Kitul unui boxeur amator

Am modificat articolul ultima data pe: 12.09.24

 

Daca te intrebai ce iti trebuie pentru a-ti incepe calatoria in lumea boxului, ca si amator, continua sa citesti aceste randuri. Vei afla nu doar ce tip de protectie pentru maini, incaltaminte si imbracaminte iti sunt necesare, ci si ce alte mici articole iti sunt utile la sala sau in propriul studio improvizat.

 

Exercitiul fizic nu este important doar pentru organism, ci si pentru minte, caci te relaxeaza si te face sa uiti de griji pentru cateva zeci de minute, permitandu-ti sa iti versi frustrarile constient, sau nu, boxul fiind una din cele mai interesante si putin apreciate optiuni, desi necesita, potrivit antrenorilor si expertilor in sport, cel mai ridicat grad de atleticism.

In timp, tipul de antrenament specific acestui sport a suferit modificari, acum folosindu-se materiale mult mai confortabile si calitative, care ajuta la performanta. Orice boxeur amator are nevoie de cateva lucruri pentru a se bucura cu adevarat de o sesiune de antrenament.

Acestea includ manusile, aparatoarele pentru maini, pantofii, sortul, casca, gutiera, si cu ajutorul lor te bucuri de mobilitate si protectie. Din fericire, lumea boxului iti ofera numeroase optiuni din care sa alegi, indiferent de nisa de produs care te intereseaza.

 

Manusile

Sunt cele mai iconice piese de echipament, toata lumea recunoscand un boxeur dupa acest aspect. Exista mai multe tipuri de manusi, unele fiind potrivite pentru antrenament, altele pentru sac, altele pentru lupta unu la unu si altele pentru antrenamente in doi (sparing).

Pentru incepatori sunt indicate manusile de antrenament, bune nu doar pentru sac, ci si pentru munca unu la unu, dimensiunile si greutatea lor depinzand in functie de caracteristicile purtatorului. Printre cele mai populare branduri de pe piata se afla Everlast, accesibil tuturor doritorilor, si Title, care pune la dispozitie articole durabile.

Daca stii ca vei lucra doar cu sacul, insa, te poti incumeta la achizitionarea unei perechi de acest fel, care are o captuseala mai subtire, menita a-ti proteja monturile degetelor si a le invata cu impactul.

 

 

Legaturile pentru incheietura mainii si bandajele

Acestea iti protejeaza articulatiile de entorse si rupere, prezentand o masura de siguranta in fata accidentarilor. Nu sunt neaparat necesare, insa e util sa le ai la indemana si sa le folosesti. Bandajele iti ofera protectie in interiorul manusii, pastrand monturile in siguranta.

 

Elemente de protectie pentru cap

Casca

Este importanta, in special cand te antrenezi cu un oponent, caci nu stii nicicand cand un pumn iti poate ateriza in fata. Efectul negativ cumulativ al impactului la nivelul cranian este atestat stiintific, asa ca protectia nu ar trebui sa lipseasca. O casca buna nu se simte, nu deranjeaza si nu te enerveaza in timpul antrenamentului, captuseala jucand un rol important in confortul fiecarui purtator.

Gutiera

E un pas esential, necesar antrenamentelor solo si unu la unu, protejandu-ti mandibula si dintii de pumni prost pozitionati si un sac de box cu pivot.

 

Pantofii

Sunt importanti cand te alaturi unei sali de box, unde solul poate fi alunecos cand porti pantofi sport obisnuiti. Si, pentru ca e singura parte a corpului ce atinge solul, e important sa ai stabilitate si confort. Incaltarile special concepute pentru box au profil inalt, protejandu-ti glezna, si sunt usoare, permitand picioarelor sa respire. O pereche buna ar trebui sa se simta precum o extensie a membrelor, si sa adere bine pe podea, in special in ring.

Nu ar trebui sa se formeze bataturi si basici, nici dupa cateva purtari. Totul depinde de materiale si de modul in care acestea sunt cusute. In mod evident, perechile calitative vor avea preturi mai ridicate. Daca boxezi singur, intr-o sala de fitness unde exista si saci de pox, poti sa te rezumi la o pereche buna de adidasi.

 

Sortul

Nu este o piesa de echipament imperios necesara pasionatilor, dar iti poate fi de folos daca vrei sa te obisnuiesti cu look-ul unui boxeur sau daca speri sa activezi, chiar si la nivel local, pe aceasta scena. Aceasta piesa trebuie sa fie confortabila si sa nu te jeneze, sa aiba lungimea si largimea necesare mobilitatii specifice.

Daca e prea larg sau prea lung, te poti impiedica in sort, desi, in mod normal, nu iti folosesti picioarele pentru a lovi. In schimb, ai nevoie de stabilitate si confort la picioare pentru ca te vei misca mult pentru a mentine controlul si a da pumni din diferite pozitii. Pe deasupra, o marime corecta te ajuta sa iti pastrezi temperatura corporala echilibrata, racorindu-te si indepartand transpiratia.

 

 

Sacul de box

Nu poti sa iti completezi kitul fara un sac pentru box (aici si comparatia noastra) potrivit modului in care doresti sa te antrenezi. Fie ca iti achizitionezi unul pentru acasa sau ca il preferi pe cel din sala de sport, ai grija la greutatea sa.

Pentru acasa, alegerea se da intre sacii cu picior si cei agatatori. In primul caz, greutatea este adesea centrata spre podea, in timp ce optiunile cu agatare vor mentine sarcina la nivelul pumnilor. Pentru intarirea pumnilor sunt mai de folos variantele de podea, in timp ce pentru miscari combinate si flexibile iti va ajuta mai mult spatiul oferit de un sac de box agatator.

 

Coarda

Nu degeaba vezi adesea boxeurii in filme cum se antreneaza cu ajutorul unei “jucarii”. Acest element este important antrenamentului profesionistilor si amatorilor, deoarece tinteste muschii necesari unei lovituri puternice de pumn. Totodata, reprezinta un tip de antrenament cardio de anduranta, care necesita precizie si energie exploziva pentru a fi eficient si de succes.

Boxeurii adesea includ alergarea si sariturile cu coarda pentru a-si creste rezistenta in fata efortului, existand chiar si articole cu greutati incorporate, care fac antrenamentul si mai dificil.

 

Alte elemente

Lenjeria intima este si ea importanta, pentru mai mult confort si protectie fiindu-ti util sa alegi aparatoare pentru zona inghinala, iar daca esti de sex feminin, un sutien sportiv bun iti va fi de folos.

Pentru deprinderea loviturilor la corp te poti folosi de o masca pentru corp (boxing body protector), pe care o porti in timp ce altcineva te loveste, sau pe care o va purta antrenorul tau pentru ca tu sa poti sa iti dezvolti strategia.

O perna pentru antrenament si palmare deja fac antrenamentele in doi, alaturi de un antrenor, mult mai interesante si eficiente, insa aceste aspecte se revarsa deja in sfera sportivilor ce cauta performanta, nefiind neaparat necesare unui incepator.

Pentru competitii sportive intre amatori cand faci parte dintr-un club, nu iti cere nimeni sa folosesti vreun etilotest sau sa sustii diverse teste pentru a depista substantele stupefiante, insa ar trebui sa se subinteleaga ca ai datoria la o conduita impecabila din acest punct de vedere.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu