Atunci cand adori sa mergi pe bicicleta, nici nu mai conteaza cum e vremea, caci esti pregatit pentru o noua aventura pe doua roti. Insa, in sezonul rece, pe timp de iarna, e necesar sa iti iei niste precautii atunci cand iesi la o plimbare sau un antrenament, trebuind sa iti dotezi vehiculul corespunzator si sa ai grija ce echipament folosesti pentru a fi protejat de temperaturile joase si de conditiile de mediu potrivnice.
Restrictii legale
In primul rand, conform legislatiei in vigoare, nu este permisa iesirea cu bicicleta pe drumurile publice cand acestea nu sunt curate (daca sunt acoperite de polei, gheata sau zapada). Asadar, va trebui sa astepti pana cand soseaua este dezghetata si pana cand se vede asfaltul pe banda 1, unde vei circula tu, de regula.
Mai apoi, daca tii mortis sa ai o experienta inedita, poti investi in anvelope speciale, pentru iarna, precum cele ale autoturismelor, care iti vor asigura stabilitatea si aderenta pe suprafata alunecoasa. Acestea se gasesc adesea pe bicicletele de off-road, constand in cauciucuri usor mai groase, prevazute cu tinte metalice menite a “sapa” in zapada si gheata.
Echipamente speciale pentru bicicleta
De regula, este suficient echipamentul intrebuintat pe vreme ploioasa, pe care il folosesti pe sosele umede, caci zapada topita are acelasi efect asupra anvelopelor si modului in care conduci ca si ploaia.
Pentru a-ti proteja hainele de noroi, adauga deasupra rotilor aparatoarele pe spate si pe fata, iar daca vrei ca imbracamintea sa ramana curata, poti utiliza si o aparatoare pentru lant, care se poate murdari si el in timpul mersului. Aceste piese ar trebui sa fie cat mai mari, pentru a acoperi mare parte a rotii. Astfel, sansa ca stropii sa ajunga pe pantalonii tai sau pe pantofi este mai mica.
Atentie la manevre
Avand in vedere ca asfaltul este rece si ud, se recomanda sa nu mergi cu viteza, scazand usor pasul, pentru ca riscul deraparii sa scada si el. In plus, senzatia data de vantul aspru nu va fi la fel de intensa.
Mergi prudent, iar cand incetinesti, nu o face subit, scazand treptat viteza de rulare, pentru ca rotile sa nu alunece pe soseaua uda si rece. Acelasi lucru poate fi spus si despre schimbarea directiei, preferandu-se incetinirea usoara inaintea curbei.
Ce haine sa porti
Un aspect extrem de important atunci cand iesi cu bicicleta iarna este confortul termic al propriei persoane, trebuind sa acorzi atentie deosebita asupra a ce porti, in special la extremitati.
Cum iti protejezi capul
Desi poate fi considerat o parte esentiala a corpului, acesta se adapteaza foarte bine la temperaturi extreme. Ca atare, nu va fi nevoie sa adaugi caciuli peste caciuli, mai ales pentru ca vei face miscare si sistemul circulator va fi mai activ, asigurandu-se ca iti este suficient de cald.
Alti pasionati ai ciclismului in conditii potrivnice recomanda folosirea unei caciuli subtiri pe sub casca, dand atentie deosebita urechilor, care au nevoie de protectie impotriva vantului rece si a frigului. Bineinteles, pentru a fi in siguranta, deasupra caciulii se va afla o casca de protectie omologata.
Iar pentru a evita alte inconveniente, iti vor fi foarte utili niste ochelari de protectie, ale caror lentile sa fie interschimbabile (astfel, lentilele cenusii te ajuta in cazul in care razele solare sunt puternice, iar reflexia acestora in zapada scade vizibilitatea, iar cele galbene iti ajuta sa vezi mai bine noaptea). Acestia vor deveni un scut protector pentru globii oculari, prinzand mizeriile care ar putea sa sara si fulgii de zapada.
Pentru maini
Sunt expuse frigului, asa ca niste manusi sunt de ajutor. Cand ai de-a face cu temperaturi foarte joase, alege niste accesorii captusite si moi, sau foloseste manusi subtiri si calduroase pe dedesubt, si unele mai groase, rezistente la vant si apa, la exterior.
Protejarea picioarelor
Ca si in orice alt sezon, incaltarile sunt importante pentru biciclisti. Daca nu doresti sa achizitionezi pantofi pentru iarna speciali, poti apela la huse din neopren sau alte materiale asemanatoare care protejeaza piciorul si incaltamintea de apa si vant. Pantofii pentru ciclism, speciali pentru iarna, au placute de prindere automata, dovedindu-se rezistenti la apa si caldurosi.
Insa nu e neaparata nevoie sa investesti in incaltari speciale, daca nu doresti acest lucru, te poti folosi si de ghete rezistente la apa, care lasa piciorul sa respire si raman comode. Iar daca esti o persoana friguroasa, adauga un strat de sosete, mai ales daca ai loc pe interior si piciorul nu e prea constrans dupa aceea.
Ce haine sa alegi
Imbracamintea pentru ciclism in sezonul rece, pe o bicicleta de trekking sau una de oras, este similara, incluzand haine mai subtiri (pentru ca produci caldura la efort fizic) si confortabile, ce lasa tesutul sa respire spre a inlatura umezeala si mentine confortul termic.
Indiferent de ce valoare apare pe termometru, iti vor fi de ajutor trei randuri de haine, si anume stratul interior, cel intermediar si cel exterior.
Primul strat, cunoscut si drept “base layer”, de catre ciclistii internationali, ar trebui sa fie din materiale fine si subtiri, care indeparteaza transpiratia si nu raceste corpul, ba dimpotriva. Exemple potrivite sunt maieurile, tricourile, bluzele si colantii din materiale textile sintetice, care retin caldura dar elimina umezeala, acestea putand fi tratate cu substante ce indeparteaza si proliferarea bacteriilor ce duc la mirosuri mai putin placute.
Stratul intermediar (mid layer) primeste umezeala din primul rand de haine si ar trebui sa mentina eficient caldura la nivel corporal. E subtire, dar calduros, format din pulovere si pantaloni confectionati din material tehnic (pe eticheta ar trebui sa scrie “softshell” sau “polartec”), dar pot fi inlocuite si de camasa sau puloverul cu care mergi la serviciu, daca preferi sa folosesti bicicleta pentru acest lucru.
Cel de-al treilea rand de haine (outer shell) este compus din geaca sau hanorac. Difera de la o persoana la alta ce se alege in acest sens, pornind de la un hanorac mai gros, la o geaca impermeabila, un articol care sa opreasca vantul ori o optiune mai groasa, cu membrana “gore tex”, care sa mentina confortul termic si la minusuri de temperatura.
In general, iti este indicat sa alegi imbracaminte care nu lasa vantul sa patrunda prin tesatura si care nu se umezeste, nepermitand picaturilor de ploaie sa ajunga la celelalte straturi de imbracaminte.
Iar, daca nu faci calatorii lungi, ci pedalezi cateva minute pana la serviciu si inapoi, te poti imbraca mai casual, ori gata pentru birou, avand grija sa nu te murdaresti prin adaptarea bicicletei, dupa cum relatam mai sus. Iti vom da un sfat, insa, nu te imbraca in paltoane mai groase si lungi, care iti pot limita mult pedalarea si care pot chiar sa te impiedice.
Lasa un comentariu
0 Comentariu