Sporturi extreme – Top 10

Am modificat articolul ultima data pe: 06.11.24

 

Fiecare persoana isi doreste sa incerce o experienta noua si aventuroasa macar din cand in cand. Si, cum sporturile extreme reprezinta o optiune incitanta, de ce sa nu afli cate ceva despre unele din ele?

 

Majoritatea oamenilor se apuca de activitati extreme pentru ca sunt distractive, in timp ce altii sunt atrasi mai mult de aspectul testarii limitelor lor. Indiferent de stil, sporturile alternative au acel factor “wow” care le fac extrem de atractive. Iata cateva idei pe care le poti implementa in urmatoarea vacanta sau intr-un weekend calduros.

 

Zbor cu deltaplanul

Imagineaza-ti ca esti intr-un avion de hartie si plutesti. In esenta, asta implica zborurile cu deltaplanul, caci esti suspendat de scheletul dispozitivului cu un ham si te “arunci” de pe o stanca sau un deal, lasand vantul sa te poarte.

Schimbarea directiei se realizeaza prin modificarea greutatii corporale in urma inclinarilor intr-o parte si in alta, ori folosind anumite chingi si sisteme de control.

Pentru a putea face planorism ai nevoie de cursuri si licenta, ceea ce iti poate rapi putin timp, insa experienta este una de neuitat, din ce declara alti aventurieri iubitori de zbor.

 

 

Bungee jumping

Ramanem in sfera sporturilor extreme de aer ce implica sarituri. Esti legat de o sfoara elastica groasa, cu chingi si sisteme de siguranta, aflandu-te la o inaltime ridicata, si te arunci “in gol”, avand parte de o experienta inedita.

Dupa cum poate te asteptai, doar cei mai curajosi se avanta in astfel de activitati, mai ales avand in vedere ca vei oscila pentru o perioada in sus si in jos. Se realizeaza, de obicei, de pe stanci, poduri, macarale sau chiar cladiri.

 

Parasutismul de pe cladiri

E un sport extrem de periculos, caci nu esti echipat decat cu o parasuta de mana pe care trebuie sa stii cand sa o deschizi spre a nu suferi accidentari sau chiar a muri, caci activitatea de fata e cunoscuta si sub denumirea de “incercare de sinucidere”.

Vantul si apropierea de constructii devin probleme cu care te poti confrunta, alaturi de fractiunea de secunda in care e necesar sa deschizi parasuta. Nu e de mirare ca in majoritatea tarilor este o activitate ilegala, incercata doar de dependentii de adrenalina. Daca nu te sperie ideea de a-ti baga mana intr-un storcator de fructe cu melc in timp ce e pornit, probabil n-o sa fii impresionat nici de aceasta activitate.

 

Scufundarile in pesteri

Asa cum implica si denumirea activitatii, aceasta presupune intrarea in pesteri subacvatice unde singura lumina vine de la lanternele folosite de curiosi, scotand la iveala o lume diferita, extrem de complexa si inedita. Includ numeroase riscuri, necesitand echipament, rezervoare de oxigen si sa stii sa inoti bine.

Totodata, ai nevoie de atentie distributiva, explorand si bucurandu-te de privelistea subacvatica si tinand cont de gradul de oxigen ramas si de locul in care te afli, caci te poti pierde usor.

 

Powerbocking

Se traduce prin sarituri pe picioroange, insa e un tip de echipament special cu arcuri din fibra de sticla si fixare de tip chinga de snowboard, parca scos din jocuri video post-apocaliptice. Utilizatorul se incalta cu ele si poate sari pana la 1.5 metri, putand chiar alerga, prinzand pana la 35 km/h, facand acrobatii si sarituri peste cap, spre exemplu.

Chiar daca nu este tocmai cea mai extrema forma de sport, confera purtatorului libertate si simtamantul puterilor supraomenesti, avand si riscuri, mai ales la aterizarea in urma unei sarituri mari.

 

 

Rafting

In cadrul acestui sport, ai nevoie de parteneri, caci presupune munca in echipa, si de echipament. Necesare sunt vestele de salvare, kayakul (sau barcuta) si vaslele, care vor fi intrebuintate spre a naviga un rau cu curenti puternici de aer.

O echipa va avea nevoie de concentrare si de sincronizare spre a reusi, riscurile incluzand scufundarea, inecul si izbirea de obstacole periculoase precum stancile sau vartejurile de apa.

 

BMX

Se poate imparti in curse si freestyle, si implica folosirea unei biciclete puternice pentru a parcurge un traseu. Poti realiza trucuri, te poti da peste cap cu bicicleta sau cuceri terenul dificil prin viteza.

Exista riscul sa te ciocnesti in ceilalti participanti, in cazul curselor, sau sa ai un esec in ce priveste sariturile prin cazatura, fiecare pasionat dorind sa arate ca e cel mai bun si capabil de cele mai spectaculoase miscari. Sunt utile echipamentele de protectie (combinezon, casca, manusi).

 

Ciclism montan

Coordonarea si adrenalina sunt punctele forte ale acestui sport, caci implica slalomul pe bicicleta printre copaci, pietre si denivelari sau radacini protuberante, un alt obstacol fiind noroiul. Si asta nu este tot, caci iubitorii de mountain biking se avanta si in realizarea trucurilor pe acest teren dur, folosindu-se biciclete speciale pentru teren.

Categoria in sine poate fi impartita in patru sub-grupe, si anume ciclism de teren, pe pante, liber sau cu acrobatii de strada, crescandu-se treptat dificultatea spatiului folosit si a manevrelor necesare.

 

Skateboarding

Ai o varietate de optiuni in ce priveste datul cu placa, de la coborari in viteza si pana la boarding intins pe spate. Daca pentru novici un simplu skateboard, la un pret bun, este suficient pentru doza zilnica de adrenalina, altii au nevoie de ceva mai mult, de la trucuri ce parca sfideaza gravitatia si pana la nebunii precum “bobul” pe placa.

In acest caz, te intinzi pe o placa de skating speciala si cobori in panta la viteze medii spre mari, folosindu-ti corpul spre a vira si picioarele pentru a frana. Echipamentul de protectie este imperios necesar (casca, combinezon), mai ales avand in vedere riscul aparitiei masinilor.

Pentru viteza ai nevoie tot de o panta inclinata de unde sa pornesti, folosindu-te doar de propria greutate pentru virare si accelerare, picioarele tinand loc de frana.

 

Alpinism la altitudini ridicate/pe gheata

Adevaratii temerari sunt cei care reusesc sa cucereasca altitudinile, fie fara a se ajuta de suporti ori franghii, fie ducand totul la extrem in sezonul rece, prin escaladarea formatiunilor de gheata.

 

 

Riscurile sunt mari, incluzand degeraturi, insuficienta respiratorie, hipotermie, pneumonii sau rupturi de oase, insa cei care s-au avantat in astfel de experiente considera ca merita, reprezentand o forma suprema de libertate si testare a limitelor umane.

Astfel de incursiuni nu se recomanda incepatorilor si celor care nu au deja o rezistenta crescuta la efort fizic sau care nu s-au informat bine inainte de a parcurge un astfel de traseu deoarece, dupa cum mentionam mai sus, riscurile sunt mari, si cu si fara echipamente ajutatoare.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu