Schiuri sau placa de snowboard?

Am modificat articolul ultima data pe: 20.01.25

 

Schiuri sau placa de snowboard?

 

Rivalitatea dintre schiat si snowboarding este recunoscuta pe partie, in sezonul rece. Pentru cei care acum se afla pentru prima oara in zapada dorind sa se apuce de un astfel de sport de iarna, este important sa cunoasca cateva avantaje si dezavantaje ale acestor activitati, si despre ele vom vorbi astazi. 

 

Cand ai decis sa te apuci de un nou sport, si nu orice fel de sport, ci unul dedicat sezonului rece, ajungi inevitabil la intrebarea: “sunt un schior sau prefer sa ma dau cu placa?” Orice ai alege, te vei bucura de o experienta aventuroasa si incitanta, cu aspecte de socializare si pozitive pentru dezvoltarea personala. 

Pentru a te ajuta sa decizi care ar fi modul preferat de a cobori pe partie, iti vom oferi cateva informatii referitoare la cele doua posibile alegeri. Si chiar daca incerci ceva si nu iti place, poti oricand sa te indrepti si spre cealalta optiune. 

 

 

Usurinta invatarii

Schiorii au o zicala, si anume ca sa inveti sa schiezi e usor, mai dificil fiind sa stapanesti cu adevarat acest sport. Spre deosebire, se spune ca snowboardingul este mai dificil de invatat, insa mai usor de stapanit. 

Schiatul

Potrivit celor care au incercat deja acest sport, are o invatare rapida, reprezentand un mod natural de transportare peste zapada, deoarece se aseamana foarte mult mersului. Dupa ce inveti cum sa franezi si sa faci curbe sau sa ocolesti obstacole poti sa te aventurezi la partii mai inalte, atata timp cat unghiul de coborare nu este abrupt. Spre acestea nu este sigur sa te indrepti decat dupa ce reusesti sa stapanesti intoarcerile prin pivotarea picioarelor in timp ce corpul iti este in pozitie dreapta, spre inainte. 

Snowboarding

Oricine a incercat macar o data un astfel de echipament iti va spune ca primele curse rezulta in multiple caderi si chiar vanatai, invatarea fiind de preferat a se face cand zapada este mai moale. Deprinderea miscarilor esentiale poate dura si cateva zile bune, spre deosebire de schiat, care nu iti ia decat doua – trei zile. In plus, te poti simti descurajat si de faptul ca iti va lua cateva minute bune sa cobori o partie pe care cu schiurile o “cucereai” in doar 2 – 3 minute. 

Mai ales cand nu ai deloc experienta pe o placa (skateboard, longboard, pennyboad, etc.) te vei simti foarte constrans cand ambele picioare iti sunt fixate pe o suprafata subtire. Insa, dupa ce inveti sa ocolesti, sa incetinesti si sa te mentii in echilibru in aceasta pozitie, totul devine mai usor. 

 

Echipamentul

Daca, in general, nu iti vor lipsi hainele de protectie in fata frigului si a umiditatii, exista cateva diferente mari in ce priveste piesele de echipament necesare fiecarui sport de iarna. O mare deosebire se face intre clapari, care sunt mult mai confortabili in cazul celor compatibili cu snowboardul, dupa cum relateaza cei ce au incercat ambele variante. 

Mai apoi, la urcare sau transport iti va fi mai usor cu un snowboard (aici o lista comparativa) decat cu doua schiuri si bete. Pe deasupra, arati mult mai cool cu placa la subrat prin parcare, insa cu teleskiul este necesar, cel putin la inceput, sa scoti un clapar. 

Cu schiurile arati ca un instructor, cu ele in carca, dar pe munte esti in elementul tau, caci nu ai probleme la urcare sau coborare. Iti faci vant cu betele, in timp ce un snowboarder trebuie sa isi scoata un clapar pentru asta, sau se apleaca si isi foloseste mainile drept “gheare” cu care se trage inainte, pe o portiune plana, unde nu se poate folosi de inclinatie spre a inainta. 

In plus, daca iti cumperi echipamentul propriu, vei afla ca ai mai multe de carat cand esti schior, incepand cu claparii, schiurile si betele in timp ce, in al doilea caz, nu iti trebuie decat clapari si o placa. 

 

Ce rol are terenul

Inainte de a lua o decizie, gandeste-te bine si la ce experienta ti-ai dori sa ai pe partie. Unele terenuri sau partii sunt mai potrivite pentru schi, in timp ce altele poti fi fructificate mai bine pe placa.  

Daca te intereseaza mai mult aspectul social si ai prieteni pasionati de sporturile de iarna, preferandu-l pe unul sau pe celalalt, poti alege ceea ce fac si ei, pentru a nu ramane in urma. Daca preferi sa explorezi singur, si sa descoperi peisaje extraordinare, mai indicate sunt schiurile, deoarece poti acoperi mai mult spatu intr-un timp mai scurt. Si pentru plimbari scurte sau partii mai putin abrupte schiurile devin o alegere inspirata. 

Pentru pasionatii vitezei, tot schiatul este mai adesea recomandat, deoarece ai mai mult control in ce priveste intoarcerile bruste, in timp ce pe zapada virgina (nu pe partie) cei care stiu sa se dea bine cu placa vor fi mai curajosi, fiind cunoscuti pentru asta. 

 

Aspectul accidentelor

Cum este vorba despre un sport de iarna, nu pot fi uitate accidentele, caci zapada si gheata pot deveni imediat dusmanii aventurierului. 

Din pacate, schiorii sunt sensibili la rupturi de ligamente, unul din cele mai comune tipuri de accidente ce au loc pe pista. Iar, daca intervin coliziuni cu alti “participanti in trafic” pe pista sau in afara ei sau intervine un obstacol (copac, bolovan, etc), pot exista si raniri la cap si in partea superioara.

In cazul pasionatilor de snowboard picioarele sunt mai in siguranta, riscul entorselor fiind relativ mic, desi comun. In schimb, mai des intalnite vor fi rupturile de brate, coccis sau clavicula, cauzate de caderea pe zapada la viteza. 

 

 

Cand pot invata copiii

De obicei, micutii se pot urca pe schiuri incepand cu varsta de 3 – 4 ani, iar de la 5 ani vor incepe sa deprinda cu adevarat tehnicile de mers. In schimb, pentru snowboard este indicat ca al tau copil sa aiba cel putin 8 ani, deoarece e mai dificil de invatat la inceput, dupa cum mentionam anterior, iar riscul caderilor frecvente creste. 

 

Ce e mai distractiv

Acest aspect este unul evident subiectiv, caci fiecare persoana are propriile preferinte si propriul grad de confort dorit pe partie. Ambele sporturi sunt incitante, provocatoare si frustrante, in acelasi timp. In acelasi timp, totul depinde de starea ta si de ce doresti sa faci pe partie in ziua in care esti acolo. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu