Role cu 4 roti sau cu 3?

Am modificat articolul ultima data pe: 20.05.24

 

Daca tocmai te-ai hotarat sa iti achizitionezi o pereche de role, citeste acest articol pentru a vedea ce sa iti alegi, intre un model cu 3 sau 4 roti. Vei afla care sunt  avantajele si dezavantajele pe care le au fiecare in parte si care model se potriveste cel mai bine cu ceea ce iti doresti tu.

 

Fie ca esti la inceput si abia incepi sa practici acest sport, fie ca deja stii sa mergi cu rolele si iti doresti o pereche potrivita pe stilul tau, trebuie sa fii bine informat inainte de a face o alegere. Astfel, pentru rolele cu roti in linie gasesti pe piata mai multe variante, iar in ceea ce priveste numarul de roti, poti opta pentru modele cu 3 sau cu 4. 

Mai jos, vei vedea care sunt avantajele pentru fiecare, dar si dezavantajele, la ce stil se potrivesc cel mai bine, pentru a putea alege corect perechea potrivita, fara a cheltui mai mult decat ai nevoie. Dar sa le luam pe rand:

 

Role cu trei roti

Acest stil de role se potriveste cel mai bine pentru persoanele care deja stiu sa patineze si isi doresc sa atinga viteze cat mai mari, intr-un timp scurt. Dimensiunile de roti sunt mai mari, plecand de la cele cu diametru de 100 mm in sus, ceea ce iti confera o lungime mai mare la o alunecare. 

Ca revers al medaliei, pretul de achizitie este mai ridicat, crescand odata cu dimensiunea rotii. Astfel, cu cat rotile au circumferinta mai larga, cu atat pretul de achizitie pe perechea de role va fi mai mare, si daca nu esti pasionat de viteza, investitia nu se merita.

Avantaje pentru role cu 3 roti: Rolele cu 3 roti sunt foarte potrivite pentru cei care iubesc viteza, se pot ridica mult mai usor de la sol, pentru a avea un avant mult mai mare, iar vitezele la care se poate ajunge sunt mult mai rapide decat ale rolelor cu 4 roti.

Un alt aspect important este ca sunt mai usoare si nu ingreuneaza mersul. Rotile pot avea intre 100 – 125 mm, ceea ce permite chiar atingerea unor viteze superioare intr-un timp foarte scurt. Multi trec la modele cu roti mari de 125 mm, care se simt mult mai bine pe traseu si, in plus, sunt mult mai distractive, mersul devenind foarte agil si parcurgand mai repede distanta de pe circuit. 

Sunt potrivite si pentru copii, modelele cu 3 roti putand avea dimensiuni mai mari, ceea ce conduce la o parcurgerea unei distante mai lungi, la o singura alunecare. 

Dezavantaje pentru role cu 3 roti: Asa cum am mai mentionat, pretul de achizitie este mai ridicat si trebuie sa fii sigur ca acest model este potrivit pentru tine, ca sa nu cheltui mai mult decat ai nevoie. In plus, fiind role de viteza, trebuie sa stii deja sa mergi destul de bine, deoarece este mai greu sa inveti pe acest model. 

Pentru o persoana experimentata stabilitatea nu va fi o problema, insa daca esti la inceput, va fi mult mai usor sa iti pierzi echilibrul si sa te accidentezi.

In caz ca ai avut pana acum role cu 4 roti, vei avea nevoie de putin timp de antrenament sa te obisnuiesti cu noul model, fiind mai diferit modul in care simti patina pe picior si cum iti gestionezi miscarile. 

 

Role cu patru roti

Sunt cele mai uzuale modele, fiind cea mai obisnuita configuratie pentru rolele cu roti in linie. Sunt mai multe tipuri cu patru roti, in functie de stilul de patinaj practicat, si anume: pentru un patinaj mai agresiv, mai experimentat sau pentru patinaj de recreere, de petrecere in mod placut a timpului liber. 

Acest tip de role este preferat de persoanele care isi doresc mai multa stabilitate si flexibilitate in timpul practicarii sportului. Nu trebuie sa cheltuiesti prea mult, si vei avea posibilitatea sa inveti sa mergi pe role, dar si sa iti imbunatatesti stilul.

Rotile la aceste modele au o dimensiune variabila, dar pot ajunge la 80 – 84 mm pentru modelele de role cu 4 roti ce depasesc dimensiunea ghetei. 

Avantaje pentru rolele cu 4 roti: Deoarece sunt mult mai greu de ridicat si au o suprafata de contact mai mare, aceste role ofera o stabilitate mai buna, fiind foarte utile pentru incepatorii care invata sa isi pastreze echilibrul. Atunci cand pui presiune pe varf, contactul cu solul se va face prin intermediul a doua roti in loc de una, si vei fi mult mai sigur pe miscare. 

Le poti folosi la mai multe stiluri de patinaj, fiind potrivite atat pentru un mod mai agresiv, in caz ca deja stii sa mergi bine, cat si pentru distractie, in modul in care te simti cel mai confortabil: freestyle. De asemenea, poti sa participi la diverse intreceri sportive in parc cu prietenii, facand slalom printre diferite obiecte sau pe un traseu conturat cu creta pe asfalt.

Chiar daca, pentru a atinge o viteza superioara, ai nevoie de un timp mult mai mare decat la patinele cu 3 roti, viteza maxima la care poti ajunge este mai inalta. 

Pentru cei care isi doresc sa practice patinaj artistic pe role, tot acest tip este cel mai indicat, cu roti mai mici, ce au aceeasi dimensiune in linie ca si gheata, si ofera un pivot bun, si posibilitatea de a executa anumite miscari mai dificile. 

Un alt aspect care este foarte important il reprezinta si faptul ca sunt mai ieftine decat modelele cu 3 roti si astfel sunt mult mai facil de achizitionat. 

Dezavantaje pentru role cu 4 roti: Unul dintre principalele inconveniente ale acestor modele este ca nu poti prinde o viteza la fel de mare ca la cele cu 3 roti, dar daca nu esti pasionat de acest stil, nu va fi o problema pentru tine. 

Rotile sunt mai mici ca si dimensiune, deoarece suprafata pe care sunt prinse este fixa si tine de marimea rolei, astfel, in general au pana in 80 – 90 mm, o dimensiune de 125 mm a rotii nu este posibila, deoarece ar avea o lungime mult mai mare decat a ghetei, devenind foarte incomode de folosit. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu