Forma corpului: afla ce tip somatic esti

Am modificat articolul ultima data pe: 20.01.25

 

Daca vrei sa duci o viata sanatoasa, sa te alimentezi corect si sa faci exercitii pentru a te pastra in forma si antrenat, trebuie, in primul rand, sa te cunosti foarte bine, iar tipul somatic poate spune multe, asa ca afla in care te incadrezi si cum sa iti schimbi predispozitiile.

 

Poate ai auzit vorbindu-se despre tipuri somatice, dar nu iti este foarte clar la ce se refera si cum te poti folosi de aceste informatii. In acest articol, ne propunem sa iti explicam mai pe larg despre tipurile somatice si cum poti folosi aceste incadrari in folosul tau.

 

Ce sunt tipurile somatice?

Despre tipul somatic s-a mentionat pentru prima data in 1940, cand William Herbert Sheldon, un psiholog american, a incercat sa gaseasca o legatura intre aspectul corporal si temperamentul individului. 

Aceste incadrari ale unor tipologii umane cu ajutorul carora sa prezica anumite carateristici mentale, nu au fost bine primite in randul oamenilor de stiinta, dar notiunile au ramas si sunt folosite cu succes pentru a permite unui antrenor sa iti gaseasca anumite exercitii si sa iti prescrie un regim alimentar, care sa te ajute sa iesi din tipare si sa iti invingi anumite predispozitii de ordin genetic. Desi nu putem spune despre un corp ca este izomorf cu altul, sunt o serie de caracteristici care se aseamana, putand astfel sa facem anumite incadrari. 

Tipurile somatice se impart in trei mari categorii: ectomorf, mezomorf si endomorf si le prezentam mai pe larg in cele ce urmeaza:  

Tipul ectomorf

Primul dintre cele trei tipuri este ectomorf si este caracterizat de:

 – o structura osoasa mica, cu incheieturi firave si oase subtiri; 

 – mainile si picioarele sunt lungi si cu o constitutie subtire;

 – soldurile si umerii sunt ingusti. 

De asemenea, tipul ectomorf se remarca printr-o grasime corporala redusa si nu este predispus la o masa musculara crescuta. Se considera ca indivizii din aceasta categorie sunt si hiperactivi. 

 

Tipul mezomorf

Tipul mezomorf este intre cele doua extreme, cu o structura osoasa medie, partea superioara a corpului bine dezvoltata, cu un trunchi puternic si umeri lati, dar cu solduri inguste. Nu sunt predispusi la acumulari de grasime, dar pot pune masa musculara. 

 

Tipul endomorf

Tipul endomorf este o alta extrema, avand o strctura osoasa solida si masiva, fiind predispus la acumulari de grasime si de masa corporala. Nu exista endomorfism pur sau ectomorfism, mezomorfism pur, de obicei este un amestec din acestea trei in anumite proportii. 

Cum poti afla in ce tip te incadrezi? 

Daca vrei sa afli in ce tipuri de corp te incadrezi, este foarte usor. Sunt si o serie de aplicatii pe internet care iti ofera un raspuns cat mai exact, in functie de raspunsurile la cateva intrebari, dar poti sa iti faci si singur o evaluare, pentru a vedea spre ce tip inclini mai mult.

In primul rand, te privesti in oglinda si, luand in considerare caracteristicile anterioare, poti sa vezi daca ai brate lungi si subtiri, umeri lati sau ingusti, cum arata soldurile in raport cu restul corpului etc.

Pentru a afla ce structura osoasa ai, poti sa faci un test foarte simplu: incerca sa iti prinzi incheietura unei maini cu cealalata, folosind degetul mare si pe cel mijlociu. In functie de cum ajung cele doua degete poti sa fii:

 – cele doua degete nu se ating, rezulta ca ai o structura osoasa mai masiva, tipul endomorf;

 – cele doua degete reusesc sa se atinga putin, esti in zona de mijloc (mezomorf);

 – daca cele doua degete se suprapun, atunci ai o structura osoasa fragila si esti incadrat din acest punct de vedere in tipul ectomorf. 

Astfel, cu cat ai mai multe caracteristici ce apartin unui tip, cu atat esti mai inclinat spre acesta. Este posibil si sa ai doua tipuri preponderente, in general cel din mijloc combinat cu o extrema. 

 

Ce antrenament alegi in functie de tipul somatic?

In mod cert iti doresti o constitutie atletica, un corp frumos si bine proportionat, si este bine sa iti alegi tipul de antrenament si in functie de incadrarea somatica. 

Astfel, tipul ectomorf pune greu masa musculara si tesut adipos, are o rezistenta mai scazuta la antrenamente ce sunt lungi si foarte complexe, fiind mult mai usor sa lucreze pe tipuri de muschi (grupe), cu exercitii usoare si de baza, fara prea mult cardio. 

La polul opus se situeaza tipul endomorf, care are predispozitie spre a acumula masa musculara si tesut adipos, fiind astfel foarte util sa practice cat mai multe activitati sportive, inclusiv cele cardio, pentru a-si putea pastra o forma cat mai buna.

Intre cele doua este tipul mezomorfic, ce reactioneaza bine la orice fel de antrenament, cu o constitutie frumoasa si bine facut. Poate sa aiba un volum ridicat in timpul antrenamentelor si, avand structura muschiului bine definita, va avea rezultate bune atat pe forta, cat si cardio. 

Astfel, cu ajutorul unui antrenor, poti sa stabilesti ce exercitii sunt potrivite pentru tine, care sa aiba rezultatele dorite, si poti lucra atat la sala, cat si acasa, cu ajutorul unor aparate de intretinere precum bicicletele eliptice eficiente pentru arderea caloriilor, pentru modelare corporala, imbunatatirea conditiei fizice etc. 

Ce alimentatie este mai potrivita in functie de tipul somatic?

Sunt diferite tipuri de metabolism, asa ca si regimul alimentar trebuie sa fie corelat cu persoana ta. Cei cu procent mai mare in ectomorf, pentru a putea pune masa musculara, au nevoie de o alimentatie bogata si complexa, cu proteine, carbohidrati si lipide in anumite proportii (spre exemplu: 20 – 25% proteina; 25 – 30% lipide; 50 – 55% carbohidrati). 

Chiar daca sunt in zona de mijloc, si cei din tipul mezomorf trebuie sa aiba grija sa se alimenteze corect pentru a se mentine sanatosi, o dieta care sa le asigure necesarul de proteine, saruri minerale si oligoelemente ce ajuta la mentinerea unei mase musculare bogate.

Cu un metabolism lent, tipul endomorf are tendinta de ingrasare, asa ca trebuie sa fie mai atent la alimentatie decat celelalte doua tipuri. Cum, in general, consumul caloric total pe parcursul unei zile este de 2000 kcal, pentru a reusi sa isi diminueze stratul adipos, acesta trebuie sa consume cu 200 – 500 de kcal mai putin. Dieta trebuie sa contina mai putine proteine si carbohidrati. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu