Cum lovesti corect un sac de box

Am modificat articolul ultima data pe: 12.09.24

 

Boxul e o activitate care te ajuta sa ramai in forma, te relaxeaza si te face sa te simti mai bine atat fizic, cat si psihic. Fie ca lucrezi in acest mod de placere sau pentru antrenamente inaintea unui meci, este important sa cunosti si sa pui in aplicare tehnicile corecte, pentru a te bucura cu adevarat de un astfel de tip de activitate fizica, si aici vei afla cum sa lovesti corect sacul de box.

Nu este de ajuns sa tragi cu pumnii in imediata apropiere, cat de tare poti, pana cand sacul incepe sa opuna rezistenta si sa se miste, sau pana cand obosesti, deoarece acesta nu este doar un joc de putere.

Acest echipament te ajuta sa iti dezvolti tehnica de lovire cu pumnul, fie ca te-ai apucat de acest sport pentru aspectul fizic, de tonifiere (lucreaza muschii umerilor, pectoralii, tricepsii, dorsalii si bratele), fie pentru a avea mai multa forta la lovire sau pentru a deveni mai rezistent in fata efortului fizic.

 

Moduri de lovire pentru sacul stationar

Loviturile de impingere implica incercarea de a “trece” cu pumnul prin tinta, necesitand mai multa energie si forta, nefiind tocmai potrivite pentru antrenamentele incepatorilor, desi aceasta este reactia naturala a sportivului.

Loviturile rapide (snap punch) percutante sunt cele in care iti lasi pumnul sa revina in pozitia de inceput imediat dupa impact, si nu din cauza ca il tragi tu inapoi, ci pentru ca aceasta este reactia naturala la recul. Coatele sunt relaxate, pe langa corp, aceasta fiind garda clasica.

Miscarile rapide sunt mai importante de invatat si mai bune decat cele cu impingere, fiind folosite de profesionisti. Insa iti va lua cateva sesiuni pentru a invata miscarea corecta, de aceea este esential si in avantajul tau si al mainilor tale sa iei cateva lectii de la un cunoscator, pentru a nu te accidenta. Poti ajunge sa lovesti cu mai multa forta si mai repede, folosind mai putina energie pentru miscare.

 

 

Loviturile in serie sunt cele in care o miscare de tras cu pumnul este repetata de mai multe ori, in succesiuni rapide. In acest caz este important cum lovesti, fiind de preferat sa te misti in jurul sacului in mod relaxat, in timp ce tragi cu pumnii. Aceste miscari se descriu printr-un ritm fluid si destins, in combinatii repetate de cel putin trei lovituri, cu foarte scurte pauze intre ele, timp in care te misti in jurul tintei.

De regula, nu vei petrece mai mult de trei secunde fara a realiza un set, ideal fiind sa lasi pumnii sa vina natural. Desi unele lovituri vor fi mai grele, in general vei folosi pana la 70% din forta, avand grija la tempo-ul miscarilor si la tinta, si nu vei trage cu putere si fara ritm.

 

Picioarele

Membrele inferioare sunt importante, desi nu ar trebui sa te misti foarte mult in timpul unui meci de box. Daca stai prea mult intr-o pozitie, poti uita sa te feresti de un oponent, asa ca este important sa iti dezvolti miscari de picioare bine definite.

Cand te antrenezi din picioare, e necesar sa stai in pozitie dreapta, fara a te inclina in fata sau in spate, si fara a te sustine de saci de box sau parteneri de antrenament. Daca te inveti sa iti proptesti umarul in sac, nu vei avea echilibru bun cand te lupti in ring sau cu un oponent, caci acesta va fi o tinta in miscare, ce iti contracareaza loviturile. De aceea, trebuie sa inveti sa iti mentii echilibrul si cand lovesti, si cand primesti pumni.

Mersul in jurul sacului te mentine mobil, dar asta nu inseamna ca vei uita sa mentii garda sus si sa lovesti. Nu iti incrucisa picioarele, caci te poti dezechilibra, si incearca sa faci rotatiile sarind usor, in timp ce faci mici pasi in lateral, imaginandu-ti ca mergi.

Nu sari prea mult sau prea sus, caci vei pierde energie si nici nu vei avea perceptie periferica, iar pozitia ta va limita puterea de lovire si miscarile de care esti capabil. O pozitie potrivita include momente in care stai si mergi, fara a te inclina in fata si spate si fara a sari cu putere.

Nu te concentra doar pe putere si forta. Un antrenament bun la sacul de box este format din lovituri bine plasate si miscare corporala intensa. Insa natural este sa lovesti cat de tare poti, lucru nu tocmai dezirabil in acest caz. Dozeaza-ti puterea, caci un oponent adevarat este si el dotat cu tehnici si viteza.

 

 

Moduri de lovire pentru speed bag

In cazul sacului de tip speed bag, este mai dificil sa inveti de la inceput, daca nu ai puse bazele boxului. Insa cel mai simplu mod de a te familiariza este sa lovesti saculetul, urmand ritmul natural al acestuia.

O diferenta intre sacii de box clasici si acest tip este ca, in acest caz, rezistenta si raspunsul aparatului sunt mai mari. Speed bag-ul va ricosa de trei ori pentru fiecare lovitura, asa ca va trebui, dupa ce lovesti, sa astepti sa treaca cele trei “sarituri” si apoi poti lovi din nou.

Cu un astfel de echipament nu ai neaparata nevoie de manusi clasice, putand purta unele de kick-boxing sau doar bandaje de mana, care sa iti acopere si protejeze articulatiile si monturile degetelor.

Nu lovi direct cu montul degetelor, cel putin la inceput, caci vei pierde controlul sacului si vei lovi prea puternic si prea repede. In schimb, lasa ca suprafata de contact sa fie degetele, astfel putandu-ti tempera miscarile si viteza, obisnuindu-te mai usor cu ritmul reculului.

Tine ambele maini aproape de sac, pentru a lovi mai repede in succesiune. Daca tii bratele pe langa corp, iti vei lua avant si vei lovi mult mai tare, desi poate nu aveai asta in gand.

Forma corecta este de a misca bratul in mici cercuri atunci cand lovesti, actiunea aceasta fiind mai fluida si mai simplu de intretinut in ritm decat pura lovire “din fundul curtii”.

Ritmul preferat al incepatorilor, dupa cum spun cei care deja s-au obisnuit cu boxul la speed bag, este de doua lovituri cu stanga si doua cu dreapta. La primul contact folosesti fata pumnului, la a doua baza acestuia, astfel miscandu-te mai repede.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu