
Exista competitii cicliste cu o indelungata traditie si cu o istorie impresionanta in spate, si credem ca ar fi bine, ca pasionat de ciclism, sa descoperi cateva informatii inedite despre fiecare dintre ele.
Daca esti un pasionat al mersului pe bicicleta, cu siguranta ai auzit despre diverse competitii celebre; poate ai si urmarit Turul Frantei 2019 sau alte editii din trecut. Te invitam in continuare la un articol care isi propune sa prezinte date elementare despre unele dintre cele mai cunoscute tururi pe bicicleta.
Turul Frantei
Considerat a fi unul dintre cele mai prestigioase evenimente sportive ale lumii, Turul Frantei este o competitie anuala de ciclism destinata exclusiv barbatilor, alcatuita din mai multe etape si considerata a fi una dintre cele mai dificile curse.
Prima editie a avut loc in 1903 si s-a tinut anual de atunci, cu exceptia perioadei celor doua Razboaie Mondiale. Pe masura ce cursa a devenit tot mai populara, ea s-a extins treptat, astfel incat competitorii nu mai traverseaza doar sate din Franta, ci si zone din tarile invecinate. Intre timp, Turul Frantei a castigat titlul de “cel mai important eveniment sportiv anual”.
Traditional, competitia are loc in Iulie; formatul cursei ramane asemanator de la an la an, dar traseul se modifica, astfel ca Turul Frantei 2019 – traseu a aratat semnificativ diferit de Turul Frantei 2017 – traseu. Este un element de dificultate care face cu atat mai apreciate rezultatele bune ale sportivilor mentionati in orice clasament Turul Frantei.
In ceea ce priveste Turul Frantei 2018 – etape trebuie sa stii ca intotdeauna cursa se incheie traditional pe celebrul Champs-Elysees din Paris, la finalul a 21 segmente de drum parcurse obligatoriu intr-un interval de 23 zile. Traseul presupune, de asemenea, traversarea lanturilor muntoase ale Pirineilor si Alpilor si masoara, in total, aproximativ 3500 km.
Desigur, competitia a evoluat in timp din punct de vedere al strategiilor aplicate de catre participanti. Daca e sa discutam despre Turul Frantei 2018 sau, mai recent, Turul Frantei 2019, in competitie s-au inscris 20-22 echipe, fiecare dintre ele cu cate 8 membri. Timpii fiecarui ciclist sunt inregistrati, apoi cumulati pe echipa, iar la final castigatoare este desemnata echipa cu cel mai mic timp total.
Exista si cateva cifre interesante care descriu aceasta competitie. De pilda, se pare ca in fiecare an, membrii echipelor folosesc in jur de 42.000 sticle de apa.
Eddy Merckx a intrat in istoria competitiei ca fiind ciclistul care a castigat cele mai multe etape din Turul Frantei: un total de 34.
Un participant la Turul Frantei arde intre 4000 si 5000 calorii in fiecare etapa in care pedaleaza. Asta inseamna o medie de 123.900 calorii pentru intreaga cursa. Este echivalentul a 252 cheesburgeri dubli de la McDonald’s.
Pana in anul 1960 era considerat normal ca oricare dintre concurenti sa consume alcool in timpul cursei, pentru a amorti durerile. Abia mai tarziu alcoolul a fost interzis, fiind considerat un stimulent nepermis.
In timpul unei editii de Turul Frantei, ciclistii transpira o cantitate de apa care, cumulata, ar permite tragerea apei la toaleta de 39 de ori.
Cu peste 12 milioane de spectatori prezenti de-a lungul traseului, Turul Frantei este considerat cel mai mare eveniment sportiv al lumii.
Turul Italiei
Turul Italiei este cunoscut mai degraba ca Giro d’Italia. Prima editie a fost organizata in 1909, astfel ca Turul Italiei 2019 ar fi trebuit sa fie a 111-a editie a evenimentului, daca nu ar fi existat intreruperile din timpul celor doua Razboaie Mondiale. Din cauza suspendarii competitie in aceste doua intervale de timp, competitia a sarbatorit a 101-a editie in 2018.
Competitia are 21 de etape, pe parcursul a 23 zile; cea mai lunga etapa a fost inregistrata pe 28 Mai 1914 si a masurat 430 km, intre Lucca si Roma. Cea mai scurta etapa a avut doar 30 km, intre Montecatini si Prato, in 1946.
In ceea ce priveste distanta totala parcursa, cea mai lunga competitie a avut loc in 1954 si a masurat un total de 4337 km. Prin comparatie, in anul 1912 au fost strabatuti doar 2444 km in 9 etape.
In 1985 ciclistul Stefano Accocchio a stabilit recordul pentru cea mai rapida deplasare, la o viteza medie de 50.12 km/h pe un segment de drum de 45 km.
Turul Spaniei
Turul Spaniei, cu denumirea sa originala Vuelta a Espana, este cel de-al treilea mare tur ciclist din lume, alaturi de celelalte doua amintite anterior. Prima sa editie a avut loc in 1935; a fost suspendata pe perioada Razboiului Civil Spaniol si a celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar din 1955 a fost organizata anual.
Turul Spaniei 2019 a fost alcatuit din 21 etape, desfasurate pe parcursul a 23 zile, cu doua zile de odihna. Desi in mod normal startul se da in Spania, la 3 dintre editii cursa a inceput in alte tari: in 1997 in Lisabona, Portugalia, in 2009 in Assen, Olanda, iar in 2017 in Nimes, Franta.
Daca e sa discutam despre numarul de victorii, spaniolul Roberto Heras detine recordul, cu un total de 4 victorii. Este urmat indeaproape de Tony Rominger si Alberto Contador, cu cate 3 victorii.
Chris Horner a fost desemnat cel mai in varsta castigator al cursei, la varsta de 41 ani, in 2013.
Castigatorul competitiei poarta o jacheta rosie, echivalentul jachetei galbene de la finalul Tour de France. Ciclistul care castiga etapa desfasurata in munti poarta o jacheta alba cu buline albastre. Ciclistul care obtine cea mai buna viteza primeste o jacheta de culoare verde.
Care este cea mai buna bicicleta care a participat la unul dintre marile tururi cicliste?
Evident, castigarea unui asemenea eveniment depinde in primul rand de sportiv, dar o bicicleta de calitate este aproape la fel de importanta. Daca este sa ne luam dupa numarul de etape castigate, cea mai buna bicicleta a fost oferita de brandul Pinarello, care a castigat 68 etape in Turul Italiei, 68 etape in Turul Frantei si 68 etape in Turul Spaniei.
Lasa un comentariu
0 Comentariu