Top 15 reguli de circulatie pentru biciclisti

Am modificat articolul ultima data pe: 12.09.24

 

Deplasarea cu bicicleta devine din ce in ce mai populara si la noi in tara. Chiar daca nu sunt la volanul unor masini puternice cu sute de cai putere, biciclistii sunt datori sa respecte reguli de circulatie la fel de stricte, in primul rand pentru propria lor siguranta.

 

Circulatia bicicletelor pe drumurile publice este reglementata prin OUG 195 / 2002, prin Regulamentul de aplicare a OUG 195 / 2002 aprobat prin HG 1391 / 2006 si prin Codul Rutier. Atentie: nu exista codul rutier pentru biciclete, ci exista prevederi referitoare la biciclete in Codul Rutier. 

Care sunt regulile de circulatie pentru biciclisti?

Desi nu exista legislatie pentru biciclisti si numai pentru biciclisti, cei care se deplaseaza pe doua roti trebuie sa respecte o serie de reguli mentionate in Codul Rutier, exact asa cum fac si ceilalti participanti la trafic. 

 

Legislatie rutiera 2019 – Obligatiile biciclistilor

Ca biciclisti, trebuie sa stiti ca in momentul deplasarii pe drumurile publice trebuie sa aveti la voi un act de identitate. 

Bicicleta trebuie sa fie echipata conform specificatiilor Codului Rutier – vom detalia in continuare. 

In cazul in care circuli pe strazi unde nu functioneaza iluminatul public, sau in afara localitatii, ai obligatia de a purta imbracamine cu elemente fluorescent – reflectorizante.

Deplasarea pe drumurile publice a unui grup de biciclisti se realizeaza intotdeauna in sir indian, niciodata in paralel. 

Circulatia bicicletelor – cum trebuie echipata o bicicleta?

Indiferent ca e vorba despre biciclete din Bucuresti sau din alte orase mari, sau de biciclisti care se deplaseaza in localitati rurale, vehiculele cu doua roti trebuie sa aiba o serie de dotari minime pentru siguranta. 

Un sistem de franare eficient este esential; claxonul este un alt element de ajutor, mai ales in cazul deplasarii pe pistele pentru biciclisti amplasate pe trotuare. Sistemul de directie trebuie sa fie perfect functional. 

In partea din fata ai nevoie de un far alb sau galben, care sa iti ofere vizibilitate pe timp de noapte si sa te faca vizibil pentru vehiculele care vin din fata. In partea din spate se amplaseaza un far rosu, care sa te faca vizibil masinilor care circula in acelasi sens. 

Tot in partea din spate trebuie amplasat un dispozitiv fluorescent reflectorizant rosu, considerat un element suplimentar, pasiv, de siguranta, ce te face vizibil pentru masini. Spitele rotilor trebuie echipate cu elemente reflectorizante care sa te faca vizibil din profil.

Daca iei in calcul un eventual mers pe bicicleta pe timp de noapte toate aceste elemente luminoase sunt obligatorii, fie ca vorbim despre biciclisti in Bucuresti sau in alta metropola luminata “ca ziua”, sau despre persoane care se deplaseaza intr-un satuc de munte. 

Cod rutier biciclisti 2017 – Interdictii 

Exista o serie intreaga de interdictii care li se aplica biciclistilor care participa la trafic pe drumurile publice. 

In cazul in care nu exista pista de bicicleta in zona in care te deplasezi, este interzis sa mergi pe trotuar. 

Circulatia bicicletelor pe drumurile nationale se realizeaza doar pe banda de langa bordura sau de langa acostament; exceptie fac doar cazurile in care urmeaza sa virezi la stanga. 

In prezenta semnului accesul interzis bicicletelor este interzis sa te deplasezi pe bicicleta; esti obligat legal sa cobori si sa te deplasezi pe langa ea. 

Este interzis sa te deplasezi cu bicicleta pe gheata, zapada sau polei, sa mergi fara sa mentii contactul ambelor roti cu solul, sau sa nu mentii ambele picioare pe pedale si ambele maini pe ghidon (cu exceptia momentului in care semnalizezi). 

Este interzis sa schimbi directia de deplasare fara sa folosesti semnalele biciclistilor prevazute in Codul Rutier pentru acest scop, respectiv intinderea bratului in lateral catre directia catre care doresti sa mergi. 

Este interzis sa mergi in paralel cu alt biciclist, sa mergi cu bicicleta pe autostrada, sa te tii sau sa fii remorcat de alt vehicul aflat in mers. 

Este interzis sa traversezi strada pe trecerile de pietoni in timp ce te afli pe bicicleta. 

Este interzis sa transporti pasageri pe bicicleta, cu exceptia copiilor mai mici de 7 ani aflati in scaune omologate.

Este interzis sa stationezi cu bicicleta pe drumuri publice pe timp de noapte. 

 

Ce reguli de circulatie sunt valabile pentru biciclisti?

In ceea ce priveste semne de circulatie pentru biciclisti, exista doua categorii: unele care le sunt destinate doar acestora, si altele care sunt valabile pentru toti participantii la trafic. Desigur, ca biciclist, ai obligatia sa le respecti pe ambele, in masura in care ti se aplica. Nu vei respecta o limitare de viteza de 50 km/h de pilda, avand in vedere ca viteza maxima admisa pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice este stabilita la 30 km/h. 

Va este permis sa depasiti biciclistii?

Desigur; daca viteza de deplasare este mai mare decat a biciclistului care urmeaza a fi depasit, da. Interdictia legala se refera la deplasarea in paralel, nu la depasiri. 

 

Informatii suplimentare despre bicicleta cu motor

Cele mai multe intrebari sunt legate de mersul cu bicicleta cu motor, fara permis, si legalitatea acestuia. 

Nu exista pana la aceasta ora nici o mentiune legala care sa interzica acest lucru. Exista, totusi, informatii despre tipul de vehicule care sunt incadrate in categoria bicicletelor electrice.

Conform specificatiilor Codului Rutier, bicicleta electrica asistata este ”acel vehicul care are o viteza maxima de 25 km/h, cu pedalare asistata si un motor de 250W, specificatii care se pot dovedi prin certificatele de conformitate eliberate de producator”. 

In cazul in care bicicleta nu respecta aceste specificatii, ea este inclusa in categorie mopedelor, iar regulile care se aplica sunt diferite. 

 

Dupa cum vezi, exista reguli de circulatie pentru biciclisti, clare si formulate pentru siguranta tuturor participantilor la trafic. Nu ar trebui sa uiti de recomandarea de a purta casca de protectie; in tarile vestice, purtarea castii este obligatorie. 

In cazul in care si copiii tai par sa fie pasionati de mersul pe doua roti, nu uita ca nu e suficient sa le cumperi cele mai bune biciclete; este in egala masura important sa ii inveti cum sa aiba grija de ei, sa se deplaseze legal si sa se protejeze, pe ei si pe ceilalti participanti la trafic.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu