Gantere sau bara

Am modificat articolul ultima data pe: 11.07.20

 

Atunci cand doresti sa iti cresti masa musculara, greutatile au un rol esential in antrenamentul tau. Fie ca alegi gantere sau bara, e bine de stiut din start ca ambele vor avea un rezultat pozitiv asupra aspectului pectoralilor tai, insa actioneaza in moduri diferite asupra acestora.

Orice antrenament pentru pectorali, atunci cand e bine facut, se dovedeste dificil si solicitant, insa vei “suferi” pentru a te bucura de un piept precum cel al super-eroilor din filme, caci rezultatele sunt foarte vizibile, dupa ce incep sa apara. Se recomanda incercarea unui antrenament axat pe aceasta parte a corpului care sa puna accentul pe greutati, acestea producand stresul mecanic intens necesar cresterii.

Muschii sunt influentati de catre stresul mecanic (ce implica utilizarea greutatilor mari a caror cantitate este crescuta treptat – suprasarcina progresiva), stresul metabolic (se descrie prin numarul mai mare de repetari – de regula, intre 10 si 15) si pe faza negativa a miscarii (cand revii in pozitia de start), care produce microfisurile in muschi.

 

Care e aportul pozitiv adus de bara

In avantajul barei vine faptul ca poti adauga greutati mult mai mari decat cele de care sunt capabile ganterele. Si, avand in vedere ca stresul mecanic este principala forta de crestere in ce priveste muschii, presa cu haltere va fi cel mai popular exercitiu pentru piept, motiv pentru care il si vezi efectuat des in sala de forta.

Asta se intampla pentru ca iti maximizeaza tensiunea mecanica intr-un mod viguros, superior rezultatelor obtinute in acest sens cu ganterele, in prima instanta pentru ca vei putea ridica mai mult. Acest lucru se datoreaza nevoii mai mici de a stabiliza incontinuu pozitia aparatului pe masura ce efectuezi exercitiul.

In plus, cu ajutorul barei si, implicit, a variatelor valori ale discurilor de greutate, poti creste progresiv, intr-un mod subtil, daca putem spune asa, sarcina si tensiunea mecanica resimtite. Cresterea se poate face cu cate un kilogram pe fiecare parte, in timp ce ganterele te obliga sa cresti dificultatea cu 2.5 kilograme de fiecare data cand vrei sa cresti dificultatea exercitiului.

 

Atunci cand lucrezi cu greutati mari, bara te ajuta sa te pozitionezi mai confortabil si mai rapid, caci nu e nevoie sa intri in pozitia de start prin ridicarea ganterelor in pozitia necesara, ci doar scoti haltera de pe suport, prinzand-o bine si esti gata de repetitii. Deoarece miscarea este mai simpla si fixa, nu ai nevoie de concentrare aditionala in balansarea a doua puncte de greutate, cate unul in fiecare mana.

Acesti factori, care pot parea neimportanti, sunt cei care te ajuta sa progresezi mai repede si eficient, in teorie stresul mecanic ducand la o crestere musculara vizibila. Insa asta nu inseamna ca ar trebui sa te indrepti strict la antrenamente cu bara, caci si ganterele au avantajele lor.

 

Beneficiile ganterelor

De regula, pentru piept vei realiza exercitii cu doua gantere bune, de aceeasi greutate, acestea ajutandu-se ta simti muschiul cum se misca.

Potrivit unor studii disponibile online, aceste piese de echipament stimuleaza mai bine muschii pectorali superiori, datorita razei mai mari a miscarii si necesitatea balansarii lor in pozitie corecta la fiecare repetitie. Elicita o activare superioara a muschilor (pectoralis major) fata de bara, atat in cazul exercitiilor din orizontal, cat si a celor din pozitie inclinata.

Pe deasupra, se folosesc si muschii deltoizi anteriori, contribuind la o stabilizare a umarului si tonifierea acestuia. Datorita miscarilor diverse pe care le poti efectua, mobilitatea va fi crescuta in partea superioara a corpului.

Ganterele permit mainilor sa se miste in mod natural, putand intinde mai bine bratele, astfel incat repetitia sa fie mai confortabila pentru incheieturi, mai ales daca experimentezi o astfel de suferinta cand folosesti bara.

Un alt beneficiu al ganterelor este ca, prin folosirea lor, fiecare brat va lucra in mod individual, astfel ca nu va fi favorizat unul din ele. Ambele membre vor depune acelasi grad de efort deoarece lucreaza independent astfel incat creierul sa nu favorizeze o parte in defavoarea celeilalte. Iar daca un brat e mai puternic, iar celalalt mai slab, poti lua gantere de greutati diferite pentru a corecta astfel de dezechilibre.

Si poti prinde piesa cum iti este mai usor, raza de miscare putand fi mulata pe caracteristicile si necesitatile tale, lucru ce nu poate fi spus despre bara.

 

 

Cum sa profiti de cele doua aparate pentru pectorali puternici

Cum nu putem spune ca exista un singur exercitiu care sa iti creasca pectoralii si sa le dea forma, alternarea barei cu ganterele va da cele mai bune rezultate, in special cand alegi exercitii combinate, cu miscari variate ale umarului si bratelor.

Nu uita ca numarul repetitiilor difera intre cele doua tipuri de aparate. Asadar, in cazul barei, avand in vedere greutatea considerabil mai mare, de regula, numarul de repetiti va fi mai mic, standardul situandu-se intre 6 si 8, tinta fiind sa le faci corect, fara graba, si sa cresti treptat sarcina. In cazul ganterelor, poti mari numarul de repetitii la 12, astfel crescand intr-o oarecare masura stresul metabolic, avand grija, si in aceasta instanta, la tehnica exercitiului.

Mai intai se fac exercitiile cu greutati mari, pentru ca muschii tai sunt relaxati, dupa care treci la cele de mobilitate, cu gantere mai mici. Miscarea negativa (de revenire in pozitia de start) trebuie sa se faca incet si controlat, pentru ca muschiul sa fie exercitat la maximum si tu sa simti efortul acestuia.

 

Concluzii

Pentru a te bucura de un piept bine definit si puternic, este indicat de multi culturisti si antrenori de fitness si sport sa imbini cele doua elemente.

Daca in cazul barei te vei bucura de cresteri musculare mai rapide prin prisma greutatilor mari, si vei putea creste mai repede sarcinile ridicate, avand in vedere gradul redus de mobilitate necesar, cu ajutorul ganterelor dai forma si umerilor, scazi riscul dezechilibrelor in ce priveste forta individuala a bratelor si iti activezi intens muschii, contribuind la refacerea lor ulterioara.

Daca eviti sa faci un anumit tip de exercitii cu una din cele doua piese de echipament, risti sa pierzi din beneficiile unice ale acestora. Pentru cresterea musculara echilibrata si eficienta, care se vede intr-un timp relativ scurt de la incepere, apeleaza la diversitate. Astfel, vei inlatura si riscurile dezechilibrelor in ce priveste forta individuala a bratelor si accidentarile.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments