, apropie varfurile schiurilor, astfel incat acestea sa formeze un unghi de 45 grade sau sa se asemene cu o felie de pizza.
Cu cat vei reusi sa apropii mai repede capetele superioare ale schiurilor, cu atat te vei opri intr-un timp mai scurt. Daca vrei doar sa reduci putin din viteza atunci poti uni varfurile, iar apoi indrepti schiurile si iti continui drumul.
Misca-te corect
Schiorul se poate misca in trei moduri diferite, atunci cand se afla pe loc drept. Prima modalitate se face folosind betele. Tii picioarele apropiate si impingi membrele inferioare cu ajutorul acestora.
A doua miscare este mai dificil de realizat, insa nu este imposibil. Unesti partea schiurilor din spate, iar apoi te misti in partile laterale cand cu piciorul drept, cand cu cel stang. Aceasta miscare se realizeaza cu ajutorul elementelor de sprijin.
Te mai poti deplasa realizand miscarile mersului de rata. Unesti schiurile in partea din spate si le tii distantate in partea din fata. Din aceasta pozitie misca-te, ridicand pe rand cate un picior.
Ridica-te usor de jos
Atunci cand inveti sa folosesti schiurile, exista posibilitatea sa cazi frecvent. Multi incepatori vor spune ca este dificil sa te ridici, atunci cand ai schiurile in picioare.
Totusi, daca stii cateva miscari, lucrurile sunt chiar simple. Incearca sa asezi schiurile cat mai aproape de sezut, in pozitie perpendiculara. Aceasta este pozitia in care te poti ridica mult mai usor.
Atunci cand schiurile sunt in cruce sau intr-o pozitie incomoda, cu unul dintre picioare poti desface butonul claparului incat sa dai echipamentul jos. Ca sa nu o iei la vale, incearca sa te asezi perpendicular pe traiectoria spatiului de schiat.
Foloseste echipamentul potrivit
In momentul in care te hotarasti sa mergi la munte, pentru a practica acest sport, alege echipament si pantaloni de ski potriviti. Acestea trebuie sa fie impermeabile si cu o greutate redusa pentru a fi usor de purtat si pentru a nu-ti ingreuna miscarile.
Pe interior ar fi bine sa ai obiecte vestimentare din poliester sau lana de merinos, deoarece se usuca repede si nu retin umezeala. Pe langa acestea ia cu tine sosete inalte, ochelari pentru protectie si vizibilitate, cagula de protectie impotriva vantului si a zapezii, manusi si casca. Aceste accesorii te pot ajuta sa te protejezi impotriva loviturilor.
Atunci cand alegi schiurile, opteaza pentru un model cu 10cm mai mic decat inaltimea ta, in timp ce raza trebuie sa fie de cel putin 10cm si cel mult 18cm, in cazul unui incepator.
Claparii ar fi bine sa fie marimea potrivita, deoarece o dimensiune gresita poate influenta miscarile schiorului. Pentru a-ti fi usor sa inveti practicarea sportului, este indicat sa ai un echipament adecvat tie. In caz contrar miscarile pot fi efectuate greoi.
» Ascunde recomandarile anterioare
Lasa un comentariu
0 Comentariu