Top 8 jocuri foarte vechi

Am modificat articolul ultima data pe: 20.01.25

 

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au cautat moduri de a-si petrece timpul si de a se distra impreuna cu alte persoane sau singuri, fiind cunoscut faptul ca exista vestigii de acest fel ce dateaza inca de acum 5000 de ani. Unele din ele au trait pana astazi, suferind modificari sau pastrandu-si regulile si forma in timp. Iata cateva optiuni interesante, pentru a-ti largi cultura generala. 

 

In timpul liber ne bucuram de tot felul de jocuri frumoase, distractive sau care sunt facute in asa fel incat sa ne ajute sa treaca timpul mai repede, multe din acestea existand de sute sau mii de ani. Majoritatea exemplelor din aceste randuri au fost incercate de sumerieni si egiptenii antici si, desi regulile au fost pierdute sau uitate, altele le-au luat locul. In cele mai fericite cazuri, arheologii au reusit sa reconstruiasca modul de joc pentru ca oamenii sa le poata incerca, intr-un mod cat mai autentic, si in prezent. Iata cateva exemple cunoscute la scara larga. 

 

Sahul

Se estimeaza ca a luat nastere in India sau China, in jurul secolului al saselea inaintea erei noastre, forma initiala fiind intitulata “chaturanga” si avand in compozitie patru tipuri de piese de joc reprezentative pentru ramuri militare, si anume infanterie, cavalerie, piesele pe elefant si carele de lupta, transformate in prezent in pioni, cal, nebun si turn. 

Regulile au evoluat in timp, cele moderne datand din Europa secolului al 15-lea. Jocul are nevoie de doi combatanti care se vor bate in strategii. In prezent, e unul din cele mai populare jocuri pentru acasa in doi, ce se intalneste si in cluburi sportive, pe Internet ori in turnee. 

 

Tintar – Nine Men’s Morris

Este un joc de strategie in doi, ce se desfasoara pe o tabla pe care se afla trei patrate concentrice conectate intre ele la mijlocul fiecarei laturi, existand 24 de puncte care reprezinta pozitiile in care fiecare participant isi poate pozitiona una din cele noua piese de care dispune. 

Data crearii sale nu este cunoscuta, estimandu-se la 1600 inaintea erei nostre, tara de origine fiind considerata Egiptul Antic. Jocul a fost popular in Roma Antica, impanzind intreaga Europa si Asia. Are fanii sai si in tara noastra, unde bilele erau inlocuite cu boabe de porumb sau fasole. Scopul este ca piesele adversarului sa fie eliminate pana cand acesta nu mai poate face mutari sau ramane doar cu doua. 

 

 

Jocul de dame

A luat nastere in Mesopotamia Antica, in jurul anului 3000 inaintea erei noastre, jucandu-se si in prezent. Necesita doi participanti si face parte din randul celor mai vechi jocuri ce se desfasoara si acum. De-a lungul timpului s-a dezvoltat si a fost introdus si in alte parti ale lumii, in prezent cele mai populare fiind jocurile cu reguli britanice, americane sau rusesti. 

Se foloseste de o tabla de sah cu 8 x 8 patrate colorate in nuante contrastante, existand un numar de discuri rotunde de diferite culori pe care le vor folosi cei doi jucatori, castigator fiind cel care blocheaza adversarul sau ii castiga toate piesele. 

 

Table

Dateaza din mileniul trei inaintea erei noastre, existand indicii privitoare la inventarea sa in Iran. Este, asadar, mai vechi si decat sahul, si se gaseste in numeroase tari, inclusiv Romania, reprezentand un joc de strategie si probabilitate care se foloseste de doi participanti si de un numar de discuri rotunde in doua culori, precum si de zaruri. Are variate reguli, in functie de tara in care se joaca, si a fost adoptat de iubitorii jocurilor de noroc in forma sa moderna, in secolul al 11-lea, in Europa. 

 

Senet

Este considerat cel mai vechi joc din lume, primele sale urme datand din anul 3500 inaintea erei noastre, in Egiptul Antic, fiind descoperite piese de joc in mormintele predinastice si ale primei dinastii. Placa de Senet era o bucata dreptunghiulara din lemn sau faianta, pe care se aflau simboluri si patrate. 

Arheologii nu cunosc, totusi modul in care se desfasura jocul propriu-zis, asa ca au construit un propriu set de reguli bazat pe textele intalnite. Senet a fost jucat si in tarile adiacente Egiptului, existand urme ale sale si in Cipru, Levant si Liban. Se joaca si in prezent, insa nu la fel de intens, si nu prezinta aceeasi popularitate precum in cazul altor exemple din acest top. 

 

Go

Unul din cele mai vechi jocuri de societate, Go (sau Weiqi, asa cum este cunoscut in tara de origine China) se arata la fel, sau poate chiar mai popular, si in prezent. Desi originile clare nu ii sunt recunoscute, se estimeaza ca ar fi provenit inca din anii 3000 – 4000 inaintea erei noastre, o legenda existenta sugerand ca inventatorul sau a fost imparatul Yao, care a incercat, in acest mod, sa isi invete fiul sa fie mai disciplinat si sa isi dezvolte concentrarea si echilibrul. 

In timp, a cucerit intreaga regiune asiatica, in special Japonia, acolo unde si-a primit denumirea Go. Cele mai importante schimbari ale jocului au avut loc in anii 1670 in Tara Soarelui Rasare, acolo unde este foarte apreciat si in prezent. 

 

Jocul de Ur

Jocul roial de Ur sau jocul de 20 de patrate origineaza din Mesopotamia Antica, in mileniul trei inaintea erei noastre, fiind popular cu precadere in Orientul Mijlociu, cucerind oamenii din toate straturile sociale si financiare, placile de joc fiind gasite din Creta si pana in Sri Lanka. 

A ramas popular pana in secolul 3, era noastra, mai apoi fiind uitat la scara larga si jucat doar in comunitatile evreiesti din orasul indian Kochi, pana in anii 1950, cand oamenii au emigrat in Israel. Este un joc de sansa si strategie, folosindu-se de zaruri.

Rummy 

Printre cele mai vechi jocuri cu carti ce se folosesc si in prezent se afla Rummy, care deriva din jocul mexican Conquian care este, la randul sau, un succesor al jocului chinezesc Khanhoo. 

Este un joc de colectare a cartilor cu aceeasi culoare, de valori secventiale sau de aceeasi valoare. Exista multiple tipuri, incuzand popularul rummy indian, gin rummy sau sai rummy, avand nevoie de cel putin doi jucatori. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu