Cele mai frecvente erori cand joci tenis de masa

Am modificat articolul ultima data pe: 12.09.24

 

Pentru a ne bucura cu adevarat de un sport trebuie sa il practicam corect. Altfel, riscam sa ne enervam, sa nu avem randament si sa sfarsim mai mult incordati decat relaxati la finalul unei partide. Acest articol se adreseaza practicantilor de tenis de masa si subliniaza cateva erori pe care acestia trebuie sa le evite pentru a avea o experienta cat mai placuta.

 

Joci ping pong de ceva timp, insa nu castigi atat de des pe cat ti-ai dori? Ai de gand sa incepi sa joci ping pong si iti doresti ca jocul tau sa fie unul cat mai bun? Indiferent de situatia in care te regasesti, te invitam sa citesti acest articol pentru a afla care sunt cele mai frecvente greseli in acest sport.

Daca vei regasi pe lista erori pe care le-ai comis involuntar pana acum, vei stii ce aspecte trebuie sa imbunatatesti, iar daca nu ai mai jucat ping pong, vei afla ce greseli trebuie sa eviti la masa de joc. In orice caz, nu poti corecta erori de care nu esti constient, de aceea un sportiv care se informeaza in afara terenului are un randament crescut in arena de joc.

 

Schimbi echipamentul prea des

Este in regula sa incerci mai multe palete pana gasesti una potrivita pentru nevoile tale si pentru stilul tau de joc. Insa atunci cand gasesti o racheta care corespunde cerintelor tale, pastreaz-o cat mai mult timp cu putinta.

Nu schimba paleta doar pentru ca ai vazut una mai frumoasa sau pentru ca ti-a recomandat un prieten cel mai recent model de pe piata. Inlocuind racheta, vei pierde acel sentiment de familiaritate si confort la masa de joc, fara sa iti dai, macar, seama care este cauza.

 

Priza prea stransa

Indiferent ca preferi o priza de tip shakehand sau penhold, ai grija sa nu strangi paleta prea tare in mana.

Tinand racheta prea ferm, risti sa nu mai simti mingea asa cum trebuie si, inerent, sa pierzi controlul asupra acesteia, trimitand lovituri ce pot fi fructificate de adversar sau, chiar mai rau, poti trimite mingea direct in aut.

 

 

Alegerea gresita a paletei

Selectarea neinspirata a paletei iti poate ruina intreaga experienta la masa de joc. Trebuie sa alegi o paleta (aici lista noastra cu modele comparate) pe care poti face o priza comoda si a carei greutate si marime se potriveste cu stilul tau de joc.

Jucand cu racheta potrivita poti invata mai repede si mai usor secretele jocului, asa ca ai grija ca paleta aleasa sa se simta ca o extensie a bratului, ci nu ca o povara.

 

Joci mult prea apropiat de masa

Constient sau nu, multi jucatori de ping pong, cu precadere incepatorii, stau prea aproape de masa de joc. Acest lucru le afecteaza jocul in mai multe privinte, scurtandu-le timpul de reactie la lovitura oponentului sau diminuandu-le forta cu care pot returna o minge.

Daca ai obiceiul sa stai prea aproape de masa, incearca sa te dezobisnuiesti cat mai repede de acesta. Daca vei sta la 40-50 de cm de masa de joc, vei vedea o imbunatatire la imprimarea efectului si vei avea procentaj mai bun de reusita atat cu forehandul, cat si cu reverul.

 

Nu te misti suficient

Stand mare parte din timp nemiscat nu faci altceva decat sa ii usurezi munca adversarului. Daca nu iti folosesti suficient picioarele te vei bloca in pozitii incomode, lovind mingea gresit si pierzand punct dupa punct.

Invatand sa iti misti picioarele asa cum trebuie, vei usura munca bratelor si vei observa o imbunatatire atat in jocul tau ofensiv, cat si in cel defensiv. In acest fel vei diminua sansele adversarului de a te prinde nepregatit, ba chiar mai mult, el va fi cel aflat in dificultate.

 

Stai cu piciorul dominant mult prea in fata

Multi jucatori tind sa stea cu piciorul dominant in fata celuilalt, atunci cand pregatesc o lovitura cu reverul. Lovitura cu reverul are sanse de reusita, insa daca oponentul intoarce mingea pe forehandul tau, punctul este ca si pierdut din cauza pozitiei incomode in care de afli.

Trebuie sa te obisnuiesti sa stai cu piciorul dominant putin in spatele celuilalt, astfel poti trimite lovituri eficiente si cu reverul si cu forehandul.

 

Servesti prea sus

Daca te-ai saturat sa pierzi puncte pe propriul serviciu, trebuie sa inveti sa servesti mai jos, limitand posibilitatile de retur ale adversarului.Servind sus, ii oferi oponentului mult timp la dispozitie sa se aseze pe lovitura si, totodata ii permiti sa foloseasca foarte multe variante de retur, putand trimite mingea in orice parte a mesei doreste.

 

 

Lovesti prea in forta

Incearca sa controlezi intensitatea cu care lovesti mingea, mai ales daca esti la inceput de drum, deoarece forta nu reprezinta cel mai important aspect al acestui sport.

Chiar daca consideri ca o minge lovita in forta iti va aduce punctul, risti sa trimiti mingea in afara mesei. Este important sa joci calm si calculat, limitand numarul de greseli nefortate dintr-un meci. O lovitura gandita atent, chiar daca are o intensitate scazuta, poate fi mult mai eficienta decat o lovitura in forta.

 

Nu te antrenezi suficient

Daca vrei rezultate la masa de joc, trebuie sa petreci timp la aceasta si in afara partidelor oficiale. Chiar daca simti ca joci din ce in ce mai bine, nu inceta sa te pregatesti, deoarece, dupa cinci adversari invinsi consecutiv, va veni un al saselea care s-a pregatit mai mult decat tine si va obtine victoria.

Exerseaza, de cate ori ai ocazia, toate aspectele jocului, chiar si pe cele pe care le stapanesti deja. Cel mai indicat este sa gasesti un club la care sa te inscrii, deoarece te vei antrena cu oponenti din toate categoriile.

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Florin P

June 30, 2020 at 11:27 pm

foarte bine explicat, felicitari autorului !

Raspunde
Team LiniaDeStart

July 1, 2020 at 7:07 am

Salutare, Florin,

Multumesc mult pentru feedback si pentru incurajare!

Cele bune!

Raspunde