Pentru a-ti pastra inima in buna forma, te poti apuca de intetirea activitatii fizice in toate formele ei, deoarece reprezinta una din cele mai eficiente metode de a intari muschii organului in speta, pastrand, in acelasi timp, si greutatea sub control si arterele in buna functiune. Care sunt, insa, cele mai sigure si eficiente exercitii pe care le poti incerca? Citeste randurile urmatoare, pentru a afla.
Este important sa alternezi miscarile aerobice cu cele de rezistenta, care sunt cele mai potrivite in vederea mentinerii sanatatii inimii. Desi flexibilitatea nu are un rol activ, ea devine o baza pentru celelalte tipuri de activitati, prezentand variate beneficii, printre care imbunatatirea circulatiei, cresterea colesterolului bun (HDL) si scaderea celui rau (LDL).
Prin arderea caloriilor, iti imbunatatesti rata metabolica bazala, astfel pierzand mai multe calorii si atunci cand te afli in repaus. Si, pentru ca inima va pompa mai viguros sangele, va fi si ea antrenata si va rezista efortului.
Antrenamentele de circuit
Pentru ca miscarea poate fi realizata de orice categorie de varsta, exercitiile de circuit devin o optiune favorabila universal, deoarece pot fi adaptate utilizatorului. Sunt recomandate de catre experti in fitness si sanatate deoarece imbunatatesc starea aparatului cardiovascular, contribuind la mentinerea unei stari fizice bune.
Concentrarea asupra exercitiilor de intensitate ridicata (sarituri pliometrice, fandari, genuflexiuni, etc.) face ca sangele sa fie pompat mai repede spre extremitati si sa provoace peretele articular sa isi exercite elasticitatea. In consecinta, iti vei pastra tonusul articular in timp ce te mentii in forma.
Pentru incepatori, se recomanda perioade de repaus cat mai scurte (pana in 30 de secunde intre reprize) si alternarea intre exercitii pentru partea superioara si cea inferioara a corpului pentru a obtine cele mai bune rezultate si a nu te extenua prea repede.
Inotul
Recunoscut de majoritatea celor cu studii in fitness si sanatate drept unul din cele mai bune sporturi cand vine vorba despre slabit si mentinerea tonusului muscular, inotul ajuta nu doar inima, ci si plamanii. Exista diferente intre statul in apa si natatia propriu-zisa, care se caracterizeaza prin ture de bazin si efort sustinut.
Printre beneficiile acestei activitati se numara impactul redus la nivelul articulatiei si oaselor, ceea ce inseamna ca poate fi incercata si de catre persoanele inaintate in varsta, care isi doresc sa se mentina active.
Pentru a exercita presiune sanatoasa asupra inimii si a tesutului pulmonar, sunt indicate minimum sapte ture de bazin (maximul fiind de 12, pentru inceput), variind tehnica folosita pentru a ajuta si muschiii sa se antreneze.
O tehnica de ajutor este mentinerea mainilor stranse, sub forma unor pumni, astfel trebuind sa te “chinui” mai mult pentru a ajunge de la un capat la altul al bazinului, punand o oarecare presiune pe muschi si circulatie.
Antrenamentele cu greutati
In cazul persoanelor ce se confrunta cu boli de inima, acest tip de activitate poate fi o aditie foarte buna, dupa cum declara membri ai Programului de Reabilitare Cardiaca si Prevenire din Toronto. Este utila, deoarece permite corpului sa creasca in mod natural, in timp, masa musculara ce ajuta la arderea caloriilor si a grasimilor, intareste oasele si contribuie la dilatarea vaselor sangvine.
Te poti folosi de propriul corp drept greutate, precum in flotari, sau de o haltera sau gantera pentru fitness, fie ca incerci astfel de exercitii la sala sau acasa. Echipamentul nu este foarte costisitor si nici nu ocupa, in mod neaparat, mult spatiu. Trebuie doar sa dispui de suficienta vointa si determinare, si sa te tii de programul dezvoltat in timp.
Pe masura ce obtii rezistenta fizica, poti creste gradual greutatile cu care lucrezi, pentru a face ca exercitiul sa impuna mai multa forta. Totodata, poti pune accent pe forma si tehnica acestuia, incetinind modul in care efectuezi fiecare repetitie.
Alergarea
Nu te costa nimic, decat pretul unor pantofi buni si al unui trening, eventual, si cateva zeci de minute. Fie ca preferi sa alergi afara, dimineata sau seara, ori pe banda, te vei bucura de aceleasi beneficii. Pe langa faptul ca vei arata mai bine, deoarece joggingul iti permite sa te tonifiezi, intervalul de alergare ajuta si la mentinerea fitness-ului cardiac.
Se recomanda momente alternative de intensitate, de cate 10 secunde in patru seturi, la inceputul sedintei de jogging, pentru a avea energia necesara efectuarii. Aceasta activitate ar avea rolul de a te pregati pentru arderile de grasime din timpul alergarii la viteza constanta.
Un sfat util este sa alergi suficient de repede incat sa iti fie dificil sa respiri, moment in care poti lua o scurta pauza, dupa care sa cresti, din nou, viteza.
Yoga
O solutie mai putin energica, daca putem spune asa, este yoga. Poate reprezenta activitatea care te “introduce” in lumea sportului, mai ales cand ti-ai pierdut forma fizica sau cand acum te re/apuci de sport. Desi, initial, poate parea ca acest tip de exercitiu nu prea are legatura cu sanatatea inimii, te ajuta sa iti tonifiezi corpul si sa dobandesti o oarecare forta si echilibru.
Si, deoarece exista diferite tipuri de yoga, precum Bikram sau Ashtanga, vei avea de ales intre un tempo relaxat si linistitor sau unul mai rapid, cu pozitii mai dificile si solicitante. Acestea te vor ajuta sa obtii beneficii de ordin cardiovascular, deoarece numarul batailor inimii va creste in timpul sesiunilor.
Ciclismul
Fie ca preferi sa mergi pe bicicleta in natura, la munte sau prin oras, ori acasa sau la sala pe cea stationara, sa te misti si sa dai la pedale va ajuta la mentinerea unui tonus muscular bun si la reducerea riscurilor asociate bolilor de inima. Potrivit unui studiu efectuat de Asociatia Medicala Britanica, este necesara pedalarea a 32 de kilometri pe saptamana pentru a reduce cu pana la 50% potentialul dezvoltarii bolilor de inima.
Ciclismul este apreciat nu doar pentru aspectul social, ci si pentru ca foloseste grupe musculare proeminente la nivelul picioarelor, astfel inlesnind circulatia sangvina si folosind inima. Asadar, in timp ce iti imbunatatesti sistemul cardiovascular vei pierde si calorii, si vei avea beneficii de ordin mental, caci creierul poate produce endorfinele responsabile cu acea stare euforica, de bine.
In concluzie, indiferent de tipul de exercitiu ales, incearca sa urmezi un program de minimum 30 de minute pe zi, pret de cinci zile pe saptamana, aceasta rutina fiind ideala in vederea mentinerii sanatatii cardiovasculare.
Lasa un comentariu
0 Comentariu