Top 9 arte martiale bune pentru potentialul lor auto-aparare

Am modificat articolul ultima data pe: 13.06.24

 

Multi parinti isi duc copiii la arte martiale in ideea ca ii vor invata sa se apere in cazul in care sunt agresati. Exista si adulti care aleg sa faca asemenea cursuri pentru a se simti mai pregatiti pentru jungla in care se transforma uneori orasele noastre. Intrebarea este: care dintre aceste arte martiale este cea mai potrivita acestui scop?

 

Exista o multime de scoli de arte martiale, insa nu toate sunt la fel de eficiente in cazul in care discutam despre tehnici de autoaparare. In continuare, o scurta trecere in revista a catorva dintre cele mai populare.

 

Aikido

Aikido este considerata, de catre specialisti, cea mai slaba scoala atunci cand vine vorba despre auto-aparare. Daca ai nevoie de un sistem de protectie personala impotriva unui adversar educat in ale artelor martiale, Aikido e zero.

Pe de alta parte, daca ai de-a face cu persoane violente care nu au habar de arte martiale, Aikido este incredibil de util. Tehnicile sale de lucru se concentreaza pe controlarea bratelor pentru redirectionarea energiei atacatorului, in folosul propriu. Este o scoala care iti ofera nenumarate solutii pentru a scapa de prinderile directionate catre maini si este preferata de catre politisti sau agenti de paza tocmai pentru ca, folosindu-le, reusesc sa scape de atacatori fara sa ii sau sa se raneasca prea tare. 

Muay Thai

Aceasta scoala este cunoscuta ca fiind o combinatie excelenta de lovituri cu piciorul, cu pumnul, cu cotul si genunchiul. Este tehnica de antrenament pentru luptatorii MMA si sursa celor mai puternice lovituri cu piciorul, dar este foarte potrivit si cand vine vorba despre auto apararea pe strada. 

Muay Thai este unul dintre cele mai dificile antrenamente disponibile, si desi in competiile profesioniste poate avea puncte slabe, la nivel de protectie individuala este o alegere excelenta. 

 

Karate

Aceasta scoala nu putea lipsi de pe lista noastra: costurile initiale sunt mici, iar sistemul te va invata sa lovesti puternic si eficient atat cu mana, cat si cu piciorul. Ceea ce i se reproseaza este lipsa unui sistem bine pus la punct pentru aparare si concentrarea, pe durata antrenamentelor, mai degraba catre distrugerea unor obstacole, decat catre rezistenta in fata unui atacator. 

 

Judo

Judo are o istorie indelungata, iar azi e un sport foarte recunoscut si apreciat, inscris chiar si pe lista Jocurilor Olimpice. In cazul in care participi la un curs de Judo, pornesti intr-o calatorie in care sistemele de auto-aparare sunt slab reprezentate, cel putin la prima vedere. 

Totusi, specialistii il considera a fi o solutie excelenta pentru ca este atat de concentrat pe a arunca atacatorul la podea. Si daca o cadere brusca, fortata, pe o saltea de judo, te zguduie un pic, una pe asfalt te poate rani semnificativ.

Un Judoka invata 80% din timp cum sa arunce la podea un adversar care nu vrea sa ajunga pe jos, asadar un agresor obisnuit de pe strada nu prea are sanse sa ii reziste unui elev antrenat in aceasta tehnica. 

 

Sambo

Sambo este descris ca un sport de contact care incorporeaza o foarte importanta parte de auto-aparare. Fiind mai bine orientat catre protectia personala, specialistii il considera mai potrivit decat Judo. Pe de alta parte, daca o scoala de Judo e relativ usor de gasit in orice oras, instructorii de Sambo sunt mult mai putin numerosi. 

Jiu Jitsu brazilian

Jiu Jitsu este un sistem de auto-aparare absolut spectaculos, derivat din Judo, care se concentreaza asadar in special pe imobilizarea adversarului si mai putin pe protectia personala. Miscarile sale sunt spectaculoase, astfel ca in prezent este considerat mai degraba un sport, decat o metoda de autoaparare. Exista, totusi, si aplicatii orientate catre situatii de strada, dar are puncte slabe cand vine vorba despre atacul in grup sau despre lupta cu o persoana inarmata cu un cutit. 

 

MMA

Mixed Martial Arts a devenit un fenomen global si asta pentru un motiv foarte bun: este o combinatie de tehnici de lupta extrem de eficienta si de ofensiva. Dezavantajul unui antrenament MMA este ca iti va solicita foarte intens organismul, mult mai tare decat alte sporturi din aceeasi categorie.

Pe de alta parte, avantajul MMA este ca vei dobandi deprinderi uimitoare intr-un interval de timp foarte scurt. Din pacate, antrenamentele sunt orientate mai degraba catre latura sportiva decat catre auto-aparare. 

 

Krav Maga

Krav Maga este cel mai bine pus la punct sistem de auto aparare din lume. Este sistemul oficial al fortelor de aparare israeliene si este orientat exclusiv catre propria protectie. 

Desi in prezent exista mai multe scoli si mai multe curente, Krav Maga ramane cea mai buna alegere pentru cei care doresc sa aprofundeze subiectul auto-apararii. El te invata sa reactionezi nu numai la atacuri obisnuite asalturilor de pe strada, ci si in fata unei amenintari cu arma de foc, cu cutitul sau cu alte asemenea instrumente periculoase. 

 

Defence Lab

Chiar daca e mai putin cunoscuta la noi, aceasta arta martiala este foarte populara in alte zone ale lumii si foarte apreciata de catre specialisti. Ea se concentreaza asupra situatiilor de auto-aparare, insa cuprinde scenarii foarte generoase si variate: atac individual sau in grup, atac cu arma de foc, cu cutit, cu alte obiecte taioase si asa mai departe. 

Este un stil de lupta intimidant si foarte energic, care beneficiaza de un teren de antrenament foarte prietenos si lipsit de orgolii personale, prin urmare este foarte bine apreciat si tolerat de oricine. Se folosesc in special coatele, ceea ce are oarecum o valoare protectiva asupra altor zone ale corpului.

 

E o chestiune de antrenament si stare de spirit

Probabil ca nu vrei sa ajungi la excelenta, indiferent de scoala de arte martiale pe care alegi sa o studiezi; probabil ca ceea ce te intereseaza, de fapt, este sa te poti proteja atunci cand mergi pe strada si sa te simti in siguranta. Totusi, inscrierea la niste cursuri te vor ajuta sa iti presetezi mintea astfel incat sa poti reactiona prompt si eficient in cazul unui atac.

Chiar daca nu vei ajunge la lupta corp la corp ci vei scapa de un agresor mai nehotarat doar cu ajutorul unui fluier de alarma, sau al unui spray cu piper, mintea ta trebuie sa fie capabila sa intre in modul de lupta, care sa te protejeze. Poti avea in mana cea mai buna lanterna cu electrosoc sau cel mai ascutit cutit tactic; e inutil, daca nu stii sa le folosesti si daca nu esti pregatit mental sa ranesti un om pentru propria ta aparare. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu