Reguli la tenis – de la A, la Z

Am modificat articolul ultima data pe: 06.11.24

 

Tenisul este un sport foarte popular, ce poate fi jucat la orice varsta, ce te ajuta sa te mentii in forma, sa ai un stil de viata sanatos, dar poti sa faci si performanta, participand la turneele internationale desfasurate anual, iar in continuare, iti prezentam cateva aspecte importante ale jocului.

 

Foarte raspandit si in Romania, tenisul atrage atat pe copii, cat si pe adulti, care isi doresc sa practice un sport frumos, fie la individual, fie perechi. Cuprinde mai multe forme, precum: tenisul de camp, tenisul de masa, tenis cu piciorul si le vom prezenta pe rand, cu reguli si terminologie, pentru a te familiariza cu acest minunat sport si a te determina sa incepi aventura.

 

Tenis de camp

Daca te-ai hotarat si ti-ai spus: “Vreau sa joc tenis de camp”, atunci citeste in continuare articolul, pentru a afla cat mai multe detalii despre acest sport. 

 

Scurta istorie a tenisului

Creat ca si forma de divertisment, tenisul are o lunga istorie in spate, fiind consemnat inca din secolul al XIV-lea, la calugarii europeni. Initial se folosea o minge din lemn, ce era lovita cu palma, trecand apoi la o manusa cu care se lovea mingea, pentru a proteja mana. 

Mai apoi, la manusa a fost pusa si o coada, din aceasta rezultand in timp racheta de tenis. Si mingea a evoluat de la modelul din lemn pana la cel confectionat din piele umpluta cu celuloza. 

Conform unor istorici ce au studiat originile acestui joc, terminologia folosita si astazi, deriva din 1873, din Anglia. 

Turnee de renume

Cele mai renumite turnee de tenis au o traditie de peste 100 de ani si sunt considerate puncte de referinta pentru profesionisti. Astfel:

 – in 1877, la Londra, are loc primul campionat de tenis pe Wimbledon; 

 – in 1881 se organizeaza U.S. Open, la Rhode Island, primul campionat de tenis masculin la simplu;

 – 1887 este anul in care in America se organizeaza si primul campionat de tenis pentru femei;

 – in Franta, in 1891 se organizeaza la Paris primul turneu French Open; 

 – in 1900 ia fiinta si Cupa Davis.

Wimbledon, U.S. Open, Roland Garros (French Open), impreuna cu Australian Open, sunt cele mai mari evenimente, ce au ramas si astazi cele mai importante pentru jucatorii profesionisti, care te propulseaza in lista celor mai valorosi jucatori, si poarta denumirea de Grand Slam. 

 

Tenisul in Romania

Si in Romania, tenisul a aparut la finalul anilor 1880, cand studentii intorsi din stainatate, de la studii, au adus si acest sport. Apar mai multe cluburi in marile orase ale tarii, fiind atrasi tot mai multi spre a practica si a se distra la un  joc tenis. 

Din ce in ce mai mult cei mici s-au indreptat spre tenisul de camp, inspirati fiind de rezultatele spectaculoase ale unor sportivi, ce devin repere pentru generatii, precum Ilie Nastase, Ion Tiriac si, mai nou, Simona Halep. 

Termeni generali folositi in tenis

Pentru a intelege mai bine regulile tenisului de camp, in primul rand trebuie sa te familiarizezi cu termenii folositi, putand astfel sa urmaresti mai usor, fiind si primele lectii de la un club.

 – punct: se foloseste pentru a numara in cadrul unei partide de tenis, fiind o unitate de baza, si se intinde de cand se pune mingea in joc, pana la prima greseala a unuia dintre participanti.

 – ghem (game): este tot o unitate de masura, folosit pentru tine scorul, se refera la joc;

 – brec (break): se refera la ghemul obtinut atunci cand serveste adversarul;

 – egalitate: cand sunt rezultate egale si jucatorul trebuie sa castige doua puncte consecutive pentru a castiga ghemul;

 – avantaj: poate fi la serviciu, cand cel care castiga punctul la 40 – 40 este cel care serveste, sau la primire, cand castiga punctul pe serva celuilalt;

 – tie break: este un sistem de punctare, ce se foloseste la scorul de 6 – 6, pentru a elimina prelungirile. Acest ghem de tiebreak are ca scop obtinerea a 7 puncte, cu doua avans. 

 – dubla greseala: se considera atunci cand jucatorul greseste ambele serve. 

 – afara (out): este momentul in care mingea iese in afara terenului de joc. 

 

Tipuri de lovituri

Este important sa cunosti tipurile de lovituri pentru jocuri tenis de camp, deoarece te ajuta sa intelegi mai bine cum trebuie abordata situatia la un moment dat si ce lovituri sunt permise.

Astfel sunt cele de baza: care se executa de pe partea dreapta sau stanga si serviciul; si cele speciale precum: voleu, lob, demi-voleu si smeciul etc. 

 

Terenul de joc

Citind in regulament tenis de camp, vei gasi si o serie de informatii ce se refera la terenul de joc, atat ca tip, cat si ca terminologie.

Astfel, printre cele mai uzuale notiuni legate de terenul de joc poti intalni:

 – fileu: este o plasa intinsa la mijlocul terenului ce il imparte in doua, avand o inaltime de 0,914 m la centru si doi stalpi de sustinere in lateral, de 1,07 m, ce sunt situati in afara terenului de joc;

 – careu pentru serviciu: este un spatiu delimitat pe terenul de joc, in care cel care este la serva trebuie sa trimita mingea;

 – back court: partea din spate a terenului, situata intre linia de fund si linia de serviciu;

 – culoar: este un spatiu lateral ce se adauga in cazul in care se joaca la dublu, de 1,37m;

 – linie: are rolul de a delimita spatiul destinat pentru joc, si poate fi de fund, laterala, mediana, de serviciu.

Cunoscand aceste reguli tenis de camp, vei putea mai usor sa intelegi si sa prinzi care este stilul, ce prezinta importanta, cum poti avea avantaj etc.

Sunt mai multe tipuri de terenuri pe care poti juca si anume:

 – teren de zgura: este des intalnit in Europa si America Latina, fiind mult mai ieftin de facut, dar are un cost mai ridicat de intretinere. Ca si efect in tenis, incetineste mingea, dar produce un impuls mai mare acesteia. Printre turneele cunoscute organizate pe zgura se numara Roland Garros.

 – pe iarba: este terenul care se poate face cel mai rapid, putin mai alunecos decat cel dur, iar suprafata nu este ferma. Comportamentul mingii tine de cateva aspecte precum cat de deasa este iarba, cand a fost cosita, cat este de utilizata etc. Pe iarba se joaca la turneul de la Wimbledon.

 – teren cu suprafata dura: este uniform si rigid, mingea avand o saritura mare, si este acoperit cu vopsea. Il intalnesti la U.S Open si Australian Open.

 – teren pe carpeta: se foloseste in general la interior, terenul fiind acoperit cu o suprafata ce se detaseaza. Nu se utilizeaza in turneele oficiale dedicate pentru profesionisti.

 

Cum se desfasoara jocul?

O prima intrebare ce se ridica este: cate seturi are un meci de tenis? Un meci de tenis cuprinde seturi a cate sase ghem-uri. La final, se joaca si un tie break, ce are 12 puncte. Se pot juca 3 sau 5 seturi si nu exista un termen limita, durata fiind variabila. 

Cel care castiga primul la sase ghem-uri, la o diferenta de minim 2 puncte, va fi considerat castigator. In caz ca jucatorii sunt la egalitate, se trece la tie break pentru departajare. 

Cum se tine un scor tenis? Pentru un joc standard ai: nici un punct echivalent cu 0; primul punct obtinut se noteaza cu 15; al doilea este notat cu 30; cel de-al treilea acumuleaza 40; al patrulea este considerat game, la o diferenta de minim 2 puncte.

Urmarind aceste reguli tenis, vei afla cum se tine scorul si cum se procedeaza in situatii de egalitate. Astfel, daca este egalitate, scorul va fi de avantaj pentru cel care castiga urmatorul punct. Si aici sunt doua situatii: daca cel care este in avantaj castiga si urmatorul punct, atunci este ghem pentru el, daca adversarul va castiga punctul ce urmeaza se trece din nou in starea de egalitate.

Echipa de tenis poate fi formata dintr-un jucator, fiind jocul de simplu sau din cate 2 jucatori, la dublu. In competitiile oficiale in meciurile de 1 la 1 se joaca in functie de sex, fiind pentru barbati si pentru femei. 

La jucatorii profesionisti exista un clasament ce se actualizeaza mereu si mentioneaza pozitia fiecarui jucator sau jucatoare la nivel mondial. De exemplu, pentru femei, conform unui regulament punctaj WTA (Women’s Tennis Association), se iau in calcul punctele obtinute in ultimele 52 de saptamani. Pentru a calcula acest punctaj tenis feminin, se iau in calcul mai multe criterii, fiecare participare la competitii aducand un numar de puncte bine determinat. Similar avem si pentru barbati un clasament la nivel mondial, ATP (Association of Tennis Professionals).

Desi multe dintre aceste reguli tenis fac, la o prima vedere, ca acest joc sa para complicat, este important sa te apleci cu rabdare asupra indicatiilor, sa iti insusesti terminologia, sa urmaresti meciuri importante pentru a vedea diferite abordari si stiluri si, cu siguranta, poti incerca, chiar daca ai o varsta mai avansata.

Daca te-ai hotarat, si vrei sa incepi sa joci, ai nevoie de un echipament adecvat, precum si o paleta de tenis pe masura. 

Tenis de masa

Acest sport are si el o istorie lunga in spate, englezii fiind cei care au pus bazele acestuia, incercand sa reproduca un joc de tenis de camp la nivel mic. Astfel, s-a creat un regulament pentru tenis de masa, iar jocul s-a raspandit rapid la nivel mondial, fiind foarte comod de jucat si acasa, la orice varsta. 

Pe langa rolul de divertisment, putand fi practicat in orice incapere, pe orice vreme, tenisul de masa se desfasoara si la nivel profesionist, fiind organizate numeroase turnee si competitii, iar din 1988 a devenit si sport olimpic.

Paleta pentru tenis de masa este mai mica ca si dimensiuni fata de una de tenis de camp, cu un corp lemnos cu maner, si cu fete lipite pe ambele parti ale corpului (mai putin pe maner). Mingea trebuie sa fie perfect sferica, parametrii oficiali de masa si dimensiuni fiind: 2,7 g si diametru de 40 mm, in mod obisnuit sunt confectionate din plastic sau celuloid. 

Sunt cateva reguli tenis de masa, precum:

 – se joaca individual sau pe echipe de cate doi, fiind din acest punct de vedere asemanator cu jocul de tenis de camp;

 – sunt 3 sau 4 seturi, fiecare a cate 11 puncte, diferenta pentru a castiga setul fiind de minimum doua puncte;

 – se joaca la masa, ce are pe mijloc fileu;

 – la serviciu, mingea trebuie sa atinga cate o data fiecare parte a mesei, daca atinge fileul se numeste net si se repeta serva.

Dat fiind ca are un regulament tenis mai simplu, mai usor de inteles, pentru ca se joaca la o masa, nefiind necesar foarte mult efort fizic, poate fi practicat de la copii de 3 – 4 ani, pana la varstnici de 70 – 80 de ani, un mod placut de a petrece timpul liber impreuna cu prietenii sau familia. 

 

Tenis de picior

Probabil ca cei mai multi au practicat jocuri cu tenis de picior, atat in pauzele de la scoala, cat si in timpul liber, fiind un mod placut de destindere si de miscare. Dar sunt si aici reguli tenis care asigura un climat sportiv, mai ales cand se desfasoara intr-un mod organizat.

Terenul de joc poate fi in sala sau in aer liber si se imparte la mijloc cu ajutorul unui fileu, ce are o inaltime standard de 1,1 m. Se poate juca 1 la 1, sau pe echipe formate din 2 sau 3 jucatori. Mingea poate fi lovita cu orice parte a corpului, mai putin cu mana, si trebuie sa ajunga in jumatatea de joc a adversarului, intr-o pozitie pe care acesta sa nu o poata intoarce.

In comparatie cu tenis de camp, reguli, la tenis de picior scorul se tine mult mai facil, se considera punct pentru o echipa ori de cate ori, echipa adversa comite o greseala. Castiga jocul echipa care are doua seturi luate, a cate 11 puncte, cu o diferenta de 2 puncte fata de adversari (11 la 9). Daca nu este implinita aceasta conditie, se joaca pana cand prima echipa acumuleaza 15 puncte. 

Regulile sunt diferite pentru tenis masculin si feminin sau juniori, iar pentru competitii se cere si un anumit standard pentru dimensiunile terenului de 9 x 12,8 m, pentru simplu sau dublu, de 9 x 18 m, pentru echipe de trei. 

Speram ca acest articol te-a ajutat sa iti insusesti cel mai intalnite reguli tenis, sa intelegi cum se desfasoara jocul, cum se tine scorul si ai prins curaj sa incepi sa te antrenezi. Cu rabdare si perseverenta, dar si cu multa buna dispozitie, poti sa ajungi la un nivel inalt de performanta si te vei pastra intr-o buna forma fizica. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu